כריך משפחתי
>> באחד האמש-ים, הכינה חברתי רחלי שמעוני כריך מפוקאצ'ה גדולה במיוחד, שכל אחד פרס ממנו מנה לעצמו. הרעיון הסתמן כהצלחה גדולה ולכן אימצתי אותו למטבח שלי. הכנתי את הבצק, אפיתי ומילאתי אותו כיד הדמיון הטובה. גם אצלי הכריך הענק זכה להצלחה גדולה. מסקנה: אפשר להרכיב מליות לפי העדפות אישיות והמצאי במקרר ולמלא בהן כריכים ענקיים שמשדרגים פלאים את מצב הרוח המשפחתי - רצוי רק לשלב לצד המרכיבים המוקפצים - מרכיבים טריים שיעניקו רעננות למנה.
לבצק
- 350 מ"ל מים
- 2 כפיות מלח
- 500 גרם קמח רגיל
- 10 גרם שמרים יבשים
- מעט שמן זית
- 1 ביצה טרופה (מחצית הכמות תספיק)
- שומשום לקישוט
למלית
- 5 קישואים
- 1/2 סלסלת פטריות טריות, נקיות
- 1 בצל גדול
- שמן זית, לטיגון
- 100 גרם גבינה צהובה/פרמזן, מגוררת
- 100 גרם גבינה בולגרית מעודנת 5%
- 15-10 עגבניות שרי
- מלח, פלפל שחור
להגשה
רוטב פסטו (אפשר גם קנוי)
אופן הכנה
- הבצק: שמים בקערת המיקסר לפי הסדר את המים, המלח, הקמח והשמרים. לשים 10 דקות עד לקבלת בצק חלק ואחיד. מוציאים למשטח מקומח, לשים מעט ומעצבים לכדור.
- משמנים את הקערה ואת הבצק ומניחים אותו בה. מכסים ומניחים לתפיחה למשך שעה או עד שהבצק מכפיל את נפחו. טיפ: אפשר לכסות את הקערה עם עם כובע אמבטיה או עם שקית ניילון, כך שהבצק יוכל לנשום.
- מחממים את התנור ל-200 מעלות ומרפדים תבנית תנור או תבנית עגולה בקוטר 26 ס"מ בנייר אפייה ומשמנים אותו.
- לאחר התפיחה, מוציאים את הבצק בעדינות ומניחים אותו בתבנית. מותחים אותו עם האצבעות לגודל הרצוי ומניחים לתפיחה שנייה במקום חמים. מכסים במגבת.
- כשהבצק תפח מספיק מורחים אותו בביצה טרופה שמדוללת במעט מים ומפזרים מעל שומשום.
- אופים כ-45 דקות, עד שהפוקצ'ה מזהיבה ומשמיעה צליל חלול כאשר מקישים עליה עם אצבע. מצננים בצד.
- המלית: פורסים את הקישואים לאורכם. אם הם גדולים מוציאים חלק מהגרעינים שבמרכזם, כדי שלא יהיו מימיים. פורסים את הפטריות לרבעים או שישיות (תלוי בגודלן) וקוצצים גס את הבצל.
- מחממים שמן זית במחבת. מוסיפים את הבצל ומקפיצים עד להזהבה. מצרפים את הקישואים ומקפיצים אותם כמה דקות עד שהם רכים אך עדיין נגיסים. מוסיפים את הפטריות, המלח והפלפל ומערבבים. טועמים ומתקנים תיבול. מצרפים את הגבינה הצהובה המגוררת ומקפיצים עד להמסה.
- ההרכבה: פורסים את הפוקאצ'ה בזהירות, כך שיתקבלו שני עיגולים - תחילה יוצרים חתך קטן באמצע הגובה מסביב למאפה ובהדרגה מעמיקים אותו עם סכין חדה.
- מורחים על הבסיס רוטב פסטו ומפזרים עליו את הירקות המוקפצים.
- פורסים את עגבניות השרי. מפוררים את הגבינה הבולגרית ומפזרים באופן אחיד, מכסים בחצי העליון של הכריך ומגישים למרכז השולחן.
סלט קאפרזה נחטף
>> מנה נוספת מאותו ערב אצל רחלי, היתה קלאסיקה איטלקית בהגשה מיוחדת. שמעו, מדובר בפיצוץ של טעמים בפה ומנת חובה בכל אירוח. כמו כל הרעיונות הטובים מדובר על להיט באפס עבודה.
מרכיבים
- עגבניות שרי בגודל ביס (5 עגבניות לכל סועד)
- כדורי בייבי מוצרלה, מחצית הכמות של עגבניות השרי
- עלי בזיליקום טרי
- שמן זית וחומץ בלסמי (לא חייבים)
אופן הכנה
- חוצים את עגבניות השרי, לא עד הסוף, כך שתשארנה מחוברות בצד אחד (כמו לחמניות).
- חוצים את כדורוני המוצרלה. קורעים את עלי הבזיליקום לחתיכות מתאימות לגודל העגבניות.
- מכניסים בעדינות את המוצרלה ואת הבזיליקום לתוך השרי ומסדרים על צלחת הגשה.
- מזלפים מעל שמן זית וחומץ בלסמי, אם משתמשים.
פוקאסט
>> הפוקאסט היא פוקצ'ה ממולאת קטנה שהבצק שלה משודרג בכמות נדיבה של חמאה. גם כאן, המילוי תלוי בכם. אני בחרתי למלא בחצילים, ביצה קשה וזיתים אך שום דבר אינו מפריע לכם לגוון. המתכון של הפוקאסט הוא של חברי, השף משה רוזנברג.
מרכיבים
לבצק
- 500 גרם (1/3 3 כוסות) קמח
- 300 מ"ל מים פושרים
- 2 כפות (20 גרם) שמרים יבשים
- 1 כפית מלח
- 1 כפית סוכר
- 2 כפות שמן זית
- 100 גרם חמאה רכה
למלית
- 1 חציל פרוס וקלוי
- 5 ביצים קשות, פרוסות
- 1/2 כוס זיתי קלמטה, מגולענים
- שמן זית, להברשה
אופן הכנה
- הבצק: שמים את כל מרכיבי הבצק למעט החמאה בקערת המיקסר ולשים 10 דקות עד לקבלת בצק אלסטי שכמעט ולא נדבק לידיים. אם הוא רטוב מדי מוסיפים מעט קמח, בהדרגה. אם הבצק יבש מדי, מוסיפים מעט מים בהדרגה. מכסים ומתפיחים כשעה.
- מעבירים את הבצק למשטח עבודה מקומח ומרדדים אותו למלבן, כאשר החלק הצר פונה אלינו. מורחים חמאה רכה על שני שליש בצק שקרובים אלינו. מקפלים את השליש הרחוק מאיתנו (זה שללא החמאה) על השליש האמצעי המרוח בחמאה. מקפלים את השליש הקרוב אלינו מעל לקיפול הראשון. מרדדים מעט ומכניסים למקרר לחצי שעה.
- מרפדים תבנית בנייר אפייה.
- המלית: מוציאים את הבצק, מרדדים לעלה בעובי 1/2 ס"מ. מניחים על שני שליש ממנו חצילים ועליהם פרוסות ביצים וזיתים (או מלית אחרת שבחרתם). מקפלים את השליש הרחוק ללא התוספות לכיוון האמצע ומעליו מקפלים את השליש הקרוב אלינו (כמו שקיפלנו את החמאה). מרדדים קלות להדבקת השכבות.
- פורסים את הבצק לתשעה חלקים ומניחים בתבנית. יוצרים שני שקעים עם הצד הכהה של הסכין בכל מאפה, מזלפים שמן זית ומניחים לתפיחה שנייה לכ-20 דקות.
- מחממים את התנור ל-200 מעלות.
- אופים בתנור כ-20 דקות עד להשחמה. בסיום האפייה, אפשר למרוח עוד שמן זית על הבצק החם.
קאפקייקס
>> הקאפקייקס הם למעשה עוגות קטנות משודרגות במלית ובקרם המזולף באלגנטיות מעל. נשמע טעים אך מסובך? אפשר לפשט תהליכים: במקום להכין מאפינס וליצור בהן חלל למילוי, אפשר להשתמש בתבניות אפייה שמראש מפיקות מאפינס עם שקע במרכזם - שטוחות יחסית עם בליטה במרכז. הבליטה יוצרת למעשה את החור למילוי והעוגה נבנית מסביבו.
השיטה מתאימה לכל עוגה בחושה שאוהבים ורוצים להפוך לקאפקייקס. כאן בחרתי בעוגת תמרים-שוקולד שזכתה לציפוי נדיב, מלית תותים ונענע וזילוף קצפת וניל מעל.
מרכיבים
16 יחידות
לקאפקייקס
- 300 גרם ממרח תמרים
- 100 מ"ל שמן
- 100 מ"ל חלב/משקה שקדים
- 2 ביצים
- 100 גרם קמח
- 50 גרם שקדים טחונים
- 25 גרם קקאו
- 1 כפית אבקת אפיה
- קורט מלח
לציפוי השוקולד
- 70 גרם שוקולד מריר 60% או 70% מוצקי קקאו
- 70 גרם שמנת מתוקה 32% או 38%
- 1 כפית דבש או סירופ גלוקוזה
למלית
- תותים טריים
- כמה עלי נענע
לקצפת
- 250 מ"ל (1 מיכל) שמנת 38% או שמנת פרווה לקצפת
- 200 מ"ל (1 כוס) חלב (למתכון פרווה – חלב שקדים)
- 80 גרם אבקת פודינג וניל
אופן הכנה
- הקאפקייקס: מחממים את התנור ל-170 מעלות, משמנם תבנית שקעים (עם בליטה במרכזם) במעט שמן.
- טורפים את התמרים עם השמן, החלב והביצים עד לקבלת תערובת אחידה.
- מערבבים את יתר המרכיבים בקערה נפרדת, מוסיפים אותם לתערובת התמרים ומערבבים עד לקבלת תערובת אחידה.
- מחלקים את הבלילה בין השקעים ואופים 20-15 דקות, או עד שקיסם שננעץ במרכז המאפים יוצא יבש. מניחים לצינון.
- הציפוי: שמים בקערה יבשה את השוקולד והשמנת, מניחים אותה מעל סיר עם מים רותחים (שממשיך להתחמם על אש קטנה). מערבבים עד שהשוקולד נמס והתערובת הופכת לחלקה ומבריקה. מוסיפים את הדבש ומערבבים שוב.
- המלית: קוצצים תותים, מוסיפים עלי נענע קצוצים דק ומערבבים.
- הקצפת: שמים בקערת המיקסר את כל מרכיביה ומקציפים עד לקבלת קצפת יציבה.
- מחלצים את העוגות מהתבנית, מחזיקים בבסיס של כל אחת וטובלים את החלק השקוע בשוקולד. הופכים ומניחים על משטח.
- ממלאים בכמות נדיבה של תותים ומזלפים מעל את הקצפת או מניחים אותה עם כף גדולה.
אורה קורן היא מתכונאית ובלוגרית אוכל, בעלת הבלוג בננה ספליט
מתכננים להכין כריכים? לאורה יש גם לחמניות רכות-רכות