''שנים כל מי שנכנס הביתה העיר לנו שהוא חשוך'', מספרים ניר והילה משמשית. הם עברו ליישוב שבגליל התחתון מיד כשנוסד, לפני 20 שנה. לביתם החדש, שהיה אז חד קומתי, נכנסו כזוג צעיר. אחרי עשור, והם כבר הורים לארבעה, שיפצו והוסיפו לו קומה שנייה.
היום רק שניים מילדיהם הם עדיין דיירי קבע בבית – עפרי וענבר, בני 12 ו-15. גאיה ותומר חיילים, ומגיעים לסופי שבוע. הילה היא פסיכותרפיסטית, וניר, לקראת גיל 50, סיים שירות ארוך בצבא קבע ועבר להייטק. הפעם החליטו לערוך שיפוץ שיגשים את כל חלומותיהם הביתיים: התאמות פונקציונליות, ניצול טוב יותר של השטח, שינוי אווירה, הכנסת אור טבעי, ומעל הכל – יצירה של תחושה הרמונית, ולא של טלאים-טלאים.
זירת השיפוץ היתה קומת הקרקע; המשפחה נשארה לגור בבית בזמן העבודות, בקומה העליונה (בלי מטבח). לשם התכנון והעיצוב שכרו את שירותיה של מעצבת הפנים מיכל מטלון. הם ביקשו ממנה לעדן את הזוויתיות של הקומה, ליצור מראה נקי ושקט, וקיוו לתוצאה חמה ומעשית. התקציב היה כ-450 אלף שקלים.
השקט והניקיון הושגו באמצעות הסוואתם של גורמי רעש חזותי, ובחירה במנעד מצומצם של גוונים בהירים. הפרקט העניק את החמימות המבוקשת. בני הבית מעידים שחלק חשוב מתחושת ההקלה שהם חשים אחרי השיפוץ נובע מהאור הטבעי ששוטף את הקומה בעקבות הרחבתם של חלונות.
משמאל לדלת הכניסה נבנה בנישה ארון לבן, ודלת שרותי אורחים הועתקה כך שתיישר קו עם הארון, כחלק אינטגרלי מהנגרות. על הקיר ממול מכסה את ארון החשמל מראה, ובהמשך לה אפשר להציץ אל המטבח דרך פתח בקיר, שבו הותקנו שני מדפי מתכת שחורים ודקיקים.
במקור ניצבה פינת האוכל בנישה מעוגלת שבין המטבח לסלון, אך בפועל המיקום לא היה מזמין, המשפחה לא השתמשה בה והחליטה שאפשר לוותר עליה כליל. הנישה הפכה למזווה שדלתו הוסוותה בעזרת עיצוב זהה לזה של דלתות הארונות. כך הוגדל משמעותית שטח האחסון במטבח. ''המזווה מפוצץ, אפשר להגיד שנערכנו לקורונה מראש", אומר ניר בחיוך. בפינת ארונות המטבח, מקום בעייתי בדרך כלל לניצול, הותקנה מערכת טיהור מים.
במקום להקדיש נדל"ן לפינת האוכל, הוחלט על שולחן גדול במרכז המטבח. השולחן הספציפי נבחר לאחר דיונים ארוכים. "זאת סוגייה שחוזרת על עצמה בכל פרויקט", אומרת מטלון. "כולם רוצים שולחן נפתח" – שמטבעו הוא מאסיבי ופחות מעודן. כאן רצו בני הזוג שולחן שנפתח לאורך שמספיק ל-20 סועדים, והתפשרו על כזה שנפתח ל-12 סועדים לכל היותר (במידת הצורך, הוחלט, יתווסף שולחן נוסף מבחוץ).
פינת המשפחה הפכה שימושית לאחר שנוספו לה ספריית ברזל ומסך טלוויזיה נוסף, מעל שידה תלויה. את הפינה מנצלים באינטנסיביות שני הבנים, למשחקי אקסבוקס. ההורים העדיפו שישחקו בקרבתם מאשר בחדרם, וצפייה משותפת בטלוויזיה נעשית בסלון.
הצבעוניות היתה אחד מנושאי הדיאלוג בין המעצבת לבני המשפחה. "מיכל התעקשה בסלון על הקיר האפור, ואני שמחה שבסוף יצאתי מהמסגרת של עצמי והסכמתי", אומרת הילה. "המטבח אפרפר ולא לגמרי לבן, שלא יסנוור'', מבארת מטלון.
לתפיסתה, תשתית הגוונים צריכה להיות סולידית, ונגיעות נועזות יותר ייתנו אביזרים המתחלפים לפי צו האופנה, כמו כריות הסלון ואביזרי הנוי. "כך עיצוב הבית יעמוד במבחן הזמן'', מאמינה מטלון, ''ויהיה רלוונטי גם בעוד 10 שנים". גם ניר והילה, אחרי שני שיפוצים, מאמינים שהשיפוץ הנוכחי יהיה האחרון ברזומה שלהם.
עלויות וקרדיטים:
- קבלן (כולל צבע פנים וחוץ): 120 אלף שקלים, אורן אביאל
- מטבח: 45 אלף שקלים, ''רגבה''
- שיש, כיור וברז מטבח: 32 אלף שקלים, ''רגבה''
- פרקט עץ אלון מבוקע ומולבן תוצאת לטביה: 350 שקלים למ''ר, כולל התקנה ופאנלים. בסך הכל 25 אלף שקלים, ''אחים סיני''
- ריצוף וכלים סניטריים לשירותים האורחים: 14 אלף שקלים, רצף
- אלומיניום: 75 אלף שקלים, זאב אלומיניום
- נגרות (כוננית עץ ארוכה בסלון, ארון מבואה, מזווה): 50 אלף שקלים, יאנוש
- מסגרות: 15 אלף שקלים
- פינת אוכל, שידה תלויה, אדנית בורדו עגולה, מנורת שולחן: כ-20 אלף שקלים, טולמנ'ס
- ספה אפורה, כורסה ורודה בסלון: 20 אלף שקלים, קוטנרסט
- רהיטים נוספים: 4,000 שקלים, נטורה
- מנורות: 15 אלף שקלים, שינגוט
- מזגנים: 15 אלף שקלים
--------------------------
- סך הכל: 450 אלף שקלים
--------------------------------------------------------------------
לחצו על התמונה לעוד פתרונות מעניינים בדירות ובתים: