כשהמחיר ממריא: רוצים חופשה חסכונית? טיסה זולה זה לא מספיק

בוחרים את יעדי החופשה רק לפי מחיר הטיסה? אתם עלולים בסופו של דבר לשלם ביוקר. כשטיול הלואו-קוסט הופך להיי-קוסט

טיול חסכוני לא מסתכם בטיסה זולה. צריך לראות את התמונה המלאה  (צילום: Shutterstock)
טיול חסכוני לא מסתכם בטיסה זולה. צריך לראות את התמונה המלאה (צילום: Shutterstock)

אם אתם חופרים באתרי אינטרנט ובקבוצות פייסבוק כדי למצוא את הטיסה הכי זולה ואת הדיל הכי משתלם לחופשה בחו”ל? אתם עושים את הדבר הנכון, אבל מחמיצים את התמונה המלאה.

 

מחיר הטיסה כבר מזמן אינו הגורם המשמעותי ורב המשקל ביותר, בעלות הכוללת של הטיול שלכם. בעשור האחרון, הודות לשינויים טכנולוגיים במטוסים (שהפכו לחסכוניים בדלק), לרגולציה שמאפשרת תחרות (מה שנקרא, בין היתר, “השמים הפתוחים”) ולמידע הנגיש לכולם המופץ בעזרת האינטרנט – הוזלו מחירי הטיסות בשיעורים ניכרים. משכך, עלות הטיסה בחבילה הכוללת של החופשה והטיול הפכה לזניחה למדי, בעיקר אם מדובר בטיסות ליעדים קרובים – אירופה למשל. כשטיסה ליעד קרוב, כמו למשל רומא, מינכן, ניס, בריסל, וינה או ברלין עולה לעתים קרובות פחות מ־100 אירו (בעיקר בעונות לא מבוקשות, בחורף למשל), העלויות הנוספות של החופשה, כמו מלון, מסעדות, נסיעות וכניסה לאתרים, הופכות למשמעותיות הרבה יותר.

 

 (צילום: Shutterstock)
    (צילום: Shutterstock)

     

    אז היכן באירופה זול והיכן יקר?

    רשות הדואר בבריטניה, ה-Post Office UK (אתר: postoffice.co.uk) נוהגת לפרסם בקביעות סקרי מחירים שמאפשרים השוואה בין עלויות החופשה בערים המרכזיות באירופה. הסקר לשנת 2019, שפורסם לאחרונה, מלמד הרבה ולעתים אף מפתיע, וכדאי להביא את הנתונים שלו בחשבון כשמתכננים חופשה וחושבים על עלויות ומחירים.

     

    הסקר של הדואר הבריטי בחן את מחירם הממוצע של 12 מוצרים ושירותים נפוצים ומקובלים בעת חופשה: ספל קפה, בקבוק בירה, כוס קולה או פפסי, כוס יין, נסיעה בתחבורה ציבורית (אוטובוס או רכבת) מנמל התעופה לעיר ובחזרה, כרטיס בילוי בעיר למשך 48 שעות, סיור עירוני באוטובוס תיירים, כניסה לאתר התיירות הכי מבוקש, למוזיאון הכי מבוקש ולגלריה המבוקשת לאמנות, ושני לילות לזוג במלון 3 כוכבים בסוף שבוע.

     

    48 ערים מרכזיות באירופה נבחנו בסקר, והפערים ביניהן עצומים: העיר הזולה באירופה, מבחינת החבילה הנ”ל, היא וילנה שבליטא. העלות הכוללת של 12 הפרמטרים שנבחנו הסתכמה ב־147.35 ליש”ט, וזו אגב ירידה של כ־11% לעומת הסקר של שנת 2018. מהעבר השני נמצאת העיר הכי יקרה באירופה, רייקיאוויק שבאיסלנד. עלות חבילת החופשה בה הגיעה ללא פחות מ־462.61 ליש”ט, יותר מפי שלושה (שלא לדבר על כך שטיסה מישראל לאיסלנד יקרה בהרבה מאשר טיסה לווילנה).

     

    רוב הערים היקרות שוכנות במדינות סקנדינביה ואת רוב הערים הזולות תמצאו במזרח אירופה  (צילום: Shutterstock)
      רוב הערים היקרות שוכנות במדינות סקנדינביה ואת רוב הערים הזולות תמצאו במזרח אירופה (צילום: Shutterstock)

       

      כמה דוגמאות פיקנטיות לפערי המחירים:

      את ספל הקפה הזול ביותר מצאו עורכי הסקר בעיר פורטו שבפורטוגל: 87 סנט בלבד. היקר ביותר? 4.12 אירו בקופנהאגן (דנמרק); המחיר הממוצע לכוס יין בלובליאנה בירת סלובניה, היה 1.57 ליש”ט, בעוד שבהלסינקי הגיע המחיר ל־10.49 ליש”ט.

       

      בין הערים הזולות באירופה, לצד וילנה, לפי ממצאי הסקר, נמצאות גם בלגרד (סרביה), ורשה (פולין), איסטנבול (טורקיה), בוקרשט (רומניה), פורטו (פורטוגל), ריגה (לטביה), ברטיסלבה (סלובקיה), מוסקבה (רוסיה), פראג (צ’כיה), בודפשט (הונגריה) ואתונה (יוון).

       

      בין היקרות היותר: אמסטרדם (הולנד), אוסלו (נורווגיה), הלסינקי (פינלנד), קופנהאגן, ציריך (שווייץ), שטוקהולם (שוודיה), דאבלין (אירלנד), לונדון (בריטניה), ברוז’ ואנטוורפן (בלגיה), וברצלונה (ספרד).

       

      בין היקרות. לונדון  (צילום: Shutterstock)
        בין היקרות. לונדון (צילום: Shutterstock)

         

        שלא במפתיע, רוב הערים היקרות שוכנות במדינות סקנדינביה, שבאופן מסורתי ידועות ביוקר המחייה שבהן, ואת רוב הערים הזולות תמצאו במזרח אירופה. לא פלא לכן, שחברת התעופה ההונגרית וויז (Wizz), שטסה מישראל בעיקר ליעדים במזרח אירופה, ובהם וילנה, סופיה וורנה (בולגריה), בודפשט ודברצן (הונגריה), ורשה, קרקוב וקטוביץ (פולין), בוקרשט, יאסי, טימישוארה, סיביו וקלוז’ נאפוקה (רומניה), הפכה לחברה השנייה במספר הנוסעים שהטיסה מנתב”ג בשנת 2019 (שנייה רק ל”אל על”), עם יותר ממיליון ורבע נוסעים. המספר כולל אמנם תיירים, אבל מצביע גם על הפופולריות של הערים הזולות בקרב הקהל הישראלי.

         

         (צילום: Shutterstock)
          (צילום: Shutterstock)

           

          סובלים מג'ט לג?/הגר שחר 

          אפליקצייה מעניינת שהשיקה חברת התעופה האמריקאית יונייטד מסייעת לנוסעים החוצים אזורי זמן להתמודד טוב יותר עם התופעה.

           

          חברת התעופה האמריקאית “יונייטד” (united.com/en/us), המציעה לנוסעים מישראל טיסות ישירות לניו-יורק, וושינגטון וסן פרנסיסקו, השיקה לאחרונה אפליקציה שפותחה בשיתוף Timeshifter, ומיועדת ללקוחות שחוצים לפחות שלושה אזורי זמן במהלך הטיסה ורוצים להימנע מתופעות הלוואי הקשורות לג'ט לג: עייפות, חוסר ריכוז וכדומה.

           

          האלגוריתם שפיתחה Timeshifter, שפועל באפליקציה, מנתח ומשקלל משתנים אישיים כמו הרגלי שינה, פרטי הטיסה ועוד, ומספק הנחיות לגבי המועדים שבהם מומלץ לנוסעים להיחשף לאור בהיר (או להימנע ממנו), זמנים מומלצים לשינה ולנמנום, המלצות לצריכת קפאין ועוד. האפליקציה מוצעת לנוסעי יונייטד להתנסות בשתי טיסות ללא תשלום. מחיר השימוש הרגיל ינוע בין 10 דולרים לטיסה הלוך ושוב ועד 25 דולר למינוי שנתי (השימוש בחינם ללקוחות מועדון MilleagePlus Premier 1K).

           

           

          הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
          הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
           
          הצג:
          אזהרה:
          פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד