גם מלוחים הם סוג של נחמה: 5 מתכונים לעוגיות מלוחות ביתיות

משתגעים בבית? זה הזמן לשכלל את כישורי האפייה שלכם. אז מה מתחשק לכם להכין היום - אוזני פיל עם גבינות מלוחות, קרקרים מכוסמין ושיבולת שועל או עוגיות בצל?

עוגיות מלוחות בשלל טעמים (צילום: שרית גופן, סגנון: עמית דונסקוי)
עוגיות מלוחות בשלל טעמים (צילום: שרית גופן, סגנון: עמית דונסקוי)

 

 

טבעוני ובריא: קרקרים מכוסמין ושיבולת שועל

אצלי הקרקר הזה הוא תחליף ללחם, אני אוהבת למרוח עליו גבינה ולאכול בהנאה.

 

 

המרכיבים

  • 3 כוסות קמח כוסמין מלא
  • 1/2 כוס שמן קנולה
  • 1 כוס שיבולת שועל דקה
  • 1 כפית אבקת אפייה
  • 2 כפיות מלח
  • 1 כוס גרעיני דלעת
  • 1/4 כוס מים + אפשרות לעוד

 

ההכנה

1. שמים בקערת המערבל עם וו הגיטרה את הקמח והשמן ומערבלים לפירורים. מוסיפים את כל שאר המרכיבים ומערבלים רק עד שמתקבל בצק אחיד. אם הוא יבש מדי – מוסיפים

2 כפות מים ומערבלים שוב (אם צריך – ממשיכים להוסיף מים). עוטפים את הבצק ומאחסנים במקרר כשעה.

2. מחממים את התנור ל־170 מעלות ומכינים שתי תבניות גדולות.

3. פורשים נייר אפייה על משטח העבודה, מניחים עליו מחצית מהבצק, מכסים בנייר אפייה נוסף ומרדדים כך – בין שני הניירות – לעלה דק בעובי 3-2 מ"מ. מעבירים את הבצק, עם נייר האפייה התחתון, לתבניות. מכינים באותו אופן את חלקו השני של הבצק.

4. בעזרת סכין או גלגלת פיצה, מסמנים חתכים בבצק (ריבועים או מלבנים). אופים כחצי שעה, עד שהקרקרים מזהיבים. מוציאים ומניחים לצינון מלא (הם יתקשו במהלכו). מגישים.

  • איך שומרים? עד שבועיים, בקופסה סגורה בטמפרטורת החדר.

 

כעכי אניס עם שומשום

לא מחבבים אניס? אין בעיה, הכינו את הכעכים בלעדיו, הם יהיו מצוינים.

 

כעכי אניס עם שומשום (צילום: שרית גופן, סגנון: עמית דונסקוי)
    כעכי אניס עם שומשום(צילום: שרית גופן, סגנון: עמית דונסקוי)

     

    המרכיבים (כ־40 יחידות)

    • 1/4 2 כוסות (320 גרם) קמח
    • 1/2 כפית אבקת אפייה
    • 100 גרם חמאה, רכה
    • 1/4 כוס שמן קנולה או אחר
    • 1/3 כוס מים חמימים
    • 1/2 1 כפיות מלח
    • 1 כף אניס טחון (ינסון)

    לציפוי

    • 1 ביצה, טרופה
    • 1 כוס שומשום

     

    ההכנה

    1. שמים בקערת המערבל עם וו הגיטרה את כל המרכיבים ומעבדים עד לקבלת בצק חלק. מאחסנים במקרר כחצי שעה, לייצוב (עד שעתיים).

    2. מחממים את התנור ל־170 מעלות ומרפדים שתי תבניות בניירות אפייה.

    3. הציפוי: טורפים את הביצה בקערה. מפזרים בקערה נפרדת את השומשום.

    4. מוציאים את הבצק, מחלקים אותו לכ־40 חתיכות ויוצרים מכל אחת "נחש" באורך כ־12 ס"מ. סוגרים כל יחידה לטבעת. טובלים כל יחידה בביצה ומעבירים לשומשום, לציפוי מלא. מניחים בתבנית.

    5. אופים 35-30 דקות, עד שהכעכים מזהיבים. מוציאים ומצננים. מגישים.

    • איך שומרים? עד 3 ימים, בקופסה סגורה בטמפרטורת החדר, או עד שבועיים במקפיא. 

     

     

    עוגיות פרמזן עדינות

    עוגיות פריכות נהדרות שמתאימות לאירוח וגם לצד קערה של מרק חם.

     

     

    עוגיות פרמזן עדינות (צילום: שרית גופן, סגנון: עמית דונסקוי)
      עוגיות פרמזן עדינות(צילום: שרית גופן, סגנון: עמית דונסקוי)

       

      המרכיבים (50-40 יחידות)

      • 200 גרם חמאה מלוחה, רכה
      • 150 גרם גבינת פרמזן, מגוררת דק
      • 100 גרם גבינה צהובה קשה, מגוררת דק (כמו גאודה, גרוייר, אמנטל, עמק או קשקבל)
      • 1/2 כפית מלח
      • 1/4 כוס שומשום
      • 3/4 1 כוסות (250 גרם) קמח

       

      ליצירת העוגיות

      • 1/2 כוס שומשום
      • 1/2 כוס קצח
      • 1 ביצה, טרופה 

       

      ההכנה

      1. שמים בקערת המערבל עם וו הגיטרה את החמאה, הגבינות, המלח והשומשום ומעבדים למרקם אחיד. מוסיפים את הקמח ומעבדים רק עד שהוא נטמע ומתקבל בצק שנאסף סביב הוו. חשוב לא לערבל יתר על המידה. עוצרים.

      2. מחלקים את הבצק ל־3 חלקים ויוצרים גליל מכל חלק. עוטפים בניילון נצמד ומאחסנים במקפיא שעתיים לפחות (עד לילה).

      3. מחממים את התנור ל־175 מעלות ומרפדים שתי תבניות בניירות אפייה.

      4. יצירת העוגיות: מערבבים בכלי מתאים את השומשום והקצח. מברישים כל גליל בצק בביצה הטרופה ומגלגלים בתערובת השומשום, לציפוי מלא. פורסים את הגלילים לפרוסות בעובי כ־1/2 ס"מ ומניחים בתבניות.

      5. אופים כ־15 דקות, עד שהעוגיות מזהיבות (מומלץ להפוך אותן לאחר 10 דקות אפייה). מוציאים ומצננים. מגישים.

      • איך שומרים? עד שבוע, בקופסה סגורה. עד חודש, במקפיא.

        

      עוגיות בצל

      סבתא שלי הייתה מכינה מאפה דומה, שאצלנו קראו לו פלצעלך – משהו שבין עוגייה מלוחה לפינוק מתקתק. זו הגרסה העכשווית (והנוסטלגית) שלי.

       

      עוגיות בצל (צילום: שרית גופן, סגנון: עמית דונסקוי)
        עוגיות בצל(צילום: שרית גופן, סגנון: עמית דונסקוי)

         

         

        המרכיבים (40–50 יחידות)

         

        • 1/2 3 כוסות
        • (1/2 ק"ג) קמח
        • 1 כף שמרים יבשים
        • 1 כף סילאן, מייפל או דבש
        • 1/4 1 כוסות (300 מ"ל) מים חמימים
        • 2 כפות שמן זית
        • 2 כפיות מלח
        • לתוספת הבצל
        • 2 כפות שמן זית
        • 1 בצל, קלוף וחתוך לקוביות קטנות
        • 2 כפות פרג שלם, טרי

         

        ההכנה

        1. שמים בקערת המערבל עם וו הגיטרה את הקמח, השמרים והסילאן ומערבלים קצרות. מוסיפים את המים ומערבלים עוד כ־3 דקות. מוסיפים את שמן הזית ומערבלים עוד כ־4 דקות. מוסיפים את המלח ומערבלים עוד דקה (הבצק יתקבל רך ודביק).

        2. מעבירים את הבצק לקערה משומנת, מכסים אותה בניילון נצמד ומניחים להתפחה במשך כשעה (או במשך לילה, במקרר), עד שהבצק מכפיל את נפחו.

        3. בינתיים מכינים את תוספת הבצל: מחממים במחבת את שמן הזית ומטגנים את הבצל עד הזהבה. מעבירים לצלחת ומניחים לצינון.

        4. מקמחים קלות משטח עבודה ומרפדים שתי תבניות בניירות אפייה. מחלקים את הבצק לכדורים קטנים (15 גרם לכדור) ומרדדים כל אחד מהם לעיגול בקוטר 4-3 ס"מ. מעבירים את העיגולים לתבניות, מניחים במרכז כל אחד מהם מעט מהבצל ומפזרים מעט פרג. מכסים את התבניות ומתפיחים כחצי שעה, להתפחה קלה.

        5. מחממים את התנור ל־170 מעלות.

        6. אופים כ־25 דקות, עד שהמאפים מזהיבים. מוציאים ומצננים. מגישים.

        • איך שומרים? עד 3 ימים, בכלי סגור בטמפרטורת החדר, או עד שבועיים במקפיא. 

         

        אוזני פיל עם גבינות מלוחות

         

        אוזני פיל עם גבינות מלוחות  (צילום: שרית גופן, סגנון: עמית דונסקוי)
          אוזני פיל עם גבינות מלוחות (צילום: שרית גופן, סגנון: עמית דונסקוי)

           

           המרכיבים

          (40-30 יחידות)

          • 600 גרם בצק עלים, מומלץ על בסיס חמאה, מופשר
          • 200 גרם גבינת פטה, מגוררת
          • 100 גרם גבינת פרמזן, מגוררת

           

          ההכנה

          1. מחממים את התנור ל־180 מעלות ומרפדים שתי תבניות בניירות אפייה.

          2. מערבבים בקערה את שני סוגי הגבינה.

          3. מקמחים קלות את משטח העבודה ופורשים עליו את הבצק. חותכים אותו לרוחבו, לשני מלבנים, ומפזרים עליהם את הגבינות. מגלגלים בכל מלבן את שתי הצלעות הארוכות לכיוון המרכז, עד שהן נפגשות. פורסים לפרוסות בעובי

          כ־1/2 ס"מ, מניחים בתבניות ומשטחים קלות (בכף היד). מומלץ לאחסן במקפיא כ־10 דקות, לייצוב.

          4. אופים כ־20 דקות, עד שהעוגיות מזהיבות. מוציאים ומצננים. מגישים.

          • איך שומרים? עד יומיים בקופסה סגורה בטמפרטורת החדר או עד חודש במקפיא (מפשירים בחימום בתנור). 

           

          הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
          הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
           
          הצג:
          אזהרה:
          פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד