"לצאת מהמשבר מחוזקים": בעלי עסקים קטנים מעודדים זה את זה

איך שורדים ימים ארוכים של אי-ודאות והפסדים כספיים כבדים? מנהלי קהילות בפייסבוק ובעלי עסקים מספרים על משבר הקורונה ונותנים טיפים. כתבה שביעית בסדרה

בשיתוף פייסבוק ישראל

|

24.03.20 | 11:39

מנהלי קהילת רצים. "אנשים מרגישים קצת דכדוך עכשיו"
מנהלי קהילת רצים. "אנשים מרגישים קצת דכדוך עכשיו"
ליאור רותם גורדון. "הצלחה של אחת היא גם של האחרת"
ליאור רותם גורדון. "הצלחה של אחת היא גם של האחרת"
טיגיסט (תמר) פרדה. "העסק שלי מבטא את אהבתי לתרבות האתיופית"
טיגיסט (תמר) פרדה. "העסק שלי מבטא את אהבתי לתרבות האתיופית"
האחיות שירז רביבו מקמל ושני מקמל. "התחלנו ללוות נשים בתהליך של ירידה במשקל, עם עשרות הצלחות"
האחיות שירז רביבו מקמל ושני מקמל. "התחלנו ללוות נשים בתהליך של ירידה במשקל, עם עשרות הצלחות"
בר ביקר, גבעתיים. "לא לשים את כל הביצים בסל אחד"
בר ביקר, גבעתיים. "לא לשים את כל הביצים בסל אחד"

מאת גלי לויטה-ליבוביץ

 

משבר הקורונה ממשיך להחריף בארץ ובמדינות רבות בעולם, ומצבם של עסקים קטנים ובינוניים ישראליים רבים מחמיר במקביל. בניסיון לעזור להם, החליטה פייסבוק ישראל, ביחד עם ארגון להב, להציג את האנשים שמאחוריהם, לעודד אותם ולשמוע איך הם מתמודדים עם המצב. הרי זה העסק של כולנו.

 

פייסבוק הקימה עמוד ייעודי בשם "זה העסק של כולנו", שישמש במה עבור בעלי עסקים קטנים, ובו יוכלו לקדם את העסק שלהם. העמוד גם ישמש כנכס דיגיטלי עבור בעלי עסקים קטנים ובינוניים: אלה ילמדו באמצעותו איך להשתמש בנכסים דיגיטליים לטובת צמיחה ומכירות בעת משבר. עשרות קהילות פייסבוק, שמייצגות יותר משלושה מיליון ישראלים, כבר נרתמו לקמפיין והחליטו לאמץ עסקים קטנים: הם ישלבו המלצות, ישתפו פוסטים ויעודדו קנייה מעסקים קטנים ובינוניים ישראליים. במסגרת הקמפיין הכריזה סמנכ"לית התפעול של פייסבוק העולמית, שריל סנדברג, כי פייסבוק תעניק 100 מיליון דולר לעסקים קטנים ביותר מ-30 מדינות, בהן ישראל. "בשבועות האחרונים ראינו דוגמאות מעוררות השראה של אנשים וקבוצות שעוזרים זה לזה. אנשים בכל רחבי העולם נענים לאתגר העצום שלפנינו. אנחנו רוצים לתרום את החלק שלנו", אמרה סנדברג.

 

לצורך הכתבה הנוכחית, כמו בחלק מהכתבות הקודמות, פנינו למנהלי קהילות גדולות בפייסבוק ישראל וביקשנו מכל אחד מהם להציב זרקור מול עסק בולט בקהילתו, שראוי, לדעתו, לחשיפה ציבורית ולסיוע.

 

יעל לביא. "חסרים לי המפגשים האישיים"
    יעל לביא. "חסרים לי המפגשים האישיים"
     

     

    קהילת רצים

     

    זוהי קהילה שהוקמה לפני כשנה, ושכיום מונה כ-4,500 רצים ורצות מכל הארץ. הקים אותה גל שמו (32), נשוי ואב לשניים מחיפה, ממנהלי קהילת אבא פגום, יחד עם זיו חיימוביץ וחן עופר. "מטרת הקהילה היא לחבר בין הרצים ולהעניק תמיכה ועזרה מקצועית על ידי מאמנים", אומר שמו. כיום מנהלים את הקהילה עשרה חברים, חלקם מאמני ריצה, והאחרים חובבים.

     

    בימי הקורונה הקהילה עדיין פעילה, אבל פחות. "אלה ימים קשים לרצים, אחרי שבוטלו כל המרתונים בארץ ובחו"ל", אומר שמו. "המון אנשים גם מרגישים קצת דכדוך או פוחדים לצאת מהבית, אז הם לא רצים עכשיו".

     

    אחת מחברות הקהילה היא יעל לביא (41), נשואה ואם לשניים מפתח תקווה, המאמנת קבוצת ריצה ומקיימת אימונים אישיים. "משבר הקורונה גרם להפסקת כל הפעילויות, גם של הקבוצות וגם של המתאמנים האישיים", היא אומרת. "אם עד לפני שבועיים חשבתי שיהיו רק מעט הגבלות, ונתגבר, צמצום ההתקהלויות חתך הכל. אני חושבת שאפשר להמשיך לרוץ גם עכשיו, לבד או בזוגות, כפי שמאשרות ההנחיות. זה עושה טוב לנפש ועוזר לנו להישאר בכושר. אני בקשר עם כל המתאמנים, אבל חסרים לי המפגשים האישיים איתם".

     

    נעמה פרבר. "הזדמנות להשקיע בפרויקטים שזנחנו"
      נעמה פרבר. "הזדמנות להשקיע בפרויקטים שזנחנו"

       

      קהילת הבוסטריות

       

      הקהילה הוקמה לפני כשנה על ידי רעות שכטר (31), נשואה ואם לשלושה מרמת גן, מנכ"לית חברת Turbo for Biz לאדמיניסטרציה ולרווחת עובדים, וליאור רותם גורדון (34), נשואה ואם לשלוש מגבעתיים, מומחית בנושא קהילות ויחסים בדיגיטל. "זוהי קהילה של נשים עצמאיות", הן אומרות, "ששמו לעצמן למטרה לתת בוסט הדדי. הצלחה של אחת היא גם של האחרת. הקהילה שלנו מבוססת בעיקר על קשרים אישיים שנוצרים בין החברות, והיא מצליחה להביא לגדילה משמעותית בחשיפה ובעסק של כל אחת".

       

      אחד העסקים הללו הוא שוות מתלבשות עם נעמה פרבר. האישה שמאחוריו, בת 43 מתל אביב, היא מפיקה של אירועי אופנה למידות ביניים ולמידות גדולות ומנהלת עם עופר גונן-סימון ורימון חנצ'ין את קבוצת הפייסבוק אופנה מלאה ישראל, שבה חברות נשים שלובשות מידה 42 ומעלה. "המשבר הנוכחי מונע מהמעצבות וממני מכירת בגדים פרונטלית", אומרת פרבר. "רוב המעצבות סגרו את הבוטיקים ומוכרות בעיקר אונליין. יש בלבול וחוסר ודאות. מכיוון שאי אפשר לקיים ירידי אופנה רגילים, הוחלט לקיים יריד אונליין בין 1 ל-4 באפריל. הוא יתקיים באתרים של מעצבות, ויוצעו בו פריטים במחירים נמוכים, עד 199 שקל. קיבלנו פניות מלקוחות שלנו, שביקשו שלא ניעלם, שנשמור על קשר, ומצאנו דרך יצירתית לעשות את זה".

       

      הטיפ שלה לעצמאיות: "גלו גמישות מחשבתית ופתיחות. דברו על הפחדים שלכן כדי שהם לא יכבידו מבפנים. יצירתיות יכולה לסייע. זו הזדמנות נפלאה להשקיע זמן בפרויקטים שזנחנו, ולצאת מהמשבר הזה מחוזקות".

       

      תומר וכריס לגבעומר. "לתת פייט לתל אביב"
        תומר וכריס לגבעומר. "לתת פייט לתל אביב"

         

        קהילת צעירי רמת גן גבעתיים

         

        מייסדי הקהילה הם בני הזוג תומר (40) וכריס (29) לגבעומר, הורים לתינוקת מרמת גן, ולצידם מנהלים את הקבוצה לילי סינגטולין, הילה באסה, שגיא טבצ'ניק, דניאל ושרית וכטל, ג'וש דוקרקר, נועה שלייפר, מרינה וקסלר, לירון פרסי, סהר יהב, אלי נקש, אורי ספיר, עדי והבה, אורי גרודשנשטיין, רועי צאיג, ורד קליין, אוהד דור – כולם צעירים בשנות ה-20 וה-30 שגרים ברמת גן או בגבעתיים.

         

        לדברי המנהלים, זו קהילת הצעירים הגדולה והפעילה בארץ. היא הוקמה לפני עשר שנים ומונה כיום כ-35 אלף חברים. "התחלנו כקבוצת פייסבוק המאגדת את התושבים הצעירים של רמת גן וגבעתיים, במטרה לקיים פעילות ולתת פייט לצעירי תל אביב", מספרים בני הזוג המייסדים. "בינתיים הצטרפו אלינו אלפי צעירים מצפון ועד דרום. עד למשבר הקורונה יזמנו בין עשרה ל-20 אירועים מדי חודש, והקבוצה גדלה בקצב מסחרר, במסגרת מיזם שהקמנו בשם מה הלו"ז. אנחנו מארגנים הרצאות על הבר, מופעי סטנד-אפ, מפגשי ספיד דייט, מסיבות, קורסים ועוד. בימים אלה אנחנו בונים מערך מתנדבים לרכישת מוצרים ותרופות לקשישים ולמבודדים. בנוסף, אנחנו מארגנים משחקים בין חברי הקבוצה כדי להעביר את הזמן בכיף".

         

        פעילויות רבות של הקהילה נערכות בבר ביקר שברחוב כצנלסון בגבעתיים. בעליו הם שלושה צעירים מרמת גן: מתי אהרוניאן (34), אביחי נפתלי (27) ואסף יעקובי (35). הבר, שמציין בימים אלה ארבע שנים לקיומו, פתוח בדרך כלל שבעה ימים בשבוע, אבל בשל משבר הקורונה סגור לגמרי עכשיו. "אנחנו מחשבים את צעדינו", אומרים הבעלים. "שקלנו לעשות משלוחים, אבל אנחנו לא בטוחים שזה אפקטיבי מבחינת כלכלית, כי לא עשינו את זה בעבר. אנחנו מקווים שהמשבר יחלוף במהרה. הטיפ שלנו: לתכנן לעתיד, לשמור בצד רזרבות, לא לשים את כל הביצים בסל אחד. אנחנו מחכים לימים שבהם נוכל לחזור ולארח את חברי הקהילה, להרצאות על הבר ובכלל".

         

        עו"ד שי עזרא מכמל. "מטפח את הגוף ואת הנפש"
          עו"ד שי עזרא מכמל. "מטפח את הגוף ואת הנפש"

           

          קהילת ביס משיר – לרדת במשקל ללא דיאטה

           

          מנהלות הקהילה הן האחיות שירז רביבו מקמל (39) מגבעון החדשה ושני מקמל (33) מירושלים. "הקהילה נוסדה ב-2014", מספרת האחות הבכורה, "במטרה לתת לאנשים כלים לירידה במשקל. לאחר כמה חודשים התחלתי לעבוד כשכירה בתפקיד תובעני, והקבוצה הוזנחה. לפני כשנה וחצי אולצתי להתפטר ממקום עבודתי ויצאתי למסע של חיפוש עצמי בידיעה שלא אחזור להיות שכירה. אחרי שפרסמתי תמונות שלי לפני ואחרי ירידה במשקל, הקבוצה גדלה במהירות ונעשתה קהילה. אחותי הצטרפה לניהול, ויחד פיתחנו את הקהילה והתחלנו ללוות נשים בתהליך של ירידה במשקל, עם עשרות הצלחות".

           

          מי שמעניק לקהילה ליווי משפטי הוא עו"ד שי עזרא מכמל (36) נשוי ואב לשלושה מהיישוב עלמון (ענתות) שבמטה בנימין. לפני חודשיים הוא פתח משרד בירושלים העוסק בדיני נזיקין ותאונות דרכים, מקרקעין, דיני משפחה וירושה ודיני עבודה.

           

          "ההחלטה לצאת לדרך עצמאית באה מתוך בשלות אמיתית וניסיון עשיר שרכשתי עם השנים", הוא אומר. "ההתחלה הייתה נפלאה, אבל מאז שפרץ משבר הקורונה, הכל השתנה. לכאורה, בעיתות משבר אנשים אמורים להיעזר בעורכי דין כדי לקבל החלטות מושכלות ולעמוד על זכויותיהם, אבל מתברר שהפחד שיצר הנגיף גדול מהיכולת של האזרחים להמשיך להתנהל ביעילות. הדבר יצר קיפאון וירידה משמעותית בהיקף העבודה. אני משתדל להמשיך לעבוד במרץ ולתכנן את היום שאחרי. אני גם נהנה מזמן איכות עם משפחתי ועם עצמי, מזין את הגוף באוכל מזין, עושה ספורט ומטפח את הגוף ואת הנפש".

           

          רחלי טדסה-מלכאי. "רק ככה נצליח להשפיע"
            רחלי טדסה-מלכאי. "רק ככה נצליח להשפיע"

             

            נשים אתיופיות מעצימות זו את זו

             

            מייסדת הקהילה היא רחלי טדסה-מלכאי (37), נשואה ואם לשלושה מאשקלון, הלומדת לתואר ראשון בעבודה סוציאלית ועוסקת במעורבות חברתית בקהילה. יחד איתה מנהלות את הקבוצה עדינה ביו אדנה, ירדנה מנברו שאטו, שמחה זנבה קשב ורותי זנבה. המטרה: לאפשר לנשים מהקהילה האתיופית להעצים זו את זו בכל תחומי החיים.

             

            "בעקבות מחאת יוצאי אתיופיה הרגשתי צורך להציג את הקהילה שלנו באור חיובי ולשקף את העוצמה שלה", אומרת טדסה-מלכאי. "הבנתי שרק ככה נצליח להשפיע על החברה, על הכלכלה ועל החינוך. הקבוצה שהקמתי מורכבת מנשים חזקות, כולל בעלות תפקידים משמעותיים במגזר הציבורי והפרטי ונשות עסקים. ההטרוגניות של הקהילה ושל חברותיה מאפשרת שיח בנושאים מגוונים. הנשים חולקות דילמות וסיפורים אישיים, ובעקבות העצות והניסיון של הנשים האחרות הן מקבלות החלטות. מאז שהקהילה הוקמה, נשים רבות פתחו עסקים, יצאו ללימודים אקדמיים והתחילו לעבוד במשרות שמתאימות להן".

             

            אחת מחברות הקהילה היא טיגיסט (תמר) פרדה (39), נשואה ואם לשלושה מגדרה ובעלת מותג אופנה הנושא את שמה הפרטי. "העסק שלי, 'טיגיסט', מבטא את אהבתי לתרבות האתיופית ומציג את הצבעוניות שבבדים ואת המורשת העתיקה שבתכשיטים", היא אומרת. "העסק מציע פרטי לבוש ותכשיטים בעבודת יד מקורית ואביזרים שמספרים את הסיפור שלי ושל קהילה שלמה החיה בישראל. דרך המוצרים ניתן להתחבר למסורת העשירה והמפוארת של יוצאי אתיופיה".

             

            רוב הפעילות, לדבריה, מתבצע באמצעות מכירות מביתה, דוכנים ואירועים. דבר מזה לא קורה עכשיו. "אני מתמודדת עם האתגר בדרכים יצירתיות", אומרת פרדה, "כולל פרסום במדיה החברתית וזמינות גבוהה ללקוחותיי. אני גם שוקדת על בניית אתר למכירות באונליין, שבו יוצגו כל הפריטים שלי. אני מאמינה שיש לנו עכשיו הזדמנות ללמוד נושאים חדשים ולחזק יכולות מנטליות כדי להיות מוכנים ליום שאחרי. אני קמה כל יום בחמש וחצי בבוקר כדי לנצל את השקט בזמן שהילדים ישנים. ככה אני מפנה לעצמי שלוש שעות ללמידה ולתכנון".

             

             

               

              גם הוא נפגע ממשבר הקורונה. הקליקו על התמונה:

               

              אריה הרשקוביץ. "בשבוע האחרון ההיענות נמוכה יותר". הקליקו על התמונה
              אריה הרשקוביץ. "בשבוע האחרון ההיענות נמוכה יותר". הקליקו על התמונה

               

               
              הצג:
              אזהרה:
              פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד