צילום: אלון שפרנסקי

פלירטוט עם תות: סלט תותים, הדרים ומוצרלה ועוד ארבע מנות מפתיעות

הם יפים, מתוקים ומפתים ובדיוק בעונה. ליאור הדס, מ"קפה אירופה" מציע חמישה מתכונים לא שגרתיים עם תותי שדה למנות עם יתרונות בריאותיים שחבל לפספס

סלט תותים, הדרים ומוצרלה  (צילום: יוסי סליס סגנון והכנה: נטשה חיימוביץ')
סלט תותים, הדרים ומוצרלה (צילום: יוסי סליס סגנון והכנה: נטשה חיימוביץ')
פילה לברק על צ׳אטני חריף של תותים (צילום: יוסי סליס סגנון והכנה: נטשה חיימוביץ')
פילה לברק על צ׳אטני חריף של תותים (צילום: יוסי סליס סגנון והכנה: נטשה חיימוביץ')
טרטר דג ים, תותים ונענע  (צילום: יוסי סליס סגנון והכנה: נטשה חיימוביץ')
טרטר דג ים, תותים ונענע (צילום: יוסי סליס סגנון והכנה: נטשה חיימוביץ')
למה תותי שדה? חוץ מהטעם הנהדר (והמחיר שסופסוף ירד), התותים עשירים בוויטמין C‬, וספל אחד מהם מספק את כל הקצובה היומית המומלצת. הם מכילים נוגדי חמצון רבי עוצמה המאיטים את תהליך ההזדקנות ומגינים על הגוף מרדיקלים חופשיים וטובים גם לשיפור הזיכרון - אכילה של 2 כוסות תותים בשבוע יכולה להאט את הפגיעה הקוגניטיבית עד 2.5 שנים! בנוסף, 3/4 כוס של תותים ביום יקלו על תסמיני דלקת במעי ויוכלו לשפר את הרכב החיידקים שבו ומנה אחת של תותים בשבוע יכולה להפחית את הסיכון ליתר לחץ דם ב־10% בזכות הפוליפנול והאנתוציאנין המצויים בפרי. 

 

השתכנעתם? אז הנה חמש מנות מלאות כל תות:

 

טרטר דג ים, תותים ונענע

 

 (צילום: יוסי סליס סגנון והכנה: נטשה חיימוביץ')

    החומרים ל-4 מנות:

    • 150 גרם פילה דג ים לבן, נקי מעצמות ומעור
    • 6 תותים שטופים וללא העוקץ
    • 1/2 בצל סגול בינוני, קלוף
    • 15 עלי נענע שטופים, קצוצים דק
    • 1 כפית שטוחה צ׳ילי אדום טרי, קצוץ דק
    • 1/2 כפית מלח דק
    • 1 כפית מלח ים אטלנטי או מלח גס
    • מיץ מ־1 לימון
    • 4 כפות שמן זית
    • 1 כף חומץ בלסמי מצומצם

     

    אופן ההכנה:

    1. חותכים את הדג לקוביות קטנות (כגודל גרגר חומוס) ומניחים בקערה.

    2. חותכים את התותים והבצל הסגול לקוביות בגודל זהה ומוסיפים לקערה.

    3. מוסיפים לקערה את עלי הנענע והצ׳ילי הקצוצים ומערבבים.

    4. מתבלים את כל המרכיבים במלח דק, מלח ים, מיץ הלימון ושמן הזית ומערבבים בעדינות.

    5. מחלקים ל־4 צלחות הגשה, מזליפים את חומץ הבלסמי, מקשטים בעלה נענע ומגישים מיד.

     

    ערכים תזונתיים למנה: 146 קלוריות | 4.8 גרם פחמימות | 8.1 גרם חלבון | 10.6 גרם שומן | 4 מנות

     

    סלט תותים, הדרים ומוצרלה

     (צילום: יוסי סליס סגנון והכנה: נטשה חיימוביץ')

      החומרים ל-4 מנות:

      • 15 תותים שטופים, ללא העוקץ וחתוכים לרבעים
      • 15 עלי בזיליקום שטופים ומופרדים
      • 15 עלי נענע שטופים ומופרדים
      • 2 כדורים (כ־200 גרם) של מוצרלה טרייה
      • 1 תפוז גדול
      • 1 פומלה בינונית
      • 1/2 בצל סגול, קלוף
      • 1 כף צ׳ילי אדום, חתוך לטבעות דקות ללא הגרעינים
      • 1 כף מיץ לימון
      • 1 כפית מלח ים אטלנטי
      • 4 כפות שמן זית

       

      אופן ההכנה:

      1. מסדרים בקערה את רבעי התותים, עלי הבזיליקום והנענע.

      2. "קורעים" את גבינת המוצרלה לפיסות גסות (כל כדור כ־8 פיסות) ומוסיפים לקערה.

      3. קולפים את התפוז והפומלה, מפרידים לפלחים קלופים מהמעטפת (ללא ״העור״ הלבן שעוטף אותם, זה בסדר אם הם מתפרקים) ומוסיפים לקערה.

      4. פורסים את הבצל ל״ירחים״ דקים ככל האפשר ומוסיפים לקערה. מוסיפים את טבעות הצ׳ילי, מיץ הלימון והמלח ומערבבים בעדינות.

      5. מסדרים את הסלט בצלחת הגשה, מזליפים מעל את שמן הזית ומגישים מיד.

       

      ערכים תזונתיים למנה: 320 קלוריות | 21.5 גרם פחמימות | 13.3 גרם חלבון | 21.4 גרם שומן | 4 מנות

       

      פילה לברק על צ׳אטני חריף של תותים

       

       (צילום: יוסי סליס סגנון והכנה: נטשה חיימוביץ')

        החומרים ל-4 מנות:

        • 4 פילטים (170 גרם ליחידה) של לברק, נקיים מעצמות
        • מלח גס ופלפל שחור גרוס
        • 2 כפות שמן זית לטיגון

        לצ׳אטני (ריבה הודית מתוקה־חריפה):

        • 3 כוסות תותים (כ־600 גרם) ללא עוקץ, שטופים וחתוכים לקוביות גסות
        • 1 כף סוכר חום
        • 3 כפות שמן זית
        • 1/2 בצל סגול, מגורר גס בפומפייה
        • 1 כף גדושה צ׳ילי אדום, חתוך גס ללא גרעינים
        • 1 כפית פלפל שאטה יבש
        • 1 כפית גדושה ג׳ינג׳ר טרי, מגורר דק
        • 1 שן שום כתושה
        • 1/4 כוס חומץ תפוחים
        • 1/2 כוס כוסברה קצוצה דק
        • 2 כפות נענע קצוצה דק
        • כ־1/2 כפית מלח דק

         

        אופן ההכנה:

        1. הצ'אטני: מכניסים לקערה את התותים והסוכר החום ומניחים להם להגיר נוזלים ולהתרכך כחצי שעה.

        2. שמים בסיר בינוני את שמן

        הזית, הבצל המגורר, הצ׳ילי האדום, פלפל השאטה, הג׳ינג׳ר והשום ומטגנים קלות על להבה בינונית, כ־4־5 דקות, עד לריכוך הבצל.

        3. מוסיפים לסיר את חומץ התפוחים ואת התותים שהתרככו עם הסוכר. בוחשים ומבשלים כ־20 דקות על להבה נמוכה־בינונית לאידוי הנוזלים.

        4. מוסיפים את הכוסברה והנענע ב־2 הדקות האחרונות של הבישול ומתבלים במלח. מצננים לטמפרטורת החדר.

        5. הדגים: חורצים כ־4 חריצים בעזרת סכין בצד העור של כל פילה, מתבלים במעט פלפל שחור גרוס ומלח גס ומושחים בשמן הזית.

        6. מחממים מחבת טפלון רחבה, וכשהיא חמה מאוד מניחים את הדגים כשהעור פונה כלפי מטה. מצמידים למחבת בעזרת כף טיגון ל־15 שניות כדי ליישר את העור וממשיכים לטגן כ־4 דקות על להבה בינונית, עד שהעור מזהיב ונעשה פריך. הופכים ומטגנים 2 דקות בצד השני.

        7. מגישים את הדגים ואת הצ'אטני לצידם ומקשטים בעלי נענע וכוסברה.

         

        ערכים תזונתיים למנה: 355 קלוריות | 19.1 גרם פחמימות | 32.9 גרם חלבון | 16.5 גרם שומן | 4 מנות

         

         

        קרפצ׳יו תותים, שמנת חמוצה מוקצפת ולימון

         (צילום: יוסי סליס סגנון והכנה: נטשה חיימוביץ')
           

           

          החומרים ל-4 מנות:
          • 20 תותים גדולים, פרוסים דק לאורכם, ללא העוקץ
          • 1/2 כפית שטוחה מלח ים אטלנטי
          • 15 עלי בזיליקום מופרדים
          • 2 כפות שמן זית
          • 1 גביע שמנת חמוצה 15%
          • 1/2 כפית אבקת סוכר
          • גרידה מלימון צהוב, בינוני (בעזרת פומפייה)

           

          אופן ההכנה:

          1. מסדרים את התותים הפרוסים על צלחת הגשה בצפיפות, צמודים זה לזה, ומפזרים עליהם בעדינות מעט מלח ים.

          2. עורמים את עלי הבזיליקום וקוצצים יחד לרצועות דקות. מפזרים מעל התותים. מזליפים את שמן הזית מעל הכל.

          3. טורפים במיקסר או בעזרת מטרפה ידנית את השמנת החמוצה ואבקת הסוכר עד לקבלת מרקם אחיד ואוורירי (כדקה בערך) ומעבירים לשקית זילוף (גם שקית אוכל תעשה את העבודה).

          4. יוצרים חור קטן בקצה השקית ומזליפים "גבעות" קטנות של שמנת מוקצפת בפיזור אקראי על גבי התותים. מפזרים על הכל את גרידת הלימון ומגישים מיד.

           

          ערכים תזונתיים למנה: 173 קלוריות | 13.4 גרם פחמימות | 2.3 גרם חלבון | 12.9 גרם שומן | 4 מנות

           

           

          מאפה פילו אישי של תותים וריקוטה

           (צילום: יוסי סליס סגנון והכנה: נטשה חיימוביץ')
             

             

            החומרים ל-4 מאפים אישיים:

            • 12 דפי פילו (בקוטר 20 ס"מ או מרובעים)
            • 2 כפות חמאה מומסת
            • 1 ביצה טרופה להברשה
            • 1 כפית אבקת סוכר, לקישוט
            • 4 תפרחות נענע צעירות, לקישוט (העלים היפים שבקצה בגבעול)

            למלית:

            • 500 גרם תותים בשלים ומתוקים
            • 2 כפות סוכר
            • 1 כפית תמצית וניל
            • 250 גרם ריקוטה 5%

             

            אופן ההכנה:

            1. המלית: חותכים את התותים לקוביות קטנות (שומרים 4 תותים יפים עם העוקץ לקישוט) ומערבבים עם הסוכר ותמצית הווניל. מניחים בצד כ־25 דקות לריכוך ולהגרת נוזלים.

            2. מסננים את התותים ושמים בקערה. שומרים את הנוזל בצד כסירופ להגשה.

            3. מוסיפים לקערה את גבינת הריקוטה ומערבבים לתערובת אחידה (אפשר להמתיק לפי הטעם ובהתאם למתיקות הטבעית של התותים).

            4. המאפה: לכל מאפה משתמשים ב־3 דפי פילו. מורחים בין דף לדף מעט חמאה מומסת ומניחים את הדפים זה על גבי זה.

            5. מחלקים את המלית בין 4 קבוצות דפי הפילו ומניחים בעזרת כף בשליש התחתון של כל פילו. מורחים במעט ביצה טרופה את השוליים מסביב, מקפלים את צדי הפילו פנימה ומגלגלים למאפה.

            6. מניחים את הפילו על מגש מרופד בנייר אפייה כאשר ה״זנב״ של הגלגול נמצא בתחתית ומברישים את החלק העליון של המאפה בביצה הנותרת.

            7. אופים בתנור שחומם מראש ל־180 מעלות כרבע שעה עד השחמה יפה של הבצק. מצננים קלות, בוזקים את אבקת הסוכר, מקשטים בנענע ובחצי תות, יוצקים מעט רוטב ומגישים.

             

            ערכים תזונתיים למנה: 625 קלוריות | 106.2 גרם פחמימות | 22.5 גרם חלבון | 10 גרם שומן | 4 מאפים אישיים

             

             שף אורח: ליאור הדס, מסעדת "קפה אירופה"

             

             

            הגיליון החדש של מגזין מנטה - עכשיו בדוכנים (צילום: אלון שפרנסקי)
            הגיליון החדש של מגזין מנטה - עכשיו בדוכנים (צילום: אלון שפרנסקי)
             
            הצג:
            אזהרה:
            פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד