צילום: שי יחזקאל

בדרך לחו"ל? 5 צעדים שיסייעו לכם לצמצם את הסיכון להידבק בקורונה

האם יש סיכון גבוה להידבק בנגיף דרך מערכת האוורור של המטוס? מה אפשר לעשות אם יושבים ליד נוסע מצונן? ולמה כדאי להביא כרבולית מהבית? לידיעת הטסים

הן אמנם הפכו לטרנד היסטרי, אבל הראיות המחקריות ליתרון שמעניקות המסכות האלה, אם בכלל, מוגבלות מאוד (צילום: Shutterstock)
הן אמנם הפכו לטרנד היסטרי, אבל הראיות המחקריות ליתרון שמעניקות המסכות האלה, אם בכלל, מוגבלות מאוד (צילום: Shutterstock)

בדרך לחו"ל? חמישה צעדים שיסייעו לכם לצמצם את הסיכון להידבק בנגיף הקורונה במהלך הטיסה:

 

1. נסו לרכוש מושב ליד החלון

במחקר שפורסם בכתב העת של האקדמיה הלאומית למדעים בארצות הברית (PNAS) ב־2017 ובדק את הסיכון להידבק בזיהומים במהלך טיסה, נמצא כי שיעור ההדבקה הנמוך ביותר הוא במושבים שליד החלון. לדברי החוקרים, ככל הנראה הסיבה לכך נעוצה בנטיית הנוסעים שבמושבים הפנימיים להסתובב פחות מאחרים וכך קטנה החשיפה שלהם למחוללי מחלות שונים.

 

יושבים בכל זאת ליד נוסע מצונן? תוכלו לצמצם את הסיכון להידבקות אם תכוונו את פתחי המיזוג שמעליכם לאזור האמצעי שביניכם. תנועת הנגיפים תלויה בתנועת האוויר, ולכן זרם המיזוג יוכל לפזר אותם הלאה.

 

2. אל תרוצו לקנות מסכות פנים

חלקיקיו של הנגיף קטנים יותר - 0.1 מיקרון - בעוד מרבית המסכות מצליחות לסנן חלקיקים מגודל 0.3 מיקרון

הן אמנם הפכו לטרנד היסטרי, אבל הראיות המחקריות ליתרון שמעניקות המסכות האלה, אם בכלל, מוגבלות מאוד. בעיקרו של דבר הן נועדו לאנשים עם תסמינים של מחלת הקורונה כדי להגן על אחרים מפני הדבקה. רוב המסכות המוצעות היום לקהל הרחב אינן יכולות לספק הגנה מפני נגיף הקורונה. בין השאר, מפני  שהאף נשאר חשוף ודרכו עלולים נגיפי הקורונה להגיע אל תוך הגוף. בנוסף, חלקיקיו של הנגיף קטנים יותר - 0.1 מיקרון - בעוד מרבית המסכות מצליחות לסנן חלקיקים מגודל 0.3 מיקרון.

 

עדיין מתעקשים לרכוש מסכה? העדיפו את המסכות התעשייתיות. שימו לב שעל גבי האריזה מופיע אחוז החלקיקים שהמסכה יכולה לחסום, למשל מסכה הרשומה כ־N95 תסנן 95% מהחלקיקים. אך שוב, גם מסכות אלה אינן מבטיחות הגנה מוחלטת בשל גודלו המוערך של הנגיף, והן גם אינן מתאימות לילדים ולאנשים הסובלים מקשיי נשימה.

 

4. שטפו ידיים במים ובסבון כמה שיותר

שטיפת ידיים עם סבון במשך 20 שניות לפחות בתדירות גבוהה, בעיקר לפני ואחרי מגע עם אוכל או מגע באדם אחר, הוכחה כקו ההגנה היעיל ביותר נגד מרבית סוגי החיידקים והנגיפים שעל הידיים

שטיפת ידיים עם סבון במשך 20 שניות לפחות  בתדירות גבוהה, בעיקר לפני ואחרי מגע עם אוכל או מגע באדם אחר, הוכחה כקו ההגנה היעיל ביותר נגד מרבית סוגי החיידקים והנגיפים שעל הידיים.

 

אין מים בזמינות? השתמשו בג'ל או במגבוני חיטוי. ה־CDC ממליץ על תכשירים המכילים לפחות 60% אלכוהול כדי למקסם את היעילות.

 

3. הצטיידו במגבונים לניקוי משטחים

על פי נתוני המרכז האמריקאי לבקרת מחלות  ומניעתן (CDC), עד כה לא ברור אם אדם עלול להידבק בקורונה על ידי נגיעה במשטח יבש שיש עליו נגיף. מצד שני, מחקרים רבים מראים כי נגיפים המועברים לאדם יכולים לשרוד בטמפרטורת החדר על משטחים כ־4־5 ימים בממוצע ועד תשעה ימים. לכן מומלץ להצטייד במגבוני חיטוי ולנגב את המקומות שנמצאו במחקרים כמזוהמים ביותר - המגש המתקפל, אבזמי חגורות הבטיחות וכיסי המושב.

 

5. הביאו כרבולית מהבית

אמנם שמיכות וכריות לא נחשבות אמצעי להעברת מחלות, אבל עדיין יש להביא בחשבון שהן אוחסנו במטוס לזמן ממושך. לכן, בשביל תחושת הביטחון האישית שקלו להביא כרבולית דקה למהלך הטיסה מהבית.

 

נכון / לא נכון: הסיכון להידבק בנגיף דרך מערכת האוורור של המטוס גבוה מאוד

לא נכון. הסיכון ללקות בזיהום ויראלי בשל חשיפה לאוויר המטוס נמוך. במטוסים החדישים אספקת האוויר מורכבת מ־50% אוויר נקי ומ־50% אוויר ממוחזר. האוויר הממוחזר עובר דרך פילטרים מאותו סוג שבהם משתמשים בחדרי ניתוח, וככזה הוא נקי מנגיפים או מחלקיקים אחרים ב־99.97%. כך שהסיכון, אם ישנו, אינו מגיע מפתחי האוורור אלא מאנשים הנושאים את הנגיף בסביבתכם.

  

 

ייעוץ מקצועי: ד"ר שלי שומילוב קליפר, סגנית מנהל רפואי במחוז ירושלים והשפלה, מכבי שירותי בריאות

 

    להגיף את הנגיף? 5 דרכים שהוכחו כיעילות, הקליקו על התמונה:

     

    דרכים משלימות שאולי ייתנו פייט לקורונה (צילום: Shutterstock)
    דרכים משלימות שאולי ייתנו פייט לקורונה (צילום: Shutterstock)

     

     

    הגיליון החדש של מגזין מנטה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי יחזקאל)
    הגיליון החדש של מגזין מנטה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי יחזקאל)
     
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד