שחקני חיזוק לחורף: אלה הדברים שצריך לאכול כדי לשמור על הגוף

החורף תופס אתכם לא מוכנים? אורחים לא רצויים כמו חיידקים ווירוסים קפצו לביקור? הדרך לשמור על הגוף עוברת בצלחת וזה זמן מצוין לעשות בה כמה שינויים קלים

מורן פלד טבלוביץ

|

28.01.20 | 06:17

מרק מחזק לחורף - עם פטריות ואסטרגלוס (צילום: Shutterstock)
מרק מחזק לחורף - עם פטריות ואסטרגלוס (צילום: Shutterstock)

אם הגענו לעונת החורף כשגופנו אינו חזק דיו וסובל מחוסרים, אנו עלולים לחוש תשישות יתר ועייפות, ובמקרים טובים פחות, לסבול מהתקררויות שבאות והולכות לאורך כל החודשים הקרים. הדרך הטובה ביותר להתחזק ולהגן על גופנו היא באמצעות תזונה טובה יותר.

 

אכילה של תבשילים חמים (כדוגמת מרק או קדירת ירקות), שימוש בתבלינים, במרכיבים המכילים חומצות שומן חיוניות ובצמחים, יכולים לתרום ליכולת הגוף להתמודד עם התסמינים השונים.  להלן דברים שכדאי לאמץ:

 

>> מאכלים מחממים ומזינים - אין כמו לאכול קדירה חמה או תבשיל מהביל. אך מעבר לתחושת החמימות הנעימה שאכילתם מסבה לנו, אחד העקרונות החשובים ביותר בנטורופתיה גורס כי לחימום הגוף בחורף יש השלכות על עמידות הגוף ומערכת החיסון שלנו.

 

>> ויטמין A - ירקות כמו בטטה, גזר, דלעת, דלורית, שורש פטרוזיליה ואחרים, עשירים בבטא-קרוטן, נוגד חמצון עוצמתי שהופך בגוף לויטמין A. ויטמין A ידוע בכינוי "ויטמין נוגד הידבקות" כי הוא מגן על הרקמות הריריות במערכת הנשימה והוא אף משתתף בייצור, בחלוקה ובתפקוד התקין של תאי מערכת החיסון.

 

בנוסף, ויטמין A מגביר ייצור כדוריות דם אדומות המובילות את הברזל לתאים. בראיית הרפואה הסינית, אכילת ירקות כתומים ומזון מבושל תורמת מאוד לחימום הגוף ולהגנתו מפני קור חיצוני – גורם שחודר אל הגוף בעיקר דרך הצוואר, וגורם להיחלשותו.

 

>> ויטמין C - זהו אינו מיתוס: ויטמין C חיוני לתפקוד תקין של מערכת החיסון ומומלץ לצרוך אותו באופן יום-יומי ובייחוד בחודשי חורף. את הוויטמין אפשר למצוא בפירות כמו תותי גוג'י, דובדבני האינקה הידועים כגולדן בריז, האסאי והארוניה הנחשבים למזונות על. הוא גם מצוי בכמות גדולה בפירות הדר, קיווי, אפרסמונים וגמבה אדומה.

 

ויטמין C משתתף בתהליכים רבים בגוף האדם, הוא נוגד חמצון עוצמתי, המגן על הרקמות. הוא משתתף בתהליכים חיסוניים חשובים, שמחזקים את העמידות בפני נגיפים שונים, מסייעים בהתמודדות עם דלקות וזיהומים ומגבירים את הייצור של נוגדנים ורכיבי חיסון שונים בדם.

 

>> תבלינים כמו הקינמון, הג'ינג'ר, הפלפל השחור וההל קיימים בכל מטבח. הם ידועים ברפואה הסינית באיכותם המחממת, שתורמת להנעה ולזרימה טובה יותר של הדם עד לקצוות הגוף, שפעמים רבות נותרים קרים, כמו כפות הידיים והרגליים. תבלין הקינמון וגם הג'ינג'ר ידועים ביכולותיהם האנטי ויראליות והאנטי בקטריאליות. הג'ינג'ר מסייע לחמם את הגוף ע"י שיפור זרימת הדם. ואלה שלא יכולים להיפרד מהטישו, כדאי שיוסיפו גם פלפל. הפלפל השחור נודע ביכולותיו לסייע בפתיחת מערכת הנשימה ולחימום הגוף.

 

>> צמחי מרפא - ישנם צמחים שגם המדע מגלה בהם עניין רב בכל הקשור לתמיכה במערכת החיסון ובעמידות הגוף בפני תסמיני החורף. אכינצאה למשל, כך עולה ממחקרים, מסייעת בהתמודדות עם התגובה הדלקתית של הגוף, ולכן רבים ברחבי העולם משתמשים בה במצבי שפעת, דלקות גרון והצטננויות. מחקרים קליניים הוסיפו ומצאו כי האכינצאה מעוררת תהליכי חיסון שונים בגוף וכשנוטלים אותה בזמן היא תסייע לקצר את משך תקופת הצינון.

 

הרפואה הסינית ממליצה על האסטרגלוס - צמח שמיוחסות לו איכויות אנטי-ויראליות ותמיכה במערכת החיסון, וממחקרים נראה כי העוצמה של הצמח טמונה ברכיבים נוגדי חמצון ורבי-סוכרים ייחודיים שבו.

על פי הנטורופתיה מומלץ להקדים ולצרוך את הצמחים הללו מבעוד מועד, כדי להכין את הגוף לקראת הבאות, וכדי להנות מהסגולות של הצמחים באופן המיטבי, מומלץ לצרוך תמצית המשלבת בתוכה אסטרגלוס ואכינציאה יחד. נקודה נוספת שיש לתת אליה את הדעת היא לוודא שהתמצית הופקה בטכנולוגיית 'המיצוי השלם' ועל כן היא מכילה את כל שלל הרכיבים החשובים שבצמחים. תמציות מסוג זה ניתן לרכוש בחנויות טבע, או באחת מרשתות הפארם.

 

קבוצה נוספת של צמחים שכדאי לאמץ בחורף הם אלו שהנטורופתיה מגדירה אותם כ"מזונות על" (סופר פודס), מאחר והם עשירים בחומרים מזינים חיוניים, בוויטמינים ובמינרלים, בנוגדי חמצון, בחלבונים ובחומצות אמינו, והם נצרכו במשך אלפי שנים על ידי עמים עתיקים שהכירו בתכונותיהם המרפאות והמזינות. מזון על שכזה, שכדאי להכיר, היא המאקה.

 

מדובר על פקעת שמגיעה אלינו מהרי האנדים הפרואניים, המהווה מקור טוב לברזל (פי חמש יותר מתרד!) ובנוסף היא מכילה חלבון איכותי, חומצות אמינו, ויטמינים ופחמימות מורכבות. הפקעות מגיעות בשלושה צבעים: צהוב, אדום ושחור, לכל צבע דגשים ייחודיים משלו.

 

מזון על נוסף שמומלץ וכיף במיוחד לצרוך בחורף הוא קקאו רואו, כלומר קקאו נא, שלא עבר קלייה ומכיל מגנזיום, ברזל, זרחן, אשלגן, סיבים תזונתיים ועוד.

 

לפניכם המתכון למנת חורף אולטימטיבית ומחזקת:

 

מרק בריאות מן האדמה

 

למרתח

2 כפות משורש אסטרגלוס מיובש, פרוס

2 כוסות מים

 

המרק

  • 2 כפות שמן זית כתית מעולה
  • 1 בצל, קצוץ לקוביות
  • 1 גזר, קלוף חתוך לקוביות
  • 8 שיני שום, קלופות וקצוצות
  • 2 כפיות כורכום טרי, מגורר
  • אצבע (4 ס"מ) ג'ינג'ר טרי, מגורר
  • 150 גרם (1/2 סלסלה) פטריות שמפיניון, פרוסות דק
  • 1 שורש פטרוזיליה, קלוף וחתוך לקוביות
  • 6 כוסות מים
  • מלח ופלפל שחור, לפי הטעם
  • 1/2 כפית פתיתי צ'ילי
  • עלי פטרוזיליה טרייה, קצוצים

 

אופן הכנה

  1. המרתח: שמים את שורש האסטרגלוס ואת המים בסיר קטן. משרים למשך הלילה (או 12 שעות לפחות) בטמפרטורת החדר. בבוקר שמים את הסיר על האש ומבשלים 30-20 דקות תוך כדי ערבוב.
  2. המרק: מחממים את שמן הזית בסיר ומזהיבים בו את הבצל, הגזר, השום, הכורכום, הג'ינג'ר והפטריות, 7-5 דקות.
  3. מוסיפים את המים ומביאים לרתיחה. מנמיכים את האש, מכסים ומבשלים שעתיים על האש הכי קטנה.
  4. מסננים את האסטרגלוס ומוסיפים למרק.
  5. מתבלים במלח, בפלפל ובפתיתי צ'ילי, מערבבים ומגישים עם עלי פטרוזיליה מעל.

 

>> חשוב: התוכן בכתבה זו הוא בעל אופי של סקירה כללית בלבד של גישות נטורופתיות, והמידע בו אינו התוויתי ואינו מהווה המלצה רפואית מוסמכת. נשים בהיריון, מניקות, ילדים והנוטלים תרופות מרשם – יש להיוועץ ברופא לפני השימוש בתוספי תזונה.

 

מורן פלד טבלוביץ היא נטורופתית ורואו פוד שף ב'ברא צמחים'

 

 

 
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד