אחת ולתמיד: נעמה רן מגלה את הכללים לבניית מתכון לעוגה בחושה – ומכאן, הכל אפשרי: משחקים עם הטעמים והתוספות, ויוצרים עוגה שהיא בול בטעם שלכם.
הנוסחה לעוגה הבחושה
(לתבנית קפיץ בקוטר 24 ס"מ,2 תבניות אינגליש קייק או 10 מאפינס)
המרכיבים:
- 1/2 כוס שמן: (קנולה או אחר)/ שמן קוקוס / 100 גרם חמאה מומסת
- 3/4 כוס סוכר: לבן/ סוכר חום/ דבש
- 2 ביצים
- 1/2 כוס נוזלים: חלב (רגיל או צמחי)/ מיץ/ ריווויון/ שוקו/ קפה צונן/ נוזל קוקוס
- 1/2 1 כוסות קמח + חומר תפיחה: קמח תופח/ קמח לבן+1/2 1 כפיות אבקת אפיה, 1/3 1 כוסות קמח כוסמין מלא + 1/2 1 כפיות אבקת אפייה
- 1/8 כפית מלח
- 1 כפית תבלינים: קליפת תפוז או לימון מגוררת, תמצית וניל, סוכר וניל
- תוספות לפי הטעם: שוקולד צ'יפס, אגוזים, פירות מיובשים קצוצים, סוכריות יומולדת
- ציפוי: קצפת, קרם שוקולד, ריבת חלב, אבקת סוכר
ההכנה
מערבבים בקערה את כל החומרים הנוזליים. מערבבים בנפרד את המלח, התבלינים והקמח. מוסיפים לקערת המרכיבים הנוזליים ומערבבים רק עד שהעיסה אחידה. אם יש, מוסיפים את התוספות ומערבבים קצרות לפיזור אחיד. יוצקים לתבנית משומנת ואופים כ־30 דקות (ראו טיפים בהמשך) בחום של 180 מעלות. ציפוי, אם יש, מורחים אחרי שהעוגה צוננת.
הנה כמה דוגמאות שמבוססים על הנוסחה:
עוגת קוקוס עם ריבת חלב
מכינים את עיסת העוגה בהתאם להנחיות בפתיחת הכתבה. יוצקים מחצית מהעיסה לתבנית ומניחים עליה תלוליות של ריבת החלב. מכסים ביתרת העיסה ואופים כ־35 דקות. לאחר שהעוגה צוננת, מחממים במיקרוגל את ריבת החלב והשמנת המתוקה ויוצקים על העוגה. מעטרים בקוקוס.
המרכיבים
- 1/2 כוס שמן קוקוס או רגיל
- 3/4 כוס סוכר
- 2 ביצים
- 1/2 כוס חלב קוקוס
- 1/2 1 כוסות קמח תופח
- 1/8 כפית מלח
- 1/2 כוס ריבת חלב
- 1/3 כוס ריבת חלב+1/3 כוס שמנת מתוקה
- 2 כפות שבבי קוקוס
עוגת שוקולד
במתכון הזה אבקת הקקאו מחליפה חלק מהקמח (באותו אופן אפשר להשתמש בשקדים טחונים). מכינים את העיסה בהתאם להנחיות ואת הקקאו מערבבים עם הקמח או עם המרכיבים הרטובים, לשיקולכם. מאחר שאבקת הקקאו מרירה, הגדלתי קצת במתכון זה את כמות הסוכר. לאחרי שהעוגה מוכנה, מכינים את הציפוי: מסים בהדרגה במיקרוגל את השוקולד והשמנת, עד שאפשר לערבב אותם לקרם אחיד. מצננים קלות ויוצקים על העוגה.
המרכיבים:
- 1/2 כוס שמן
- 1 כוס סוכר
- 2 ביצים
- 1/2 כוס חלב
- 1 כוס קמח תופח + 1/2 כוס קקאו
- 1/8 כפית מלח
- 1 כפית תמצית וניל או 1 שקית סוכר וניל
- 100 גרם שוקולד מריר +1/2 כוס שמנת מתוקה
מאפינס לימון ופירות יער
מאחר שבמקרה זה רצינו להשיג טעם לימוני מודגש, השתמשתי במיץ לימון ובכמות גדולה של קליפת לימון מגוררת. כדי לאזן את החמיצות, הוספתי עוד 1/4 כוס סוכר לנוסחה. ייתכן שלאפיית המאפינס יספיקו 25 דקות, בדקו בעזרת קיסם.
המרכיבים
- 1/2 כוס שמן
- 1 כוס סוכר
- 2 ביצים
- 1/4 כוס חלב + 1/4 כוס מיץ לימון
- 1/2 1 כוסות קמח תופח
- 1/8 כפית מלח
- גרידת קליפת 1 לימון +3 כפות פירות יער מופשרים מסוננים או טריים
עוגת תפוזים הפוכה
מכינים את העיסה בהתאם לנוסחה. בוזקים 2 כפות סוכר בתבנית המשומנת ומניחים בה את פרוסות התפוז. יוצקים עליהן את העיסה ואופים כרגיל. מצננים ואז הופכים את העוגה (אם נוצרה "גבעה" והעוגה לא ישרה, חותכים ומסירים אותה) ומוציאים את התבנית. בוזקים שברי פיסטוק ומגישים.
המרכיבים
- 1/2 כוס שמן
- 3/4 כוס סוכר
- 2 ביצים
- 1/2 כוס מיץ תפוזים
- 1/2 1 כוסות קמח תופח
- 1/8 כפית מלח
- גרידת קליפת 1 תפוז
- 1 תפוז קלוף פרוס דק
- 2 כפות סוכר
- פיסטוק קצוץ
פאנפטי
עוגת יום ההולדת המושלמת: הסוכריות גם בתוכה! מערבבים את הסוכריות עם מעט קמח (ראו בטבלה משמאל), מוסיפים לעיסה המוכנה ומערבבים.
כדי להקל את הכנת השכבות, אני ממליצה לחלק את העיס ל־2 תבניות בקוטר 18–20 ס"מ (כ־35 דקות אפייה). לאחר שהעוגה אפויה וצוננת, מכינים את הקצפת. מורחים מחצית ממנה בין העוגות, רבע על העוגה העליונה ורבע סביב הדפנות. מפזרים סוכריות נוספות. מזל טוב!
המרכיבים
- 100 גרם חמאה מומסת
- 3/4 כוס סוכר
- 2 ביצים
- 1/2 כוס חלב
- 1/2 1 כוסות קמח תופח
- 1/8 כפית מלח
- 1 שקית סוכר וניל
- 2 כפות סוכריות יומולדת + 1 כפית קמח
- 1 שמנת מתוקה + 1 כס חלב + 1 פודינג וניל