אהבה בימים קרים: אטרקציות ובילויים רומנטיים - מדרום ועד צפון

ממתחמי היצירה בכפר האמנים צוקים שבערבה, דרך בית האלוורה בעין יהב, ועד למפלים והפסגות הירוקות של הגולן - העיקר למצוא זמן ומקום להיות בו בשניים

בדרום ובצפון תוכלו למצוא מפלט מרעשי הרקע ולהתרכז ברומנטיקה  (צילום: Shutterstock)
בדרום ובצפון תוכלו למצוא מפלט מרעשי הרקע ולהתרכז ברומנטיקה (צילום: Shutterstock)

מה דרוש לאתר כלשהו, למסלול טיול או לפיסת נוף, כדי שייחשבו ל"רומנטיים"? כמעט מוסכם, שמדובר במקום שבו הסחות הדעת – בני אדם, רעשים, תנועה, תאורה – מעטות במיוחד, מה שמאפשר להתמקד במערכת היחסים הבינאישית, ובמילים אחרות – להיות רומנטיים. איפה בישראל אפשר למצוא מקומות רומנטיים כאלה, שקטים במיוחד, רחוקים ככל האפשר מרעשי סביבה ורקע? מן הסתם, עמוק בתוככי המדבר, בנגב ובערבה, או הרחק במרומי הרי הגליל או הגולן. לא נשלח אתכם להתבודד באוהל תחת עץ אלון על הר גלילי או בוואדי מבודד בהר הנגב. אבל כן נציע שני חבלי ארץ, בדרום ובצפון, שפה ושם, בין צימר למסעדה, בין חווה חקלאית לסדנת אמנים, יאפשרו לכם לתחזק ולחזק את הזוגיות, ולו ליומיים או שלושה.

 

פינוקים בערבה

קפה ומאפה / משק עפאים, מושב עידן

את "עפאים" אתם מכירים מן הסתם כרשת בתי הקפה הידידותיים בבית הכרם ובבית הנסן שבירושלים, ומחנויות המשק בבנימינה וביישוב מכבים, אבל משק עפאים עצמו שוכן במושב עידן שבערבה. מקורו ביוזמה של האחים ינון והדיי עפאים, שהקימו בעידן משק חקלאי המגדל ומטפח ירקות, פירות ובעלי חיים בתנאים אורגניים ובשיטות של חקלאות בת קיימא (הסברים למונחים אלה תמצאו באתר האינטרנט של משק עפאים). במשק בעידן מגדלים ירקות ופירות למאכל ולייצוא (עגבניות, תמרים, צמחי תבלין), מייצרים גבינות מחלב של עזים אלפיניות (שיובאו במיוחד לישראל בגלל התאמתן לתנאים בערבה) ויש גם לול תרנגולות אורגני, לביצים.

איפה הזוגיות פה? לצד המשק – בית קפה קטן (וכשר), שמציע מתוצרת המשק ויישובי הערבה. הקפה פתוח בימים חמישי (עד 21:00) ושישי (עד 15:00), והוא מקום מצוין לעצור בו בדרך לאילת או לאחד מאתרי הערבה, וליהנות מגבינות משובחות מתוצרת עצמית (120-56 שקל, לפי גודל המגש). בימי שישי ב־11:00 נערך סיור מודרך במשק. קבוצות, מ־20 איש ומעלה, יכולות לתאם מראש ביקור בימים אחרים בשבוע (לא בשבת או בחג).

טל' 052-4260779. אתר: ofaimme.com

 

גבינות וירקות. משק עפאים  (צילום: משק עפאים)
    גבינות וירקות. משק עפאים (צילום: משק עפאים)

     

    אמנות ואמנים / כפר האמנים, צוקים

    צוקים הוא יישוב קהילתי השוכן בלב הערבה, בין המושבים צופר ופארן הוותיקים. בצוקים מתגוררות כיום, כ־15 שנה לאחר שנוסד, פחות ממאה משפחות, שחלקן מתפרנסות מתיירות, יצירה, אומנות ואמנות. חלון הראווה של צוקים הוא כפר האמנים, השוכן במקבץ מבנים בכניסה ליישוב. כ־25 גלריות, מתחמי יצירה, סדנאות ואוכל פועלים במקום, ומאפשרים פסק זמן מהנה ומעשיר במהלך חופשה בערבה או בעצירה מהנה בדרך. המקום פתוח ופעיל בימי שישי, מ־10:00 עד 14:00, אבל אפשר לתאם מראש ולהגיע לגלריה או סדנה (רשימה מלאה כאן: bit.ly/2vJGnG6).

    מה כדאי לעשות פה כדי לחזק את הביחד? למשל, לקחת פסק זמן של טיפול טווינא או שיאצו אצל עופרית מעוז (טל' 052-6130648), או לבלות זמן איכות בסדנה להכנת פיות אצל אילנית ברונשטיין (טל' 054-5269744). יש גם גלריות ליצירת סבונים, פעמוני רוח מקוריים מאבני מדבר, כלים מבטון, תכשיטים, כלי קרמיקה ועוד.

    טיפ: בימי שישי, כשהמתחם כולו פתוח, אפשר להתפנק בקפה המקומי ובדוכן פלאפל מקורי.

     

    קרמיקה וסדנאות. כפר האמנים  (צילום: צביקה בורג)
      קרמיקה וסדנאות. כפר האמנים (צילום: צביקה בורג)
       

       

      פיות ומלאכים. עם אילנית ברונשטיין בכפר האמנים  (צילום: צביקה בורג)
        פיות ומלאכים. עם אילנית ברונשטיין בכפר האמנים (צילום: צביקה בורג)

         

        תיבת נח / חוות האנטילופות, מושב צופר

        שלומית ויוסי ירדו לערבה באמצע שנות ה־80 של המאה שעברה ובשנת 1999, אחרי שנים רבות של מאמצים ועבודה קשה, פתחו (בקילומטר ה־133 של כביש הערבה) את חוות האנטילופות: מיני־ספארי, המתמקד בבעלי חיים האופייניים לסוואנה האפריקאית, שתנאי האקלים שבה דומים לאלה השוררים בערבה.

        מה לראות? אנטילופות, כמובן, לצד יעלים – שמקורם בנגב הישראלי, איילים, ערוד, זברה ועוד, כמו "תיבת נח" ענקית ועשויה עץ, המאכלסת מגוון בעלי חיים ובהם ציפורים וזוחלים.

        פתוח: בכל יום, מ־9:00 עד 15:00 (בשבת עד 14:00). מחיר: 30 שקל לאדם.

        ואיפה פה מחזקים את הזוגיות? בחוויה משותפת של תצפית קרובה בבעלי החיים, ואם רוצים – גם במתחם האירוח הצמוד, הכולל צימרים וחאן (פרטים והזמנות: באתר החווה).

        טל' 052-3666041. אתר: afrika.co.il

         

        כשהזברה מפהקת הטווסים מחזרים. חוות האנטילופות  (צילום: צביקה בורג)
          כשהזברה מפהקת הטווסים מחזרים. חוות האנטילופות (צילום: צביקה בורג)

           

          חוות האנטילופות  (צילום: צביקה בורג)
            חוות האנטילופות (צילום: צביקה בורג)

             

            טיפוח מקורי / בית האלוורה, עין־יהב

            מרכז ייחודי ותיק לגידול צמח האלוורה ולהפקת תכשירי טיפוח והגנה המבוססים על החומרים הפעילים שבו. במרכז המבקרים שבמשק מס' 39 במושב עין־יהב תוכלו לשמוע על האלוורה ותכונותיה ועל היתרונות של התכשירים המיוצרים במקום על בסיס הצמח, וכמובן לקנות.

            טיפ: קבוצות המגיעות בתיאום מראש, יוכלו לקבל גם סיור בסביבה ולשמוע על ההתיישבות והחקלאות החלוצית בערבה.

            טל' 1-700-705-007, 052-3666018. אתר: justaloe.co.il

             

            נפלאות האלוורה. עין יהב  (צילום: שולה שחם)
              נפלאות האלוורה. עין יהב (צילום: שולה שחם)

               

              אדום ולבן / יקב MOA, מושב צופר

              יהודה וצביה פרידמן הגיעו למושב צופר שבערבה באמצע שנות ה־80 ועסקו בחקלאות. ב־2014 הגשימו חלום ישן ופתחו יקב קטן, שמתמחה ביינות שמקורם בכרמים הגדלים באקלים מדברי. ענבי היין מגיעים מכרמים הנטועים באזור מישור הרוחות שבהר הנגב, לא הרחק ממצפה־ רמון. היקב מפיק, נכון לעכשיו, חמישה סוגי יין (8,000-6,000 בקבוקים בשנה): מענבי שיראז, מלבק, קברנה סוביניון ואפילו שרדונה לבן ויין רוזה (מצוין!).

              ביחד? בקרו במרכז המבקרים הקטן של היקב, שהוא למעשה בר יין מקורי, אולי היחידי בכביש הערבה, בין ים המלח לאילת. כדאי לתאם מראש ולהגיע לטעימת יינות זוגית (35 שקל לאדם) ואולי גם לנשנש מגש גבינות (נהדרות, מתוצרת מחלבת בארי שבחבל הבשור), וכמובן לשמוע על תהליך הכנת היינות המדבריים.

              פתוח: בעיקרון בכל יום, בין 11:00 ל־18:00, אבל מומלץ מאוד להתקשר ולתאם לפני שמגיעים.

              טל' 052-3666095. אתר: moawine.co.il

               

              יין מדברי. יקב מואה  (צילום: אלכס ליבק)
                יין מדברי. יקב מואה (צילום: אלכס ליבק)

                 

                מצלמים בשטח / סדנת צילום בטבע, מושב צופר

                מאיה מימוני היא צלמת מקצועית שהגיעה לערבה בעקבות בן זוגה, הלומד באזור, וממנפת את הידע המקצועי שלה לטובת סדנאות בתחום. מה אפשר לעשות בעזרתה? להצטלם בזוג, באווירה רומנטית, בנופי המדבר; ללמוד איך מפיקים יותר מהמצלמה האישית או מזו המותקנת בסמארטפון, וכיצד מנציחים בעזרתם רגעי מדבר קסומים; ואפילו לבלות בשעות החשיכה לצד סיר פויקה מלא וגדוש תוך צילום שמי הערבה הזרועים כוכבים. המחיר לזוג או לקבוצה קטנה, תלוי בפעילות, באזור מושב צופר אבל גם באזורים אחרים בערבה, בתיאום מראש.

                טל' 052-6446344. אי־מייל: maymoni.maya@gmail.com  פייסבוק: mayamaymoniphotography

                 

                מצלמים בשטח. עם מאיה מימוני  (צילום: מאיה מימוני)
                  מצלמים בשטח. עם מאיה מימוני (צילום: מאיה מימוני)

                   

                  איפה לאכול?

                  "הבישולים של מיטל", ארוחה לצימר

                  מיטל שיר ממושב עידן למדה קולינריה בתל־אביב, השלימה סטאז' בשתי מסעדות לונדוניות נחשבות ומשנת 2012 היא בערבה, מבשלת אוכל צמחוני וטבעוני ומשווקת ארוחות מוכנות לכל מושבי הערבה, כולל לאורחי הצימרים והחאנים. מה בתפריט? בחירה בין מגוון מנות, בהן קוסקוס אותנטי עם סולת מלאה, שזיפים ביין מתקתק, תבשיל קארי בקוקוס, עדשים וירקות, קציצות חצילים או בטטה, מג'דרה ועדשים שחורות, מרק שעועית אדומה, סלטים קרים או חמים ועוד. טעים מאוד, משביע מאוד ולא מאוד יקר.

                  מחיר: מ־67 שקל לסועד (תלוי בתפריט שנבחר), בתוספת דמי משלוח לצימר (בהתאם למרחק ולהזמנה).

                  טל' 052-4049002. אי־מייל: mtlsrs@gmail.com

                   

                  היכן ללון?

                  אל־פטיו, מושב עידן

                  דירות אירוח מרווחות, מאובזרות, מעוצבות, שמתאימות לזוג או לזוג עם ילדים. העיצוב נקי ומאופק, וכל דירה מחולקת למרחב לינה להורים, אזור נפרד לילדים, פינת אוכל לכולם וסלון מלא. באבזור – מקרר, כיריים, מכונת קפה, מסכי טלוויזיה ועוד, מתקן בר־בי־קיו/ מעשנה מקצועי, יש חנייה צמודה ומתישהו לקראת הקיץ, כשיתחמם מעט מזג האוויר, יוכלו האורחים ליהנות גם מבריכת שחייה הנמצאת בסמוך. בסביבה הקרובה: מגוון אטרקציות ופעילויות שמציעים יישובי הערבה, מטיולי שטח וטרקטורונים ועד סדנאות שונות.

                  טל': גיל ואריאלה סקוברונק, 052-4260933. פייסבוק: אלפטיו אירוח במדבר

                   

                  אל-פטיו, עידן  (צילום: צביקה בורג)
                    אל-פטיו, עידן (צילום: צביקה בורג)

                     

                    נוף צוקים, צוקים

                    כמה מתחמי אירוח ממוקמים סביב היישוב צוקים, "נוף צוקים" הוא אחד הטובים שבהם: 12 בקתות אבן מעוצבות למופת, לזוגות ולמשפחות, מול הנוף המדברי.

                    מחיר: החל מ־800 שקל ללילה לזוג באמצע השבוע בבקתה הפשוטה יותר, יקר בהרבה בסופי שבוע בבקתות בעלות נוף טוב יותר, לא כולל ארוחות בוקר.

                    עוד באתר: אולם חדיש לפעילויות שונות, כמו אימון יוגה קבוצתי.

                    אתר: nofzuqim.co.il

                     

                    נוף צוקים  (צילום: צביקה בורג)
                      נוף צוקים (צילום: צביקה בורג)

                       

                      מידע נוסף

                      יום פתוח בערבה: aravaopenday.co.il

                      מרכז המבקרים "ויידור": vidor-center.co.il

                      תיירות מרכז הערבה: goarava.co.il

                       

                      חג החקלאות

                      לא קשור לוולנטיינס ולא לחג האהבה, אבל אם אתם אוהבים חקלאות, סקרנים לגלות היכן גדלים פלפלים אדומים, עגבניות שרי או צמחי תבלין, אתם מוזמנים לקפוץ לחממות של מכון המחקר והפיתוח החקלאי "יאיר", הסמוך למושב חצבה שבערבה, ולמרכז המבקרים הצמוד, "ויידור". פעם בשנה, בסביבות ט"ו בשבט ולמשך יומיים בלבד, חוגגים שם את חידושי המחקר החקלאי. בין היתר יוצבו דוכני איכרים ומתחמי מזון וייחשפו אטרקציות של תיירות מדברית.

                      מתי? ימים רביעי וחמישי, 13-12 בפברואר, סמוך לחצבה.  

                       

                      פרחים בגליל

                      חודש ינואר הסופר־גשום צבע את הגליל, הגולן ועמק החולה בשלל גוני ירוק, מנוקד בצבעי פריחה וכמובן – בלבן־לבן של פסגת החרמון.


                      מחפשים רומנטיקה?
                      אפשר להתחיל במפלי המים הגועשים, מראה מרהיב, נדיר יחסית במקומותינו ומחמם לב. מפל סער, לצד כביש מס' 99 העולה מצפון עמק החולה לעבר כפרי הדרוזים והחרמון, הוא המפורסם והנגיש מכולם, אבל גם עמוס במטיילים ומבקרים. מומלץ על כן, לחפש מים זורמים דרומה משם, במה שמכונה "ציר המפלים". צמד מפלי "עיט" קרובים לכביש מס' 808, ולצדם גם חניון קטן. טיפ: הגיעו מוקדם בבוקר או אחר הצהריים, כשעמוס שם פחות. עוד אפשרות טובה: מפל "התנור" בשמורת נחל עיון הסמוכה למטולה.

                       

                      תצפית מעלפת. הטיילת מול מפל עיט   (צילום: צביקה בורג)
                        תצפית מעלפת. הטיילת מול מפל עיט (צילום: צביקה בורג)

                         

                        התלהבתם מהמים? אפשר להמשיך לפרחים. גבעת הנרקיסים ("תל אנפה"), לצד כביש מס' 918 מפורסמת במיוחד בפריחה הלבנה־צהובה של מלך הביצות, אבל אנחנו כבר בסוף העונה שלו. ובכל זאת, כדאי להגיע ולהתרשם מעצי האלון המרשימים במקום. לצד הכבישים כבר מבצבצים פרחים אחרים: כלניות, תורמוסים סגולים־כחולים ועוד. כדי לחפש אותם, כדאי להחנות את הרכב בפינה בטוחה וללכת ברגל בשבילים שבין השדות.

                         

                        עשיתם סלפי עם פרחים? תוכלו להמשיך לאחת המסעדות הטובות באזור. למשל, "טיבי'ס" בישוב ורד הגליל. זוהי מסעדה ותיקה ונהדרת, המתמחה בעיקר בבשרים (tibis.co.il).

                         

                        רוצים גם ללון באזור? מלון "גליליון", סמוך לאגמון החולה, מציע מיקום טוב, מחירים סבירים, שוק אוכל וגם מרכז ספא מפנק (galilion.co.il); "בית בגליל", החבוי ביער בקרבת חצור הגלילית הוא מלון בוטיק מושקע ואינטימי, שמומלץ במיוחד לזוגות (bit.ly/31tBsET); "פסטורל" בכפר בלום ממוקם קרוב במיוחד לרמת הגולן, לחרמון ולמטולה, ומציע בעונת החורף סופי שבוע המשלבים אירוח מלא ופעילויות תרבות, מוזיקה והעשרה (kfarblum-hotel.co.il); וכדאי לזכור גם את "מצפה הימים", המלון הוותיק, שנפתח מחדש ממש לאחרונה אחרי שיפוץ מקיף ומושקע (mizpe-hayamim.co.il).

                         

                        הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
                        הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
                         
                        הצג:
                        אזהרה:
                        פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד