היזמים הצעירים הבינו שבית הקפה קורס - והחליטו לארגן לו מתנות

רועי שיקלר ראה בכאב איך העסק שבבעלות משפחתו מתקשה לשרוד, ויחד עם חברו נדב מכבי פיתח אפליקציה חדשה: עוזרים לעסקים באמצעות קניית גיפט-קארד

נדב גליק

|

22.04.20 | 02:29

רועי שיקלר (מימין) ונדב מכבי. "פתאום זה לא טריוויאלי לקבל משכורת. מצאנו פתרון טוב לבעיה אמיתית"  (צילום: אביגיל עוזי)
רועי שיקלר (מימין) ונדב מכבי. "פתאום זה לא טריוויאלי לקבל משכורת. מצאנו פתרון טוב לבעיה אמיתית" (צילום: אביגיל עוזי)

רועי שיקלר היה בחופשה בחו"ל כשמגפת הקורונה החלה להתפרץ בארץ. עם חזרתו הוא נכנס לבידוד של שבועיים בבית הוריו בכפר הרא"ה שבעמק חפר, וב-14 הימים הללו ראה איך המגפה משפיעה על מדינה שלמה – וגם על המשפחה שלו. "לאבא שלי ולאחיו יש בית קפה, 'הרואה בקפה', וראיתי איך הוא מתחיל להילחם עליו", הוא מספר. "בתוך יום הוא נהפך מבעל עסק מצליח לאדם שממש מתקשה לשרוד. הרגיש לי שחייבים לעשות משהו שינסה לאזן את המציאות הזו".

 

>> תאהבו אותנו גם בפייסבוק

 

זמן קצר אחרי שהשתחרר מהבידוד, שוחח עם חברו, נדב מכבי, שסיפר לו כי הקשיב לפודקאסט שעסק בתופעה חדשה בארצות הברית: מתברר שבעקבות משבר הקורונה החלו עסקים מקומיים רבים שם לאמץ את שיטת כרטיסי המתנות (גיפט-קארדים), המופעלת בישראל ברשתות גדולות, במטרה ליצור לעצמם הכנסות ולשפר את מצבם. "זה רץ באמריקה חזק", מספר מכבי. "הלקוח אומר לעסק: 'קחו ממני כסף עכשיו, ואת התמורה אני אקבל אחרי שהמשבר יעבור'. זו הדרך שלו לעזור לעסק שהוא מכיר, שהוא רואה בו בית שני. הופתענו מזה שהשיטה לא הגיעה לארץ, והחלטנו לאמץ אותה".

 

בתוך ימים אחדים הם יישמו את השיטה באמצעות אפליקציה חדשה שהעלו, "מקומיים" שמה. הכירו אותה:

 

 

שותפים לדירה, שותפים למיזמים

 

נדב מכבי (27) מכפר סבא, רווק, ורועי שיקלר (26) מכפר הרא"ה, נשוי לרופאה, הכירו כשלמדו יחד הנדסת מכונות בטכניון וחלקו דירת שותפים בחיפה במשך שלוש שנים. בתקופה הזו הם גם שיתפו פעולה במספר פרויקטים והשתתפו יחד בתחרויות יזמים בטכניון. בעקבות אחת התחרויות האלה הוטס מכבי לתחרות בינלאומית באוניברסיטת סנט-גאלן שבשווייץ וזכה שם במקום השני בזכות אפליקציה שנועדה להקל על אנשים בעלי מוגבלויות את השימוש בתחבורה ציבורית.

 

עם סיום הלימודים עברו שניהם לתל אביב, וכיום הם גרים במרחק הליכה זה מזה. מכבי המשיך במסלול של הנדסת מכונות גם בחייו המקצועיים – בין השאר הוא הוביל תהליכי ייצור תעשייתיים של ציוד מגן לצוותים רפואיים – ואילו שיקלר עשה הסבה מקצועית לתכנות. הוא גם שותף בצוות חוקרים של אוניברסיטת תל אביב שבו מפתחים דרכי חיזוי להתפשטותו של נגיף הקורונה - אותו נגיף שבגללו פיתחו את האפליקציה החדשה. "אנחנו לא מרוויחים מזה שקל", אומר מכבי. "כל מה שרצינו זה לעקוף את החברות שמוכרות גיפט-קארדים כדי שהכסף ייכנס ישירות לבית העסק בלי שתיגזר עליו עמלה בדרך". 

 

נדב מכבי. "לא מרוויחים מזה שקל" (צילום: אביגיל עוזי)
    נדב מכבי. "לא מרוויחים מזה שקל"(צילום: אביגיל עוזי)

     

    הראשון שקיבל מהם פנייה להשתלב באפליקציה היה השף רז רהב ממסעדת OCD בתל אביב, "והוא מיד פרסם בסטורי שלו שאפשר לקנות גיפט-קארד למסעדה בהנחה משמעותית", מספר שיקלר. "הוא גם הפנה אותי לשני עסקים נוספים, וגם הם מאוד שמחו להצטרף". אין סיבה שלא, אומר מכבי. "מבחינה כלכלית, זה אידיאלי בשבילם", הוא מסביר. "הרי הרבה עסקים נמצאים היום בבעיית תזרים: אין הכנסות, כי אין לקוחות, אבל הוצאות שוטפות כמו ארנונה, שכירות וספקים עדיין קיימות. בעל עסק שנקלע למצב כזה, בדרך כלל הולך לבנק ומבקש הלוואה – ואת זה מחליף עכשיו הגיפט-קארד: זו הלוואה שניתנת מהרבה אנשים, ועוד ללא ריבית. ללקוח זה שווה כי בעתיד הוא יקבל הטבה כמו מחיר נמוך או שירות מיוחד".

     

    רז רהב. "כלכלית, זה אידיאלי בשבילם" (צילום: יובל חן)
      רז רהב. "כלכלית, זה אידיאלי בשבילם"(צילום: יובל חן)

       

      אבל היו מסעדות שהשניים לא הצליחו לגייס למיזם החדש. "יש מסעדה בתל אביב שאני יושב בה קבוע", משתף מכבי, "אז הצעתי לבעלים שלה להצטרף למיזם שלנו. הבעיה שהיא מרוב לחץ לשרוד את התקופה הזו, היא לא מצאה לנו זמן. אני ממש רואה איך המצב הזה משפיע עליה. היא כל הזמן מפרסמת בפייסבוק פוסטים על הזמנות ומשלוחים. עצוב לי בשבילה, וגם בשבילי. רואים שהיא עוברת משבר. הייתי שמח לקנות ממנה גיפט-קראד".

       

      לאיזה עסקים אתם קניתם גיפט-קארדים?

      מכבי: "אני קניתי למסעדה היוונית גרקו".

       

      שיקלר: "ואני ל-OCD".

       

      מכבי: "אני אקנה גם לבית הקפה של משפחתו של רועי בכפר הרא"ה. לקחתי לשם פעם את אמא שלי, ומאוד נהנינו".

       

      צפו בכתבה של כאן 11 על מצוקת העסקים הקטנים:

       

       

      צריכים את הכסף עכשיו

       

      כבר בימיה הראשונים זכתה האפליקציה למאות כניסות, ושני היזמים החלו לקבל פניות מאזרחים מיישובים שונים בארץ, שביקשו לצרף למיזם עסקים מאזור מגוריהם. גם בעלי עסקים פנו אליהם. "היום הייתה לי שיחה עם בעל עסק שביקש להצטרף", מספר שיקלר. "מתברר שהוא בכלל לא ידע שאפשר לגייס כסף באמצעות גיפט-קארדים. אנחנו צריכים להשקיע הסברה בנושא הזה".

       

      שיקלר גם נדרש להסביר את התהליך לאביו ולדודו, שכמובן שמחו על ההזדמנות לנסות לשקם את המצב הכספי של בית הקפה שבבעלותם, "אבל לקח להם כמה ימים להבין איך אפשר לעשות את זה מבחינה טכנולוגית", הוא אומר. "כשהם פנו לחברה שסולקת להם את כרטיסי האשראי, נאמר להם ש'בשבועות הקרובים יימצא פתרון'. אבל לאנשי עסקים אין 'שבועות קרובים': הם צריכים את הכסף עכשיו. ההוצאות הן עכשיו; אין להם זמן לחכות. אז במשפחה שלי החליטו שבינתיים, עד שיימצא פתרון טכנולוגי לעניין הזה, הם יכינו רשימה של כל אלה שקנו גיפט-קארדים, וכשיגיע הרגע שהרוכשים ינצלו את הכרטיס, פשוט ימחקו אותם מהרשימה".

       

      רועי שיקלר. "אין לי בעיה להוציא את הסכומים הרגילים" (צילום: אביגיל עוזי)
        רועי שיקלר. "אין לי בעיה להוציא את הסכומים הרגילים"(צילום: אביגיל עוזי)
         

         

        שיקלר מבין היום היטב את מצוקתם של העצמאים. "ביום הראשון של הקורונה אבי ואחיו הוציאו את כל המלצרים לחל"ת והשאירו רק שף אחד שמכין את ההזמנות", הוא אומר. "ההכנסות ירדו לחמישה אחוזים מהתזרים, וזה לא מספיק כדי להחזיק, לכן היה לי חשוב ליצור איזשהו פתרון. מול המצוקה הזו עומדים אנחנו: אשתי רופאה, אני איש צבא, שנינו חיים סבבה, ממשיכים לקבל משכורות. בשגרה אנחנו רגילים להוציא כל חודש מאות שקלים במסעדות: זה הבילוי שלנו. עכשיו ההכנסות נשארו אותן הכנסות, אבל ההוצאות השתנו כי הכל סגור. שיהיה ברור, אנחנו לא עשירים בשום צורה, אבל אני עדיין מרוויח משכורת רגילה, ואין לי בעיה להוציא את הסכומים  הרגילים. ההבדל הוא שעכשיו ייקח זמן עד שאני אקבל את התמורה".

         

        מכבי מוסיף: "זה מצב אבסורדי: פתאום זה לא טריוויאלי לקבל משכורת. אני חושב שרועי ואני מצאנו פתרון טוב לבעיה אמיתית. האפליקציה מקשרת בין הלקוח לבית העסק בפשטות וביעילות".

         

        ושיקלר מסיים: "אני מזמין בעלי עסקים לפנות אלינו כדי שנצרף אותם לרשימה. גם עיריות יכולות להציע להם את השירות שלנו: הרי יש להן מגע ישיר עם בעלי עסקים בעיר. כל שיתוף פעולה שייתן לנו הזדמנות לעזור לבעלי העסקים לצלוח את המשבר, יתקבל בברכה".

         

         

            

          גם יובל זנדבנק ניצל את משבר הקורונה לפיתוח מיזם מעניין. הקליקו על התמונה:

           

          "מערכות הסיוע העירוניות והממשלתיות הן מסורבלות, ביורוקרטיות ומתקשות לתת מענה לצרכים ולצרכנים". הקליקו על התמונה (צילום: קובי בן שושן)
          "מערכות הסיוע העירוניות והממשלתיות הן מסורבלות, ביורוקרטיות ומתקשות לתת מענה לצרכים ולצרכנים". הקליקו על התמונה (צילום: קובי בן שושן)

           

           
          הצג:
          אזהרה:
          פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד