שעירים לעזאזל: מה עומד מאחורי הרומן הארוך של גברים עם שפמים?

השפם שטיפח ג'סטין ביבר במשך פחות מחודשיים זכה ליותר מ-30 מיליון תוצאות חיפוש בגוגל, וגם תערוכה חדשה חוקרת את הקשר המפתיע בין גבריות, כוח נשי ושפה שעירה

איתי יעקב

|

26.02.20 | 10:39

תירץ את הגילוח בדרישה של אשתו, הדוגמנית היילי בולדווין ביבר, אך הבטיח להחזיר את השפם בקרוב. ג'סטין ביבר (צילום: Alberto E. Rodriguez/GettyimagesIL)
תירץ את הגילוח בדרישה של אשתו, הדוגמנית היילי בולדווין ביבר, אך הבטיח להחזיר את השפם בקרוב. ג'סטין ביבר (צילום: Alberto E. Rodriguez/GettyimagesIL)
מתקשט בשפם השובר את המראה המצוחצח. ניל פטריק האריס (צילום: AP)
מתקשט בשפם השובר את המראה המצוחצח. ניל פטריק האריס (צילום: AP)
קשה להתעלם משיער פנים, גם אם הוא דליל. טימותי שאלאמה (צילום: Dia Dipasupil/GettyimagesIL)
קשה להתעלם משיער פנים, גם אם הוא דליל. טימותי שאלאמה (צילום: Dia Dipasupil/GettyimagesIL)

בשבוע שעבר עדכן הזמר ג'סטין ביבר את עוקביו באינסטגרם בפוסט חדש: התגלחתי. במקביל להשקת אלבומו החדש, נעלמו גם זוג כנפי הגבריות שצצו על פניו של ביבר בן ה-25 בתחילת ינואר. הוא תירץ את הגילוח בדרישה של אשתו, הדוגמנית היילי בולדווין ביבר, אך הבטיח להחזיר את השפם בקרוב. העניין סביב שיער הפנים של ביבר אינו רק בינו לבין עצמו. מעל 30 מיליון חיפושים יש בגוגל על צירוף המילים "ג'סטין ביבר" ו"שפם". האחרון גם זכה לכותרות לאחר שביבר השתתף לאחרונה בתוכנית האירוח הפופולארית של ג'יימס קורדן, והעדיף לאכול יוגורט עם עקרב מאשר להתגלח מול המצלמות.

 

הכותרות בעולם עדיין דנות בשפם שגולח לאחרונה. ג'סטין ביבר, 2020 (צילום: Cindy Ord/GettyimagesIL)
    הכותרות בעולם עדיין דנות בשפם שגולח לאחרונה. ג'סטין ביבר, 2020(צילום: Cindy Ord/GettyimagesIL)

     

    הרומן הארוך של גברים עם שפמים (ושיער פנים בכלל) זוכה לפופולאריות מחודשת כשהוא מעטר את פניהם של מוזיקאים ושחקנים כמו אדם סנדלר, ניק ג'ונאס, טימותי שאלאמה, ניל פטריק האריס, דיוויד הסלהוף ואחרים. שפמים ושיער פנים הם גם הנושא המרכזי בתערוכה "שפמים נחשבים: דיוקנאות מאוסף המוזיאון" (נעילה: 20 ביוני) שאצרה לילך עובדיה במוזיאון הרצליה. עובדיה הוזמנה על ידי האוצרת הראשית של המוזיאון, ד"ר איה לוריא, לאצור תערוכת דיוקנאות מתוך האוסף, והבחינה באלמנט חוזר בציורי הגברים: מתוך 34 דיוקנאות באוסף, כולם אירופאים מהמאה ה-19, ליותר ממחציתם יש שיער פנים.

     

    שיער הפנים כמעט הופך לתכשיט. ניק ג'ונאס (צילום: Neilson Barnard/GettyimagesIL)
      שיער הפנים כמעט הופך לתכשיט. ניק ג'ונאס(צילום: Neilson Barnard/GettyimagesIL)

       

      לא בדיוק מטופח. אדם סנדלר והשפם (צילום: Frazer Harrison/GettyimagesIL)
        לא בדיוק מטופח. אדם סנדלר והשפם(צילום: Frazer Harrison/GettyimagesIL)

         

        "נושא שיער הפנים טרם קיבל התייחסות רחבה בתולדות האמנות", היא אומרת בראיון, "התעלמו מזה, ככל הנראה, כיוון שזה נחשב לעיסוק באופנה. היום מבינים כי שיער הפנים אומר המון על מעמד חברתי, מגדר, יחסים בין גברים לנשים". בתערוכה כ-20 דיוקנאות, כולם אנונימיים, למעט חוזה המדינה בנימין זאב הרצל וזקנו המסותת בתחריט של הרמן שטרוק. אלה מציגים תמונת מצב היסטורית על האופן שבו גברים עיצבו את גבריותם באותם ימים. "השפם ושיער הפנים לא מייצרים רק הבדלים בין נשים לגברים, אלא גם בין נערים לגברים", מסבירה עובדיה, "רוב הגברים מעל גיל 21 מצוירים עם שיער פנים, סמן ויזואלי לאיך מיוצג גבר".

         

        אדוארד סוובודה, דיוקן גבר צעיר, 1848, צבעי מים על נייר. "היום מבינים כי שיער הפנים אומר המון על מעמד חברתי, מגדר, יחסים בין גברים לנשים", אומרת האוצרת לילך עובדיה (צילום: אברהם חי)
          אדוארד סוובודה, דיוקן גבר צעיר, 1848, צבעי מים על נייר. "היום מבינים כי שיער הפנים אומר המון על מעמד חברתי, מגדר, יחסים בין גברים לנשים", אומרת האוצרת לילך עובדיה(צילום: אברהם חי)

           

          במחקר ההיסטורי והוויזואלי של עובדיה, היא מציינת נקודה מעניינת: יש מתאם גבוה בין אופנה של גידול שיער פנים גברי לבין התעצמותו של כוח נשי. עובדיה מביאה דוגמאות מתקופות המלוכה של אליזבת הראשונה (1603-1558) ושל המלכה ויקטוריה (1901-1837) כשתי תקופות באנגליה שבה אופנת הזקנים התעבתה על פניהם של גברים.

           

          יוסף פרנזי, דיוקן מר ארנולד דויטש, 1972, שמן על לוח עץ. "השפם ושיער הפנים לא מייצרים רק הבדלים בין נשים לגברים, אלא גם בין נערים לגברים" (צילום: אברהם חי)
            יוסף פרנזי, דיוקן מר ארנולד דויטש, 1972, שמן על לוח עץ. "השפם ושיער הפנים לא מייצרים רק הבדלים בין נשים לגברים, אלא גם בין נערים לגברים"(צילום: אברהם חי)

             

            "מאוחר יותר, בשנות ה-60 וה-70 עם המהפכה הפמיניסטית, אנחנו שוב רואים את אופנת הזקנים מופיעה בהיקף שלא נראה כמותו מאז התקופה הוויקטוריאנית, רק שעכשיו מקשרים אותה לאינדיבידואליות ומרדנות", היא מציינת. זקני ההיפסטרים שכבר נמצאים כאן כמעט עשור עם מספרות המתמחות בסגנון זה ומוצרים מיוחדים לזקנים, הם תגובת נגד למטרוסקסואל ששלט כאן ביד רמה בעשור הראשון של המילניום, עם גברים מרוטי שיער חזה וגבות מעוצבות, או כפי שאומרת עובדיה, "תגובת נגד לאלמנטים הנשיים".

             

            הרמן שטרוק, דיוקן בנימין זאב הרצל, 1903, תצריב שעווה רכה (צילום: אוסף דורון סבג, או.אר.אס בע"מ, תל-אביב)
              הרמן שטרוק, דיוקן בנימין זאב הרצל, 1903, תצריב שעווה רכה(צילום: אוסף דורון סבג, או.אר.אס בע"מ, תל-אביב)

               

              "שיער הפנים אינו ייחודי רק לגברים באירופה מהמאה ה-19, אלא חוזר על עצמו לאורך ההיסטוריה בכל התרבויות והעמים כמייצג גבריות", היא מדגישה, "בני שבט הדן באפריקה היו יוצאים לקרב מסיכות עם גברים מזוקנים, כי זה היה נחשב למטיל מורא; וגברים מגולחים נתפסו כנאמנים ומגויסים למקום שבו הם עובדים. לא בכדי, אנשים חזקים במשק ובפוליטיקה מציגים פנים מגולחות. בהיסטוריה של מדינת ישראל היו רק שני ראשי ממשלות עם שפם: משה שרת ויצחק שמיר".

               

              יוסף קונסטנט, דיוקן גבר ערבי עם שפם, שנות ה-20 של המאה ה-20, פחם על נייר. "שיער הפנים חוזר על עצמו לאורך ההיסטוריה בכל התרבויות והעמים כמייצג גבריות" (צילום: אברהם חי)
                יוסף קונסטנט, דיוקן גבר ערבי עם שפם, שנות ה-20 של המאה ה-20, פחם על נייר. "שיער הפנים חוזר על עצמו לאורך ההיסטוריה בכל התרבויות והעמים כמייצג גבריות"(צילום: אברהם חי)

                 

                בהקשר זה, אי אפשר שלא להזכיר את הצעד החתרני של הפוליטיקאי עמיר פרץ, שגילח את שפמו ו"השיק" זאת תחת הכותרת: "הורדתי את השפם כדי שתוכלו לקרוא את שפתיי – לא אשב עם נתניהו". פרץ הסביר אז את המהלך כחלק מאג'נדה פוליטית, אולם אפשר "לקרוא" זאת גם כניסיון להמציא את עצמו מחדש כפוליטיקאי מלוטש ומגולח.

                 

                גילוח עם אג'נדה פוליטית. עמיר פרץ (צילומים: תומריקו, אבי מועלם)
                  גילוח עם אג'נדה פוליטית. עמיר פרץ(צילומים: תומריקו, אבי מועלם)

                   

                  בעידן של מסרים סותרים, גם שיער פנים הוא נושא שנוי במחלוקת: מצד אחד, שיער פנים משדר גבריות וחוזק, ולכן הוא עדיין פופולארי בקרב מדינות מסורתיות כמו מצרים, גיאורגיה וטורקיה; מצד שני, פרסומות המעודדות קנייה של סכיני גילוח חד או רב פעמיים, מציגות את פעולת הגילוח כטקס חניכה גברי. עובדיה מצביעה על נקודה נוספת בדימויים הסותרים: שיער פנים אולי נחשב לגברי יותר, אבל בריא פחות, כמו הקשר בין שיער פנים לחיידקים. עם זאת, היא מציינת, מחקרים מראים שפנים מגולחות חושפות את נקבוביות העור לזיהום, ולכן הוא נפגע יותר בעקבות הגילוח.

                   

                   
                  הצג:
                  אזהרה:
                  פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד