אם אתן עדיין לא מכירות את שי־לי ליפא (46), בשלנית, מתכונאית ומנחת תוכניות בישול, זה הזמן להכיר אותה בכובעה החדש: האישה שעושה סדר במטבח, מתוך תובנה שההצלחה והאיזון בחיים מתחילים שם. עכשיו, כשמשבר הקורונה בשיאו, היא מוכיחה לעשרות אלפי עוקביה ברשתות החברתיות, היישר מהחווילה הנאה ברעננה, שגם צונאמי ביולוגי לא גורם לה להניח את צנצנות התבלינים במקום שהן לא אמורות להיות בו.
אבל עשרות אלפי העוקבים שלה, שצופים בשגרת החיים הפוטוגניים שהיא מתעדת, לא יכולים לנחש מה נשאר מחוץ לפריים. רמז לכך אפשר היה למצוא בפוסט שפרסמה ביום הראשון של שנת 2020. היא פרסמה תמונה שלה ושל בעלה מליל הסילבסטר וכתבה, "זה לא היה עשור קל עבורי, ואני שמחה לעבור הלאה לעשור הבא". ליפא לא התכוונה רק למות אביה, אלא גם לניתוק המוחלט של הקשר עם משפחתה בעקבות סכסוך הקשור לעסקיו של בעלה. בעמודי הכלכלה נכתב על מעצרו של איש שוק ההון ויועץ ההנפקות רפי ליפא ועל חקירת חשדות להעלמות מס בהיקף של עשרות מיליוני שקלים, חקירה שחשפה לתקשורת את הסכסוך העסקי והמשפטי בין אחיה של שי־לי, איש העסקים שלמה אנג'ל, בעל עסק ליבוא ושיווק יהלומים והשקעות בתחומי הנדל"ן והאנרגיה, ובין ליפא, שעבד עם אנג'ל במשך תקופה.
אנשים באמת לא יודעים מה עבר עלייך.
"היה הרבה אקשן ולא מעט טרגדיות: מעצר של רפי בעקבות חקירת מס הכנסה וכותרות ראשיות על כך בעיתוני הכלכלה. כשאבא כבר היה חולה מאוד (בניוון שרירים ALS) , אחי הגדול ובעלי נפרדו עסקית אחרי שעבדו יחד חמש שנים. המשפחה לקחה את הצד של אחי, ואני את של בעלי. הפרידה העסקית של בעלי רפי מאחי הגדול הובילה לנתק שלי מהמשפחה שלי".
נאלצת לעשות בחירה קשה מנשוא בין רפי ובין משפחתך בתקופה שאביך עמד למות.
"לא ידעתי שהוא עומד למות. לא חשבתי שלא אראה אותו יותר. השיחה האחרונה עם אבא שלי הייתה בריב ויצאתי ממנו בטריקת דלת. שלושה שבועות אחרי כן התקשרו אליי וביקשו שאגיע מהר לבית החולים. אבא נחנק. הצליחו להנשים אותו חזרה, אבל הוא כבר לא התעורר. לא זזתי מהמיטה שלו שמונה ימים. דיברתי אליו כל הזמן, אבל אני לא יודעת אם הוא שמע והבין. וכן, הייתי בין הפטיש לסדן בסכסוך המשפחתי, צריכה לבחור, וזה היה קשה מנשוא".
מה קרה מאז מות אביך?
"שום דבר לא חזר להיות כמו שהיה ונוצר נתק. משפחתולוגיה זה כל כך מסובך, אבל בסופו של דבר אני מבינה. כולנו אנשים בוגרים, כל אחד עושה את הבחירות שלו וצריך לקחת עליהן אחריות. אני לא שופטת, לא כועסת ולא מאשימה, למרות שנעשו ונאמרו דברים קשים. אני עדיין אוהבת אותם. שחררתי את הכעס מתוך הבנה שכעס על מישהו אחר הוא לשתות את הרעל בעצמך ולצפות שהשני ימות. זה לא אומר שאני לא כועסת כשאנשים פוגעים בי, אבל אני מרשה לעצמי להתעסק בזה זמן ממש מועט, ואז משחררת בהבנה שהתחושה הרעה הזאת פוגעת רק בי, ושגם אם אני לא רואה את זה כרגע, מה שקרה הוא לטובתי".
תובנה מעצימה לחיים.
"התובנה הזאת לא הגיעה מיד. הגעתי מפורקת לטיפול אצל המטפלת יהודית מילוא (חמותה של יעל פוליאקוב המטפלת בשיטת ניאו־הומנולוגיה, אמ"ר) כמה שנים אחרי המשבר. הייתי מרוסקת. לא היה לי חשק לכלום. גם חקירת מס ההכנסה לא תרמה לעניין. היא נמשכה שנתיים וחצי כמו חרב מעל ראשנו, אבל בסופה בעלי יצא נקי והתיק נגדו נסגר. לאט־לאט התחלתי להבריא. צמחתי מהעניין. עשיתי בחירה, דבקתי והאמנתי בה גם אם היו ימים שרציתי בהם להיעלם.
"בגיל 40 הפסקתי להיות הילדה המרצה שהייתי כל חיי, למרות שזה מלווה אותי תמיד. הרצון הזה, שכולם סביבי יהיו מבסוטים ומאושרים. במשבר ההוא רציתי לעשות פעם ראשונה בחיי את מה שאני חושבת שהוא נכון עבורי. דבקתי בבחירה הזו ושילמתי מחיר. כשאת רוצה לעשות טוב לאחרים, בסוף זה בא על חשבונך ואת רואה, לא עלינו, מחלות. אם הייתי עושה בחירה אחרת, הייתי מאבדת יותר. איך יהודית אומרת לי: את רוצה לתת לאחרים? תעשי את זה על מלא ולא על ריק. שנים נתתי למרות שהייתי כמעט על אפס אחוז. חייתי על אדי הדלק של עצמי. זה נגמר. היום אני מאושרת מאי פעם, מהבעל והילדים, מהחברות ומהקריירה החדשה שלי".
הכוח של המטבח
יריית הפתיחה בקריירה החדשה של שי־לי ליפא הוכרזה עם יציאת ספרה "הכול בסדר" (ידיעות ספרים), שכתבה במשך שנתיים. זהו לא ספר בישול, אלא מדריך לארגון המטבח והחיים, מתוך אמונה שסדר במטבח, שהוא לב הבית, יביא לאיזון פנימי ולחיי משפחה משגשגים. "אנשים שואלים אותי, איך את תמיד שמחה וחיונית והכל אצלך מתוקתק, טפו חמסה, ולקח לי שנים להבין שזה בזכות המטבח. הסדר והארגון והעובדה שהמטבח פעיל ומבשלים בו משפיעים על כל תחומי החיים", היא אומרת.
זו תקופה לא קלה, וחנויות הספרים נסגרו, אבל ליפא מאמינה בבשורה שהיא מביאה. העובדה שהספר הינו רב מכר באתר "עברית" הדיגיטלי גורמת לה אושר, וגם השקת ערוץ היוטיוב שלה, "הכול בסדר", כשמו של הספר, שמציע סרטוני עצות וסידור מטבחים של סלבס.
זה לא ספר שמחזיר נשים למטבח?
"חס וחלילה, שלא יתפרש שאני קוראת לנשים לעזוב את העבודה, לשבת בבית ולבשל כל היום. זה יכול להיות מישהו אחר מבני הבית שיפעיל את המטבח. אני בישלתי לצד אמי מגיל שש".
לא תמשיכי עם פיתוח מתכונים?
"אנשים מבקשים ממני מתכונים, עכשיו כשכולם בבית. אני נותנת, אבל זה כבר לא העיסוק שלי. מדהים שלאנשים קשה לקבל שאתה עושה שינוי בחיים.
"בשנה האחרונה של כתיבת הספר קיבלתי הצעות מכל הערוצים ואמרתי 'לא', כי חלק מלחיות חיים מסודרים ולהיות נאמן לעצמך, זה לעשות את מה שממלא אותך. אנשים סביבי, כולל בעלי, היו בהלם ודאגו לשלום הקריירה שלי, ניסו להלחיץ אותי. לוותר על הרלוונטיות ועל אהבת הקהל זה קשה, אבל יש לי בשורה להפיץ לגבי הכוח והחשיבות של המטבח".
בטח כבר אמרו לך שאת מסרבת לתוכניות טלוויזיה כי את יכולה להרשות לעצמך כלכלית.
"אני לא יכולה לשקר ולומר, 'איזה שטויות'. העובדה שיכולתי לשבת בבית ולהתמסר לספר זה יתרון גדול. אבל אני חושבת שבאיזשהו מקום ההצלחה הכלכלית הגיעה גם בזכות ההצלחה במטבח. אני מבינה את זה בדיעבד. העובדה שהמטבח פעיל מאורגן, זה ממזל ומשפיע על כל החיים שלנו. רפי מסכים איתי"
- הראיון המלא עם שי-לי ליפא מתפרסם בגליון החג של "לאשה", השבוע בדוכנים