כשהחיים נהיים דומים יותר ויותר לסרט זומבים אקראי, כשחוסר הוודאות גורם לכם להיכנס לאתרי חדשות כל דקה וחצי ולא ברור אם זאת בדיחה ממש גרועה או שכדאי להתחיל לקנות קמח בסופר, כדאי לפתוח את הפלייליסט הזה של "חושבים טוב" - לתמיכה ברגעי הקושי, בבדידות של הבידוד, או כשאמורים לעבוד מהבית עם שלושה ילדים על הראש. לחצו פליי, ושתפו מה עוזר לכם לצלוח את הטירוף של עידן הקורונה.
איך לבנות חוסן נפשי? עם פרופ׳ דני חמיאל
"חוסן נפשי זה לנהל את העצמי שלנו ברוגע, גם כשהעולם בחוץ לא תואם את הציפיות שלנו, ולא מתנהל כמו שציפינו". בפודקאסט שלפניכם נפגשתי עם דני חמיאל, פסיכולוג קליני ורפואי, שחוקר את כל הדברים שגורמים לבני אדם להתרומם ממשברים, לצמוח הלאה, וגם להיות עמידים יותר למה שהחיים שלנו מזמנים. איך אפשר לנצח חרדה ומצוקה נפשית, ואיך אפשר לחזק עוד יותר את החוסן הנפשי שלנו? עד איזה גיל ניתן ללמוד ולתרגל עמידות והתמודדות אדפטיבית עם משברים? איך נדע מתי הלכנו רחוק מדי, לאילו קולות צריך להקשיב, וגם איך זה שכדי לחסן את הנפש שלך, לעמוד איתן ולא ליפול ממשברים - צריך בעצם להכיל ולקבל את החולשה?
איך להפסיק לפחד מהפחד ולחיות באומץ? עם ד"ר קרן בן יצחק
פחד וחרדה - תכירו. זה מתחיל קטן ולא מזיק, חינני כמעט, ומשתלט בהדרגה על תחומים רחבים יותר ויותר בחיינו. בעולם המערבי שאנחנו חיים בו, אחד מכל ארבעה אנשים יחווה התקף חרדה לפחות פעם אחת בחייו. פגשתי את ד"ר קרן בן יצחק, מומחית במדעי המוח ופסיכולוגיה ניסויית- מחקרית, לשיחה אישית, קרובה ונעימה שבה דיברנו על מה שמפחיד לדבר עליו - פחד. שאלנו מתי פחדים הם חיוביים, ומתי חייבים לטפל בהם, דיברנו גם על למה שימוש בהיגיון לא עוזר כשמנסים להתמודד עם פחד, איך קבלה רגשית יכולה לעזור, ולמה טיפול באלרגיות דומה לדרך שבה צריך לטפל גם בחרדות ופחדים. צללנו אל המוח האנושי, ומשם עברנו לסיור באזורי האומץ שלנו. מה שונה במוחם ודמם של האנשים האמיצים? והכי חשוב - לא לפחד מהפחד.
איך להתמודד עם לחץ? עם פרופ׳ שרון טוקר
אם תקלידו בגוגל את המילה Stress, תקבלו למעלה מ-7 מיליון תוצאות. איך מפרקים את המילה הקטנה הזאת, "לחץ", לדרכי התמודדות ואסטרטגיות פעולה? מה הקשר בין תשוקות, פרשנות, חשיבה דיכוטומית, חשיבה על העתיד, הכרת תודה, יציאה אל הטבע ומיינדפולנס לתחושת לחץ? כיצד לחץ משפיע על קבלת ההחלטות שלנו וממה כדאי לנו להיזהר? הקפדנו גם לתת ללחץ כבוד ולספר על הצדדים החיוביים שיכולים להיות בו. הצצנו פנימה אל הגוף שלנו ובחנו מה קורה בתוכו כשאנו חווים לחץ. ואולי החלק המפתיע ביותר - הקשר בין חברות הטבק העולמיות למחקרי הלחץ הראשונים. מוזמנים לשידור רגוע על נושא מלחיץ.
איך להתמודד עם קושי? עם ד״ר אביטל קאי צדוק
יש אנשים שניצבו מול מציאות חיים קשה, עוני, הזנחה, אובדן או מחלות והצליחו להעלות את חייהם, כנגד כל הסיכויים, למסלול אופטימי ומאושר הרבה יותר. הפעם אני מקצינה והולכת למקום שבו לכאורה הכי קשה לדבוק בגישה חיובית - בעת משבר. בשיחה עם ד"ר אביטל קאי צדוק מהמחלקה לעבודה סוציאלית במרכז האקדמי רופין, שמתמחה בהתמודדות עם מצבי חיים קשים וצמיחה מתוכם, תוכלו לשמוע על המחקרים המפתיעים שמצאו מנות גדושות של אושר ומשמעות באנשים שעברו חוויות חיים קשות במיוחד, ללמוד על כלים תודעתיים המסייעים בצמיחה ממשבר וכיצד להיות עזר לאנשים סביבנו שסובלים.
איך לזהות ולעבוד עם מצבי תודעה לא מיטיבים? עם ד"ר קרן ארבל
גאוטמה הבודהה דיבר על חמישה ״אורחים״ לא מיטיבים של התודעה, כאלה שעשויים להפריע לראייה הצלולה שלנו - השתוקקות, דחייה, עייפות, חוסר שקט וספק. בשיחה בודהיסטית במיוחד עם ד"ר קרן ארבל, סופרת וחוקרת בודהיזם, מיינדפולנס ומדיטציה, שוחחנו על אותם כוחות פנימיים שמפעילים אותנו; על מצבי התודעה השונים שיכולים לשבש לנו את ההסתכלות על העולם; מה קורה לנו כשאנחנו כל הזמן רוצים להיות במקום אחר? איך חוסר שקט מוביל לעתים לעשייה מוגברת? האם אפשר להביא סקרנות לתוך שעמום וכיצד הספק עוצר אותנו מלפעול? הבודהה כתב פעם "העולם נבנה באמצעות המחשבה". אם כך, איך ייראה העולם אם נחשוב אחרת? לחצו פליי ותגלו.
על הפודקאסט חושבים טוב
הקמתי את הפודקאסט כדי להפוך פסיכולוגיה, מחקרים מרתקים וכלים פרטיים לשגשוג לנגישים לכולנו. אני נפגשת עם מיטב המומחים כדי לחשוב טוב, להעמיק אבל גם ליישם בתחומים שמעצבים את החיים של כולנו: אהבה, עבודה, בריאות ופנאי. מקווה שתקחו מהפרקים לפחות דבר אחד קטן לחיים.
אחרי שנים שאנחנו מדברים איתכם על WELLNESS החלטנו שהגיע הזמן לחלוק כבוד לאנשים שמקדמים את התרבות הזאת בישראל – מכושר ותזונה, דרך מיינד ובודי פוזיטיב ועד סביבה וקיימות. מי יהיו אנשי הוולנס של ישראל?
יהודית כ״ץ היא יזמית, יועצת, מאמנת ומרצה המתמחה בתחום הפסיכולוגיה החיובית (חקר האושר) ופסיכולוגיה פרקטית מבוססת מחקר. במקור הגיעה מתחום הפסיכוביולוגיה, מדעי המוח ומחקר קליני (האוניברסיטה העברית) כשהיא שמה לעצמה למטרה להנגיש את היישום של מחקר אקדמי מבוסס ופרקטי לחיים חסינים וטובים יותר. בהמשך למדה אימון פסיכולוגי (אוניברסיטת תל אביב) ו- CBT - טיפול קוגניטיבי התנהגותי (אוניברסיטת חיפה חיפה). היא כותבת באופן קבוע בעיתון ״הארץ״ ומקליטה את הפודקאסט הנשמע ״חושבים טוב״. רוב זמנה מוקדש לליווי תהליכים אישיים. היא מתמקדת בהגברת שביעות רצון, שינוי הרגלים, קבלת החלטות, מערכות יחסים וחוסן. בנוסף, היא מרצה ומלווה תהליכים בחברות המובילות בשוק.