בלי ביצים בכלל: קניידלך נימוחים, פשטידת בצל ולחמים כשרים לפסח

מתקשים למצוא ביצים ברשתות המזון? אל דאגה, יש לנו חמש גרסאות כשרות לפסח וללא ביצים לכל מנות החג - מהראשונה, לעיקרית ועד הקינוח

אפשר גם ללא ביצים. קניידלך טבעוניים  (צילום: כפיר חרבי)
אפשר גם ללא ביצים. קניידלך טבעוניים (צילום: כפיר חרבי)

המחסור בביצים ברשתות המזון גרם לנו לחפש מתכונים שלא כוללים ביצים כלל. האמת, המשימה לא הייתה קשה בכלל כי יש שלל מתכונים כאלה, החל מקניידלך שהם הכוכבים של ליל הסדר, ועד לחם קינואה (כן, לחם לפסח): 

 

קניידלך טבעוניים, ללא ביצים / קלי מגר

בגלל שאין ביצים, הקניידלך רכים מהרגיל. עבדו איתם בעדינות, ואחרי הצינון הם יתייצבו.


המרכיבים (כ־40 כדורים)

 

  • 2 כוסות קמח מצה
  • 1/4 כפית אבקת סודה לשתייה
  • 1/3 כוס קורנפלור או עמילן טפיוקה
  • 1/2 כפית מלח, או לפי הטעם
  • 1/8 כפית פלפל שחור טחון
  • 2 כוסות ציר ירקות רותח )אפשר מאבקה, או להרתיח מים מומלחים עם עשבי תיבול(
  • 1/2 כוס שמן זית או שמן בישול אחר
  • לבישול: 1/2 2 ליטרים ציר ירקות


ההכנה

1. שמים בקערת מעבד המזון עם להב המתכת (או בקערת המערבל עם וו הגיטרה) את הקמח, אבקת הסודה, הקורנפלור, המלח והפלפל.

2. מערבבים בכלי נפרד את 2 כוסות הציר החם והשמן. מפעילים את המעבד ויוצקים בהדרגה את הנוזלים לתערובת הקמח. מעבדים עד שמתקבלת עיסה שנפרדת מדופנות הכלי. מאחסנים במקרר כשעה

3. מרפדים מגש גדול בנייר אפייה. מוציאים את העיסה ובידיים מעט רטובות יוצרים ממנה כדורים בקוטר 4-3 ס"מ. מניחים בטמפרטורת החדר כ־20 דקות.

4. בינתיים, מחממים את הציר לבישול עד רתיחה ומכינים מגש משומן קלות.

5. מנמיכים את הלהבה ומוסיפים קניידלך כך שימלאו את הסיר בשכבה אחת. מבשלים ללא ערבוב עד שהקניידלך צפים ועוד 3 דקות אחר כך. מוציאים בכף מחוררת ומעבירים למגש. מניחים לצינון מלא ומאחסנים במקרר עד להגשה (עד 3 ימים).

6. לפני ההגשה: מחממים את המרק עד לרתיחה. מוסיפים את הקניידלך ומביאים לרתיחה חוזרת. מגישים.

 

לחם קינואה / יעל גרטי

גם בריא, גם טבעוני, גם ללא גלוטן גם כשר לפסח וגם קל להכין אותו: צריך רק סיר וקערית.

 

לחם קינואה  (צילום: בועז לביא סגנון: אינה גוטמן)
    לחם קינואה (צילום: בועז לביא סגנון: אינה גוטמן)

     

    לבישול הקינואה

    • 1 כף שמן זית
    • 1 כוס קינואה, מומלץ קינואה רויאל אורגנית
    • 1/2 כפית מלח
    • 1/2 2 כוסות (600 מ"ל) מים רותחים

     

    להכנת הלחם

    • 1/4 כוס גרעיני חמנייה קלופים
    • 1/4 כוס גרעיני דלעת קלופים
    • 1/4 כוס זרעי פשתן או שומשום
    • אפשרות: 1/4 כוס זרעי צ'יה
    • 1 כף מייפל טבעי או סילאן טבעי
    • 1/4 כוס (60 מ"ל מים, מומלץ מינרליים)
    • 4 כפות גדושות (80 גרם) טחינה גולמית
    • 1 כף שמן זית
    • 1/3 כפית מלח
    • 4 כפות (40 גרם) קורנפלור


    ההכנה

    1. הקינואה: מחממים בסיר את שמן הזית. מוסיפים את הקינואה ומערבבים. מוסיפים את המלח ומערבבים כמה שניות. מוסיפים את המים הרותחים, מכסים ומביאים לרתיחה. מנמיכים את האש ומבשלים עוד 20-15 דקות, עד שהמים נספגים וגרגירי הקינואה

    נפתחים. מסירים מהכיריים, מפרידים את גרגירי הקינואה במזלג, לאוורור. מנגבים

    את צדו הפנימי של המכסה מטיפות, מכסים ומחכים 5 דקות.

    2. מחממים את התנור ל־170 מעלות, משמנים את התבנית במעט שמן זית או מרפדים

    אותה בנייר אפייה.

    3. מוסיפים לקינואה את כל הגרעינים ומערבבים.

    4. מערבבים בקערה נפרדת את המייפל, המים, הטחינה, שמן הזית והמלח. מוסיפים את

    הקורנפלור וטורפים עד לפירוק הגושים. מוסיפים לקינואה ומערבבים לפיזור אחיד.

    5. יוצקים לתבנית, מיישרים ומהדקים היטב בידיים. אופים 50-45 דקות, עד שהלחם

    מתייצב ומשחים. מוציאים, מצננים כשעתיים ומגישים.

     

    פשטידת בצל וקרם קוקוס / יעל גרטי

    פשטידה טעימה המתקבלת רכה ונימוחה. אחרי החג, אם תרצו אותה במהדורה יציבה יותר, הוסיפו לה 5 כפות קמח.

     

    פשטידת בצל וקרם קוקוס  (צילום: בועז לביא סגנון: נעה קנריק)
      פשטידת בצל וקרם קוקוס (צילום: בועז לביא סגנון: נעה קנריק)

       

      המרכיבים (תבנית בגודל כ־22X26 ס"מ)

      • 4 כפות (28 גרם) זרעי פשתן טחונים
      • 1/4 כוס (60 מ"ל) מים
      • שמן זית
      • 4 בצלים גדולים (כ־1 ק"ג), קלופים ופרוסים דק
      • 1 כוס (250 מ"ל) קרם קוקוס עם כ־20% שומן
      • 1/2 כפית מלח
      • מעט פלפל שחור גרוס טרי
      • לעיטור: כ־1/3 כוס (כ־40 גרם) צנוברים


      ההכנה

      1. משרים את זרעי הפשתן במים, מערבבים ומניחים בצד לכ־5 דקות, לספיגה.

      2. בינתיים, מחממים את התנור ל־175 מעלות בתוכנית טורבו ומשמנים תבנית במעט שמן זית.

      3. מחממים 3-2 כפות שמן זית במחבת עמוקה או בסיר רחב. מוסיפים את הבצל ומטגנים כ־2 דקות. מנמיכים את הלהבה לבינונית־נמוכה, ומטגנים עוד 10-8 דקות (מוסיפים שמן זית לפי הצורך), עד שפרוסות הבצל רכות וזהובות.

      4. מערבבים את נוזל הפשתן עם קרם הקוקוס, המלח ומעט פלפל. מוסיפים את הבצל המטוגן ואת הקמח ומערבבים. יוצקים את התערובת לתבנית ומיישרים. מפזרים את הצנוברים.

      5. אופים כ־30 דקות, עד שהפשטידה מתייצבת ושוליה צרובים. מוציאים, מצננים קלות

      ומגישים.

       

      ללא שמרים: פוקאצ'ה עם ירקות ובצל סגול / עינת מזור

       

      פוקאצ'ה עם ירקות ובצל סגול  (צילום: אנטולי מיכאלו סגנון: קרן ברק)
        פוקאצ'ה עם ירקות ובצל סגול (צילום: אנטולי מיכאלו סגנון: קרן ברק)

         

        המרכיבים (2 יחידות גדולות)

        לבצק:

        • 2 כוסות קמח תפוחי אדמה
        • 2 כוסות אבקה להכנת פירה (להשיג ברשתות השיווק)
        • 4-3 כוסות מים
        • 1 כוס (100 גרם) גבינה צהובה מגוררת


        לציפוי:

        • פלפל אדום
        • פטריות פרוסות דק
        • בצל סגול, קלוף ופרוס דק
        • 2 ענפי תימין או רוזמרין
        • מלח גס
        • 4-3 כפות שמן זית


        ההכנה

        1. מחממים את התנור ל־200 מעלות ומרפדים תבנית בנייר אפייה.

        2. מערבבים בקערה את קמח תפוחי האדמה עם האבקה להכנת פירה. יוצקים מים בהדרגה ותוך ערבוב, עד שמתקבלת עיסה אחידה וגמישה. מוסיפים את הגבינה המגוררת ולשים דקה־שתיים, ליצירת כדור בצק.

        3. מחלקים את הבצק לשני חלקים ופותחים כל חלק (בידיים, או בין שני ניירות אפייה) לעלה

        מוארך בעובי כ־1/2 ס"מ ובאורך כ־ 30 ס"מ. מניחים בתבנית ומניחים עליהם את הירקות והתימין(או הרוזמרין). מזלפים את שמן הזית.

        4. אופים כ־15 דקות, עד שהפוקאצ'ות מזהיבות היטב. מוציאים, בוזקים מעט מלח גס, מזלפים מעט שמן זית ומגישים חם.

         

        עוגיות אגוזים / נעמה רן

        זה לא מה שאין בהן, זה מה שיש בהן: טעם אגוזי נהדר וכלום עבודה.

         

        עוגיות אגוזים  (צילום: דני לרנר סגנון: נעמה רן)
          עוגיות אגוזים (צילום: דני לרנר סגנון: נעמה רן)

           

          המרכיבים (22 עוגיות)

          • 1 כוס (140 גרם) קמח תפו"א
          • 1/8 כפית מלח
          • 1/2 כוס (50 גרם) אגוזי מלך טחונים
          • 1/2 כוס (50 גרם) פיסטוקים טחונים
          • 1/2 כוס (100 גרם) סוכר
          • 70 מ"ל שמן קוקוס


          ההכנה

          1. מחממים את התנור ל־170 מעלות ומרפדים שתי תבניות תנור בנייר אפייה.

          2. מערבבים את הקמח, המלח, האגוזים, הפיסטוקים והסוכר. מוסיפים את השמן ומערבבים לעיסה אחידה.

          3. יוצרים כדורים קטנים ומהודקים, מניחים בתבנית ומשטחים מעט. אופים 12 דקות, עד הזהבה. מצננים ומגישים.

           

          הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
          הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
           
          הצג:
          אזהרה:
          פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד