בלי משתלות: הצמח החדש שלכם נמצא ממש מתחת לאף, ובחינם

ט''ו בשבט חלף, ולא מצאתם זמן לנטיעות או משתלות? הכירו את שלושת הצמחים הנפוצים ברחוב ובחצר הבניין, שאפשר להוסיף בקלות לג'ונגל האורבני הביתי

רינת טל

|

11.02.20 | 10:28

על הכוננית הזו יש חמישה סוגי פוטוס. את היהודי הנודד, הפוטוס והקולאוס אפשר למצוא ברחוב בשפע. הם חולקים עוד דבר במשותף: קל מאוד להשריש אותם. פשוט חתכו ענף, הסירו את העלים התחתונים כך שהמפרק (הנקודה ממנה יוצאים עלים) יהיה בתוך המים, וזהו, הדרך לעציץ חדש בטוחה (צילום: רינת טל)
על הכוננית הזו יש חמישה סוגי פוטוס. את היהודי הנודד, הפוטוס והקולאוס אפשר למצוא ברחוב בשפע. הם חולקים עוד דבר במשותף: קל מאוד להשריש אותם. פשוט חתכו ענף, הסירו את העלים התחתונים כך שהמפרק (הנקודה ממנה יוצאים עלים) יהיה בתוך המים, וזהו, הדרך לעציץ חדש בטוחה (צילום: רינת טל)
כמו הפוטוס מעל הארון, גם צמחים שאינם נחשקים, נדירים או יקרים, יוסיפו לעיצוב הבית בקומפוזיציה הנכונה. עיצוב: ''סטודיו בשניים'' (צילום: יובל חנן)
כמו הפוטוס מעל הארון, גם צמחים שאינם נחשקים, נדירים או יקרים, יוסיפו לעיצוב הבית בקומפוזיציה הנכונה. עיצוב: ''סטודיו בשניים'' (צילום: יובל חנן)
 

ט''ו בשבט הגיע ואתם לא נוטעים, גם אין זמן לקפוץ למשתלה? לא נורא. העיפו מבט למטה, אל חצר הבניין: ממש מתחת לאף שלנו יש לא מעט צמחים יפהפיים, שאפשר להוריד מהם ענף בלי להזיק להם, להשרישו ולגדלו כעציץ ביתי לכל דבר. הם כה נפוצים, עד שאנחנו כבר לא מבחינים בהם, אבל אם ננקה אותם מהעלים היבשים, נטפח וניתן להם את הבמה המתאימה בחדר – הם יהפכו לחלק חשוב בעיצוב.

 

הנה שלוש דוגמאות: היהודי הנודד, פוטוס וקולאוס. השמות אולי לא ידועים לכולם, אך מראם מוכר גם מוכר. איך נמצה את הפוטנציאל שלהם בעיצוב הבית?

 

חדר השינה שבתמונה הבאה סוגנן בעזרתם של שניים מכוכבי הכתבה הזו. הפוטוס מימין והיהודי הנודד משמאל:

 

  

היהודי הנודד הוא כתם הצבע בצמחייה הביתית; אפשר להוסיף ממנו פה ושם ולהכניס שמחה לחדר. בעצם, השם העברי הוא כינוי למינים שונים של טרדסקנטיה. הנפוץ והידוע ביניהם הוא הפאלידה הסגול (שמקורו במקסיקו, אבל נדמה כאילו תמיד היה כאן) ואחריו הזברינה (המפוספסת, כמו זברה). היכן שמטפטפים צינורות המזגנים – שם הוא יצמח. היכן שנסדק הבטון, שם הוא ישריש ויתפשט. לא פלא שאיש לא חושב לקנות אותו במשתלה.

 

הרעיון לחתוך מהיהודי הנודד כמה ענפים ולהניח באגרטל היה מהפכני בשבילי. תחילה, היה האובייקט הכי סגול בבית. אחרי כן הוציא פרחים עדינים, סגלגלים. ולבסוף השריש והפך במהירות לעציץ מפואר.

 

את היהודי הנודד במרפסת של רונית פורת תלינו בדיוק בגובה שבו יקבל את מרב השמש, כך שישמור על הסגול החי שלו. סטיילינג: דקלה מנחם (צילום: טלי דברת)
    את היהודי הנודד במרפסת של רונית פורת תלינו בדיוק בגובה שבו יקבל את מרב השמש, כך שישמור על הסגול החי שלו. סטיילינג: דקלה מנחם(צילום: טלי דברת)

     

    אותו צמח ליד חלון ירושלמי, בביתה של המעצבת אלישבע מנקין, מקבל מראה שונה לגמרי: עם הרבה פחות שמש הסגול מתערבב ונוטה לירוק זית, העלים הופכים קטנים ומרווחים (צילום: אלישבע מנקין)
      אותו צמח ליד חלון ירושלמי, בביתה של המעצבת אלישבע מנקין, מקבל מראה שונה לגמרי: עם הרבה פחות שמש הסגול מתערבב ונוטה לירוק זית, העלים הופכים קטנים ומרווחים(צילום: אלישבע מנקין)

       

      טרדסקנטיה סומלינסיס, גם הוא סוג של יהודי נודד, בביתה של הצלמת ויוצרת המקרמה נעמי ים-סוף (צילום: נעמי ים סוף)
        טרדסקנטיה סומלינסיס, גם הוא סוג של יהודי נודד, בביתה של הצלמת ויוצרת המקרמה נעמי ים-סוף(צילום: נעמי ים סוף)

           

         

        פוטוס הוא הגוש הירוק שנותן תחושה שיש חיים, טבע וחמצן בבית. הפוטוס בעיני הוא כמו האורז בארוחה היפנית או הלחם בארוחת הבוקר הישראלית; הוא בסיס שישתלב עם כל צמח וכל פריט. הפוטוס ידוע כצמח למתחילים, שכן הוא קל מאוד לטיפול ושורד כמעט בכל מצב. שימו לב, יש גם זנים מיוחדים שלו, שמוצאים במשתלות וזקוקים לטיפול קפדני יותר. למשל, ככל שיהיו יותר פיקסלים לבנים בעליו, כך הוא יזדקק ליותר אור: הפוטוס הזהוב ופוטוס סאטן ילבלבו בחושך יחסי, אחריהם באים פוטוס מארבל קווין ופוטוס נ'ג'וי, ובאור מלא ישגשג פוטוס לבן, המכונה "האפי ליף".

         

        פוטוס הוא הגוש הירוק בחדר (צילום: דפנה ברקת עיצוב והום סטיילינג)
          פוטוס הוא הגוש הירוק בחדר(צילום: דפנה ברקת עיצוב והום סטיילינג)

           

           

          הקולאוס (נדנונית) הוא כמו איור, שאפשר לתלות או להניח על מדף משלו, לצד פריטי נוי או צמחי רקע ירוקים. זהו צמח חוץ קלאסי, שמתרבה ומתפרש בקלות. מי שיתאהב בו יגלה עוד ועוד מינים יפהפיים עם עלים מצוירים בגוונים נדירים, ועלול להתמכר לאיסוף שלו.

           

          ראו מה אפשר לעשות איתו בעיצוב הבית:

           

             

           

          לקולאוס תשמרו פינה טובה ליד החלון המואר ביותר, והשתדלו לפתוח אותו ככל האפשר. גם הקולאוסים וגם היהודים הנודדים, אגב, על אף שהם צמחים אוהבי חוץ, יודו לכם דווקא בימי החורף הסוערים וייראו יותר טוב בתוך הבית, לעומת אחיהם שבכפור. אל דאגה, גם הם יתאוששו עד האביב.

           

          קולאוס בשלב ההשרשה. קודם במים, אח''כ יעבור לעציץ (צילום: רינת טל)
            קולאוס בשלב ההשרשה. קודם במים, אח''כ יעבור לעציץ(צילום: רינת טל)
             

             

             

            אלה רק שלוש דוגמאות של צמחים שאינם נחשקים, נדירים או יקרים, אבל בהקשר ובקומפוזיציה הנכונים גם הם יוסיפו מיופיים לעיצוב הבית, ממש כמו צמחים ''מקובלים'' יותר. אפשר למצוא אותם במשתלות, אבל ממש לא חייבים. פשוט התבוננו היטב סביבכם.

             

            פוטוסים תלויים. הכל שאלה של קומפוזיציה, ושל כלי הקיבול (צילום: אלישבע מנקין)
              פוטוסים תלויים. הכל שאלה של קומפוזיציה, ושל כלי הקיבול(צילום: אלישבע מנקין)

               

               
              הצג:
              אזהרה:
              פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד