המס הוורוד: למה גברים משלמים שליש מחיר מנשים עם תספורת זהה?

אריאל כהן הסעירה את הרשת כשמחתה על כך שאחיה משלם 40 שקל על תספורת קצרה בעוד היא משאירה 120 שקל על תספורת דומה. האם זוהי תחילתו של שינוי?

אריאל לוי. "זה כואב לי בחלק בלב שאחראי על הצדק, אבל זה כואב לי גם בכיס" (צילום: אלינור טג'ר)
אריאל לוי. "זה כואב לי בחלק בלב שאחראי על הצדק, אבל זה כואב לי גם בכיס" (צילום: אלינור טג'ר)

לפני כחודש החליטה אריאל כהן (18 וחצי) מפרדס־חנה־כרכור לגזור את שערה הארוך ולעבור לתספורת קצרה. היא נכנסה לאחת המספרות בשכונת הדר בחיפה (שם היא עושה שירות לאומי), הסתפרה ושילמה 120 שקל. 

כעבור שבועיים השיער צמח וכהן יצאה לחפש במקום מגוריה מספרה שתעשה את העבודה במחיר הוגן. "נכנסתי לעשר מספרות שונות", היא מספרת, "אמרתי בנימוס ובעדינות שאני רוצה להסתפר ושאלתי אם המחיר יהיה לפי תספורת של נשים או של גברים. בכל מספרה קיבלתי תשובה אחרת: היו מספרות גברים שלא הסכימו לספר אותי מטעמי דת, במספרות אחרות אמרו: 'ככה זה, אין מה לעשות, את אישה. תספורת נשים זה לנשים, תספורת גברים זה לגברים'. היה מי שאמר לי: 'צאי מהמספרה, אני לא מעונין להמשיך את הדיון' והשיא היה ספר אחד שאמר לי: 'אם זה כל כך מפריע לך, במקום להתלונן, את יכולה לכרות את הציצי שלך ואז אני אספר אותך ב־30 שקל'. יצאתי מהסיבוב הזה כועסת ומתוסכלת מאוד. החלטתי לבדוק גם דרך האינטרנט ופניתי לכמה מספרות בכפר־סבא ובתל־אביב, אבל התגובות היו דומות: 'אין מה לעשות, זה המצב'".

 

 האזינו לכתבה. הוקלט על ידי הספריה המרכזית לעיוורים ולבעלי לקויות קריאה – המרכז לתרבות מונגשת

מחאת "המס הוורוד", שכבר רצה בעולם, מבטאת את פערי המחיר שנשים נאלצות לשלם על מוצרים ושירותים "נשיים", בהשוואה למחיר שמשלמים גברים: אנחנו משלמות יותר על סכיני גילוח ייעודיים לנשים, על דאודורנטים, בגדים, בשמים ועוד

 

כהן העלתה פוסט נזעם לפייסבוק. "למי שלא מכיר אותי קוראים לי אריאל, אני בת 18 וחצי ואני אישה", היא כתבה. "יש לי אח שקוראים לו רועי, הוא בן 15 והוא גבר. רועי ואני מסתפרים באותה תספורת, רועי מסתפר ככה כי לדעתו ככה יפה לו, אני מסתפרת ככה כי לדעתי ככה יפה לי. שנינו יושבים על כיסא הספר, הספר עובד על השיער שלנו ככה וככה דקות, מספר אותנו בדיוק באותה טכניקה, רועי משלם לספר 40 שקל, נותן לו כיף של גברים והולך הביתה. אני משלמת לספר 120 שקל והולכת הביתה כעוסה. בחיפושיי אחר ספר שייקח כסף על התספורת ולא על המגדר שלי נתקלתי בתגובות שונות... אם רועי משלם שליש מחיר ממני, כי במקרה במרחק 40 סנטימטר מהפרצוף שלי יש חזה, זהו שוביניזם, רבותיי, וזה כואב לי בחלק בלב שאחראי על הצדק, אבל זה כואב לי גם בכיס. כי זה כסף. זה הכסף שלי. מצרפת תמונה שלי ושל רועי אחי, שנינו יפים, אחת מאיתנו כועסת. האישה מבינינו".

 

הפוסט הגיע לעמוד הפייסבוק "סטטוסים מצייצים" וקיבל כמעט 18,000 לייקים ו־840 שיתופים, נוסף על 400 שיתופים מהעמוד האישי שלה. "התברר לי שזו נקודה שלא עלתה עד עכשיו לסדר היום החברתי", היא אומרת כמה ימים אחרי שהפוסט התפוצץ ברשת. בין התגובות לפוסט היו לא מעט תגובות של ספּרים, חלקם כתבו לה: "זו לא אותה תספורת" או "זו לא אותה צפיפות שיער". היו גולשים שכתבו: "אל תתלונני, את עושה שנה פחות בצבא" או "נשים, אתן יוצאות לפנסיה כמה שנים לפנינו", והיו גברים בעלי שיער ארוך שסיפרו בפליאה שגובים מהם מחיר תספורת של גבר למרות האורך. היה גם ספר שהציע לה תספורת חינם אצלה בבית.

 

אז איפה הסתפרת בסוף?

"במספרת 'גזורים' בפרדס־חנה־כרכור ושילמתי 50 שקל - לפי התספורת ולא לפי המגדר".

 

הפוסט של אריאל (צילום: מתוך הפייסבוק של אריאל כהן)
    הפוסט של אריאל(צילום: מתוך הפייסבוק של אריאל כהן)

     

    הוויראליות של הפוסט משתלבת במחאת "המס הוורוד", שכבר רצה בעולם ומבטאת את פערי המחיר שנשים נאלצות לשלם על מוצרים ושירותים "נשיים", בהשוואה למחיר שמשלמים גברים: אנחנו משלמות יותר על סכיני גילוח ייעודיים לנשים, על דאודורנטים, בגדים, קרמים, בשמים ועוד.

     

    אז מה צריך לעשות כדי שהאפליה הזו תיפסק? מחאה ציבורית היא צעד ראשון ומבורך, ואולי בעקבותיה גם תגיע חקיקה.

     

     

    "תספורת לגבר בדרך כלל יותר קלה מתספורת של אישה" (צילום: Shutterstock)
      "תספורת לגבר בדרך כלל יותר קלה מתספורת של אישה"(צילום: Shutterstock)

       

      מעצבי השיער: "תספורת נשית לוקחת יותר זמן"

      יאיר קמיר, מעצב שיער ובעל בית ספר לעיצוב שיער, יו"ר ארגון מעצבי השיער בהתאחדות בעלי מלאכה: "תספורת לגבר בדרך כלל יותר קלה מתספורת של אישה. קשה להגדיר מחיר לפי אורך השיער ואי־אפשר לקבוע שתספורת קצרה זו עבודה יותר קלה. לפעמים גם תספורת קצרה לוקחת שעה. בשביל זה יש מחירון, שחובה להציגו במקום בולט במספרה. בנוסף, יש לציין שמעצב שיער שמתמחה בנשים משקיע הרבה יותר זמן וכסף מספּר גברים כדי להתמקצע - ולהשקעה הזו יש מחיר".

       

      מעצב השיער קובי מרקורי מתל־אביב: "אם אישה רוצה תספורת גברית בעזרת מכונה, היא צריכה לשלם אותו דבר כמו גבר, אבל אם אישה עם שיער ארוך מבקשת תספורת שמצריכה עיצוב, בהתאמה לתווי הפנים שלה, דבר שמצריך מקצועיות רבה, היא תצטרך לשלם יותר.

      "אם גבר מבקש תספורת שמצריכה עיצוב, כולל פיאות וזקן, המחיר יצמח בהתאם, עד 150 שקל. לדעתי, גבר ואישה צריכים לשלם מחיר זהה וכדאי שמישהו במדינה יקבע מחירון אחיד לגברים ולנשים, שיהווה ממוצע של המחירונים הנפרדים, וכך אולי תספורת תהפוך למוצר צריכה בסיסי, במחיר שווה לכל נפש".

       

      עינת סברלו, מעצבת שיער מתל־אביב: "נשים שבאות להסתפר במכונה צריכות לשלם בדיוק כמו גבר, כי הזמן הוא אותו זמן. ההבדל היחיד שמסביר את הפער במחירים הוא העובדה שגבר בא להסתפר כל שלושה שבועות ואישה כל חצי שנה. גבר שצריך לחדש תספורת קצוצה כל שלושה שבועות לא ישלם 150 שקל. בנוסף, תספורת גברים היא לרוב קצרה ופשוטה. אצל אישה, לעומת זאת, יש אלמנטים חשובים שיש להתייחס אליהם בעיצוב השיער, יש כאן המון פסיכולוגיה. אישה צריכה את תשומת לבו של הספר ותספורת של אישה יכולה לקחת אפילו שעה. ולא, אני לא חושבת שיש לחוקק מחירון אחיד לתספורת גברית ונשית".

       

      הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
      הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
       
      הצג:
      אזהרה:
      פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד