בית ירוק: טיפים מנצחים לגידול צמחים בגינה הפרטית

כולנו רוצים להכניס קצת ירוק הביתה, בין אם מדובר בגינה קטנה או במרפסת ובין אם בעציצים. ביקשנו ממומחים בתחום את הטיפים הטובים ביותר שלהם לגידול מוצלח

ירוק בבית. כל הטיפים הכי טובים לגינה ביתית  (צילום: בועז לביא סטיילינג: רוני טיש)
ירוק בבית. כל הטיפים הכי טובים לגינה ביתית (צילום: בועז לביא סטיילינג: רוני טיש)

רוצים שהבית שלכם יהיה ירוק תמיד? איך לבחור את הצמח הנכון? איפה למקם את העציץ? אילו אדניות כדאי להעדיף? ומה לגבי השקיה ודישון? אספנו מהמומחים טיפים מנצחים לגידול צמחים.

 

איך לגדל סוקולנטים

הטיפים של גלית פרטל, מנחת סדנאות לגידול סוקולנטים בהצלחה (succulentart.co.il):

גידול סוקולנטים ושילובם בבית ובמרפסת מבטיח לנו כניסה לעולם מלא יופי וקסם. הסוקולנטים מרהיבים ביופיים ויתגמלו את ביתנו בצורתם הפיסולית ובצבעיהם המיוחדים. מדובר בצמחים קלים לגידול שאינם זקוקים להרבה מים, אך כדי להצליח בגידולם בבית או במרפסת חשוב בכל זאת לשמור על כמה כללים:

 

אדמה וניקוז: על מצע הגידול של סוקולנטים להיות אוורירי ולהתנקז במהירות מעודפי השקיה. מצע גידול מותאם לסוקולנטים ימנע ריקבון בשורשים ובצמח ויבטיח את בריאותו. 

 

אור: סוקולנטים זקוקים להמון אור וחלקם אף לשמש ישירה. יש למקם את הסוקולנטים בקו ראשון לחלון ולהבטיח מקסימום אור לטובת תהליך הפוטוסינתזה שהצמח מבצע.

 

השקיה: את הסוקולנטים משקים השקיה מלאה, עד שהמים יתנקזו מחורי הניקוז שבתחתית העציץ. יש לרווח בין ההשקיות ולדאוג שהאדמה תתייבש לחלוטין בין השקיה להשקיה.

 

רבייה: מרגע שמתחילים לגדל סוקולנטים, מתאהבים והופכים למשוגעים לדבר. כדי לחסוך כסף במשתלות תוכלו ליצור שתילים חדשים על ידי ייחורים. תזדקקו למספריים חדים ונקיים. את הייחור מבצעים על ידי חיתוך הגבעול, ייבוש החתך בגבעול באוויר הפתוח למשך 5-3 ימים ושתילתו בעציץ אדמה מנוקז. יש לשמור על אדמה לחה ולהניח את העציץ בצל עד שהייחור משריש. 

 

דישון: דישון יבטיח לכם סוקולנטים שמחים ומשגשגים. עם זאת סוקולנטים רגישים לעודף דישון ולכן יש לתת להם חצי מהמינון המומלץ לצמחי בית ולדשן אך ורק בעונות המעבר, כשמזג האוויר נעים ונוח. 

 

איך לגדל צמחים בצל

הטיפים של אילן ספיציקינו, מתכנן צמחייה, בעלי חברת "אילן בגן – אדריכלות והנדסת נוף":

תנאי גידול: צמחים המתאימים לתנאי צל זקוקים לחום וללחות, ולכן חשוב שלא למקם אותם מול פתח המזגן. גם מיקומם בלובי של בניין, שבו יש לרוב אוויר קר ויבש, יפגע ביכולת שלהם לשרוד לאורך זמן. גידולם בתוך הבית הוא לעתים משימה לא פשוטה הדורשת קרבה לחלון כדי שהצמח ייהנה מזרימה של אוויר טרי. הוספה של דשן (נוזלי או בגרגרים) תחזק את הצמח. לבסוף חשוב לדאוג לעציץ שיש בו ניקוז טוב, טוף וקומפוסט ביחסים שווים.

 

השקיה: בשבועות הראשונים לקליטת הצמח באדמה הוא זקוק ללחות מתמדת באזור בית השורשים כדי ששורשיו יהיו מוגנים מפני התייבשות, ויתאפשר ניקוז תקין של עודפי מים ומלחים. לאחר תקופה זו, שורשיו של הצמח יתבססו ואז ניתן לרווח את זמני ההשקיה. את ההשקיה יש לעשות בהתאם להתייבשות הקרקע (מדי 12-10 ימים בחורף או 7-5 ימים בקיץ – בממוצע). מרווחי השקיה נכונים ימנעו ריקבון של הצמח כתוצאה מעודפי מים.

 

צמחים מתאימים: לרוב צמחי הצל אין פריחה צבעונית. מי שבכל זאת רוצה קצת צבע בעיניים יכול לבחור בצמחים עם עלווה מגוונת כמו נדנונית (קולאוס), דיאנלה מגוונת או קרוטון.

 

איך לגדל צמחים בתוך הבית

הטיפים של רינת טל מסוקולינה - מעצבת חללים עם צמחים (succulina.com):

מיקום: הקדישו מקום לפינת צמחי הבית קרוב לחלון דרומי, ואם אין אז מערבי, מזרחי וצפוני בסדר הזה, ורצוי גדול ככל שיש לכם. בחורף קרבו אותם ככל האפשר אל החלון שייהנו ממקסימום אור. כשהקיץ מפציע, שימו לב לאן מגיעה השמש הישירה ולכמה שעות, במיוחד אם החלון הוא דרומי או מערבי. ייתכן שתצטרכו להזיז חלק מצמחי הבית כמה צעדים לכאן או לכאן, כך שלא יבלו את שעות הצהריים החמות בשמש. ממש כמונו. 

תכנון: אם אתם מתכננים בית, זכרו שכמה שיותר אור יאפשר לכם לגדל יותר צמחים ויותר שמחים (ויהיה טוב גם לכם). נסו לתכנן כך שלא תהיה חובה לסגור את כל התריסים כשאתם לא בבית, אם אתם רוב הזמן לא בבית. השתדלו למקם מזגן לא מול פינת הצמחים המתוכננת. גם נקודת מים במרפסת תועיל. 

השקיה: תשכחו ממה שאתם יודעים על השקיית צמחים בגינה. בתוך הבית יש כלל אצבע אחד – לא משקים לפני שהאדמה יבשה או כמעט יבשה. למהססים אפשר להשתמש במד לחות לאדמה. הסיבה היא שבתוך הבית אינכם יודעים באיזה קצב ימשיך הצמח לצרוך מים, ואנחנו לא רוצים להסתכן באדמה בוצית לצמחים. 

 

משקל: נניח שיש לכם מרפסת, והתנאים בה מאפשרים לכם לגדל עצי פרי – זכיתם. אבל עצי פרי זקוקים למכלים גדולים יחסית. את המכלים האלה מישהו צריך לשנע למרפסת, וסביר להניח שהמישהו הזה יהיה אתם. צריך להתחשב גם בעומס המותר על רצפת המרפסת, מפני שאם תכניסו עץ פרי לתוך אדנית בטון או אבן שכוללת תערובת גן לחה ורטובה, תקבלו משקל לא מבוטל.

 

צורה: בואו נודה על האמת, רובנו נפספס את השלב שבו שורשי הצמחים (במיוחד הגדולים שבהם) מתחילים לנפח את דופנות האדניות ואולי אף לסדוק אותן. מבנה עגול של מכלים ואדניות חזק יותר באופן טבעי, ולעומתם האדניות המרובעות או המלבניות קלות יותר להישבר או להיסדק. בכל זאת מעדיפים מרובעים? לכו על זה, רק בחרו צמחייה מתאימה וזכרו להחליף אותן בזמן.

 

חומר: לחומר יש השפעה לא רק על משקל האדנית אלא גם על הצימוח. אסביר כיצד: ישנם חומרים שסופגים ואוגרים חום יותר מאחרים, כמו אדניות ועציצי מתכת. לכן כדאי להעדיף אדניות פלסטיק, שמספקות שילוב של נידוף חום מהיר, משקל קל ופוטנציאל נמוך לשבר. רוצה לומר, מצאתם אדנית בטון או עציצי מתכת מרהיבים ביופיים והחלטת ללכת עליהם? תתחדשו, בחירה מעולה, בסוף הרי הכל עניין של טעם, רק השתדלו למקם אותם במפנה צפוני, מערבי או מזרחי של המרפסת, ולא לחשוף אותם לשמש הקופחת של המפנה הדרומי.

 

מבנה פנימי: בכל אדנית יגיע שלב שבו נצטרך לשלוף את הצמחים החוצה, ואם לא עושים זאת בזמן (ובינינו, מי עושה את זה בזמן?), משימת החילוץ נעשית קשה ומורכבת. אבל אם המבנה הפנימי של האדנית או הכד דומים לזה של גביע, אזי החילוץ יעבור בקלות יחסית. גם לטקסטורה בתוך הכד יש משמעות. ככל שהיא חלקה יותר, השליפה תהיה קלה יותר. מכלי פלסטיק מצטיינים לרוב בצורה נוחה ובטקסטורה חלקה, וזו עוד סיבה להעדיף אותם.

 

אדניות בעלות מבנה צר וגבוה: אלה מועדות לפורענות מצד רוחות, במיוחד במרפסות. אם בחרתם אותן, השתדלו לשתול בהן צמחייה נמוכה כדי שהן לא יהפכו לאוניות מפרש. אדנית בעלת בסיס צר ופתח עליון רחב במבנה צילינדר היא פשוט מתכון להתהפכות.

 

איך לטפח את הגינה

הטיפים של שי דוד, בעלי חברת "כרכום עיצוב נוף":

בחירה: האקלים הקיצוני בישראל מצריך בחירה מדויקת של צמחים עמידים וחזקים שיצלחו את המשימה. מומלץ לבחור בזנים שאינם דורשים השקיה מרובה ועמידים בתנאי החום הקשים כדי שייקלטו באדמה ויעשו לכם את הקיץ קצת יותר ירוק.

השקיה: אם כבר מותקנת אצלכם מערכת השקיה פעילה, חשוב לבדוק אותה היטב, לבחון אם קיימות נזילות ולבדוק אם כל האזורים מקבלים את מידת המים הרצויה בהם. ייתכן שצריך לשפר חלקים ממנה או להחליף אותם. אם אתם מתעתדים לשתול פרחים עונתיים בערוגות, חשוב לוודא שלא נוצרים מרחקי יובש בין פרח לפרח. פתחי הטפטוף צריכים להיות במידה של לא פחות מ-30 ס"מ אחד מהשני. לאלה שעוד לא התקינו מערכת השקיה, דעו שאחת כזאת יכולה לחסוך לכם הרבה זמן וכסף. בתכנון מושכל היא פועלת במינון הנכון ובזמן הנכון, ומכם הגננים החובבים חוסכת זמן רב של השקיה עם צינור.

דישון: ממש כמו בני האדם ובעלי החיים גם את הצמחים צריך להזין כדי שייראו במיטבם. כדי להגיע לתוצאות המיטביות יש לדשן את הקרקע כבר בחודש דצמבר, ובחודש מאי לפזר קומפוסט אורגני כבסיס לשתילה. יש להתייעץ עם איש מקצוע ולרכוש מוצרים של חברות גדולות ומוכרות בתחום.

בחירה: בחירת סוגי הצמחים עבור הגינה הפרטית תלויה בגורמים רבים, ביניהם כיווני האוויר, כמות האור הנתונה, המיקום הגיאוגרפי, הקרבה לים ועוד. כדי להגיע לתוצאות המיטביות חשוב מאוד לבחור את מיקום הצמח בגינה. בחלק מהאזורים יש צל חלקי, בחלק צל מלא, וכמובן ישנם אזורים שהשמש מכה עליהם שעות ארוכות לאורך היום. כדי לבחור את הצמחים האפקטיביים ביותר לגינה הפרטית שלכם חשוב להתייעץ עם גורם מקצועי בעל ניסיון שיודע לנתב איפה, מה וכמובן מתי נכון לשתול כל מין וזן. רבים מאיתנו נוטים לבחור עצים וצמחים גדולים ויקרים שלאו דווקא מותאמים לאזור, ולעתים דווקא צמחים קטנים וזולים הם שיפתיעו ויצמחו בקצב מסחרר, כל עוד הם מקבלים את כל התנאים הראויים לכך.

 

 

הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
 
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד