בבית, בקניות, בנהיגה: טיפים מועילים ועצות טובות שתרצו לאמץ

איך ניתן לחסוך בכסף ובדלק, ומה כדאי לעשות כדי להפוך את הקניות שלנו לחכמות יותר? הטיפים שיהפכו את חיי היומיום שלכם למשתלמים וחסכוניים יותר. לגזור ולשמור

הטיפים שיעזרו לכם לחסוך ולהתנהל בצורה נבונה  (צילום: Shutterstock)
הטיפים שיעזרו לכם לחסוך ולהתנהל בצורה נבונה (צילום: Shutterstock)

הטיפים והעצות שתרצו לאמץ לחייכם בשנה הקרובה:

 

בבנק

למדו להיעזר במגוון האמצעים הדיגיטליים, אתרי האינטרנט והאפליקציות לניהול חשבונות הבנק, כרטיסי האשראי, הביטוחים והעברות הכספים. רבים כבר מכירים את האפשרויות היעילות של אפליקציות PAY, BIT, PAYBOX ודומיהן. בקרוב יהיו להן מתחרות מבית גוגל, פייסבוק ואמזון, אבל גם כעת הן הולכות ומשתכללות, וכבר מאפשרות תשלומים ישירים, זולים ומהירים במגוון בתי עסק.

  • עקבו בקביעות אחר המתרחש בחשבונות הבנק שלכם. דווקא מגוון האפשרויות הדיגיטליות לתשלומים עלול לגרום תקלות ושיבושים.
  • חברות כרטיסי האשראי וגם הבנקים יכולים לספק התרעת סמס על כל עסקה מסכום מסוים ומעלה או על עסקה המתבצעת בחו”ל, באחד הכרטיסים שלכם או בחשבון הבנק. מומלץ לוודא שאופציות אלה עובדות אצלכם, וכך להשגיח באופן מיידי על המתרחש בחשבונות שלכם.
  • זכרו, כל מערכת פיננסית שאתם עובדים איתה, בנק, חברת אשראי, בית השקעות או חברת ביטוח, לא עושה לכם טובה ולא עובדת בחינם. העמלות שאתם משלמים עלולות להסתכם במאות שקלים בכל שנה, לכל גוף שכזה. מסיבה זו, ריכוז הפעילויות במספר קטן של גופים חוסך לכם כסף: אל תתפתו להחזיק הרבה כרטיסי אשראי, לפזר את החסכונות ביותר מדי בתי השקעות ולהחזיק בכמה חשבונות בבנקים שונים. ריכוז ומיקוד הופכים אתכם לבעלי עוצמה פיננסית וכוח מיקוח על שיעורי העמלות.
  • אתרים שמפעיל באופן חינמי משרד האוצר, “הר הכסף” (itur.mof.gov.il), “הר הביטוח” (harb.cma.gov.il), מאפשרים לכם למצוא את קופות הגמל שלכם, חסכונות פנסיוניים, חשבונות בנק, ביטוחים שונים ועוד. כאמור, השירות חינמי ופשוט, וכל שנדרש הוא להכניס את פרטי תעודת הזהות שלכם, כפי שמבקשים באתר.

שימו רק לב, שאתם נכנסים לאתרים הנכונים, של משרד האוצר (כפי שנרשמו כאן). קיימים כמה וכמה אתרים פרטיים, שפועלים בשמות דומים לכאורה, הם אינם ממשלתיים ואף דורשים מכם כסף תמורת שירות הניתן בחינם. אל תטעו ואל תתפתו, ואל תמסרו את פרטיכם האישיים לאתרים אלה.

  • ”הר הביטוח” הוא אתר מצוין לבקר בו לפחות פעם בשנה. הסיבה: מניעת כפל ביטוח, כלומר, ביטוחים כפולים שאתם עושים מבלי לשים לב ואין בהם צורך. למשל, כמה פוליסות של “ביטוח תאונות אישיות”, או ביטוחי חיים מסוג “ריסק” שמעניקים פיצוי רק במקרה מוות, או ביטוחים סיעודיים בסכומים הגבוהים מהצורך הצפוי. זכרו, עלותה של כל פוליסה כזאת עלולה להגיע למאות רבות של שקלים בשנה, ואפילו יותר.
  • משרד האוצר מפעיל אתר נהדר נוסף, “האוצר שלי” (haotzarsheli.mof.gov.il), שמספק אינספור פרטי מידע פיננסיים על כל היבט כמעט בחיינו: מחסכונות וביטוחים, דרך התנהלות נכונה ונבונה, לקיחת משכנתה, ואפילו מימון יום הולדת או חתונה. מומלץ להיכנס לאתר הידידותי להפליא, לעבור מסעיף לסעיף וללמוד.
  • חשוב להציג את אתר "האוצר שלי" גם לילדים. מערכת החינוך, למרבה הצער, כמעט שלא מקנה לדור הצעיר את הכלים להתמודדות עם ההיבטים הפיננסיים של החיים. אתר “האוצר שלי” יכול לסייע במשהו.
  • גם בנק הפועלים מפעיל מערך לחינוך כלכלי, תחת השם “המרכז לצמיחה פיננסית” (פרטים: fingrow.co.il/he). ברור שלבנק, כעסק פרטי, יש עניין למשוך לקוחות חדשים באמצעות המערכת, אבל אפשר לנצל את המידע הרב באתר ואפילו בסדנאות שהבנק מארגן מפעם לפעם (לרוב בחינם!), כדי ללמוד דברים חדשים בתחום הכלכלי–אישי-משפחתי.

 

בבית

  • החורף הוא הזמן המתאים והזול לרכוש מזגנים או להחליף מזגנים ישנים. אל תתפתו למערכת מורכבת, מסובכת ויקרה של מיזוג מרכזי. עדיף להתקין בכל חדר מזגן קטן, פשוט, יעיל וחסכוני. מזגנים מסוג זה, של מותגים שונים, נמכרים בשנים האחרונות במחיר הנע סביב אלף שקל ליחידה (לא כולל התקנה). מובן שחשוב להקפיד להפעיל כל מזגן רק כשממש צריכים, ולכבות כשאין איש בחדר.
  • החורף הוא גם הזמן המתאים לבדוק את תקינות המזגנים הוותיקים שלכם, שעבדו קשה בעונת הקיץ. נקו את המסננים, בדקו שהכל פועל כראוי וששקעי החשמל תקינים ולא סדוקים או בלויים. במידת הצורך, הזמינו טכנאי או חשמלאי מוסמכים, כדי להיות מוכנים בקיץ הקרוב. טיפ: אם אומרים לכם ש”חסר גז במערכת” ומבקשים להוסיף, זכרו שיש לכך סיבה והיא דליפה מסוימת, שדורשת תיקון. הוספת גז ללא תיקון הדליפה היא זריקת כסף לפח.
  • ועוד בענייני מזגנים: לא כל תיקון של מזגן משתלם. לעתים קרובות, עדיף לקנות מזגן חדש, מה עוד שרוב המזגנים החדישים יעילים וחסכוניים יותר. ליתר ביטחון, תמיד הקפידו לרכוש מוצרי חשמל שתווית צריכת האנרגיה שלהם מסומנת ב־A.
  • מתכננים או רוכשים מטבח חדש? שקלו להציב בו שני מדיחי כלים. כך באחד מהם תמיד יהיו כלים נקיים, תוכלו להשתמש בהם באופן שוטף במקום לבזבז זמן רב בסידור הכלים והסכו”ם בארונות ובמגירות.
  • הדרך הנכונה לחבר סמארטפון לשקע החשמל: קודם מחברים את הכבל לטלפון ואחר כך לשקע החשמל בקיר. ניתוק? קודם מהחשמל, אחר כך מהנייד.
  • כשהטלפון מחובר לשקע החשמל לא מומלץ לדבר או לסמס ממנו. ודאי שלא לעשות זאת בעמידה וברגליים יחפות, מחשש להתחשמלות.
  • הילדים מתקשים במתמטיקה? הורידו את אפליקציית Photomath, שתפתור כמעט כל בעיה מתמטית כולל הצגת הדרך לפתרון.
  • עוד מעט, בתקופת פסח ובאביב, תגיע עונת השסק והמשמש. אלו פירות נהדרים אבל העונה שלהם קצרה להפליא. אם תשיגו הרבה מהם בזול, הכינו קונפיטורה או ליקר, ושמרו בבית, למשך השנה כולה.

 

החורף הוא גם הזמן המתאים לבדוק את תקינות המזגנים הוותיקים שלכם, שעבדו קשה בעונת הקיץ  (צילום: Shutterstock)
    החורף הוא גם הזמן המתאים לבדוק את תקינות המזגנים הוותיקים שלכם, שעבדו קשה בעונת הקיץ (צילום: Shutterstock)

     

    בחופשה

    • עכשיו הזמן לקנות כרטיסי טיסה לחופשת הקיץ ואפילו לעונת חגי תשרי ולסתיו הבא: המחירים כעת ברצפה, אבל הם מתייקרים בכל יום שחולף.
    • הביאו בחשבון, שחברות התעופה מכירות היטב את חגי ישראל ואת מועדי החופשות אצלנו. זו הסיבה, שגם בעונות שפל במחירים, תמצאו קפיצות במחיר במועדים בעלי פוטנציאל ביקוש כמו חופשות פורים, יום העצמאות ושבועות, וכמובן בחגים כמו פסח, ראש השנה, כיפור וסוכות. עדיף לכן לצאת לחופשות דווקא בין החגים ומועדי החופשות.
    • אם אינכם מוטרדים מהאמונה שלפיה בתקופת “שלושת השבועות” (בין י”ז בתמוז לט’ באב) וב”תשעת הימים” (בין א’ לט’ באב) לא נהוג לצאת לחופשה, זכיתם: מחירי הטיסות ובתי המלון זולים במיוחד בימים אלה.
    • עוד לא הזמנתם חופשת קיץ משפחתית, והמחירים כבר יקרים? לא נורא, המתינו להצעות של הרגע האחרון, וסביר להניח שיהיו כאלה. אל תקנו עכשיו ביוקר את מה שלא קניתם קודם בזול, ולא תוכלו לקנות מאוחר יותר, גם כן בזול.
    • רומנטיקנים? במקום חופשה שגרתית ונדושה בלונדון או בפריז, בניו־יורק או בברלין, נסו לטוס לנמל תעופה קטן, נידח ורחוק מעיר גדולה ומוכרת, לשכור שם מכונית ולשוטט בלי תוכנית בין כפרים, עיירות, צימרים, פנסיונים קטנים ומסעדות מקומיות. טיסות למקומות כאלה מוצעות לרוב בחברות לואו־קוסט למיניהן (כמו וויז, איזיג’ט וריינאייר).
    • טסים עם ילדים? זה הזמן להודות לסטיב ג’ובס מ”אפל” על המצאת הסמארטפון הידידותי. תנו מכשיר לכל ילד, דאגו לטעון מראש במשחקים וסרטים, והשקט מובטח. חינוך נכון והגבלות על זמן מסך? חופשה היא לא הזמן והמקום לזה.
    • מזמינים כרטיסי טיסה באופן עצמאי, באינטרנט? בדקו בשבע עיניים, ושוב ושוב, האם הפרטים שהקלדתם נכונים, לפני שאתם מאשרים הכל ומשלמים: שמות הנוסעים – בדיוק כפי שהם מאויתים בדרכונים; תאריכי ההמראה והטיסה חזרה; מיקום המושבים – אם הזמנתם; מספר המזוודות – אם החלטתם לקחת איתכם ולשלם בעבורן. זכרו, ברוב חברות התעופה ובכרטיסים הזולים, אין כמעט דרך חזרה, ואין אפשרות לתקן או לשנות פרטים או לבטל בלי תשלום קנס.
    • אם באמת רוצים לחסוך כסף בטיסה לחו”ל, מצמצמים ולא מזמינים מה שלא באמת צריך: מסתפקים בטרולי קטן שלוקחים לתא הנוסעים ולא במזוודה גדולה, מסורבלת ויקרה (או שמצטמצמים למזוודה לכל שני נוסעים); לא משריינים מראש את המושבים הכי יקרים במטוס; לא קונים חבילת גלישה ושיחות יקרה לכל סמארטפון.
    • חוויית חופשה עם הילדים: לילה בפארק לאומי, בחניון מוסדר ובעונת הקיץ גם בחוף הים, באוהל. בערב: משחקי חברה סביב מדורה קטנה. בבוקר: טבילה עם הזריחה. בעונה החמה אפשר לעשות את זה בחוף הבונים או בחופי בית-ינאי, אכזיב וגם בפלמחים.
    • ועוד לקיץ: במקום משקאות מוגזים, ממותקים וגדושים בסוכר, או שלגונים דביקים, קחו לחוף הים 3-2 אבטיחים קרים, מלונים או צידנית מלאה בענבים. אם כבר סוכר – לפחות שיהיה מהצד היותר בריא.

     

    עכשיו הזמן לקנות כרטיסי טיסה לחופשת הקיץ  (צילום: Shutterstock)
      עכשיו הזמן לקנות כרטיסי טיסה לחופשת הקיץ (צילום: Shutterstock)

       

      בקניות

      • לפני שאתם קונים מוצר מסוים, חשבו פעמיים: האם אתם באמת זקוקים לו? האם תעשו בו שימוש כלשהו? לפי סטטיסטיקה מבהילה למדי, כל אמריקאי קונה בממוצע כ־70 פריטי אופנה ולבוש שונים מדי שנה, אבל ברבע מהם הוא כלל אינו עושה שימוש. חבל על הכסף שלכם, חבל על בזבוז המשאבים של הטבע והסביבה.
      • בכל זאת זקוקים למשהו? עכשיו למשל, זה הזמן לפשוט על חנויות בגדי הים, ולהצטייד בעודפים מהקיץ שחלף, שנמכרים בזיל הזול. תכף יוצעו לכם רק דגמים חדשים לקיץ 2020, והמחירים יהיו בשמיים.
      • קונים בגדים ונעליים מאתרי קניות ברשת? מומלץ להכיר את המידות המדויקות של כל מותג, כדי להימנע מתסכול, עוגמת נפש והחזרות. זכרו, לכל יצרן כמעט יש מידות “משלו”, ולרוב לא דומה מידה 38 של מותג א’ לזו של מותג ב’.
      • אל תתפתו בקלות למילה “מבצע” שאתם רואים בחנויות, ברשתות שיווק או באתרי קניות. פעמים רבות מדובר בטריק שיווקי, שמתחיל בהעלאת המחיר הרגיל לפני תחילת מבצע ההנחות (ואז חוזר למחיר הרגיל שמוצג כ”מבצע”), או באחיזת עיניים שבה מציעים כמה מוצרים “בהנחה” אבל בדיקה מהירה מגלה שהמחיר ליחידה בודדת כלל אינו מעניק הנחה כלשהי.
      • כמעט לכל מותג יקר יש תחליף בדמות מוצר דומה, זול יותר, שאינו ממותג “נחשב”, אבל הרבה פעמים הוא איכותי באותה מידה. שקלו לעשות שימוש בתחליפים למוצרים היקרים.
      • אל תזלזלו בכסף קטן. גם סכומים פעוטים יחסית מצטברים לכסף גדול. דוגמה: נגיד שאתם רגילים לקנות קרואסון שוקולד חמים מדי בוקר, לפני שאתם נכנסים למשרד. הוא עולה לכם “רק” 10 שקלים, אבל חישוב שנתי (5 קרואסונים בשבוע, כפול 50 שבועות עבודה בשנה) הופך את מחיר הפינוק הקטן ל־2,500 שקל בשנה, בכל שנה. חשבו על כל מה שאפשר לעשות בסכום כזה, ועל הדרך גם תחסכו מעצמכם קלוריות ריקות ומיותרות.
      • במקום מכונת אספרסו יקרה וקפסולות (יקרות עוד יותר) קנו ב־150-50 שקל קומקום מקינטה, המאפשר הכנת קפה מוקה מצוין מפולי קפה טחונים (שקונים בזול בחנויות התבלינים). כבונוס: התהליך יצירתי ומעניין יותר.
      • סמארטפונים של מותגים שאינם שייכים לשני מובילי השוק, סמסונג ואפל, הם לרוב ברמה טכנית טובה מאוד. חשבו על זה לפני שאתם מוציאים 3,000 שקל ולפעמים יותר על סמארטפון חדש של מותג נחשב, שעלול להיגנב או ללכת לאיבוד.
      • סמארטפונים זולים, ברמות מחיר הנעות סביב אלף שקל, דומים במפרט הטכני שלהם לסמארטפונים של המותגים המובילים מלפני שנתיים או שלוש, שהיו טובים מאוד בזמנם. אז למה לא?

       

      בדקו בשבע עיניים, ושוב ושוב, האם הפרטים שהקלדתם נכונים  (צילום: Shutterstock)
        בדקו בשבע עיניים, ושוב ושוב, האם הפרטים שהקלדתם נכונים (צילום: Shutterstock)

         

        במכונית

        • מתדלקים את המכונית כשמחוג שעון הדלק מגיע לשני שלישים או לחצי, ולא כשהוא ריק לגמרי, אחרת מתחתית מכל הדלק עלולים להישאב למנוע משקעים שונים, שעלולים לסתום פילטרים ושסתומים ולגרום נזק.
        • פעם בשבוע נקו והבריקו את השמשה הקדמית של המכונית (מבחוץ וגם מבפנים) בנוזל לניקוי חלונות שמשתמשים בו בבית (כמו “קליר” של “סנו” או מוצרים דומים), והעולם סביבכם, לפחות בזמן הנהיגה, יהיה בהיר וברור יותר.
        • בדקו את צמיגי הרכב מפעם לפעם. אם הם שחוקים וישנים, הם לא יצליחו לבלום היטב בכביש רטוב וחלק בעונת החורף, ועלולים גם להתפוצץ במהלך נסיעה ארוכה בכביש חם בעונת הקיץ.
        • עצירה בתחנת דלק היא זמן טוב גם לבדיקה כללית של המכונית: לכו סביב הרכב, העיפו מבט בצמיגים, ודאו שכל הנורות דולקות כראוי.
        • חשוב להחזיק במכונית בקבוק מים, אבל הצטיידו בבקבוק איכותי העשוי מתכת או זכוכית. השמש מחממת את חלל הרכב גם בחורף וודאי שבעונת הקיץ, ובטמפרטורה גבוהה עלולים בקבוקי הפלסטיק להפריש למים חומרים מסוכנים.
        • גם בעידן הסמארטפון שמרו תמיד במכונית פנקס ועיפרון מחודד לכתיבה (ולא עט. הדיו שבעט תתייבש בתוך זמן קצר בגלל החום).
        • בכל מקרה של תאונה, גם עצמית, הקפידו לצלם באמצעות הטלפון את הנזקים לכל כלי הרכב, את סביבת האירוע ואת מיקום המכוניות כפי שהיו בעת האירוע. אפשר לנצל את המצלמה גם לתצלום מסמכי כלי הרכב האחרים המעורבים.
        • נמצאים בנהיגה ארוכה? הקפידו לעצור מפעם לפעם (רצוי בתחנת תדלוק או אזור חנייה בטוח אחר), לצאת מהרכב, לשתות מים וגם קפה מעורר. נהיגה ארוכה מדי מעייפת ומורידה את רמת הערנות.
        • תחזוקה שוטפת של הרכב, לפי המלצות היצרן, תחסוך לכם הוצאות מיותרות ותקלות מפתיעות, שמגיעות תמיד ברגע הלא נכון. הקפידו להכניס את הרכב למוסך מורשה, תקנו והחליפו את מה שצריך. המכונית עובדת קשה, חלקים, נוזלים ושמנים מתבלים, נשחקים ומאבדים תוקף ויכולת, ובכך עלולים לפגוע בתקינות המנוע, תיבת ההילוכים והרכיבים אחרים. n

         

        תחזוקה שוטפת של הרכב, לפי המלצות היצרן, תחסוך לכם הוצאות מיותרות ותקלות  (צילום: Shutterstock)
          תחזוקה שוטפת של הרכב, לפי המלצות היצרן, תחסוך לכם הוצאות מיותרות ותקלות (צילום: Shutterstock)

           

          Œ10 כללים פשוטים לחיסכון בדלק

          1. בניגוד לדעה ההיסטורית הרווחת, אין צורך לחמם את מנוע המכונית בבוקר. פשוט מתניעים ונוסעים. כך גם תחסכו זמן ודלק, וגם תחממו את המנוע מהר יותר תוך כדי תנועה, מה שעדיף לרכב עצמו.

           

          2. אתם רואים רמזור אדום מרחוק? הרפו מדוושת הגז כמה שיותר מרחוק ו“גלשו” לאט עד לעצירה. כך הדלק לא יתבזבז על עצירה מוחלטת ופתאומית, והאוטו יאט. נהיגה כזו תסייע לכם גם במניעת בלאי מהיר של הבלמים.

           

          3.Ž המזגן אינו הכרחי בנסיעה? ותרו עליו. מצד אחר, הביאו בחשבון שפתיחת חלון פוגעת בעיצוב האווירודינמי של המכונית ומגדילה את צריכת הדלק. בכל מקרה, בנסיעה בין־עירונית עדיף לנסוע כשהמזגן פועל מאשר עם חלונות פתוחים, שכן בנסיעה במהירות גבוהה מתבזבז יותר דלק.

           

          4. המהירות האופטימלית לנסיעה בין־עירונית, ברוב דגמי המכוניות, היא 80–90 קמ”ש. נסיעה איטית או מהירה יותר גורמת לצריכה מוגברת של דלק. ועוד: אם תצליחו, וזה לא הכי קל בימינו, השתדלו להימנע מנסיעה בפקקים. המתנה בפקק היא בזבוז טהור של דלק.

           

          5. אל תתעצלו ללכת ברגל. אם יש לכם סידורים בכמה מקומות סמוכים, החנו במקום אחד ולכו ברגל. כמו כן, כדאי לחנות במקום החניה הראשון שאתם מאתרים, מבלי לבזבז זמן ודלק על חיפוש אחר החניה המושלמת. דקה או שתיים של הליכה רגלית יעשו לכם רק טוב.

           

          6. ‘אולי מיותר לציין, אבל תדלוק עצמי זול הרבה יותר. גם למי שלא התנסה, שווה לבדוק. זה פשוט וקל.

           

          ’7. לחץ אוויר נמוך בצמיגים גורם לבזבוז דלק, שלא לדבר על ההיבט הבטיחותי החשוב. לכן יש לבדוק את לחץ האוויר מדי שבועיים או שלושה, ועל הדרך, גם להאריך את חיי הצמיג.

           

          “8. יש לכם מחסן קטן בתא המטען? פנו אותו. משקל כבד על הרכב מוביל, באופן טבעי, גם להוצאות דלק מיותרות. כמו כן, אם מותקן ברכב גגון, מתקן תלייה לאופניים וכו’, שאין לכם צורך בהם – מוטב להסירם. גם הם פוגעים בעיצוב האווירודינמי של המכונית ומביאים לצריכת דלק מוגברת.

           

          9.” חשוב מאוד לשמור על מהירות אחידה בזמן הנהיגה. האצות או לחלופין עצירות פתאומיות גורמות בזבוז דלק.

           

          10.• נהיגה זהירה וסבלנית, הכוללת שמירת מרחק, תורמת אף היא לחיסכון בדלק. נהיגה נינוחה ולא אגרסיבית מונעת עצירות פתע, נמנעת מהאצות פתאומיות, ובעיקר שומרת על הציווי "ונשמרתם לנפשותיכם”.

           

           

          הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
          הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
           
          הצג:
          אזהרה:
          פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד