על הנסים ועל הלביבות: מתכונים מופחתי שומן וסוכר לאירוח בחנוכה

יבואו אורחים להדלקת נרות? לצד – או במקום – כל השחיתויות הטעימות של החג, הנה הצעה לכמה מנות קלות ומאוזנות (ואז אין שום בעיה לגמור בשיר מזמור)

הכי חנוכה, אבל אחרת. לביבות ירק אפויות עם קמח חומוס (צילום: שרית גופן סגנון: עמית דונסקוי)
הכי חנוכה, אבל אחרת. לביבות ירק אפויות עם קמח חומוס (צילום: שרית גופן סגנון: עמית דונסקוי)

לא כל המנות שאתם מגישים בחג צריכות להיות עמוסות בשמן או סוכר, אפשר גם אחרת. בעזרת עמית דונסקוי, תוכלו לבחור ביותר אפייה ויותר ירקות. והכי חשוב - הכל גם טעים מאוד.

 

ללא גלוטן: לביבות ירק אפויות עם קמח חומוס

הכי חנוכה – אבל אחרת. מעדן נפלא (ומזין מאוד!) גם כנשנוש וגם כמנה ראשונה לארוחה.

 

המרכיבים (כ־24 יחידות)

  • 4 כפות שמן זית
  • 400 גרם דלעת, קלופה וחתוכה לקוביות
  • 2 קישואים, חתוכים לקוביות
  • 3 תפוחי אדמה, קלופים וחתוכים לקוביות
  • 2 כוסות מים
  • מלח, פלפל שחור
  • 1 ביצה
  • 2 כוסות קמח חומוס
  • לשימון: מעט שמן זית
  • לעיטור: מעט נבטי בזיליקום

ההכנה

1. מחממים את שמן הזית בסיר רחב ומטגנים את כל הירקות עד הזהבה. מוסיפים את המים, מביאים לרתיחה, מנמיכים את האש, מכסים ומבשלים כ־40 דקות, עד שהירקות רכים מאוד. מעבירים למסננת ומניחים לצינון ולהגרת נוזלים.

2. מחממים את התנור ל־180 מעלות ומרפדים שתי תבניות בנייר אפייה.

3. מעבירים את הירקות לקערה ומועכים למחית חלקה, מוסיפים מלח ופלפל בנדיבות, את הביצה ואת קמח החומוס ומערבבים היטב.

4. בעזרת כף, מניחים לביבות בתבניות. בוזקים בכפית מעט שמן זית על כל לביבה.

5. אופים כ־35 דקות, עד שהלביבות זהובות (אין צורך להפוך). מוציאים. אם רוצים, מפזרים נבטי בזיליקום ומגישים.

איך שומרים? עד 3 ימים, במקרר. 

 

לביבות ירק אפויות עם קמח חומוס  (צילום: שרית גופן סגנון: עמית דונסקוי)
    לביבות ירק אפויות עם קמח חומוס (צילום: שרית גופן סגנון: עמית דונסקוי)

     

    טבעוני: קדרה מהירה של פטריות וערמונים

    "מוקפץ חורפי", כך קוראים אצלי למחבת הזו, שכולם אוהבים.

     

    המרכיבים (8 מנות)

    • 4 כפות שמן זית
    • 1 בצל גדול, קלוף ופרוס לפרוסות דקיקות
    • 2 שיני שום, קלופות ומגוררות
    • 250 גרם פטריות שמפיניון, חצויות לפי הצורך
    • 250 גרם פטריות יער חומות, חצויות או חתוכות לרבעים
    • 250 גרם ערמונים קלופים (נמכרים באריזות ואקום ברשתות השיווק)
    • מלח, פלפל שחור
    • 1/4 כפית אגוז מוסקט מגורר
    • 1 כף סילאן

    ההכנה

    1. מחממים את שמן הזית במחבת ומטגנים את פרוסות הבצל עד הזהבה.

    2. מוסיפים את השום, הפטריות והערמונים ומטגנים תוך ערבוב עדין 3-2 דקות. מוסיפים מלח ופלפל, את המוסקט והסילאן ומערבבים.מבשלים עוד כ־5 דקות, עד שהפטריות מזהיבות.

    3. מסירים מהכיריים ומגישים חם.

    איך שומרים? עד 3 ימים, במקרר.

     

    קדרה מהירה של פטריות וערמונים  (צילום: שרית גופן סגנון: עמית דונסקוי)
      קדרה מהירה של פטריות וערמונים (צילום: שרית גופן סגנון: עמית דונסקוי)

       

      דג דניס עם ירקות ירוקים

      מנה עיקרית קלילה, טעימה ובריאה, מסוג המנות שכשהיא מוגשת לשולחן היא מעוררת קריאות וואו. שילוב אסייתי וים־תיכוני – זה אפשרי, בדוק!

       

      המרכיבים (6 מנות)

      • 500 גרם פילה דניס, חתוך לקוביות בגודל 2 ס"מ
      • 1/2 כוס קמח
      • מלח, פלפל שחור
      • לירקות הירוקים
      • 2 כפות שמן
      • 4 שיני שום
      • 2 כוסות שעועית ירוקה, מופשרת
      • 300 גרם פרחי ברוקולי
      • 2 זוקיני ירוקים, חתוכים לרצועות
      • 1 כפית שמן שומשום
      • 1 כף דבש
      • 2 כפות רוטב סויה
      • 1 כף רוטב צ'ילי מתוק

      ההכנה

      1. מחממים את התנור ל־180 מעלות ומרפדים תבנית בנייר אפייה.

      2. מפזרים על קוביות הדגים מלח ופלפל. טובלים את הקוביות בקמח ומניחים בתבנית. צולים את הדג כ־10 דקות בלבד, עד שנוצר עליו מעין קרום אפוי.

      3. הירקות: מחממים את השמן במחבת גדולה. מטגנים קצרות את השום ומוסיפים את כל שאר הירקות. מקפיצים בעדינות כ־4 דקות. מוסיפים את שמן השומשום, הדבש והרטבים ומערבבים בעדינות.

      4. מוסיפים למחבת את קוביות הדגים, יוצקים עליהן מהרוטב ומניחים עליהן ירקות. מכבים את הלהבה ומשהים (ללא כיסוי) כ־5 דקות. מגישים.

      איך שומרים? עד יומיים, במקרר.

       

      דג דניס עם ירקות ירוקים  (צילום: שרית גופן סגנון: עמית דונסקוי)
        דג דניס עם ירקות ירוקים (צילום: שרית גופן סגנון: עמית דונסקוי)

         

        סלט עדשים עם ירקות

        טעים ובריא, ועם עוקץ קטן ברוטב שנותן הרבה טעם. אם כבר מבשלים עדשים - אני ממליצה להכין כמות כפולה, ולהקפיא חצי מהן. העדשים נשמרות במקפיא עד חודש. בפעם הבאה שתרצו להכין סלט – או כל דבר אחר – העבירו אותן למקרר לכמה שעות, והן יהיו מוכנות לשימוש.

         

        המרכיבים (8 מנות)

        • 1/2 1 כוסות (250 גרם) עדשים שחורות
        • 3 פלפלים בצבעים שונים (אדום, כתום, ירוק)
        • 1 גזר, קלוף
        • 1 בצל, קלוף

        לרוטב:

        • 1/4 כוס שמן זית
        • מיץ מ־1 לימון
        • מלח, פלפל שחור
        • 1/4 כפית כמון
        • 1/4 כפית פלפל צ'ילי יבש טחון
        • אפשרות להגשה: סלט טחינה

        ההכנה

        1. שמים את העדשים בסיר, ממלאים במים ומבשלים כ־35 דקות ברתיחה עדינה, עד שהן מתרככות. מסננים ומניחים לצינון.

        2. בינתיים קוצצים את כל הירקות לקוביות קטנטנות.

        3. הרוטב: מערבבים היטב את כל מרכיביו.

        4. הרכבת הסלט: מניחים בצלחת הגשה את העדשים והירקות, יוצקים את הרוטב, מערבבים היטב ומגישים, מומלץ לצד סלט טחינה.

        איך שומרים? עד 3 ימים, במקרר.

         

        סלט עדשים עם ירקות  (צילום: שרית גופן סגנון: עמית דונסקוי)
          סלט עדשים עם ירקות (צילום: שרית גופן סגנון: עמית דונסקוי)

           

          אופציה לטבעוני: סיגרים של פילו ושוקולד

          שילוב מנצח שמתפצפץ בפה עם כל ביס.

           

          המרכיבים (6 יחידות)

          • 6 עלי פילו, מופשרים

          למלית:

          • 200 גרם שוקולד מריר
          • 100 מ"ל קרם קוקוס או שמנת להקצפה
          • 1 כוס אגוזי לוז מסוכרים (ברס. להשיג בחנויות מתמחות)
          • 1/2 כוס אגוזי מלך קצוצים גס
          • 1/2 כוס פתיתי קוקוס
          • 4 כפות שמן קוקוס או שמן חמניות
          • 2 כפות אבקת סוכר

          ההכנה

          1. המלית: שמים בכלי מתאים את השוקולד ואת קרם הקוקוס (או השמנת) וממסים בהדרגה במיקרוגל, עד שאפשר לערבב אותם לקרם חלק.

          2. מוסיפים לשוקולד 3/4 כוס מהברס, את האגוזים והקוקוס ומערבבים. מצננים כחצי שעה במקרר.

          3. מחממים את התנור ל־180 מעלות ומרפדים תבנית בנייר אפייה.

          4. פורשים עלה פילו על משטח העבודה (את השאר מניחים בצד, מכוסים במגבת נקייה). מברישים אותו במעט שמן ומקפלים לחצי. בעזרת כפית, מניחים מקרם השוקולד לאורך הצלע הקצרה של המלבן (משאירים שוליים נקיים משני הצדדים). מקפלים את שני צדי המלבן פנימה, על המלית, ומגלגלים לגליל. מכינים כך את כל הגלילים.

          5. מניחים את הגלילים בתבנית ומברישים אותם במעט שמן. מפזרים על כל גליל מעט ברס.

          6. אופים כ־12 דקות, עד הזהבה, ומוציאים. אם רוצים - בוזקים מעט אבקת סוכר. מגישים חמים.

          איך שומרים? עד יומיים, במקרר.

           

          סיגרים של פילו ושוקולד  (צילום: שרית גופן סגנון: עמית דונסקוי)
            סיגרים של פילו ושוקולד (צילום: שרית גופן סגנון: עמית דונסקוי)

             

             

            הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
            הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
             
            הצג:
            אזהרה:
            פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד