הכוח בידיים שלהן: כאן מתקהלות בכיף עשרות אלפי נשים

הן מנהלות ביד רמה קבוצות פייסבוק, שהצליחו להפוך לקהילות תוססות של עזרה הדדית גם בחיים האמיתיים. לכבוד יום האישה, שאלנו אותן איך הן עושות את זה

"אני מרגישה שיש לי חברה בכל מקום בארץ - בשום מקום אני לא לבד, וכך מרגישות עוד 100K נשים". חן אלפסי, מנהלת קהילת "הצודקת"  (צילום: רוית סהר)
"אני מרגישה שיש לי חברה בכל מקום בארץ - בשום מקום אני לא לבד, וכך מרגישות עוד 100K נשים". חן אלפסי, מנהלת קהילת "הצודקת" (צילום: רוית סהר)

"אנחנו צודקות, מה כוח העל שלך?"

חן אלפסי, בת 30 מנשר, נשואה ואמא לנועם (שנתיים וחצי) ועוד אחד בדרך, מנהלת שיווק ומנהלת קהילת "הצודקת", המונה 100 אלף נשים.

 

"הקמתי את הקהילה ב'חופשת' הלידה הראשונה שלי לפני כשנתיים, כשפתאום כל הקונספט הזה של 'חופשה' לא הסתדר לי. חופשת לידה זה לא טיולים בקניון עם עגלה, תינוק מחייך וג'ינס סקיני?! מצאתי את עצמי בפיג'מה מלאה בפליטות, עם תינוק צורח, בית הפוך, רעבה למות כל הזמן, בוכה רוב שעות היום ובתחושת בדידות נוראית", משתפת חן. "חיפשתי מקום לדבר את הכאב שלי אבל דווקא בהומור וממקום שיודע שילדים זה אושר, אבל בואו, הם גם חתיכת תיק כבד. וככה נולדה 'הצודקת', המקבילה הנשית לקהילת 'אבא פגום'. וזה לא כי אנחנו באמת תמיד צודקות, אנחנו פשוט איכשהו יותר צודקות מהם".

 

"יש לנו כוחות להזיז הרים, אם רק נרצה"  (צילום: רוית סהר)
    "יש לנו כוחות להזיז הרים, אם רק נרצה" (צילום: רוית סהר)
     

     

    מה הופך את הקבוצה שלך לקהילה?

    "כבר מההתחלה ידעתי שאני מחפשת לבנות מקום שהוא לא רק מצחיק, אלא קהילה של ממש. מקום שבו נשים ימצאו את החברות הכי טובות שלהן - וזה קרה. מתוך קבוצת הפייסבוק נולדו למעלה מ-50 קבוצות ווטסאפ, על פי אזורים ולפי תחומי עניין. מתקיימים אינספור מפגשי אוף-ליין ומעבר לזה - העזרה, האהבה והכוח שיש בנשים לתת הם אדירים!

     

    "חיפשתי מקום לדבר את הכאב שלי אבל דווקא בהומור וממקום שיודע שילדים זה אושר, אבל בואו, הם גם חתיכת תיק כבד. וככה נולדה 'הצודקת'"

    "בחריש קמה קהילת 'צודקות' מדהימה, שבראשה עומדת מירית גולדברגר. אחת החברות בקבוצה כתבה לבנות שיש לה צירים ובעלה, איש ביטחון, לא בבית. בנות הקבוצה ליוו אותה במהלך הלידה, הצירים, בחדר הלידה, עם הלחיצות והכל! באילת, קהילת 'הצודקות' בהובלת קרן עוקב ארגנה בת מצווה מא' עד ת' לילדה ממשפחה מעוטת יכולת. בחדרה, מדי שבוע נפגשות קבוצת 'צודקות' ומכינות כריכים שאותם הן מחלקות בחינם במסגרת פרויקט 'כריך למי שצריך'.

     

    "הירושלמיות נרתמו לעזרת אישה שחיה תחת אלימות והחליטה לעזוב את הבית. לא היה לה כלום. הן עזרו לה להתחיל את החיים מאפס וריהטו לה בית שלם כולל הובלה, אוכל וכל מה שצריך. אני יכולה להגיד שהיום אני מרגישה שיש לי חברה בכל מקום בארץ - בשום מקום אני לא לבד וכך מרגישות עוד 100K נשים".

     

    באיזה אופן הקהילה מעצימה את הנשים החברות בה?

    "עצם העובדה שאת יודעת שאת לא לבד - היא המעצימה. בשנים האחרונות, בעידן הפייסבוק והאינסטגרם התרגלנו לראות חיים מפולטרים ומושלמים, בזמן שהמציאות רחוקה משם. במקום שבו את יכולה להביא את הפגמים שלך, לצחוק עליהם ולהבין שזו בכלל המציאות של הרבה מאוד נשים, יש עוצמה.

     

    "באילת, קהילת 'הצודקות' בהובלת קרן עוקב ארגנה בת מצווה מא' עד ת' לילדה ממשפחה מעוטת יכולת. בחדרה, מדי שבוע נפגשות קבוצת 'צודקות' ומכינות כריכים שאותם הן מחלקות בחינם במסגרת פרויקט 'כריך למי שצריך'"
    "את יכולה להיות מי שאת ומה שאת - להעלות תמונה עם ערימות כביסה ברקע, להיות בטוחה שפיצה היא אחלה ארוחת ערב ושככל הנראה לא רק עלייך הג'ינס לא יושב כמו על הדוגמנית שעל השלט ושזה סבבה לגמרי לפתוח כפתור בישיבה. מעבר לצחוק אנחנו מקדמות נושאים שחשוב בעינינו שיקבלו במה, כגון אלימות כלפי נשים, מודעות לסרטן השד, לידות שקטות, מחלת האפילפסיה ועוד. בפרויקטים האלה אנחנו משלבות אנשי מקצוע שמדברים על הנושא מכיוונים שונים וכמובן, נותנות במה לסיפורים אישיים אמיתיים של חברות הקהילה".

     

    מה העצה שלך לאישה שרוצה להקים קהילה בעצמה?

    "לבחור שותפות טובות ואמיתיות לדרך. מתחילת הדרך מלווה אותי ליה פינקלברג, אישה שהיא השראה. אנחנו גרות במרחק שעתיים נסיעה זו מזו ובכל זאת, היא אחת הנשים הכי קרובות אליי ומשמעותיות בדרך שלי - בקהילה והרבה מעבר לה. חוץ מליה, יחד איתי יש עוד ארבע מנהלות מדהימות שכל אחת נותנת את הבנפיט שלה - אביבית, רעות, מירית ואיבנה. זו ממש עבודה במשרה מלאה - צריך לאהוב את העשייה ולהיות מוכנות אליה - היא אינטנסיבית ומסביב לשעון".

     

    יש לך מסר שאת רוצה להעביר לבנות הקהילה שלך ולקוראות לכבוד יום האישה?

    "האמת היא שאני רוצה להודות לכל אחת ואחת מהן. הן גדולות מהחיים. הן המפלט שלי ושל עוד אלפי נשים - בהומור, אהבה ונתינה אינסופית הן הופכות את העולם למקום יפה ונעים יותר. ולכל הנשים באשר הן - שיהיה לנו יום שמח, שנדע להסתכל על עצמנו בחיוך ולאהוב כל פינה, כל קמט וכל קפל; שנהיה סלחניות כלפי עצמנו ונבין ש'טובה מספיק' זה כל מה שצריך; שנלך זקופות, בחיוך גדול ובידיעה שיש לנו כוחות להזיז הרים, אם רק נרצה". 

     

    "ויתרתי על קריירה ובחרתי ב'מאמאשפוחה'"

     אלינוי בן הרוש, בת 32 מחריש, נשואה ואמא למיכאל (ארבע וחצי) ולביא (שנתיים וחצי), עובדת בניהול הקהילה "מאמאשפוחה" המונה כמעט 50 אלף נשים.

     

    "הקמתי את הקהילה לפני ארבע שנים, אחרי הלידה של בני מיכאל, מתוך הצורך למצוא נשים בסטטוס שלי כדי שאוכל להתייעץ, ללמוד, להעביר את הזמן ולהתמרמר בלילות לבנים", אומרת אלינוי. "המטרה הראשונית הייתה ליצור משהו אזורי, אבל הצמיחה הייתה מטורפת ומצאתי את עצמי תוך זמן קצר עם אלפי נשים מכל הארץ. 'מאמאשפוחה' התחילה כקהילת אמהות והיום היא קהילת נשים לכל דבר, לא משנה מה הסטטוס. אין משמח מזה".

     

    אלינוי בן הרוש. "'מאמאשפוחה' התחילה כקהילת אמהות והיום היא קהילת נשים לכל דבר, לא משנה מה הסטטוס. אין משמח מזה"
      אלינוי בן הרוש. "'מאמאשפוחה' התחילה כקהילת אמהות והיום היא קהילת נשים לכל דבר, לא משנה מה הסטטוס. אין משמח מזה"

       

      מה הופך את הקבוצה שלך לקהילה?

      "יש אינספור קבוצות ברשת, אז חשוב לי מאוד לשמור על קהילת נשים מגובשת, מכבדת, מכילה ומפרגנת. אני מקפידה על זה מאוד.

      אחת לתקופה אני מארגנת מפגשי אוף-ליין ומרגישים את המשפחתיות בקהילה. אם מישהי צריכה עזרה, כולן מתגייסות. בשנה שעברה הבן שלי אושפז ובמשך שבוע ימים בכל ערב קיבלתי לבית החולים ארוחה חמה מאישה אחרת. אי אפשר לתאר את התחושה הזו שוואלה, יצרתי פה משהו גדול".

       

      להרגשתך, האם הקהילה מעצימה את הנשים החברות בה?

      "אחד הערכים שאני מובילה בקהילה הוא העצמה נשית. מדי יום עולים פוסטים עם משפטי העצמה. התוכן שאני מעלה שם דגש על הנושא הזה. אני מקפידה להעלות לשיח גם נושאים שפחות נעים לדבר עליהם כמו גירושים, לידה שקטה, סרטן השד וכו'.

      "אם מישהי צריכה עזרה, כולן מתגייסות. בשנה שעברה הבן שלי אושפז ובמשך שבוע ימים בכל ערב קיבלתי לבית החולים ארוחה חמה מאישה אחרת"

      כל שבוע אני מקבלת עשרות הודעות מנשים שמודות לי על העשייה ועל הקהילה שיצרתי. אני שומעת סיפורים מרגשים ותודות על הכוח שהקהילה נותנת. פוגשות אותי נשים ברחוב שמספרות לי על חברויות שנרקמו, או שואלות מתי המפגש הבא. בכל פעם אני מתמוגגת מחדש".

       

      ספרי סיפור מרגש שהתרחש בקהילה?

      "בחודש ינואר לפני שנה התעוררתי לבוקר של בשורה קשה - אמא מהקהילה איבדה בפתאומיות את הבן שלה בן שנה. לקח לי יומיים לעכל ואז העלתי פוסט. הוא זכה לאלפי לייקים ותגובות מנחמות שנתנו לה כוח. אני מכירה את האישה המופלאה הזו עוד מהימים הראשונים של מאמאשפוחה ופתאום לשבת עם עוד נשים מהקהילה ולנחם אותה זה היה מצמרר וגם מרגש. אני יודעת כמה זה היה חשוב עבורה וזה הכל בשבילי.

       

      "בפסח ארגנתי תרומות של סלי מזון למשפחות נזקקות, נשים תרמו ברוחב לב וזכינו לשמח עשרות משפחות. אלה רגעים שאני מבינה שזכיתי".

       

      מה העצה שלך לאישה שרוצה להקים קהילה בעצמה?

      "רגע לפני שאת קופצת על זה, עצרי. זה לא מתאים לכל אחת. מהצד זה נראה לפעמים פשוט, בסך הכל להעלות פוסטים, אבל יש בזה המון השקעה. לילות כימים של חשיבה על תוכן מעניין, ופגישות עם החברות הכי גדולות בישראל כדי ליצור שיתופי פעולה שיביאו ערך מוסף לקהילה ולחברות בה. אם מתחילים עם זה צריך ללכת עם זה בכל הכוח. יש לי שני תארים אקדמיים, ויתרתי על קריירה ובחרתי ב'מאמאשפוחה' כפרויקט חיי ואני לא מתחרטת לרגע. העשייה קשה אבל התמורה שווה הכל".

       

      יש לך מסר שאת רוצה להעביר לבנות הקהילה שלך ולקוראות לכבוד יום האישה?

      "יום האישה הוא יום סמלי, אבל אנחנו מחויבות להעריך את עצמנו כל יום וכל רגע, להאמין בדרך שבה אנחנו הולכות, תמיד לבחור מה שעושה לנו טוב, לדעת לוותר על מה שפחות ולזכור שאנחנו לביאות! אנחנו מהממות ומגיע לנו שיאהבו אותנו כל רגע ויותר מהכל, שנאהב את עצמנו. איזה כיף שיש לנו יום כזה. יום האישה שמח!".

       

      "להיות אישה נאה וצעירה בחדר שוביניסטי הבעיר בי את הצורך לייצר שינוי"

      חן הרשקוביץ-אוחיון, בת 33 מתל-אביב, נשואה ואמא לרומי (ארבע) ויובל (שנה). שותפה ומייסדת בקהילת "נשים מדברות>נדל"ן" (ביחד עם לין שטיינר עג'מי), המונה כ-12 אלף נשים; שותפה ומייסדת בארגון מנהלי הקהילות של ישראל Community Forward; מלווה חברות, ארגונים וסטארט-אפים בהליכי הקמה והובלה של קהילות.

       

      "קהילת 'נשים מדברות>נדל״ן' הוקמה לפני שנתיים על מנת לסייע לנשים להוביל החלטות נדל"ניות בחייהן, לייצר עצמאות כלכלית על ידי הנגשת ידע, כלים והזדמנויות השקעה בישראל ובחו"ל. בזכות הקהילה נשים רבות קידמו החלטות נדל״ניות וכלכליות בחייהן. במקביל, הקהילה פועלת לחינוך ולשינוי בתוך החברות המסורתיות בתחום ומקדמת נשות מקצוע בענף הנדל״ן בישראל", אומרת חן. "הקהילה פועלת בערוצים דיגיטליים שונים: פייסבוק, קבוצות ווטסאפ, ניוזלטר ואינסטגרם, לצד פעילות און-לייף ענפה - עשרות אירועים ומפגשים בשנה.

       

      "הקמת קהילה היא לא משימה פשוטה, אבל אם יש בך תחום שברצונך לשנות, קהילה היא כלי נפלא". מימין: חן הרשקוביץ-אוחיון ולין שטיינר עגמי
        "הקמת קהילה היא לא משימה פשוטה, אבל אם יש בך תחום שברצונך לשנות, קהילה היא כלי נפלא". מימין: חן הרשקוביץ-אוחיון ולין שטיינר עגמי

        "ההבנה שקיים צורך במרחב קהילתי, פיזי ודיגיטלי ספציפי לנשים בתחום הנדל"ן התחיל אצל לין ואצלי מצורך אישי ושונה של שתינו. אצלי הצורך במרחב נשי בעולמות הנדל"ן הגיע לאחר שעבדתי כמה שנים במחלקת הנדל"ן של אחת מפירמות עורכי הדין הגדולות בישראל. לעבוד במשך כמה שנים ולא לייצג יזמית או מנכ"לית אחת אפילו בתחום הנדל"ן גרם לי לחשוב. "נכנסתי פעמים רבות לחדרי עסקאות מלאים גברים מאותו גיל וחתך סוציו-אקונומי, שהופתעו כל פעם מחדש שאני מובילה את המו"מ מטעם המשרד. להיות אישה נאה וצעירה בחדר שוביניסטי הבעיר בי את הצורך לייצר תנועה ושינוי של התחום. "אין מחלוקת שיש נשים נפלאות בעולמות הנדל"ן, כמעט בכל תחום, אבל לצערי בעיקר בתפקידי מעטפת וככל שעולים בסולם ההיררכיה וקבלת ההחלטות האחוז הזה יורד. את זה, בין היתר, באנו לשנות".

         

        מה הופך את הקבוצה שלך לקהילה?  

        "בקבוצת הפייסבוק מתקיים שיח נשי מכבד ומעצים בנושאי נדל"ן שונים כגון רכישת דירה ראשונה (שנייה ויותר), נכסים להשקעה בארץ או בחו״ל, שיפוץ ועיצוב פנים, שכירויות, מימון נדל"ן ועוד. מתקיימת הפריה הדדית בין החברות בקהילה אשר חולקות מניסיונן ידע נדל"ני והמלצות על תחומים שונים כגון הזדמנויות השקעה, אנשי מקצוע וספקים, התייעצות על החלטות בדבר רכישת ומכירת נכסים, משכנתאות, ביטוחי דירה ועוד. הקהילה נפגשת בתדירות חודשית בסדנאות, אירועים ופעילויות נוספות בנושאים שונים. בנוסף, בהחלט יש אספקטים של ערבות הדדית בקהילה, נשים רבות עונות ללא כל תמורה ובמקצועיות רבה, ומשתפות מהניסיון העשיר ומהידע שלהן מתור רצון אמיתי לסייע. כמובן שהשיח הזה עובר פעמים רבות לשיחות טלפון, פגישות, שיתוף אמיתי ועזרה הדדית בין החברות בקהילה".

        "נשים שאנחנו לא מכירות פונות אלינו ברחוב ומשתפות שחסכו כסף במשכנתה או קיבלו כלים וידע לצאת להשקעה בחו"ל, זה מה שמניע אותנו קדימה ונותן לנו את התיאבון להמשיך ליוזמות חדשות עם ועבור הקהילה"

         

        שתפי בסיפור מרגש שהתרחש בקהילה.

        "חברת ילדות שלי (שלא שמרנו על קשר במהלך השנים) סיפרה לי שבזכות סדנת רכישת דירה ראשונה שלנו, שבמסגרתה אנחנו דנות גם על סוגיות כגון כלכלת המשפחה, היא שינתה את ההרגלים המשפחתיים שלה, קיבלה אומץ והצליחה להגשים חלום ולרכוש דירה בישראל. דווקא בסיפור הפשוט הזה יש המון. נשים שאנחנו לא מכירות פונות אלינו ברחוב ומשתפות שחסכו כסף במשכנתה או קיבלו כלים וידע לצאת להשקעה בחו"ל, זה מה שמניע אותנו קדימה ונותן לנו את התיאבון להמשיך ליוזמות חדשות עם ועבור הקהילה".

         

        "נשים משתפות אותנו שבזכות הקהילה הן שותפות לשיח הנדל"ני הביתי שלהן". לין שטיינר עגמי (מימין) וחן הרשקוביץ-אוחיון
          "נשים משתפות אותנו שבזכות הקהילה הן שותפות לשיח הנדל"ני הביתי שלהן". לין שטיינר עגמי (מימין) וחן הרשקוביץ-אוחיון

           

          לדעתך, האם הקהילה מעצימה את הנשים החברות בה?

          "נשים משתפות אותנו שבזכות הקהילה הן שותפות לשיח הנדל"ני הביתי שלהן. עצם ההשתתפות בשיח ממקום של ידע וכלים הוא מעצים וחותר למקום שוויוני יותר. נשות המקצוע בקהילה מעידות שהבמה שהקהילה מספקת להן מייצרת להן נטוורקינג, שיתופי פעולה ולקוחות. באופן יזום אנו פועלות לעורר שיח נשי/ מגדרי בחברות הנדל"ן המובילות בישראל סביב גיוס ומינויי עובדות בכירות ושוויון מהותי ולא רק כמותי".

           

          מהי העצה שלך לאישה שרוצה להקים קהילה בעצמה?

          "שתחלום בענק ותגשים. הקמת קהילה היא לא משימה פשוטה, אבל אם יש בך תחום שברצונך לשנות, קהילה היא כלי נפלא לעורר שיח, להוביל לעשייה וליצור תנועה משמעותית".

           

          יש לך מסר לבנות הקהילה שלך ולקוראות לכבוד יום האישה?

          "אאחל לכולנו ליום האישה ובכלל הרבה נכסים, עשייה נדל"נית נשית משותפת, תשואות ועליות ערך".

           

           

          הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
          הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
           
          הצג:
          אזהרה:
          פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד