הנזיר הבודהיסטי שמסביר לעולם מדוע הניקיון חיוני לחיים רגועים

הרבה לפני הקורונה, שוקיי מצומוטו כתב רב מכר המסביר את חשיבות הניקיון האישי והסביבתי להשגת יציבות בחיים. ריאיון עם יזם חברתי שקם כל בוקר עם מטאטא ביד

שוקיי מצומוטו.  המוטו העיקרי:  בית נקי, גוף נקי, תודעה נקייה (צילום: Nobuhiko Ohtsuki)
שוקיי מצומוטו. המוטו העיקרי: בית נקי, גוף נקי, תודעה נקייה (צילום: Nobuhiko Ohtsuki)
פעמיים בחודש, בין השעות 7:30 ל־8:30 בבוקר מגיעים 20 אנשי עסקים רציניים (פעם הגיע גם מנכ"ל הבורסה היפנית), סטודנטים ותיירים למקדש הבודהיסטי של שוקיי מצומוטו. במשך 20 דקות הם מנקים יחד את המקדש, 15 דקות מוקדשות למזמורים ואחר כך כולם יושבים יחד לשתות תה. מצומוטו (40) הוא נזיר זן בודהיסטי ממקדש קומיוז'י בטוקיו, שמאמין שהדרך הנכונה להתחבר לעצמנו ולסביבה היא באמצעות ניקיון.

 

 האזינו לכתבה. הוקלט על ידי הספריה המרכזית לעיוורים ולבעלי לקויות קריאה – המרכז לתרבות מונגשת

 

אל הנזירוּת הגיע בגיל 23, לאחר שסיים את לימודיו האקדמיים, ומאז הספיק להקים משפחה, לייסד כמה מיזמים לקירוב אנשים לבודהיזם ולהשתתף בפורום מנהיגי הכלכלה הצעירים בעולם. בספרו "אמנות הזן וניקיון הבית והלב", שהפך לרב־מכר ביפן ב־2018 ויוצא כעת לאור בעברית (הוצאת הכורסא, תרגום: שרית עברני), הוא מעביר בלהט מסר ברור: הניקיון אינו צריך להיחשב עול ומטלה, אלא להיות חיוני לחיים רגועים ויציבים: בית נקי, גוף נקי, תודעה נקייה. את הספר הוא כתב במקור כמדריך אימון לנזירים יפנים צעירים, אולם הוא מאמין שהדברים תקפים לכולם. בריאיון וידיאו מיוחד שקיימנו איתו בשבתו במקדש, שוחחנו על הדרך הייחודית שעבר ועל עצותיו לחיים טובים יותר.

"חלק מהמנכ"לים שמגיעים אליי למנזר לוקחים את זה הלאה, לחבריהם או לביתם הפרטי. כולם אומרים לי שהאימון בניקיון שינה להם את החיים"

 

איך הופך בחור צעיר שמכוון לעולם העסקים להיות נזיר?

"תמיד התעניינתי בפילוסופיה של הזן והוקסמתי מהבודהיזם כדרך חיים. גם סבא שלי היה נזיר ולכן הכרתי את אווירת המקדש, אבל לא הגעתי לנזירות רק בגלל זה. יש ביפן כיום יותר מ־70 אלף מקדשים, אך הם הופכים פחות רלוונטיים לחיים. אני מאמין שהמקדשים היפניים צריכים לשנות את אופיים ולהתאים את עצמם לזמנים המודרניים. יותר ויותר אנשים מתעניינים ברוחניות אבל מתרחקים מהדת. המקדשים שלנו יכולים להפוך בעידן הזה למרכז חוכמה וזאת השליחות שלי. במובן הזה אני בעצם נזיר שהוא יזם חברתי".

 

מה זה אומר בפועל?

"אני חייב להגיד שהחיים האישיים שלי השתנו לחלוטין. לפני שהייתי נזיר, חייתי באובססיה להצליח כלכלית. חיפשתי כל הזמן חיזוקים חיצוניים. החיים כנזיר שינו את התפיסה שלי, הפכו את התודעה שלי למכוונת לעניינים פנימיים. החיים של נזיר ביפן לא שונים מאוד מחיים רגילים. יש לי אישה, שני ילדים, בני 11 ושבע, רוב הנזירים ביפן חיים כך. עם זאת, רוב יומי עובר עליי במקדש, אני דואג לניקיון, מתרגל ואחראי לאנשים שמגיעים למקדש. החשיבה שלי הפכה קהילתית יותר ויותר, ואז גם הבנתי כמה חשובים לכולם הניקיון והארגון".

 

מידת העניין בנושא נבחנה גם בשטח. "לפני שלוש שנים הקמתי מיזם שנקרא 'בקרים במקדש', שאליו הזמנתי אנשי עסקים, סטודנטים, נזירים וגם תיירים, כדי לנקות יחד ואחר כך לשיר. עד היום כבר עשיתי יותר מ־60 מפגשים כאלו, שבהם אני בעצם משתף את הרוטינה היומיומית שלי ומפיץ את פרקטיקת הניקיון".

 

הניקיון חייב להתבצע בבוקר, הפכו אותו למטלה הראשונה ביום שלכם (צילום: Shutterstock)
    הניקיון חייב להתבצע בבוקר, הפכו אותו למטלה הראשונה ביום שלכם(צילום: Shutterstock)

     

    מעבר לחוויה חד־פעמית של ניקיון, עם מה הם יוצאים משם?

    "ממש הפתיע אותי עד כמה זה משפיע. חלק מהמנכ"לים שמגיעים אליי לוקחים את זה הלאה, בין אם לחברה שלהם ובין אם לבית הפרטי שלהם. חלק מהם גם מזמינים לכאן עובדים שלהם. כולם אומרים לי שהאימון בניקיון שינה להם את החיים".

     

    הכללים במקדש, הוא אומר, ברורים מאוד ומתחילים בניקיון בבוקר ומסתיימים בסידור וארגון בערב. ביניהם, במהלך היום יש הקפדה על תחזוקה וטיפול שוטפים בכל משימות הבית, כולל כביסה יומיומית ואפילו ניקוי יומיומי של השביל המוביל אל הבית.

    "בקונספט הבודהיסטי אין הפרדה בין החיים החיצוניים לחיים הפנימיים. אם הסביבה שלך מבולגנת, זה ישפיע על הפנימיות שלך"

     

    איך אפשר לצפות ממי שאינו נזיר, ובעיקר מאדם מערבי, להכניס רוטינות ניקיון כאלו לסדר היום שלו?

    "אנשים, גם במערב וגם במזרח, בעיקר אלה שחיים בעיר, עסוקים מאוד. הם במרוץ יומיומי. אבל יש גם יותר ויותר מודעות לכך שכדי להיות יותר אפקטיביים ופרודוקטיביים חייבים למצוא גם זמן להירגע, זמן לאיפוס, כי אם לא, פשוט נישרף. אנחנו חיים היום עד גיל מבוגר יותר, אפילו עד גיל 100, אבל בשביל זה אנחנו חייבים לשמור על הרווחה שלנו. הניקיון נותן לנו אפשרות מדיטטיבית לעשות את זה. בקונספט הבודהיסטי אין הפרדה בין החיים החיצוניים לחיים הפנימיים שלך. הכל קשור ומשפיע. אם הסביבה שלך מבולגנת, זה ישפיע על הפנימיות שלך. הניקיון כרוטינה יומיומית נותן לך יותר רוגע ותודעה יציבה".

     

    רבים מעדיפים להשקיע בדברים שדורשים כישורים מיוחדים ולהביא עזרה חיצונית לניקיון.

    "נכון. אני לא שולל את זה שיביאו עזרה, אני פשוט חושב שבכך מאבדים המון. אם תראי בניקיון פרקטיקת מדיטציה, תיהני מזה. יש לנו היום מנקים רובוטיים, גם במקדשים מסוימים משתמשים בזה. אבל אי־אפשר לעשות אאוטסורסינג למדיטציה שלך. הרעיון המרכזי הוא שכל רגע יחיד בחייך יכול להיות רגע של זן, יכול להיות מדיטציה, והניקיון הוא חלק מרכזי מזה. יש כאן עוד עניין חשוב: אם אין עזרה חיצונית, אפשר לערב את כל בני המשפחה בעבודת הניקיון. כמו שבמנזר כל הנזירים מנקים ביחד, כך גם בני המשפחה חייבים להיות שותפים בכך וכל אחד חייב לטפל בסביבה שלו. כדאי להחליף תפקידים כל פעם ולגוון בעבודות הניקיון".

     

    אתה מצליח לגרום לילדים שלך לנקות?

    "זה עדיין בתהליך... אני מנסה לגרום להם להשתתף יותר, אבל עוד לא לגמרי מצליח. הם מאוד טובים בלבלגן".

     

    עבודת ניקיון יומיומית דווקא מונעת פרפקציוניזם (צילום: Shutterstock)
      עבודת ניקיון יומיומית דווקא מונעת פרפקציוניזם(צילום: Shutterstock)

       

      והנה הפתעה: מצומוטו מאמין שעבודת ניקיון יומיומית דווקא מונעת פרפקציוניזם. "בחיים המודרניים אנשים רבים לא מקבלים את חוסר השלמות שלהם וסובלים מפרפקציוניזם שפוגע בהם. כשמנקים מדי יום מבינים שאף פעם לא מנקים לגמרי. למשל, כשמנקים את הגן, באותו רגע שמרגישים שהשלמנו הכל, עלי העצים נופלים. אף פעם אי־אפשר להשלים ניקיון. זו הזדמנות להבין את המכניזם של החיים שלנו. אנחנו חיים בעולם דינמי ושום דבר לא יציב. כל דבר משתנה. בסוף לומדים להיות מרוצים גם עם 80% ולא צריך לחפש שלמות".

       

      הספר של מצומוטו גדוש בעצות ובדברי השראה. לעתים נראה כי הדברים מנותקים מדי מהחיים המערביים, אבל הוא מדגיש במהלך הריאיון שהכל חייב להיות מאוד גמיש. "כתבתי בספר על החוויות במקדש הבודהיסטי אבל ברור שצריך להתאים את הרעיונות לחיים שלך. ברור לי גם שהשינויים חייבים להיעשות לאט. תתחילו לשנות דבר קטן אחד וגם זה ישפיע על חייכם".

       

      במה להתחיל?

      "אישית, אני מעדיף את הניקיון בחוץ, בייחוד אם אתם חיים בעיר. הניקיון בחוץ נותן הזדמנות חשובה להרגיש את המחזוריות העונתית, לפעמים גשום, לפעמים שמשי, הפרחים כל פעם שונים, הריחות מתחלפים. כל כך חשוב להפנים. בכל מה שתבחרו, אני מייעץ גם שיהיו לכם חברים טובים להתאמן יחד. אם תנסו לעשות את זה לבד, יהיה לכם קשה להתמיד. בודהא אמר: חברים טובים זה חצי הדרך להארה. הנזירים הבודהיסטים בהודו הסתובבו ביבשת, כל נזיר התאמן לבד על בסיס יומיומי, אך פעם בשבועיים נפגשו כדי לשתף בחוויות שלהם, כדי לתמוך זה בזה. השיתוף חשוב להתמדה".

       

      סביבה מבולגנת משפיעה על התודעה  (צילום: Shutterstock)
        סביבה מבולגנת משפיעה על התודעה (צילום: Shutterstock)

         

         

        16 הארות והמלצות מתוך הספר

        =====================

         

        1. מהו ניקיון: ניקיון הוא לא רק לשם הסרת לכלוך אלא קשור גם לטיפול התודעה. הניקיון הוא אימון בשהייה בהווה. חשבו על ביתכם כעל אלגוריה לגופכם – התמידו בניקיונו היומיומי.

         

        2. מתי לנקות ולסדר: הניקיון חייב להתבצע בבוקר, הפכו אותו למטלה הראשונה ביום שלכם. בסוף היום סדרו תמיד את סביבתכם בטרם תפרשו למיטה.

         

        3. איך לנקות: בצורה מודעת ובריכוז מלא. להתייחס להברקת הרצפה כאילו אנו מבריקים מראה המשקפת את נשמתנו. השיטה הטובה: טאטוא, מעבר במטלית סחוטה ללא סבון. הימנעו מכל מחשבה מיותרת, התבוננו פנימה, הבחינו באנשים סביבכם.

         

        4. אוורור: חיוני לפני הניקיון, בין אם חם ובין אם קר. ניקיון הוא ההזדמנות לתקשר עם הטבע. הזעה תוך כדי ניקיון, בזמן שחווים את הטבע, היא הסוד לגוף ולתודעה בריאים.

         

        5. גיוון: חלקו את משימות הניקיון בין בני המשפחה והחליפו תפקידים מדי פעם. המשפחה כולה צריכה לעבוד כצוות וכך גם הקשרים מתהדקים.

         

        6. המטבח: מטבח נקי ומסודר הוא סימן ללב טהור. בזמן הבישול יש להקפיד לסגור כל מגירה או ארון שפותחים.

         

        7. חדר הרחצה והשירותים: ניקוי יומיומי גם בבוקר וגם בערב.

         

        8. תאורה: שמירה על ניקיון וצלילות מקורות האור בביתכם מאפשרת לאור התבונה להישפך פנימה ולשכך את תודעתכם המוטרדת. קבעו זמנים קבועים לניקיון התאורה.

         

        9. ביגוד: החלפה עונתית מרעננת את הלב. מי שלא מרענן מסתכן בעונה חיונית פחות. לכבס לפני אחסון עונתי ולהכיר תודה שזכיתם לעשות זאת שוב השנה.

         

        10. כביסה: יש לטפל בכביסה מדי יום, גם אם מספר הפריטים קטן, לייבש באוויר הפתוח, לקפל ולהחזיר לארון לפני שימוש נוסף. הסרת כתמים שומרת על לבכם רענן ומלא חיות.

         

        11. כלי בישול ואוכל: חלק מהכלים תומכים בחיינו ויש לדאוג להם באופן ראוי. כדאי לבחור כלים פשוטים ומעטים. כך קל יותר לנקות. את הכלים כמובן יש לשטוף תוך כדי הבישול ומיד לאחר הארוחה. השתמשו במעט נוזל להדחת כלים ובסודה לשתייה לניקוי קרשי החיתוך ואביזרי הבישול.

         

        12. תחזוקה ותיקונים: חשוב לטפל בחפצים, לשקמם ולהקדיש זמנים מיוחדים לכך. תיקון הוא שינוי הדרך שבה אנו מתחברים לאנשים – השבת הלב למצב הטהור והראשוני. מי שאינם מכבדים חפצים, אינם מכבדים בני אדם.

         

        13. חפצים: בתוך כל אובייקט נמצא "לב" האדם שיצר אותו. הודו לדברים ששירתו אתכם ותנו אותם למי שיוכל להשתמש בהם.

         

        14. טיפול בגינה: זה החיבור לטבע, יצירת דיאלוג עם הסביבה. האדם רואה בגן את השתקפות כל הקיים בלבו. הכנסת האורחים מתחילה בניקיון השביל המוביל אל הבית.

         

        15. ניקיון הגוף: שטיפת הפנים היא הדבר הראשון שעושים בבוקר. אִמרת זן: אם לא רחצת את פניך, כל דבר שתעשה במשך היום יהיה פזיז וחסר נימוס.

         

        16. שינה: לישון מוקדם, להשכים מוקדם, להקפיד על שעות שינה קבועות.

         

        הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
        הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
         
        הצג:
        אזהרה:
        פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד