העתיד הוא כבר הווה: פריצת דרך בטיפול בערמונית מוגדלת

"בימים אלה אנו בעיצומו של מחקר שאמור לספק פתרון מהפכני לבעיה", ד"ר רן כץ, אורולוג, יחד עם חברת באטרפליי מציעים טיפול חדשני שיכול להיות חלופה לניתוח

אנחנו בעידן של רפואה מותאמת אישית - אין כיום מצב שטיפול אחד יפתור את הכל, וכך גם צריך להיות (צילום: Shutterstock)
אנחנו בעידן של רפואה מותאמת אישית - אין כיום מצב שטיפול אחד יפתור את הכל, וכך גם צריך להיות (צילום: Shutterstock)

ד"ר רן כץ, אורולוג, מנהל המחלקה האורולוגית בבית החולים זיו בצפת, בן 50, נשוי ואב לארבעה: בת (20), בן (18), בת (15) ובן (10). מתגורר בכפר ורדים.  

 

1. מהי ההתמחות שלך ומדוע בחרת דווקא בה?

"עוד כשהייתי סטודנט נחשפתי לעולם הכירורגי והחלטתי שאני רוצה לנתח. בתקופת הלימודים התפרנסתי כאח במחלקה הכירורגית ונחשפתי לעולם הזה בכל עוצמתו. לאחר מכן הייתי צריך לעשות עבודת מחקר, והמנהל של המחלקה האורולוגית בהדסה עין כרם חיפש סטודנט שיעשה אצלו עבודת גמר. השתלבתי במחלקה האורולוגית ונשארתי בה".

 

"אני רואה קשר הדוק בין הבריאות הכללית לבריאות האורולוגית". ד"ר רן כץ  (צילום: Shutterstock, אלבום פרטי)
    "אני רואה קשר הדוק בין הבריאות הכללית לבריאות האורולוגית". ד"ר רן כץ (צילום: Shutterstock, אלבום פרטי)

     

    2. כיצד טיפלו עד כה בערמונית מוגדלת?

    "תפקיד בלוטת הערמונית הוא לייצר את נוזל הזרע והיא נמצאת מתחת לכיס השתן של גברים. הבלוטה מקיפה את השופכה במלואה ולמעשה הגברים משתינים דרכה. עם הגיל, אצל כל הגברים, בלוטת הערמונית מתחילה לצמוח. אם הצמיחה מועטה, לא תהיה בעיה, אך אם היא צומחת כלפי פנימה, מתחילים קשיים בהטלת השתן. הטיפול הקלאסי נעשה באמצעות תרופות שאמורות לפתוח את הערמונית או באמצעות ניתוחים פולשניים הנעשים בהרדמה ומצריכים אשפוז. לשמחתי, בימים אלה אנו בעיצומו של מחקר שאמור לספק פתרון מהפכני לבעיה".

     

    3. באיזה פיתוח מדובר?

    "המחקר שלנו הוא שיתוף פעולה עם באטרפליי, חברת סטראט־אפ ישראלית מיקנעם, שהציעה רעיון פשוט: התקנת קפיץ בתוך הערמונית. הרעיון הוא לשים באזור הצר והלוחץ ביותר קפיץ עם כנפיים שידחק הצידה את האונות של הערמונית וכך יאפשר להרחיב את הדרך. ההחדרה של ההתקן אמורה להיעשות כטיפול זעיר פולשני שיכול להיות חלופה לניתוח. בפיתוח הזה יש הרבה אתגרים: הקפיץ צריך להחזיק, לא להחליד, ושלא יישארו משקעי סידן כי השתן מלא במינרלים, ולאחר תקופה ממושכת ההתקן עלול להתכסות במשקע ולהיהרס".

     

    "כבר עכשיו, בהווה, הניתוחים יותר ויותר זעיר פולשניים, והאורולוגיה היא מקצוע המוביל בניתוחים רובוטיים מדויקים כחלופה לניתוחים גדולים"
    4. במה מתבטאת החדשנות בפיתוח הזה?

    "הן הרעיון והן הביצוע כאן הם חדשניים. בערמונית שמו עד היום צינורות כמו אלה ששמים בעורקי הלב. ההתקן שלנו קטן יותר ועשוי מחומר ייחודי בשם ניטינול, שזו תשלובת של טיטניום ואלומיניום - היא לא מחלידה, לא סופחת סידן, בטמפרטורות קרות היא רכה ואילו בטמפרטורות גבוהות היא הופכת להיות קשיחה, שזה יתרון. גם היישום פשוט. מדובר בפעולה שנמשכת כמה דקות, ובסך הכל עד כה התוצאות יפות והמטופלים מרוצים".

     

    כשאנחנו מטפלים בגידולים סרטניים אנחנו מקטינים את הטיפול הכימותרפי ואת הקרינה  (צילום: Shutterstock)
      כשאנחנו מטפלים בגידולים סרטניים אנחנו מקטינים את הטיפול הכימותרפי ואת הקרינה (צילום: Shutterstock)

       

      5. בפני אילו אתגרים עומדת כיום הרפואה בתחום התמחותך?

      "אנחנו רק הולכים ומשתפרים. כיום כדי להכניס את רוב ההתקנים נדרש טשטוש - השלב הבא הוא מוצר שמוחדר בהרדמה מקומית בלבד, בלי ניתוח או אשפוז".

       

      6. איך ייראה העתיד לדעתך?

      "יש עוד הרבה מאוד פיתוחים בתחום שלנו. למעשה העתיד הוא כבר הווה. כשאנחנו מטפלים בגידולים סרטניים אנחנו מקטינים את הטיפול הכימותרפי ואת הקרינה. אנחנו משלבים ניתוחים עם טיפולים ביולוגיים. אנחנו בעידן של רפואה מותאמת אישית - אין כיום מצב שטיפול אחד יפתור את הכל, וכך גם צריך להיות. כמו כן, כבר עכשיו, בהווה, הניתוחים יותר ויותר זעיר פולשניים, והאורולוגיה היא המקצוע המוביל בניתוחים רובוטיים מדויקים כחלופה לניתוחים גדולים".

       

       

      • שגרת הבריאות שלי: אני משתתף פעם או פעמיים בשנה בטריאתלונים, אז אני או רץ או רוכב או שוחה. אני מאוד אוהב להיות פעיל. אם לא, אני לא מרגיש טוב עם עצמי.
      • הדרך שלי להירגע: לקרוא ספר. גם הפעילות הספורטיבית מאוד מרגיעה אותי, במיוחד השחייה.
      • בשעות הפנאי אני אוהב: במעט שיש קצת ספורט, גינון וטיולים עם המשפחה בחיק הטבע.
      • הטיפ שלי לשגרת בריאות מנצחת: אני רואה קשר הדוק בין הבריאות הכללית לבריאות האורולוגית ובין הבריאות הכללית לנפשית, והדרך הכי פשוטה זה לאמץ לעצמכם תחביב שאתם אוהבים. נסו למצוא תחום ספורטיבי אחד שתתחברו אליו ותוכלו להתמיד בו. לא צריך להגיע להישגים אלא פשוט ליהנות מזה. זו תרופה טובה יותר מרוב הכדורים שאפשר לבלוע. וזה בדוק.

       

       מוגש מטעם מדיקל אונליין ואתר הבריאות מדיקו

       

       

       

       

       
      הצג:
      אזהרה:
      פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד