אין עשן בלי אש, אך יש אש בלי עשן: הקמינים הטכנולוגיים החדשים
קמין עצים מחמם ומנחם היטב, אך אינו אקולוגי כלל. חידושי הטכנולוגיה מאפשרים ליהנות מאפקט האש בלי פיח וצורך בארובה. אז מה ההבדלים בין הסוגים השונים?

כשהחורף משתולל בחוץ, אין כמו להתכרבל עם ספל משקה חם מול להבות מרצדות וליהנות מהחמימות שהן יוצקות לבית ולאווירה, לגוף ולנשמה. הסיטואציה הרומנטית מול האש החיה מתקשרת לקמינים מסורתיים, המובערים באמצעות עץ, גז או נפט, אך היום היא אינה נחלתם הבלעדית. דור חדש של קמינים עושה סיבוב על האמירה המוכרת שאין עשן בלי אש, ומציע אש בלי עשן – קסם הלהבות בגרסה אקולוגית; בלי פיח ועשן, בלי צורך בארובה ובלי לדאוג למלאי זמין של בולי עץ.

הקמינים הטכנולוגיים החדשים – אלקטרוניים, מבוססי ביו אתנול, אדי מים קרים או לד – הם יותר מכל אובייקטים עיצוביים. בטכנולוגיות מסוימות בוערת בהם אש אמיתית, ואחרות רק מדמות את האפקט. הם מגיעים במנעד רחב של גדלים וגבהים, עיצובים וחומרים, וניתנים לשילוב יצירתי בחדרי הבית השונים, כמו גם בסביבת החוץ; אפשר להטמיע אותם בקירות – ישרים או פינתיים, לשלב אותם בתוך ספריות ויחידות קיר למיניהן, להציב אותם על מדפים ומשטחים.

קמינים חשמליים-אלקטרוניים, המוכרים והרווחים יותר, פועלים על חשמל ועושים שימוש בטכנולוגיית לד. את בולי העץ המסורתיים מחליפים בולים קרמיים שמחקים את המקור בצורה משכנעת, ואפקט האש מתקבל ממשחקי תאורת הלד, המשתקפים דרך מעין מסך. החימום נעשה באמצעות גוף חימום או מפזר חום המותקן בתוך הקמין, וכמו כל אמצעי חימום חשמלי, עוצמת החום ניתנת לוויסות באמצעות שלט.


קמיני ביו אתנול מבוססים על חומר בעירה המופק ממקורות צמחיים (תירס בעיקר) ומספקים את הדבר האמיתי – אש חיה. החומר אינו נחשב לרעיל והבעירה אינה מייצרת עשן ופיח, כך שאין צורך בהתקנת ארובה. ההפעלה דיגיטלית, והם בטיחותיים לשימוש: צג חיווי אינו מאפשר למלא את מכל האתנול בזמן הפעולה, והם כוללים חיישנים לבקרת החמצן בחדר, כך שבמידה והוא פוחת הם מתנתקים אוטומטית. ההתקנה דורשת חיבור לחשמל וגובה של כ-20 סנטימטרים, עבור מכל האתנול.

קמינים המבוססים על אדי מים קרים וטכנולוגיית לד הם למעשה מחוללי אווירה, ולא יצרני חום. מופע האש נוצר משילוב בין משחקי התנועה והצבעים שמספקת תאורת הלד לבין מיסוך עדין שנוצר מתהליך אידוי המים, אשר מניב אשליה משכנעת למראה. התקנת הקמין דורשת חיבור לחשמל ולנקודת מים.

לסיום, עובדה מפתיעה: מאוורר התקרה, המופעל ברוב הבתים רק בימי הקיץ החמים, מסייע היטב גם לאמצעי החימום השונים שבבית. איך זה עובד? המאוורר עצמו הרי אינו משפיע על הטמפרטורה, אלא מייצר תנועת אוויר. כדי לייעל את החימום יש להעבירו למצב חורף, כך שכנפיים ינועו נגד כיוון השעון (להבדיל ממצב קיץ, בו הן נעות עם כיוון השעון). תנועת הכנפיים המוטות תנתב את החום, שנוטה לעלות לכיוון התקרה, בחזרה כלפי מטה, ותפזר אותו ברחבי החדר. מעבר לנוחות האקלימית, פעולת המאוורר מאפשרת להנמיך את מידת החום הנדרשת מאמצעי החימום, ובכך חוסכת באנרגיה ובהוצאות. חורף חם ונעים!
- בשיתוף דן דיזיין סנטר, מרכז העיצוב של ישראל.