המדריך לבית צומח: איך להפוך את הדירה שלכם לג'ונגל ירוק כל השנה

אילו צמחים מתאימים לפנים הבית וגם לכם? למה כדאי לצלם את הצמח במשתלה? ואיך יודעים אם הוא עצוב או שמח? עצות מעולות וטיפים מנצחים לגידול צמחי בית

כלל אצבע למציאת צמחים שמסתדרים עם פחות אור: הם ירוקים כהים יחסית עם עלים מגוונים פחות (צילום:  Shutterstock)
כלל אצבע למציאת צמחים שמסתדרים עם פחות אור: הם ירוקים כהים יחסית עם עלים מגוונים פחות (צילום: Shutterstock)
פינה ירוקה בסלון בית שעיצבה אדריכלית רותי בר–און גיל. עיצוב בית עם צמחים: רינת טל "סוקולינה"  (צילום: רינת טל)
פינה ירוקה בסלון בית שעיצבה אדריכלית רותי בר–און גיל. עיצוב בית עם צמחים: רינת טל "סוקולינה" (צילום: רינת טל)

חולמות על ג'ונגל אורבני של עציצים בביתכן הפרטי? או מסתפקות בשניים-שלושה צמחים שיקשטו את הסלון? בכל מקרה, רינת טל (succulina.com) נותנת עצות מעולות שיעזרו לכן להתחיל, להמשיך ולהצליח בגידול צמחים בבית:

 

כשאתן נכנסות למשתלה עִברו את שורות צמחי החוץ, התבלינים הארומטיים והפרחים המהפנטים והתאפקו לא לקנות אותם (אלא אם כן יש לכן גינה או מרפסת מאוד שמשית ואתן מוכנות להשקות המון). לכו היישר לאזור צמחי הבית, שהוא בדרך כלל מקורה, והתחילו לבחור. כעת הכי חשוב הוא: שהצמח יהיה יפה בעיניכן.

 

אם אתן רוצות להגדיל את סיכויי ההצלחה, בחרו בצמחים הבוגרים. ההבדל ביניהם לבין השתילים הצעירים יכול להגיע לכמה עשרות שקלים, אבל הוא יבטיח את חוסנם, ייתן נפח ירוק (שייקח המון זמן לגדל לבד), ויצריך השקיה פחות תכופה. לעומת זאת, אם באתן ללמוד עם ניסוי וטעייה ולהתנסות בזנים שונים, לכו על השתילים הצעירים והזולים.

 

צלמו את הצמח בצמוד לשלט עם השם שלו, כך תוכלו לחזור ולהיזכר בו כשתזדקקו לעצה מד"ר גוגל.

 

מִצאו את הפינה הכי מוארת שיש לכן בבית והתחילו למלא אותה בצמחים. כל צמח חדש הביאו לשם תחילה על מנת להבטיח לו התחלה טובה. רק אחרי תקופה, כשתרגישו שהבנתן את הצמח, תוכלו להתנסות ולהרחיק אותו 3-2 מטרים מהחלון אל תוך הבית. אחר כך חכו כמה שבועות ושימו לב איך הוא מגיב למעבר לאזור פחות מואר.

 

מדף עמוס צמחים בבית שעיצבו אביטל טהורי ונועם פריש ל–noi.homedesign (צילום: הילה עידו)
    מדף עמוס צמחים בבית שעיצבו אביטל טהורי ונועם פריש ל–noi.homedesign(צילום: הילה עידו)

     

    כלל אצבע למציאת צמחים שמסתדרים עם פחות אור: הם ירוקים כהים יחסית עם עלים מגוונים פחות.

     

    שימו לב לאורך זמן כיצד מתנהגות אלומות האור הנכנסות לביתכם, מהיכן הן נכנסות, לאיזה אזור הן מגיעות, בין אלו שעות וכיצד כל זה משתנה בין העונות. לימדו להעריך כמויות שונות של אור בביתכם. אור הוא טוב לצמחים - וגם לאנשים.

     

    זכרו שצמח בתוך הבית זקוק לכמות פחותה משמעותית של מים לעומת צמח חוץ, והוא יזדקק לפחות מים ככל שיוצב במקום פנימי וחשוך יותר. איך תדעו מתי להשקות? השקו רק כאשר האדמה בעומק העציץ כמעט לגמרי יבשה. אפשר להכניס אצבע או מקל, ממש כמו עוגה, או להזמין מד לחות לאדמה. המד יעזור לכן לדעת זאת בביטחון רב יותר, עד שכבר תדעו לזהות זאת לבד.

     

    כשאתן חולפות ליד הצמחים שלכן, הקדישו רגע להתבוננות בהם. שימו לב אם הגוונים או צורת העלים השתנו, אם הוא נראה שמח או עצוב. בדקו איך הוא נראה לפני ואחרי השקיה, בחורף ובקיץ וכן הלאה. לימדו להכיר אותו וגלו למה הוא זקוק, ממש כמו תינוק. צמחים חדשים, וגם כאלה שהם מפונקים או יקרים במיוחד, או כאלה שמצבם עגום וזקוקים לשיקום, כדאי למקם במקום שאתן נמצאות בו הרבה, כדי שתוכלו לעקוב אחריהם בקלות.

     

    מוארת מספיק? תלו צמחים במקלחת (צילום:  Shutterstock)
      מוארת מספיק? תלו צמחים במקלחת(צילום: Shutterstock)

       

      אחרי מחסור באור, הבעיה מספר שתיים של צמחים בבית היא מחסור בלחות באוויר (איך להתבלבל עם השקיה). לכן, הרחיקו ככל הניתן את הצמחים מהמזגן, ואם אתן מוכנות להשקיע בהגברת הלחות השתמשו במתז ורססו את העלים במים על הבוקר, או קנו מפזר לחות (Diffuser או Water humidifier). אם אין לכן אפשרות או כוח לעשות אף אחד מהדברים האלו, כדאי שתימנעו מצמחים שהם צרכני לחות כבדים, כמו שרכים וקלתיאות, והעדיפו צמחים מדבריים (כמו קקטוסים וסוקולנטים) או צמחים טרופיים עמידים יותר. לחילופין, אם המקלחת שלכן מוארת מספיק, תלו צמחים במקלחת.

       

      הצמח סובל מקצוות יבשים ומשולי עלים צהובים או חומים? קודם כל גזרו אותם – ככה יהיה לכן קל יותר לעקוב אם נוצרו קצוות וכתמים חדשים. במקביל, חפשו את מקור הבעיה.

       

      אז מהי באמת הבעיה? זה יכול להיות מידת האור והלחות שמקבל הצמח, השקיית יתר או חסר, איכות מי ההשקיה, החומר שממנו עשוי הכלי, דישון עודף או חוסר דישון, מצב השורשים, מזיקים ועוד. אבל זכרו שלפעמים זה עניין עונתי, והצמח ייראה טוב יותר עד העונה הבאה. לכן גם לא כדאי להתייאש מהר מדי: צמחים יכולים להשתקם מכל מצב כמעט, למעט ריקבון (שעליו תעיד התדרדרות מהירה במצב הצמח).

       

      מִצאו את הפינה הכי מוארת שיש לכן בבית והתחילו למלא אותה בצמחים. כל צמח חדש הביאו לשם תחילה על מנת להבטיח לו התחלה טובה. רק אחרי תקופה, כשתרגישו שהבנתן את הצמח, תוכלו להתנסות ולהרחיק אותו 3-2 מטרים מהחלון אל תוך הבית (צילום:  Shutterstock)
        מִצאו את הפינה הכי מוארת שיש לכן בבית והתחילו למלא אותה בצמחים. כל צמח חדש הביאו לשם תחילה על מנת להבטיח לו התחלה טובה. רק אחרי תקופה, כשתרגישו שהבנתן את הצמח, תוכלו להתנסות ולהרחיק אותו 3-2 מטרים מהחלון אל תוך הבית(צילום: Shutterstock)

         

        יש לכן שאלות? התייעצו בקבוצות פייסבוק מתאימות (קבוצת אורבן ג'ונגל לצמחי פנים, קבוצות גינון שונות לצמחי חוץ). אבל כשאתן מעלות תמונה של הצמח שלכן כבדו אותו ואותנו הצופים בתמונה אסתטית! תמונות שמצולמות בחושך, בזווית לא מחמיאה, בתקריב על מחלות ונגעים – תעודד גלילה מהירה הלאה.

         

        כל תשובה שאתן מקבלות, קחו בערבון מוגבל, בגדר הצעה לבדיקה. רק אתן האימהות של הצמח, מכירות אותו לאורך זמן, נמצאות לידו ויכולות לבדוק אותו מקרוב. התייחסו לתשובות שתקבלו כהצעות לבדיקה שאולי לא חשבתן עליהן. ריקבון ויובש, למשל, עלולים להיראות דומה מאוד, ורק בדיקה של מצב האדמה תוכל לסייע בבירור.

         

        השאירו את הצמחים שלכן בעציצים שקל לשלוף אותם מהם, כך שבעת הצורך תוכלו להגיע אל האדמה, לגעת בה, לפורר ולחוש, לבדוק את מצב השורשים, לגלות רמזים באדמה, לרענן אותה וכו'. שימו אותם במקום נוח כך שיהיה קל להגיע אליהם, להשקות אותם ולשים לב אליהם.

         

        השאלון שיעזור לך לבחור את הצמח המדויק עבורך

        לא יודעת אלו צמחים מתאימים גם לתנאים בבית וגם לתקציב ולהעדפות שלך? בואי נעזור לך לבחור:

         

         

         

         
        הצג:
        אזהרה:
        פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד