צילום: סם יצחקוב

כל מה שתרצו לדעת עם שקלרז - תירוש משרד עורכי דין וגישור

עורכת הדין ליאת שקלרז הורביץ ועורכת הדין דנה תירוש אליהו שמשרדן נבחר על ידי Dun’s 100 למוביל בתחום דיני המשפחה, עונות על שאלות הקוראים

״במקרה של סכסוך משפחתי חשוב לפנות לעו״ד מומחה ובעל ניסיון בתחום, אנחנו עדות למקרים בהם תיק מגיע אלינו לאחר שטופל ע״י עו״ד שאינו מספיק מנוסה בתחום. בגלגול שני יהיה קשה יותר לתקן את שנעשה״  (צילום: Shutterstock)
״במקרה של סכסוך משפחתי חשוב לפנות לעו״ד מומחה ובעל ניסיון בתחום, אנחנו עדות למקרים בהם תיק מגיע אלינו לאחר שטופל ע״י עו״ד שאינו מספיק מנוסה בתחום. בגלגול שני יהיה קשה יותר לתקן את שנעשה״ (צילום: Shutterstock)

עו״ד ליאת שקלרז-הורוביץ ועו״ד דנה תירוש-אליהו

עונות לשאלות הקוראים

 

מימין: עו״ד ליאת שקלרז-הורוביץ, משמאל: עו״ד דנה תירוש-אליהו  (צילום: מיה טנר- האריה החופשי הפקות)
    מימין: עו״ד ליאת שקלרז-הורוביץ, משמאל: עו״ד דנה תירוש-אליהו (צילום: מיה טנר- האריה החופשי הפקות)

     

    רכישת דירה

    רוית: "לאחר החתונה קיבלתי מהוריי חלק מתשלום עבור רכישת דירה, את יתרת התשלום שילמנו בעלי ואני במשותף.

    האם אהיה זכאית לקבל את הכספים במידה וניפרד?״

    תשובה:
    ״ככל וערכתם הסכם הלוואה אל מול הורייך, המסדיר את החזר ההלוואה להם, ו/או ככל וערכת אל מול בעלך הסכם יחסי ממון, המגדיר במפורש כי כספים אלו הינם בבעלותך הבלעדית, ולא יילקחו בחשבון במסגרת איזון הרכוש המשותף במידה ותיפרדו, התשובה הינה כן.

    אך, באם לא ערכת מבעוד מועד הסכם בעניין הכספים שקיבלת מהורייך ואת יתרת הדירה שילמתם מחשבונכם המשותף, הרי שכספים אלו הוטמעו במסגרת רכושכם המשותף, ולא תהי זכאית לקבלם בחוזר במקרה של פרידה״.

     

    ייפוי כוח מתמשך

    חנה: "מהו ייפוי כוח מתמשך? למי מיועד? ומדוע הוא חשוב?"

    תשובה:
    ״ייפוי כוח מתמשך, הוא כלי משפטי חדש יחסית, אשר החליף את מוסד האפוטרופסות המיושן. ייפוי הכוח מאפשר לאדם מעל גיל 18, שמסיבה כזו או אחרת (תאונה, מחלה, זקנה וכד'), נחלש כושרו הקוגנטיבי ואינו יכול לדאוג לענייניו בעצמו, לקבוע מראש מי יוסמך לקבל החלטות במקומו ובאילו עניינים. אדם הממנה לעצמו מיופה כוח, יוכל לבחור באילו מקרים ייכנס ייפוי הכוח לתוקפו, ואת מי על מיופה הכוח ליידע בטרם קבלת החלטות בעניינו. ניתן לבחור מיופה כוח אחד או יותר, ואף לקבוע מיופה כוח חלופי, במידה ונבצר ממיופה הכוח למלא את תפקידו. ייפוי כוח ניתן לערוך בענייני רכוש, מימוש זכויות, בריאות, ובכלל זה כל ענייניו האישיים של אדם. בניגוד למוסד האפוטרופסות, ייפוי כוח אינו טעון אישורו של ביהמ"ש וניתן לערכו באמצעות עו"ד אשר עבר הכשרה מתאימה. לאחר חתימה על ייפוי כוח מתמשך, יפקיד אותו עורך הדין שערך את ייפוי הכוח, אצל האפוטרופוס הכללי. במידה וכבר ירד כושרו הקוגנטיבי של אדם ואינו מסוגל לדאוג לענייניו בעצמו, בית המשפט ימנה לו אפוטרופוס לפי שיקול דעתו ולא בהכרח לפי שיקול דעת האדם, שמונה לו אפוטרופוס״.

     

    דמי מזונות

    רוני: "שמעתי שבתי המשפט ובתי הדין הרבניים פוסקים באחרונה דמי מזונות נמוכים, איפה זה שם אותי, באם לא עבדתי משך כל שנות הנישואין ובעלי היה המפרנס היחיד?

    תשובה:
    ״מזונות קטינים אכן נשחקו בשנים האחרונות, מדובר במגמה רווחת שבאה לעולם נוכח ניסיון צמצום הפער בין המינים, ולאור עקרון העל במשפט הישראלי החותר לשוויון. דמי המזונות צומצמו בפרט בקטינים מעל גיל 6, כאשר פערי ההכנסות בין הצדדים זניחים, בהתאם להנחיות ביהמ"ש העליון. אם לא עבדת במהלך נישואייך ובעלך היה המפרנס היחיד, ודאי יינתן משקל לפער ההכנסות ביניכם לעניין פסיקת דמי המזונות. בל נשכח, מזונות קטינים כשמם כן הם, אלה נועדו כדי לעזור לצד ה"מוחלש" כלכלית, לממן את הוצאות הקטינים השוטפות. בנוסף לזה ייתכן ולפער ההכנסות ביניכם יינתן משקל גם בכל הקשור לחלוקת הוצאותיהם הרפואיות והחינוכיות של הקטינים כחוגים, קייטנות, אבחונים, אורטודנטים וכד׳״.

     

    בגידה

    ליהי: "אם נתפסתי בבגידה, האם אני עלולה להינזק ברכוש או במשמורתי על הילדים?"

    תשובה:
    ״לא ממש! במדינת ישראל אין גירושי אשם אמנם, ידו של הדין הדתי היא ששולטת בכיפה בענייני נישואים וגירושים, אולם, בכל הקשור לחלוקת רכוש בין בני זוג, הדין האזרחי הוא המחייב. במידה ונתפסת בבגידה את זכאית למחצית הרכוש המשותף שנצבר במהלך הנישואין. ודאי שאין בבגידה כדי להשליך על זמני שהות של מי מההורים עם הילדים. השלכות הבגידה בפן הרכושי מסתכמות במניעת זכותך לקבל את סכום הכתובה עליה חתם בעלך ביום נישואיכם, ובמניעת זכותך לתבוע מזונות אשה. הרכוש שצברתם בשנות הנישואין, לרבות הזכויות הסוציאליות שלכם יאוזנו ויחולקו במסגרת פירוק השיתוף, ללא כל קשר לבגידה״.

     

    ייפוי כוח בחשבון הורה וצוואה

    דנה: "אחותי מיופת כוח בחשבון אימי המבוגרת. תחושתי שבזמן האחרון היא מושכת משם כספים לטובתה האישית. מלבד זאת הבנתי כי אחותי לוחצת על אימי לערוך צוואה. כיצד עליי לפעול על מנת לוודא כי זכויותיה של אמי נשמרות?"

    תשובה:
    ״במידה ואימך אינה כשירה לקבל החלטות ואינה מסוגלת לטפל בענינייה בעצמה, יש חשש שגורמים שונים ינצלו את מצבה הקוגנטיבי, לטובתם האישית. על מנת למנוע מצבים כאלו, פני בדחיפות והגישי לביהמ"ש בקשה למינוי אפוטרופוס בעבורה. במידה ואכן ימונה לה אפוטרופוס, הרי שתפקידו להגן על זכויות אימך בכלל הרבדים, ורק אותו אדם שמונה כאפוטרופוס יוכל לפעול בשמה. במסגרת הבקשה למינוי אפוטרופוס, יידרש ביהמ"ש לבדיקת מומחה פסיכיאטר/ניורולוג כדי שיוכל לאמוד את מצבה הקוגנטיבי ולבדוק באם היא אכן זקוקה לאפוטרופוס. באשר לצוואה, אדם שאינו כשיר משפטית אינו יכול לערוך צוואה, לכן, מומלץ להקדים ולערוך צוואה ולא לחכות ל"ערש דווי", אחרת רכוש הנפטר יחולק בהתאם להוראות חוק הירושה״.

     

    תביעת מזונות אשה

    נגה: "בעלי עזב את הבית לאחרונה, מאז הוא דואג רק לצרכי הילדים. הוא הגביל את החשבון המשותף כך שאיני יכולה להוציא כספים ממנו, האם הוא מחוייב לדאוג גם להוצאותיי ולמזונותיי?"

    תשובה:
    ״אשה הקשורה בקשר נישואין זכאית למזונותיה מבעלה כל עוד קשר הנישואין עומד בתוקפו, אלא אם האשה בגדה בבעלה, עזבה ביתה בלא סיבה מוצדקת או שהיא עובדת והכנסתה מספיקה לה. תביעת מזונות אשה יכול ותוגש לבית הדין הרבני או לבית המשפט לענייני משפחה. שימי לב כי אשה תהא זכאית למזונותיה עד מועד הגירושין בפועל בלבד, ואלה לא ישולמו לאחר מועד גירושיכם. במקרים מסוימים ניתן לתבוע "מזונות אישה משקמים" שאינם מוגבלים לתקופת הנישואים ויכולים להמשיך להיות משולמים גם לאחר מועד הגט. בלא קשר למזונות אשה, מזונות הילדים ישולמו עד הגיעם לגיל 21 שנים״.

     

    יישוב סכסוך

    רותי: "מה המשמעות של מי שמגיש ראשון בקשה לישוב סכסוך? אם בעלי פתח בקשה זו לפניי, ומה ההשלכות?״

    תשובה:
    ״בהתאם לחוק להסדר התדיינויות במשפחה, בטרם הגשת תביעות בעניין סכסוך משפטי, על הצדדים לקחת חלק בהליך "יישוב סכסוך" שהוא מעין חוק "גישור חובה", במסגרתו ניתנו לצדדים 60 ימים לצורך ניסיון לסייים את הסכסוך מחוץ לערכאות השיפוט. במסגרת ההליך ייפגשו הצדדים, לפחות פגישה אחת עם עובדת סוציאלית מטעם הרווחה, בסופה, יוכלו לבחור באם מעוניינים להאריך את תקופת יישוב הסכסוך לצורך ניהול מו"מ או שמעוניינים לפנות לעזרת בית המשפט או בית הדין הרבני כדי שיכריע בסכסוך. רק בסיום הליך יישוב הסכסוך, ובמידה ולא הצלחתם ליישבו עד תומו, תינתן לפותח הבקשה ליישוב סכסוך, זכות ראשונים להגיש תביעותיו לערכאה על פי שיקול דעתו, לבית המשפט לענייני משפחה או לבית הדין הרבני. לכן למי שפתח ראשון את הבקשה ליישוב סכסוך מוקנה יתרון, לעיתים משמעותי. מומלץ להיוועץ עם עו"ד מומחה לדיני משפחה, קרוב ככל הניתן למועד הסכסוך המשפחתי, כדי שיוכל להכווינכם נכונה ולמנוע טעויות משפטיות״.

      

    אודות:

    משרד עורכי דין: שקלרז - תירוש נמנה על המשרדים המובילים בתחום דיני המשפחה והירושה בישראל.

    המשרד עוסק בין היתר בתיקי גירושין מורכבים, חלוקת רכוש, משמורת קטינים, מזונות וחטיפות ילדים וכן בתיקי ירושה, הסכמים בין יורשים, צוואות, אפוטרופסות, גישור, ייפויי כוח מתמשכים ועוד.

    המשרד אחראי על מספר תקדימים משפטיים, בין לקוחותיו ידוענים ואנשי עסקים מהמובילים במשק הישראלי.

    במקצועיות חסרת פשרות ועל סמך ותק ונסיון עשיר בשנים, צוות המשרד מלווה כל לקוחה ולקוח תוך שימת לב לפרטים הקטנים שעושים את ההבדל.

     

    ניתן לשלוח שאלות לעורכות הדין

    דוא״ל:

    office@lsh-law.co.il

      

    ר״ג - מנחם בגין 7 (בית גיבור ספורט)

    לפגישת יעוץ חייגו: 072-2237380

      

     

    הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
    הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
     
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד