"מאמינים שהכל יחזור לאט-לאט": בעלי העסקים הקטנים לא נכנעים

הישראלים שסופגים הפסדים כלכליים כבדים במיוחד בעקבות משבר הקורונה, שומרים על גישה חיובית ונותנים טיפים למי שמתקשה לשרוד. כתבה שנייה בסדרה

בשיתוף פייסבוק ישראל

|

17.03.20 | 10:48

"Kenana". "משלוחים חינם למי שרוכשת באמצעות האתר"
"Kenana". "משלוחים חינם למי שרוכשת באמצעות האתר"
"Positive dandi". "חשוב לנקוט צעדים שימנעו מאיתנו קריסה נפשית" (צילום: ג'ני פפרמן)
"Positive dandi". "חשוב לנקוט צעדים שימנעו מאיתנו קריסה נפשית" (צילום: ג'ני פפרמן)
"Tomika". "הקורונה טרפה את כל הקלפים"
"Tomika". "הקורונה טרפה את כל הקלפים"
אפרת חבאני (מימין) והסטודיו לתכשיטים שלה. "להיות בעל עסק בארץ זה קשוח" (צילום: לימור הרצוג אהרוני)
אפרת חבאני (מימין) והסטודיו לתכשיטים שלה. "להיות בעל עסק בארץ זה קשוח" (צילום: לימור הרצוג אהרוני)

מאת גלי לויטה-ליבוביץ

 

משבר הקורונה נמשך, ובמטרה לעזור לעסקים קטנים ובינוניים שנקלעו לקשיים בגללו, החליטה פייסבוק ישראל, ביחד עם ארגון להב, להציג את האנשים שמאחוריהם, לעודד אותם ולשמוע איך הם מתמודדים עם המצב. הרי זה העסק של כולנו.

 

פייסבוק הקימה עמוד ייעודי בשם "זה העסק של כולנו", שישמש במה עבור בעלי עסקים קטנים, ובו יוכלו לקדם את העסק שלהם. העמוד גם ישמש כנכס דיגיטלי עבור בעלי עסקים קטנים ובינוניים: אלה ילמדו באמצעותו איך להשתמש בנכסים דיגיטליים לטובת צמיחה ומכירות בעת משבר. עשרות קהילות פייסבוק, שמייצגות יותר משלושה מיליון ישראלים, כבר נרתמו לקמפיין והחליטו לאמץ עסקים קטנים: הם ישלבו המלצות, ישתפו פוסטים ויעודדו קנייה מעסקים קטנים ובינוניים ישראליים.

 

ג'ורדנה קטלר, מנהלת מדיניות פייסבוק ישראל, אמרה: "אני גאה ביוזמה החשובה שפייסבוק ישראל השיקה בשיתוף פעולה עם הקהילות המדהימות שבפייסבוק. אנו בפתחה של תקופה, שבה נצטרך כולנו לשנות את שגרת יומנו ואת חיינו, ועלינו להתאחד כדי לתמוך זה בזה. כמו שאנשים מתאחדים כדי לתמוך זה בזה בקהילות פייסבוק, כך גם ניתן לעשות כדי לתמוך בכלכלה שלנו". 

 

הכירו עסקים קטנים נוספים שנפגעו ושאולי תרצו לעזור להם.

 

חגית ניר-גרופר. "כל האירועים בהקפאה"
    חגית ניר-גרופר. "כל האירועים בהקפאה"

     

    Kenana – חיבוק מהסוואנה

    פריטים אפריקאיים בעבודת יד

     

    בעלת העסק היא חגית ניר-גרופר (45) אם לשלושה ילדים, תושבת צור יגאל. "העסק שלי נולד בעקבות מגורים של שמונה שנים באפריקה", היא אומרת. "רגע לפני החזרה הביתה, לפני ארבע שנים, החלטתי שיש מקום לתרבות האפריקאית בעולם המודרני, ומצאתי תירוץ לשמור על קשר חם עם הבית שהיה לי שם ועם האנשים שאני כל כך אוהבת. ההיצע שלנו כולל אקססוריז, תכשיטים, כובעים, תיקים וסנדלים העשויים מעור ומעוטרים בחרוזים שאני מעצבת. הייצור – ביבשת הכי פראית שיש.

     

    "משבר הקורונה שם כרגע בהקפאה את כל האירועים שהייתי אמורה להשתתף בהם כדי לחשוף את הקולקציה החדשה ל-2020. אני מאמינה שהכל יחזור לאט-לאט. למזלי, הקולקציה שלי הגיעה לארץ ולא נתקעה אי שם, כמו שקורה כעת לא מעט. אני חושבת שנשים יקנו גם עכשיו, ואני מפרגנת בימים אלה במשלוחים חינם לכל מי שרוכשת באמצעות האתר".

     

    "Fabrica". "יש תחושה אפוקליטית"
      "Fabrica". "יש תחושה אפוקליטית"

       

      Fabrica

      עיצוב תכשיטים וצורפות

       

      המנהלת היא אפרת חבאני (48) מתל אביב, בוגרת בצלאל שלימדה אומנות וצורפות מגיל צעיר, גם במקסיקו. ההשראה לתכשיטים שהיא יוצרת מגיעה ממקורות שונים שבהם היא נתקלת ביום-יום, מצמחים ומתכשיטים עתיקים עד אלמנטים תעשייתיים. התכשיטים נוצרים כולם בעבודת יד ועשויים זהב, כסף, אבני חן ויהלומים.

       

      "משבר הקורונה תפס אותי עם סטודיו ביתי מאובזר ודפוס עבודה של תיאום מראש, וזה טוב", היא אומרת. "עכשיו יש תחושה אפוקליפטית, שממה ברחוב ובבתי הקפה, מה שגורם לתנועה מאוד דלילה, ואין לדעת מה יהיה בשבוע הבא. אלמלא הקורונה הייתי אמורה לעבוד כעת במרץ לקראת פסח, עם קולקציות חדשות. כעת אני קצת חוששת להשקיע, כי אין לי ביטחון כלכלי ארוך טווח, וצריך להיות יותר מחושבים.

       

      "איך מתמודדים? ראשית, פרסמתי פוסט שבו הזמנתי אנשים לנצל את הזמן הפנוי בבית כדי לחפש אוצרות ישנים. כל מי שיביא זהב ישן, אזכה אותו בעלות החומר ואעניק תכשיט חדש לפי הזמנה. לקוחה היסטוריונית סיפרה לי פעם שגם במלחמות העולם אנשים המשיכו לצרוך תכשיטים. כנראה שזה אחד הדברים שתמיד צורכים. אני גם נצמדת לכל מה שיכול להשאיר אותי אופטימית ומנצלת את הזמן לתכנון הקולקציה, שאותה אוציא לפועל ברגע שהכל יתבהר. אהיה מוכנה לזריחה. אם יתאפשר, אקיים סדנאות למספר מצומצם של ילדים, משהו שיכול לשמח אותם, את הוריהם וגם אותי. להיות בעל עסק בארץ זה קשוח. צריך ללמוד לנשום עמוק ולראות אופק ורוד".

       

      "Positve dandi". "תזכורת מתמדת לעוצמה" (צילום: נתי גולן)
        "Positve dandi". "תזכורת מתמדת לעוצמה"(צילום: נתי גולן)

         

        Positive dandi

        תכשיטים באווירה חיובית

         

        דנדי (35), נשואה ואם לשתיים, תושבת אשדוד, מספרת: "הקמתי את העסק שלי לפני כארבע שנים כמענה לצורך שלי בכלי אימון צמוד ובחיוביות בחיי. לפני 12 שנה חליתי בפיברומיאלגיה, מחלת כאב כרונית, ולא הצלחתי לתפקד. נזקקתי לתרופות. רק שינוי בתפיסת החיים ומעבר לחשיבה חיובית אפשרו לי להגיע למקום שבו אני נמצאת עכשיו. התכשיטים שלי, המיוצרים כולם בישראל, מלווים אותי ומשמשים תזכורת מתמדת לעוצמה שיש בי. באותו אופן הם משרתים נאמנה שינויים ותהליכים שעוברות הלקוחות. התכשיטים כולם מעוטרים במסרים: 'בוטחת בעצמי', 'לקחת נשימה', 'יש בי את הכוח' ועוד. בנוסף, אני מקיימת הרצאות בשם 'במלוא מובן המילה', שבהן אני מציגה את סיפור חיי".

         

        דנדי גם הקימה קהילה חדשה בפייסבוק, קהילת פוזיטיב דנדי, שמונה כ-600 נשים. "השינוי הטראומטי שעברתי הוביל אותי להבין מהי כוחה של המילה", היא אומרת. "הקהילה נולדה מתוך הצורך שלי ושל אנשים שאני פוגשת, לחיות את החיים בפוזיטיב – בחיוביות. אני רוצה שיבינו שכל שינוי גדול, מתחיל במילה קטנה. הקהילה סגורה לנשים בלבד, כולל נערות, ומיועדת לכל מי שמרגישה לפעמים שקשה לה, ורוצה פינה שתאיר לה באופן חיובי את היום-יום. יש לא מעט עצמאיות ואמהות בקהילה שלי, שעוברות גם הן את משבר הקורונה. אני חושבת שבזמן לחץ אנחנו פשוט לא חושבים בבהירות, ולכך הקהילה יכולה לתת מענה, עם דגש על האופן שבו אנחנו מסתכלים על הדברים".

         

        לדבריה, משבר הקורונה תקף אותה בחודשים הכי רווחיים, שכוללים את יום האישה, ואיתו הזמנות גדולות לאירועים. היא גם תכננה קולקציה של מתנות חיוביות לקראת פסח. אז מה עושים? "מסתכלים קדימה באופטימיות", היא אומרת. "אני לא מפסיקה את הפעילות בדפים העסקיים ובאינסטגרם. כרגע אני עדיין יכולה לייצר; אם אגיע למצב שלא, כולם יחכו ויקבלו מילים טובות ליום שאחרי. פתחתי גם חנות בינלאומית ב-Etsy. זה זמן מעולה ללמוד פלטפורמה חדשה ולשקול צעדים להמשך. אני ממליצה לכל מי שעובר משהו דומה, להיות נוכח ברגע הזה. אנחנו הרי רחוקים משליטה, לכן חשוב לבחון מה כן אפשרי. חשוב גם לנקוט צעדים שימנעו מאיתנו קריסה נפשית ויעזרו לנו להתאושש, כשהמשבר יעבור".

         

        "עלמא". "בדיוק הגיעה הקולקציה החדשה"
          "עלמא". "בדיוק הגיעה הקולקציה החדשה"

           

          עלמא

          בוטיק בגדי מעצבים

           

          אפרת רייזל, אם לשתיים מראש העין, היא בעלת בוטיק עלמא שנמצא במרכז רננים שביישוב מכבים, ליד מודיעין, ובו קולקציות של מעצבות ישראליות ששמות דגש על ייחודיות, חדשנות ונוחות. "חלק גדול מתהליך הייצור נוצר כתוצאה מהקשר האישי שלי עם המעצבות", אומרת רייזל. "חלק מהדגמים נוצרו במיוחד עבור הבוטיק. התשוקה לאופנה והבנת הצורך בבגדים מעוצבים ונוחים הן שהניעו אותי לפתוח את הבוטיק. הלקוחות נהנות מסטיילינג אישי שלי וגם מתפירה ובדים איכותיים.

           

          "משבר הקורונה יצר אתגרים לא פשוטים, כולל חוסר ודאות. בדיוק הגיעה הקולקציה החדשה והמרהיבה של אביב-קיץ 2020, המכירות היו אמורות להיות בשיאן, ועכשיו אין כמעט לקוחות בחנות. גם המעצבות נפגעות. חשוב מאוד עכשיו לשמור ולחזק את העסקים הקטנים, וכך גם לחזק את הייצור המקומי".

           

          איך מתמודדים? "אני מנסה לשמור כמה שאפשר על שגרה וגם להעניק הנחות משמעותיות ללקוחות שמגיעות. בגדים יפים עושים טוב לנפש, משמחים ומרימים את המורל, וגם זה חשוב. אני מציעה לקחת אוויר לנשימה, לשמור על אופטימיות ולהאמין שבסוף כל זה יעבור".

           

          "Tomika". "הילדים נתנו את ההשראה" (צילום: ניר סלקמן)
            "Tomika". "הילדים נתנו את ההשראה"(צילום: ניר סלקמן)
             

             

            Tomika

            תכשיטים מעוצבים

             

            הבעלים היא יעל פרסקי קיסין (35), נשואה לרון ואם לשניים, שגרה בכפר סבא. "מאז שאני זוכרת את עצמי, אהבתי אופנה ודברים יפים והייתה לי יכולת ללמוד דברים חדשים", היא אומרת. "במהלך השנים מצאתי את עצמי במסלול מאוד ברור של תואר ראשון, תואר שני וקריירה של עורכת דין. עד הקיץ האחרון עוד עבדתי כשכירה במייקרוסופט. התגלגלתי לעיצוב תכשיטים ממש במקרה, והתאהבתי. דווקא אחרי שנעשיתי אמא, שמחנכת להגשמת חלומות, הרגשתי בטוחה מספיק להגשים את שלי. המותג Tomika קרוי על שמות שני ילדיי – תומר, בן שש, ומיקה, בת שלוש וחצי – שלמעשה נתנו לי את ההשראה".

             

            לדבריה, כל קולקציית תכשיטים שלה מתחילה ממקור השראה, נעשית קונספט ומקבלת לאט-לאט את הצורה הייחודית. עבורה זוהי שפה ודרך ביטוי, שמגיעות לשלמות כשהתכשיט פוגש גוף.

             

            הקורונה תפסה אותה בתקופה רגישה, "רגע אחרי שהשקעתי במלאי ובהכנת קולקציה חדשה, לקראת יריד החלומות של נתנאלה, שאמור היה להתקיים בתחילת אפריל", היא אומרת. "הקורונה טרפה את כל הקלפים. היריד נדחה למאי, וכולי תקווה שעד אז הדברים יחזרו לשגרה. בינתיים אני עם הילדים בבית, מנסה לנצל כל שנייה פנויה כדי לקדם את חנות האונליין ואת עמוד הפייסבוק שלי. בנוסף, אני עושה תוכניות קדימה, כולל צילום הקולקציה החדשה. בעקבות המצב עדכנתי הנחה באתר, והמשלוח חינם".

             

             

               

              איך התמונה הזו קשורה למשבר הקורונה? הקליקו:

               

              "אווירה של אי-ודאות". הקליקו על התמונה (צילום: לימור יערי)
              "אווירה של אי-ודאות". הקליקו על התמונה (צילום: לימור יערי)

               

               
              הצג:
              אזהרה:
              פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד