שנת הצמחים שלי: אנשי הג'ונגל האורבני מסכמים את 2019, והתחזית

מי היו כוכבי השנה ואילו צמחים צפויים להיכנס לבתים ב-2020? אם אתם מגדלים נלהבים של צמחייה ביתית ולא שמעתם על מונסטרה אדנסוני - הכתבה הזו בשבילכם

רינת טל

|

31.12.19 | 06:28

חלון ביתו של עמית אבני, חבר נלהב בקהילת הג'ונגל האורבני הישראלית. למעלה פיקוס גומי, תחתיו סנסיווריה וסינגוניום ורוד. משמאלו המונסטרה אדנסוני, כוכבת השנה עם העלים המחוררים, לידה פילאה פפרומיוידס (הכוכבת של 2018) וקיצוני משמאל סקינדפסוס פיקסוס (צילום: עמית אבני)
חלון ביתו של עמית אבני, חבר נלהב בקהילת הג'ונגל האורבני הישראלית. למעלה פיקוס גומי, תחתיו סנסיווריה וסינגוניום ורוד. משמאלו המונסטרה אדנסוני, כוכבת השנה עם העלים המחוררים, לידה פילאה פפרומיוידס (הכוכבת של 2018) וקיצוני משמאל סקינדפסוס פיקסוס (צילום: עמית אבני)
אצל אורן פייט. ''בבית הקודם שלנו הצמחים היו כחומר מילוי בין חפצים ורהיטים. בבית החדש הם שותפים, עוד משלב התוכניות'' (צילום: אורן פייט וגל ממליה)
אצל אורן פייט. ''בבית הקודם שלנו הצמחים היו כחומר מילוי בין חפצים ורהיטים. בבית החדש הם שותפים, עוד משלב התוכניות'' (צילום: אורן פייט וגל ממליה)

2019 היתה שנת הג'ונגל האורבני בישראל: רבים התגברו על ניסיונות עבר לא מוצלחים, התחילו לטפח צמחייה ביתית והצטרפו לקהילה שעוסקת בנושא במסירות. עשרות זנים חדשים הגיעו השנה מאירופה והופצו לראשונה בארץ, משתלות ניערו את האבק מעציצים שהיו זנוחים במחלקת צמחי הבית, נפתחו אתרים להזמנת צמחים עד הבית, וגם בתי קפה עם נוכחות ירוקה בולטת. מגדלים ויבואנים מספרים שהם מסבים יותר ויותר שטחי חממות למרחבי גידול שמדמים תנאים של בית. מבחינת סביבתית, זה טוב לנו. למה לא להפנות לכיוון הזה את הצורך להתחדש, לאסוף, או לתת מתנה? כל שקל שהושקע השנה בצמח, לא הושקע בייצורו של עוד חפץ מיותר. תארו לכם איך ייראה העולם כשנקנה רק צמחים.

 

בפייסבוק משקפת את התופעה קבוצת האורבן ג'ונגל הישראלית, שהוקמה לפני כשנה וחצי. התייחסנו אליה כאל קבוצת מדגם וערכנו סקר קצר. השאלה הראשונה היתה מה עודד את חבריה להעמיק בתחום. בראש הגורמים עומדת החברות בקבוצה, שמעלה את החשק; הגורם השני הוא מעבר לבית חדש, או שיפוץ. כמה מהעונים הסבירו שאלו שינויים שמאפשרים לראות אחרת את הבית, להתחיל מחדש. בנוסף, אחרי שיפוץ מאסיבי לא נשאר הרבה כסף להלבשת הבית, והצמחים נותנים לכך מענה. "בבית הקודם שלנו הצמחים היו כחומר מילוי במרווח שבין חפצים ורהיטים", מספר אורן. ''בבית החדש הם שותפים, עוד משלב התוכניות, כולל כיווני אור ונקודת מים במרפסת".

 

הקהילה המקומית הולכת וגדלה, והמידע בעברית מתרחב (צילום: עמית אבני)
    הקהילה המקומית הולכת וגדלה, והמידע בעברית מתרחב(צילום: עמית אבני)

     

    כשיש נקודת מים במרפסת, ככה היא יכולה להיראות (צילום: אורן פייט וגל ממליה)
      כשיש נקודת מים במרפסת, ככה היא יכולה להיראות(צילום: אורן פייט וגל ממליה)

       

      יבואנים ומגדלים סיפרו לנו שכמו חברי הקהילה, גם הם מסתובבים באינסטגרם ועוקבים אחרי אופנות ("היתה תקופה של צהוב, עכשיו רוצים צמחים ורודים"). הם מחזיקים במספרי טלפון נחשקים, של ה"מטפחים" – אלו שמפתחים ומשביחים את הזנים המיוחדים. זאת ועוד, במסגרת עבודתם הם נוסעים לתערוכות בחו"ל ומאתרים את הזנים המבטיחים הבאים.

       

      אם נכנסתם למשתלה או לחנות צמחים השנה, ודאי שמתם לב למגוון עציצים שטרם ראיתם כמותם. עין מיומנת תבחין שהם מיובאים, ואם אין לכם עין כזו, מחירם יעיד על כך. התהליך ארוך: הערכת עלויות, הגשת בקשות לייבוא במשרד החקלאות ובמכס, יבוא ואיקלום – כלומר, מציאת תנאי הגידול האופטימליים לעלה החדש בארץ.

       

      צמח יפה ושופע מעורר התפעלות, אך בל נשכח שלכך אחראים המגדלים, רבים מהם עסקים משפחתיים בעלי ותק ופרספקטיבה של עשרות שנים. המונסטרה, למשל, הייתה "אאוט" מאז שנות השמונים, והפוטוס הבטיח את עתיד הגנום שלו רק בזכות מה שמכונה "גינון מוסדי" (חשבו על סניף ביטוח לאומי). גם השנה היו משתלות שגילו לשמחתן במיקום נידח איזה פיקוס גומי מגוון או זן של פילודנדרון, שהיום שווה לא מעט.

       

      כמו פיקוס הגומי, המונסטרה היתה אאוט מאז שנות ה-80, וחזרה מהבוידעם לאופנה
        כמו פיקוס הגומי, המונסטרה היתה אאוט מאז שנות ה-80, וחזרה מהבוידעם לאופנה

          

        כוכבי 2019

        הצמחים הפופולריים של 2018 היו צמחי "סניף ביטוח לאומי" שחזרו לאופנה – המונסטרה דלישיוסה והפוטוס הזהוב, הפיקוס הכינורי והעולה החדשה דאז: פילאה פפרומיוידס. הם עדיין מככבים, והפילאה עברה לגידול מקומי, כך שמחירה ירד מאוד.

         

        ב-2019 סחפו אותנו זנים מיוחדים של המונסטרה. האדנסוני אפילו נבחרה במקום הראשון, ככוכבת קהילת האורבן ג'נגל לשנת 2019.

          

        בת דודתה, הרפידפורה טטרוספרמה, גם היא סוג של מונסטרה מיניאטורית, הפכה ללהיט בזכות עצמה.

         

        הפיקוס הכינורי נשאר מבוקש מאוד, על אף הדרישה שלו לאור שמש, הפוטוס ממשיך להמם עם זנים מיוחדים, וכך גם הריפסליס. בימים אלו ניתן למצוא כמה זנים חדשים ומהפנטים במיוחד, למכורים אמיתיים, שעולים כ-200-300 שקלים.

         

        עוד עלו לארץ השנה קלתיאות חדשות ומיוחדות, פילודנדרון ברזיל מגוון וניאוני, ביגוניה פולקה דוט, זמיה קוקוס שחורה, פפרומיות מיוחדות כמו ההופ, הריין דרופ והאבטיחית, שרך אורן, שרך כף הדב וזנים מיוחדים של שרך קן ציפור, ואלוקסיות חדשות כמו הסטינגריי והזברינה.

         

        יש גם כאלו שלא תפסו: בעוד שמעבר לים ובקרב אספנים נחשב הפילודנדרון מון-לייט כ"הוא-הא", בקרב הציבור הישראלי הצמח האפרפר לא תפס.

         

         

        "האזרח ניקולאי'' (בצילום למעלה) הוא צמח חוץ מחוספס, פראי ואוהב שמש, שיכול להגיע לגובה של כמה מטרים, אך היגר אל מחלקת צמחי הבית. מראהו הטרופי הקלאסי, וקרבתו המשפחתית לבננה ולציפור גן העדן הפכו אותו לנחשק, אך גם מרמזים שאינו קל לגידול בתנאי פנים. תצטרכו אור, אומץ וקלילות בשביל להכניס הביתה "סטרליציית ניקולאי", בשמו המלא. הרבנלה המלגשית כה דומה לו (בצעירותם), עד שתידרשו לכנס פאנל של מומחי המשתלה עד להכרעה בסוגיה.

         

        אחרי המונסטרה אדנסוני (אחת הקלות והמהירות לצמוח), הזוכה הבאה בפרס אהבת הקהל בקבוצת האורבן ג'נגל היא הקלתאה מוזאיקה (בעלת שרידות גבוהה יחסית לאחיותיה), עם הדפוס שמרשים בעיקר במבט מקרוב. השלישית היא אלוקסיה זברינה, שגורמת לרגע להרגיש ביער גשם אך דורשת סבלנות של פיל עד ליציאת עלה חדש, ובשקלול עם מחירה אפשר לומר שכל עלה שווה מאה שקלים.

         

        קלתיאה אורביפוליה. יפה ועמידה
          קלתיאה אורביפוליה. יפה ועמידה

           

          הזוכה האישית שלי לשנת 2019 היא קלתיאה אורביפוליה, שאפשר לטבוע בתוך הגלים שלה. על אף יופיה, נדירותה ומחירה, היא דווקא עמידה מאוד. אם היא שרדה חצי יום שרב ברכב סגור, שלא בכוונה כמובן, וחזרה לעצמה אחרי כמה מקלחות טובות, אפשר להכתיר אותה בתור הקקטוס של הטרופיים.

           

          משאלת הלב ל-2020

          מהו הצמח, שאם הייתם עוצמים עיניים בספירה של הסילבסטר, הייתם נותנים הכל כדי למצוא אותו בזרועותיכם? 150 מחברי הקהילה ענו, ורובם בחרו במונסטרה מגוונת, שהראינו קודם. זו ככל הנראה לא משאלה שתתגשם בקרוב, לפחות עד שתימצא שיטת גידול מסחרית עבור נסיכת המונסטרות. תמונות שלה, שמופיעות ברשת, הן מאוספים פרטיים, והיא אינה נמכרת במשתלות.

           

           

          הערה חשובה: קחו בחשבון שמונסטרה מגוונת היא פריט נדיר. כך שאם מצאתם במקרה אדנסוני עם עלים שנראים מגוונים, במחיר שאינו מחיר אספנים, שקלו היטב. ייתכן ומדובר בווירוס שתוקף צמחים, ולא בגיוון המיוחל. נקווה שבקרוב יתברר ויתפרסם בנושא עוד מידע בעברית.

           

          המבוקשת השנייה היא אגלונמה פיקטום טריקולור, על אף דמיונה למדי צבא ארה"ב:

           

           

          והשלישית היא פפרומיה פרוסטרטה, שנמכרה פעם במשתלות, ואולי תחזור:

           

           

           

          ולתחזית

          מה סביר יותר שנראה השנה בארץ? פילודנדרונים שונים ומיוחדים (אולי אפילו ה"פינק פרינסס" המבוקשת); זנים של אלוקסיות, שלגבי גידולן עדיין חסר ברשת מידע בעברית; את הסקינדפסוס פיקטוס, שמכונה גם "פוטוס סאטן", כבר ראינו השנה במשתלות, אך למרות יופיו ועמידותו הוא עדיין לא הפך לבן בית שכיח (בימים אלו זנים שלו נמכרים שוב במשתלות, כך שיש לכם הזדמנות שנייה).

           

          השנה לא תוכלו עוד להתעלם מהפילודנדרון ביפי הצנוע, וכדאי שתרכשו אחד לפני שיעלה המחיר, בכ-60-70 שקלים (ורק אם יש לכם מספיק מרחב ליופי המתפרץ שלו).

           

          פילודנדרון ביפי מתפרץ בטרמינל העיצוב בת ים (צילום: רינת טל)
            פילודנדרון ביפי מתפרץ בטרמינל העיצוב בת ים(צילום: רינת טל)

             

            ויש גם צמחים נושנים וטובים שאנחנו רגילים לראות בחצר הבניין המשותף, אך השנה הם ייכנסו פנימה: השפלרה המגוונת (שרק הזמן יאמר אם נצליח לביית אותה), דרצנה מרגינטה במראה עצי, והפיקוס טרינובה "סוויטהארט", שלא תוכלו עוד לסרב לעלי הלב המגוונים שלה.

             

            דרצנה מסנג'נה. הגיעה למשתלות השנה
              דרצנה מסנג'נה. הגיעה למשתלות השנה

               

               

              האספרג המנוצה (בתמונה למעלה) הוא צמח שנוא על בעלי גינות בשל נטייתו להשתלט, שורשיו העמוקים ומפרקיו הדוקרים. לכן רבה היתה פליאתם של אנשי המשתלות, כשהחלו להישאל אם יש אספרג למכירה. שכן אם תגדלו אותו בעציץ ותדללו מעט את עליו, תגלו בעצמכם את יופיו, כצמח שעומד בפני עצמו במראה של עץ יפני, או כרקע לצמחים אחרים. ואחרון חביב, זוכרים את ביפי? השנה הוא לא ייצא לכם מהראש עד שתפנו לו פינה בבית. אני מבטיחה.

               

              ולבסוף – תזכורת חשובה. לא משנה עד כמה אתם בעניין – אל תתפתו להביא לארץ צמחים במזוודה או בדואר. בכל אחד מחלקיהם, או באדמה, יכולות להסתתר סכנות כמו וירוסים, ביצי חרקים, מינים פולשים ועוד.

               

              • תודה רבה למשתלות פרת, מי-עמי בתי צמיחה והשירות להגנת הצומח על המידע שתרמו לכתבה ועל העבודה שהם עושים בשבילנו.

               

               
              הצג:
              אזהרה:
              פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד