אבקת פלאים, שיקוי נעורים וטיפול ערפדים: המרדף אחרי הקוֹלָגֵן

נדמה לך שלאחרונה כולם מנסים למכור לך קולגן? צודקת! מה עומד מאחורי הטרנד המדובר ביותר בעולם הביוטי והאם הצלחנו למצוא את הדרך הכי יעילה להישאר צעירים

טיפול אוקסיג'ינאו בקפסולת פחם לעידוד יצירת קולגן
טיפול אוקסיג'ינאו בקפסולת פחם לעידוד יצירת קולגן
טיפול ביתי: כמוסות, אבקות ולאטה עם קולגן
טיפול ביתי: כמוסות, אבקות ולאטה עם קולגן
 

"שתישאר צעיר לנצח" שר רמי קלינשטיין את שירו של בוב דילן (שתורגם על ידי יאיר לפיד, שיר שהצליח לתפוס את האיחול שנדמה כחשוב מכולם בזמנים השטחיים שבהם אנו חיים: להישאר צעירים, לעצור את פגעי הזמן ולעולם לא לחשוף את גילנו המקורי.

 

כבר שנים שטובי המוחות עוסקים באופן אובססיבי במציאת דרכים יצירתיות להשאיר אותנו צעירים. רכיב הקסם שנמצא על הכוונת והפך בשנה האחרונה לסוג של "באז־וורד" שהיה קשה עד בלתי אפשרי להימנע מלהיתקל בו הוא הקולגן - אותו חלבון מבני שמהווה את המרכיב העיקרי של הסיבים הלבנים ברקמות חיבור כדוגמת גידים, רצועות, עור, עצמות, כלי דם, מעיים וסחוס, ואחראי על המראה הצעיר והחיוני של עור הפנים שלנו.

 

למעשה, הסיכוי ששרצתן השנה באינסטגרם ולא נתקלתן בלפחות פרסומת אחת של מוצר שכולל בתוכו קולגן, שווה ערך לסיכוי שמחירי הדירות בתל אביב ירדו – אין סיכוי כזה. השוק היום רותח ונדמה שקולגן נמצא בכל מקום ובכל צורה אפשרית: אתן יכולות למצוא בשוק תוספי קולגן שמגיעים כקפסולות לבליעה או כאבקה המיועדת לערבוב במשקה, כולל אבקות טבעוניות נטולות רכיבים מן החי.

 

טיפול אולטרפומר לעידוד ייצור קולגן
    טיפול אולטרפומר לעידוד ייצור קולגן

     

    גם תוספי קולגן שמגיעים כטבליות מציצה ממלאים את השוק, כולל סוכריות גומי שמכילות קולגן. מעדיפות לאכול? באתרים כמו אמזון ו־iHerb תמצאו עשרות חטיפי בריאות עתירי קולגן, כשהמשותף לכל המוצרים הללו הוא ההבטחה לחולל ניסים ונפלאות לעור הפנים שלכן ולהעניק לכן מראה צעיר וחיוני מתמיד.

     

    אלא שכמו כל טרנד בריאותי, כמות המידע ברשת רק מבלבלת את הצרכנים והצרכניות, שלא פעם תוהים מה עובד יותר ומה פחות ובמה הכי שווה להשקיע את הכסף – ומדובר לא פעם בסכומים בהחלט לא מבוטלים. אז עבור כל מי שמבולבלת – הכנו את המדריך הזה, שבתקווה יעשה קצת סדר בטרנד שעתיד לצמוח ולגדול אפילו יותר במהלך השנה הקרובה.

     

    אז מה זה הקולגן הזה ולמה הוא טוב?

    קולגן הוא החלבון השכיח ביותר בגופם של בעלי חיים רבים ובהם האדם. הוא מהווה בין 25 ל־35 אחוז מכלל החלבונים בגוף, כ־6 אחוזים ממשקלו של הגוף ו־70 אחוז מהמשקל היבש של העור. לפחות 16 סוגים שונים של קולגן מצויים ברקמת החיבור, בגידים, בעצמות, בסחוסים ובקשרי הלימפה. הקולגן מהווה גם חלק קריטי וחשוב במבנה הציפורניים, השיער, העצמות והגידים שלנו.

     

    בין תפקידיו השונים, תורם הקולגן גם למראה הכללי שלנו בכך שהוא מעניק, יחד עם חלבון האלסטין, מראה עור גמיש, מתוח וצעיר. "תדמייני רשת סיבים כזאת, שביחד עם חלבונים אחרים מקנה לעור את היציבות, האלסטיות, הגמישות והלחות שלו, כלומר את כל מה שמאפיין עור צעיר וחיוני", מסבירה ד"ר סיון מרסר, מומחית לרפואת עור, טיפולי אסתטיקה וטיפולי לייזר.

     

    לדבריה, הגוף שלנו יודע לייצר קולגן באופן עצמאי, אך בסביבות גיל 25 גופנו מאט את קצב ייצור החלבון החשוב הזה. כתוצאה מכך, עור הפנים שלנו הופך פחות ופחות גמיש, מופיעים קמטוטים ראשוניים, הציפורניים שלנו הופכות לדקות יותר והשיער שבראשנו מידלדל. גם אורח החיים שלנו משפיע לרעה על ייצור הקולגן הטבעי שבגופנו ועלול להאט את ייצורו: "שתיית אלכוהול מרובה, חשיפה לשמש – כולל ההתחממות הגלובלית שנותנת את אותותיה, עישון, זיהום אוויר וחומרים משמרים במוצרי קוסמטיקה, כל אלו עלולים להאיץ את תהליך ההזדקנות של העור ואת הירידה באיכות ובכמות של הקולגן", מזהירה ד"ר מרסר.

     

    איך מחזירים לגוף את הקולגן שחסר לו?

    "כאן אנחנו מגיעים לכל הטיפולים שהשוק יכול להציע, כשכל אחת יכולה לבחור את הטיפול המועדף עליה, בין שמדובר בטיפול ביתי או בטיפול אצל רופא העור או הקוסמטיקאית".

     

    טיפול ביתי: כמוסות, אבקות ולאטה עם קולגן

    אחד הטרנדים הכי גדולים בשנים האחרונות הוא ה"נוטרי־קוסמטיקה" – תורה שלמה שמבוססת על ההנחה שטיפוח הגוף מתחיל מבפנים, ובמקום להסתפק במריחת קרמים חיצוניים, עלינו לטפח את עצמנו דרך התזונה שאנחנו אוכלים ודרך נטילת תוספי תזונה כמו ויטמינים, מינרלים, קולגן, חומצה היאלורונית ועוד.

     

    ה"נוטרי־קוסמטיקה" קיימת כבר כמה עשורים והיא פופולרית מאוד במדינות כמו יפן. בשנים האחרונות היא חלחלה גם לאירופה, לארה"ב וגם לישראל, כשיותר ויותר חברות תוספי תזונה מציעות מאות סוגי כמוסות לבליעה או למציצה, ובהן תוסף הקולגן, שלפעמים מגיע לבדו ולעיתים בתוספת חומצה היאלורונית המשמשת כמרכיב בנייה, משמרת מים בעור, מושכת לחות ואמורה להשלים את פעילות הקולגן.

     

    רופאי עור רבים טוענים שאין הבדל בין צריכת כמוסות קולגן ובין אכילת כל חלבון אחר (צילום: Shutterstock)
      רופאי עור רבים טוענים שאין הבדל בין צריכת כמוסות קולגן ובין אכילת כל חלבון אחר(צילום: Shutterstock)

       

      תוספי הקולגן לצריכה ביתית שהשוק מציע מגיעים לרוב בערכה חודשית, כשמנה יומית נעה החל מ־600 מ"ג ביום ועד ל־5,000 מ"ג ביום, תלוי במותג, כשיש מי שמזהיר כי מנה יומית של מתחת ל־2,500 מ"ג אינה אפקטיבית כלל.

       

      חברות תוספי תזונה אלטמן וסולגאר טוענות שהמוצרים שלהן מתבססים על מחקרים שהוכיחו ירידה של עד 30 אחוזים בעומק הקמטים

      חברות תוספי תזונה מפורסמות, ובהן אלטמן וסולגאר, טוענות שהפטנט שלהן מעכב את תהליך הפירוק הטבעי של הקולגן בגוף ומעודד בנייה מחדש של קולגן, כשהשיפור, לדבריהן, נראה כבר אחרי 12-6 שבועות של שימוש רצוף. לדברי החברות הללו, המוצרים שלהן מתבססים על מחקרים שהוכיחו ירידה של עד 30 אחוזים בעומק הקמטים תוך 20 שבועות בלבד.

       

      עוד טוענות החברות כי המחקרים עליהם הן מסתמכות הוכיחו שמצב העור משתפר, הקמטים פוחתים, גמישות העור עולה, הצלוליט פוחת, כאבי הפרקים פוחתים, מסת השריר עולה, צפיפות העצם משתפרת, התנועתיות משתפרת ואפילו פציעות ספורט עשויות להימנע כתוצאה משימוש קבוע ויום־יומי בטבלייה.

       

      בולעים ומשתפרים?

       

       

      עבור כל מי שפחות מחבבת טבליות או חוששת מבליעת כדורים שעלולים לפגוע בתפקוד הכבד שלה, מספק השוק גם אבקות קולגן שאפשר לרכוש בחנויות הטבע השונות. ד"ר שרה גוטפרייד, מי שהתפרסמה בתור "גורו היופי" של כוכבות כמו גווינת' פאלטרו, הודתה לפני שנה שבמקום להזריק, היא שותה מדי בוקר את "שיקוי הנעורים" שלה – משקה לאטה קולגן שהפך לריטואל יומי וגרם לעור שלה להיראות "זוהר מתמיד". גוטפרייד סיפרה שהיא מערבבת בבלנדר כוס קפה מתוצרת איכותית עם מנה מומלצת של תוסף אבקת קולגן, כף שמן קוקוס אורגני או שמן MCT וארבע טיפות ממתיק סטיביה טבעי.

       

      ויש כבר דיאטה:

       

       

      אבל לא כולם עפים על הטרנד. רופאי עור רבים טוענים כי כדי להיספג במערכת העיכול על הקולגן להתפרק למולקולות קטנות יותר. זה אומר שהגוף שלנו מתייחס למולקולות האלה כאל חומרי בנייה לצרכים שונים ושאין הבדל בין צריכת כמוסות קולגן ובין אכילת כל חלבון אחר. "מדובר בטרנד אופנתי שאין מאחוריו שום היגיון או בסיס מדעי", מסכמים המקטרגים.

       

      פולה בליק, קוסמטיקאית שאהודה מאוד על סלבריטאיות ארצנו ובהן בר רפאלי, יעל בר זוהר ואפילו שרה נתניהו, מתייחסת לטרנד הכמוסות בסלחנות: "אני לא יודעת אם הכדורים עוזרים או לא, אבל אני מניחה שהם לא יעשו רע", היא מרגיעה. "אין לי מושג עד כמה המחקרים באמת מראים שזה עוזר לעור, אבל להזיק זה לא יזיק".

       

      לדבריה, אם ברצוננו לצרוך קולגן בצורה טבעית, במקום בליעת כמוסות מוטב להתמקד בתזונה נכונה ועשירה בפירות, בירקות ובחלבון, בדגש על מאכלים שכוללים עצמות כמו סרדינים. "בסרדינים למשל יש הרבה קולגן כי אנחנו אוכלים גם את העצמות שלהם", היא אומרת. "נוסף לכך, הסרדין יכול לעשות מאוד טוב לעור כי הוא הוא מכיל גם אומגה 3 וגם ויטמין B, ושלושת הדברים האלה ביחד יעשו טוב לעור".

       

      טיפול אצל אנשי מקצוע: דקירות, חימום והזרקות

      "בקליניקה שלי אנחנו משלבים שתי טכניקות להאצת פעילות הקולגן שבעור", אומרת בליק. "אחת שייכת לרפואה הסינית. זה בעצם דיקור פנים מיוחד, שבמהלכו אנחנו מחדירים מחטים קטנות לעור. תוך כדי שהמחט בתוך הפנים, יש זרימה מוגברת של חמצן לאזור הפנים, והדקירה מגדילה את כדוריות דם הלבנות. זו השיטה הטבעית כי שום חומר לא נכנס לעור". את המחטים מחדירה בליק לאזור מסביב לפה, "כי כוח המשיכה מפיל לנו את הפנים למטה וזה עושה עבודה מאוד טובה", היא אומרת. "טכניקה נוספת היא דרך מכשירים שמבוססים על חימום או מעבירים חשמל סטטי של הגוף. אנחנו למעשה מציקים מבפנים לקולגן דרך יצירת פולסים חשמליים".

       

      אם לא יועיל, לא יזיק. ד"ר  שרון אילון, פולה בליק, ד"ר סיון מרסר וד"ר איתן ברמן
        אם לא יועיל, לא יזיק. ד"ר שרון אילון, פולה בליק, ד"ר סיון מרסר וד"ר איתן ברמן

         

        "לפני כל טיפול אני מאבחנת את העור של המטופלת ובודקת בדיוק מה סוג הטיפול ומהי כמות הטיפולים שהיא תצטרך", אומרת בליק. "יש לנו כאן המון מכשירים, ואני מתאימה את המכשיר לכל אחת. למשל, מי שסובלת מפיגמנטציה לא תוכל לקבל טיפול מסוים, כי מכשירים מסוימים עלולים להגדיל אותה, כנ"ל עם אקנה. במקרים מסוימים אני אשתמש בשיטות עדינות יותר, למשל עם לדים, שמותאמות לטיפול בעור בעייתי יותר".

         

        איך את יודעת שהשיטות האלה עובדות?

        "קודם כל, יש מחקרים שמוכיחים את ההצלחה של כל מכשיר שאני משתמשת בו בקליניקה. באשר לרפואה הסינית, אני תמיד אומרת שרפואה של אלפי שנים שעדיין קיימת – לא טועה. כמובן שאני גם רואה על המטופלים שלי את השינויים לטובה שנוצרים בעור שלהם, כשכמעט כולן יוצאות 'וואו' כבר מהטיפול הראשון, כשהעור שלהן נראה נפוח ויפה יותר".

         

        כמה זמן מחזיק כל טיפול?

        "ההמרצות האלה מחזיקות משהו כמו חודש-חודש וחצי, ואחרי חודשיים-חודשיים וחצי מגיעים שוב לטיפול. כמובן שהכול תלוי בבן אדם וכל דבר לגופו".

         

        טיפול קולגן בוסטר לעידוד ייצור הקולגן בעור ברשת רונית רפאל  (צילום: יוני רייף)
          טיפול קולגן בוסטר לעידוד ייצור הקולגן בעור ברשת רונית רפאל (צילום: יוני רייף)

           

          ד"ר שרון אילון, מומחית ברפואת הפה ומנהלת מרפאת אסתטיקה רפואית, דוגלת בשילוב של כמה שיטות בו זמנית, "כי לכל שיטה יש את היתרונות והחסרונות שלה", היא אומרת. "אני אשלב הזרקות של חומצה היאלורונית יחד עם לייזר ומכשור כדי לעודד את הגוף לייצר יותר קולגן", מסבירה אילון. "יש היום מבחר שלם של שיטות, כולל אולטרסאונד וטיפול בגלי רדיו. הרעיון של כל המכשירים האלה בגדול הוא ליצור פציעות מבוקרות בעור בעומקים שונים, כשתהליך הריפוי של הפציעות האלה מעודד את הגוף לייצר יותר קולגן בעצמו".

           

          אחת השיטות המפורסמות שד"ר אילון ממליצה עליה היא המזותרפיה, שיטת טיפול טבעית, בטוחה ובלתי פולשנית, שקיימת בשוק כבר יותר מ־30 שנה, ובמהלכה מוחדרים לעור ולשכבותיו התומכות ויטמינים, מינרלים וחומצות אמיניות שמעודדים את חידוש תאי העור, מעוררים את ייצור הקולגן ומאיצים את קצב חילוף החומרים בגוף. "במזותרפיה מייצרים דקירות קטנות של העור כדי לחדש ולהחיות את התאים", היא אומרת. "פיתוח של הטיפול המסורתי הזה הם טיפולי הערפד – מה שהקרדשיאנס הפכו בשנים האחרונות לטרנד".

           

          ד"ר שרון אילון: "אני יכולה להגיד לך שאצל גברים 'טיפול הערפד' הולך ונהיה פופולרי אצלי בקליניקה, כי הוא ממש מעולה לקרקפת ומטפל בנשירת שיער"

          "טיפול הערפד", הנקרא גם PRP, הוא טיפול שבו לוקחים דגימת דם מן הגוף ובעזרת מכשיר צנטריפוגה עורכים הפרדה של תאי הדם האדומים מיתר המרכיבים. את הפלזמה שמתקבלת מזריקים לאזורי הפנים, הצוואר והקרקפת, כשההנחה היא שמרכיבים אלו מעודדים ייצור קולגן ותהליכי צמיחה בשכבות התת עוריות, מסייעים בייצור רקמות עור חדשות ובצמיחת שיער באזור הקרקפת. "אני יכולה להגיד לך שאצל גברים טיפול ה־PRP הולך ונהיה פופולרי אצלי בקליניקה, כי הוא ממש מעולה לקרקפת ומטפל בנשירת שיער", אומרת ד"ר אילון.

           

          מתי נראה תוצאות בכל אחת מהשיטות שהצעת?

          "הבנייה של הקולגן נמשכת שלושה חודשים, אז את התוצאות הסופיות - גם בהזרקות וגם במכשור – רואים אחרי סדרה של טיפולים ואחרי שלושה חודשים. לעומת זאת, את טיפול האלנסה החדיש תוכלי לראות כבר באופן מיידי", היא אומרת.

           

          טיפול האלנסה הוא טיפול ביו־סטימולטור חדשני המעודד את הגוף ליצירת קולגן ואלסטין באופן טבעי, בכך שהוא מגרה את הרקמה לייצר קולגן מחדש. טיפול האלנסה מתבצע בדרך של הזרקה, והחידוש שלו הוא שהתוצאות שהוא מבטיח להגיע אליהן אמורות להישאר לתקופה של עד ארבע שנים. את התוצאה הסופית, מבטיחים המומחים, אפשר לראות כבר לאחר שלושה חודשים, כשמזרק יעלה לך בין 3,000 ל־5,000 שקל, בהתאם לטווח זמן הפעולה הנבחר.

           

          ד"ר איתן ברמן: "האלנסה הוא אחד הטיפולים המועדפים עליי. זה פשוט מהמם ואת רואה את התוצאה כבר מההתחלה"

          "האלנסה הוא אחד הטיפולים המועדפים עליי", טוען ד"ר איתן ברמן, מומחה לרפואת עור שנמצא בתחום האסתטיקה קרוב לעשור. "אני יכול להגיד לך שמתוך 300 נשים שכבר הזרקתי להן אלנסה, הייתה רק מטופלות אחת שלא הייתה כל כך מרוצה, וזה כי היא לא ראתה הבדל, אבל ברגע שהראיתי לה תמונה היא ראתה את ההבדל והתרצתה גם היא. זה פשוט מהמם ואת רואה את התוצאה כבר מההתחלה", הוא אומר.

           

          "במהלך שלושת החודשים שאחרי ההזרקה יש גרף הפוך", אומר ברמן. "חומר המילוי יורד וייצור הקולגן הולך ועולה, ואז ממשיכים לראות עוד יותר שיפור, כי מה שנשאר זה הקולגן הטבעי של הגוף. למעשה, החומר הפעיל נמס לחלוטין והתוצאה יכולה להחזיק מעל ארבע שנים. אין מוצרים כאלה".

           

          למי הטיפול מיועד?

          "אני אוהב להשתמש בטיפול לעצמות לחיים ולעיצוב קו לסת וסנטר – זה מאוד מאוד יפה ומחדד את הכל. ההמלצה היא לנשים בגילאי 40-30 עד 60. אני פחות אוהב להזריק לנשים בגילאי 65, ומעדיף בגילאים כאלה להסתמך בעיקר על חומצה היאלרונית, כי בגיל מבוגר אני פחות רואה תוצאה. כמובן שאם זאת מישהי מתוחזקת והכל, אז אין בעיה. אבל ללכת פעם ראשונה לטיפול בגיל 70 – זה בעייתי, ובמקרה כזה טיפול באלנסה לא יספיק".

           

          יש לטיפול תופעות לוואי?

          "לכל פרוצדורה יכולות להיות תופעת לוואי, משטפי דם ועד לא־סימטריה. לפעמים יש קצת נפיחות בהתחלה, קצת כאבים, ואז יש את הדברים הנדירים יותר כמו דלקות ותגובות אלרגיות. אבל אני, באופן אישי, לא נתקלתי בתופעות אלרגיות. חוץ מאי נוחות לכמה ימים, שביעות הרצון מהטיפול היא מטורפת".

           

          אז תופעות לוואי יש לכל פרוצדורה, אבל אחת הבעיות החמורות ביותר בימינו – כשזה מגיע לטיפולים קוסמטיים – היא התמכרות אליהם. צעידה רנדומלית בכיכר המדינה תחשוף עשרות קורבנות כאלו, נשים אובר־מוזרקות שמסתובבות בפנים נפוחות עד אימה. "לצערי הרב, יש המון אנשים שנראים מאוד לא טוב מרוב טיפולים, כי הם עושים יותר מדי", אומרת פולה בליק. "טיפוח עצמי הוא עיסוק ממכר, והרבה מאוד מטופלים ומטופלות מתמכרים אליו היום, ואז התוצאה לא טובה בכלל. הם מוסיפים עוד ועוד ועוד – וחבל".

           

          לאן הולכים מפה בעתיד?

          "אני חושבת שבעתיד הקרוב המכשירים שיש לקוסמטיקאיות יהפכו לנגישים יותר, ואנשים יתחילו לטפל בעצמם דרך מכשור ביתי ולא רק דרך קרמים. או זה, או שנחזור טיפה אחורה ונלמד לקבל את עצמנו ואת תהליך ההזדקנות שלנו טוב יותר".

           

           

           
          הצג:
          אזהרה:
          פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד