גלישה נעימה: כל מה שחייבים לדעת כשמתכננים חופשת סקי חורפית

חולמים להחליק במדרונות לבנים ומושלגים? העניין לא פשוט כל כך, בייחוד למתחילים. הנה דברים שחשוב וכדאי לזכור ולעשות לפני שמזמינים חופשת סקי וגם במהלכה

הפעם הראשונה היא קשה, מסובכת, מסורבלת ואף מסוכנת. צריך להגיע מאורגנים ומצוידים למופת  (צילום: Shutterstock)
הפעם הראשונה היא קשה, מסובכת, מסורבלת ואף מסוכנת. צריך להגיע מאורגנים ומצוידים למופת (צילום: Shutterstock)
לא מעט אנשים שיוצאים לראשונה בחייהם לחופשה באתרי סקי, אומרים לעצמם לעתים: "חבל להשקיע, אנחנו רק רוצים לראות איך זה, נשכור פה איזו דירת נופש זולה, נעלה למסלולים וקצת נטעם מהשלג". אז זהו, שבדיוק להפך: סקי – אולי יותר מכל סוג אחר של נופש, חופשה וספורט - הוא עניין מקצועי. הפעם הראשונה היא קשה, מסובכת, מסורבלת ואף מסוכנת. צריך להגיע מאורגנים ומצוידים למופת (גם בגלל תנאי מזג האוויר וגם בגלל הצורך בציוד מיוחד), לבחור מקום לינה מתאים (כזה שקרוב לרכבלים ולמסלולי הגלישה), והכי חשוב - לקבל הדרכה מקצועית ורצוי בשפה מוכרת (עברית).

 

הנה כמה דברים חשובים לפני שמזמינים חופשת סקי, וגם במהלכה:

 

צעדים ראשונים בתחום? תשקיעו

חיפוף, חלטורה או חופשת "לואו־קוסט" מתאימים אולי לחופשה בסגנון "בטן־גב" באיי יוון, בריביירה הבולגרית או בחוף הגיאורגי של הים השחור, אבל לא לאתרי סקי, ודאי שלא במפגש הראשון עם הספורט הלבן. אם מגיעים בפעם הראשונה ורוצים לנסות – חובה ללכת על הטוב ביותר:

 

קנו חבילה מלאה הכוללת טיסות, העברות, אירוח ראוי, סקי־פס מתאים, הדרכה מקצועית וציוד משובח.

עשו הכנה מתאימה מראש, קבלו עצות מאנשי מקצוע ומחברים מנוסים.

חפשו את הדיל הטוב והמקצועי ביותר, למשל ב"קלאב־מד", שמתמחים בנושא (ויש בישראל עוד גופים טובים ומקצועיים לנושא).

בחרו אתר מוצלח ומתאים לחופשת הסקי הראשונה. אחרי כן, אם תאהבו את זה, ואם תרצו לטעום עוד – תוכלו להתמקצע, לחפש אפשרויות להוזיל את החופשות, ובהחלט יש דרכים לעשות זאת. זכרו – על הפעם הראשונה תוציאו הרבה כסף, כי בסקי אין קיצורי דרך.

 

קנו חבילה מלאה וציוד משובח  (צילום: Shutterstock)
    קנו חבילה מלאה וציוד משובח (צילום: Shutterstock)
     

     

    ביטוח, ביטוח, ביטוח

    סקי הוא ספורט אתגרי, אקסטרימי ומסוכן. פציעות, גם קשות וגם לגולשים מנוסים, הן עניין יומיומי באתרי הסקי. המסוקים המטרטרים מפעם לפעם מעל המסלולים לא מרחפים שם לצורכי צילום, אלא בדרך כלל כדי לחלץ נפגעים.

     

    בגלל החשש מפציעה, חשוב במיוחד לעשות ביטוח מתאים לנושא ספורט החורף לפני שיוצאים מהארץ, כולל כל החבילה שמציעות חברות הביטוח: חילוץ והטסה. אל תחשבו אפילו על חיסכון בסעיף זה.

     

    הקפידו לבטח גם את מי שמצהיר שאינו מתכוון לעשות סקי, כי אפילו אם סתם החלקתם על משטח קפוא ברחוב באתר סקי כלשהו - בחברת הביטוח יראו את הפציעה כאילו התרחשה במהלך הגלישה, ולא ישלמו לכם אגורה אם לא דאגתם לביטוח מתאים.

     

    נסיעות, תחבורה ונהיגה

    על המפה נראים המרחקים בין נמלי התעופה הסמוכים להרי האלפים - ז'נבה, ליון, גרנובל או שאמברי - ובין אתרי הסקי, קרובים למדי, אבל זו טעות אופטית. למעשה, הנסיעה מנמלי התעופה לאתרים השונים נמשכת בממוצע שעתיים ואפילו שלוש, רובה נעשית בדרכים צרות, מפותלות, מסוכנות ולעתים גם פקוקות – שהרי אתם לא לבד שם בהרים. לכן:

     

    אם רכשתם חבילה מלאה באחר המועדונים ("קלאב־מד", למשל), הכוללת העברות, ואינכם מתכוונים לצאת מאתר הסקי לטיולים בסביבה, ותרו על מכונית שכורה וסעו בהסעה המאורגנת.

     

    זכרו, עניין ההעברות מנמלי התעופה לאתרים הוא יקר במיוחד. נסיעה במונית למשל, מז'נבה לאתרים כמו ואל טורנס, ואל דיזר או לה פלאן עלולה להסתכם במאות אירו. כך שאם חסכתם על רכב או על חבילה הכוללת העברות – למעשה בזבזתם (טיפ: יש תחבורה ציבורית – אוטובוסים ורכבות - הפועלת בין נמלי התעופה לאתרי הסקי. היא זולה יותר אבל שימושית ונוחה פחות, וגם לא מגיעה לכל מקום).

     

    חלום לבן. אתר הסקי les-vallees-Menuires  (צילום: Shutterstock)
      חלום לבן. אתר הסקי les-vallees-Menuires (צילום: Shutterstock)

       

      אם בכל זאת בחרתם לשכור רכב:

       

      רוב הכבישים בהרי האלפים – בעיקר אלה המטפסים לאתרי הסקי – צרים, מפותלים, חשוכים וחסרי שוליים או מעקות בטיחות. הנהיגה, לפיכך, מחייבת ערנות רבה.

       

      עשו מאמץ להימנע מנהיגה בשעות החשיכה, בייחוד במזג אוויר גשום או ערפילי או כשעננים נמוכים מכסים את ההרים והדרכים.

       

      למדו את הדרך מראש. העיפו מבט במפה, נסו להכיר מראש את המסלול, את הפניות ואת הצמתים.

       

      היעזרו באפליקציות ניווט. ווייז, למרבה הצער, אינה יעילה במיוחד בהרי האלפים, בעיקר בגלל שמספר המשתמשים בה באזור אינו גבוה. גם המפות של גוגל או אפל לא יבריקו כאן. אפשר לנסות את אפליקציית ViaMichelin, שמתמחה בטיולים ובמסלולים באירופה. אם אינכם רוצים להשתמש בחבילת גלישה יקרה – נסו את אפליקציית Here WeGo. התקינו אותה על הנייד עוד בבית והורידו את מפות צרפת, שווייץ ואיטליה מתוך האפליקציה. אפשר לנווט בה כשאתם מחוברים לרשת (ולקבל עדכוני תנועה), אבל אפשר גם בלי להתחבר לרשת.

       

      מומלץ מאוד לקבל עצות דרך מהמקומיים.

       

      אין מעבר. רוב מעברי ההרים הגבוהים בהרי האלפים חסומים וסגורים בעונת החורף, חלקם כבר מתחילת נובמבר ועד סוף אפריל. לא כל אפליקציות הניווט מעודכנות בנושא זה, וחשוב לדעת זאת לפני שיוצאים לדרך כדי להימנע מבזבוז זמן וכסף רב.

       

      אגרות ותשלומים. רוב הכבישים המהירים בצרפת הם כבישי אגרה, ויש לשלם בעבור כל קטע נסיעה בהם. תשלום ממוצע לכל קטע יכול לנוע בין 12-7 אירו (50-25 שקל), ובמהלך חופשה ממוצעת של שבוע תיאלצו לשלוף את כרטיס האשראי כמה פעמים. טיפ: מומלץ להכין שקית מטבעות ברכב ולשלם בעזרתם למכונת התשלום. כך תוכלו גם להיפטר מהכסף הקטן.

      סיפור יקר יותר הוא מעברי ההרים והמנהרות. באלה תיאלצו לעתים להיפרד מ־75-45 אירו לכל כיוון. כאמור, מומלץ לעשות שיעורי בית לפני שיוצאים לדרך ולבחור בדרכים עוקפות (אם כי לא תמיד זה אפשרי).

       

      נוהגים בתחומי שווייץ? למשל באזור נמל התעופה של ז'נבה, שאליו מגיעים רבים מהיוצאים לחופשות סקי בהרי האלפים? זכרו, בשווייץ חובה לשלם מראש אגרת שימוש בכבישים המהירים. אם תצאו, למשל, בכביש המהיר מנמל התעופה של ז'נבה לכיוון צרפת, תיאלצו לעבור בנקודת ביקורת שבה ימכרו לכם מדבקת חלון (Swiss Motorway Vignette) תמורת 40 פרנק במזומן. נתפסתם בלי המדבקה על כביש שווייצרי מהיר? תחטפו קנס יקר. עם החוק השוויצרי לא מתחכמים.

       

      איך אפשר להימנע מאגרת הכביש השווייצרית?

       

      שוכרים רכב בצד השווייצרי של נמל התעופה. רכבים אלה כבר מצוידים במדבקה הרלוונטית (אבל מחירי ההשכרה שם בדרך כלל גבוהים מאלה שבצד הצרפתי).

       

      לא נוהגים שם בכבישים המהירים. למשל, אם מדובר בנסיעה בין שאמוני בצרפת לנמל התעופה של ז'נבה – יש לעבור דרך מרכז ז'נבה, ולא בכביש המהיר. זה מעט מסובך אבל אפשרי. נסו רק להימנע מלעשות זאת בשעות העומס בעיר, למשל בבוקר או אחר הצהריים.

       

      • זכרו: המדבקות של שנת 2019 תקפות רק עד 31 בינואר 2020.

       

      אל תשכחו את הביטוח  (צילום: Shutterstock)
        אל תשכחו את הביטוח (צילום: Shutterstock)

         

        מה עוד יחסוך לכם כסף?

        דעו מתי לנסוע. עונת הסקי מתחילה בדרך כלל באמצע דצמבר ונמשכת עד אמצע אפריל (תלוי בגובה האתר ובכמות השלג באותה שנה), אבל במהלך העונה יש שבועות יקרים יותר ויקרים פחות. השבוע שבין חג המולד לראש השנה האזרחית מבוקש ויקר במיוחד, וכך גם מועדי חופשות החורף באירופה, במהלך חודש פברואר (כל מדינה ומועד החופשה שלה). לעומת זאת, השבועות הראשונים של העונה, לפני חג המולד, זולים במיוחד, כך גם חודש ינואר – שאינו אהוב במיוחד על הגולשים המקצועיים (בגלל הקור העז והשלג שקופא) וכן השבועות האחרונים של העונה, באפריל.

        טיפ: השנה, 2019, חג המולד "נופל" על חנוכה שלנו, מה שאומר שחופשות סקי בחנוכה יהיו יקרות מהרגיל.

         

        נוסעים בפעם הראשונה? אל תקנו ציוד, למעט ביגוד אישי. ציוד הסקי יקר, ואינכם יודעים עדיין אם תאהבו את זה ואם תצאו לחופשה נוספת. יש לא מעט אפשרויות לשכור ציוד, גם בישראל ובוודאי שבאתרי הסקי שבחו"ל.

        טיפ: אם אתם כבר בחו"ל, חפשו למשל את החנויות של רשת intersport, שבין השאר מתמחה בציוד סקי להשכרה.

         

        אתם לא חייבים לנסוע לאתר יקר. כמה מאתרי הסקי נחשבים ליקרים וליוקרתיים יותר מאחרים, ואוהבים לבלות בהם גם עשירי תבל – משייח'ים מהמפרץ ועד אוליגרכים מרוסיה. המחירים, מן הסתם, גבוהים בהתאם. אתם לא חייבים להגיע דווקא לאתרים אלה, למרות שהשמות שלהם מפורסמים ומוכרים. נסו לחפש מקומות צנועים יותר, שלעתים נמצאים ממש בקרבת מקום.

        גם המועדונים של "קלאב־מד" משווקים ברמות שונות ובמחירים שונים, לפי האיכות והיוקרה (הנמדדת במספר הקלשונים), גיל המועדון והמיקום (ויש ל"קלאב־מד" כ־15 מועדונים בהרי האלפים של צרפת). זכרו, איכות מקצועית בתחום הסקי תמצאו גם במועדונים היקרים פחות של הרשת. הם פשוט מפנקים קצת פחות.

         

        אתם לא חייבים מלון יקר. באתרי הסקי יש עשרות אלפי דירות נופש זולות יחסית, חלקן באיכות גבוהה. בדירות כאלה לנים רוב האירופאים המגיעים לחופשות הסקי שלהם, בעיקר כשמדובר בחופשה משפחתית, עם ילדים, או כשמגיעים כמה חברים ביחד. אם בחרתם באופציה של דירה, הרי שציוד תוכלו, כאמור, לשכור בסניף intersport הסמוך, פריטי מזון קונים בסופרמרקטים, ארוחות מכינים במטבח המאובזר של הדירה והסקי־פס מאפשר נסיעה חינם בתחבורה ציבורית מהדירות לרכבלים. הצרפתים ושאר התיירים ממדינות אירופה שמבלים את חופשות הסקי שלהם בעיקר בדירות נופש, יודעים היטב את הסיבות לכך. חפשו דירות כאלה, למשל ב־en.ski-france.com

         

        חפשו מבצעים, הנחות ופעילויות חינם. ל"סקי־פס", הכרטיס המאפשר לכם גישה לרכבלים ולמעליות הסקי, יש הרבה גרסאות ומחירים (300-200 אירו לאדם לשישה ימים, תלוי באתר), שאותם תוכלו להתאים לאופי החופשה שלכם. למשל, חלק מאתרי הסקי כוללים מרחבי גלישה ומסלולים של מאות קילומטרים. אם אינכם גולשים מנוסים ומקצועיים ולא תגיעו לכל או לרוב המסלולים – אין סיבה לקנות סקי־פס יקר שכולל הכל; אם אינכם מתכוונים לגלוש בכל ימי השבוע – קנו סקי־פס לתקופה קצרה יותר; אם הגעתם עם הילדים – תוכלו לעתים, כהורים, לקבל סקי־פס בתעריף של ילד.

         

        שימו לב לפסטיבלים ולאירועי החינם: אלה נערכים בדרך כלל בתקופות ה"חלשות" יותר באתרים, בינואר ובאפריל. כך, החופשה זולה יותר וגם נהנים מבונוס בדמות אירועים מסורתיים־מקומיים צבעוניים.

         

         

        מה עם השופינג?

        כישראלים, אנחנו אוהבים קניות בחו"ל. אבל הביאו בחשבון, שהשופינג באתרי הסקי בדרך כלל יקר, בעיקר אם מדובר באתרים היוקרתיים והנחשבים יותר. מתי זה כן אפשרי? בשבועות האחרונים של העונה, בחודש אפריל. זה הזמן שבו מחסלים ברשתות את אופנת החורף, ומציעים ביגוד וציוד במחירים משתלמים במיוחד.

         

         

        הַמִּלּוֹן למונחי סקי

        =============

        אוף פיסט (Off Piste). גלישה מחוץ למסלול מסודר ורשמי, בשטח בתולי, טבעי וכמובן די מסוכן. תחום שמיועד לגולשים מנוסים בלבד ובליווי מדריך מקומי שמכיר היטב את האזור.

         

        אופנוע שלג. כלי תחבורה המוּנע באמצעות מנוע, שרשרת וזחלילים, ומשמש הן את אנשי הפיקוח, העזרה והחילוץ באתרים והן לטיולי כיף. טיול באופנועי שלג הוא אפשרות בילוי פופולרית גם למי שאינם גולשים.

         

        אפרה סקי (Apres Ski, "אחרי הסקי"). כל מה שעושים אחרי הגלישה האחרונה וסגירת המסלולים בסוף היום, כדי לפנק את הגוף והנפש, למשל: בילוי בספא, מסאז' מפנק, דרינק בפאב, הופעה, מסיבה, ריקודים. איכות האפרה סקי באתר חשובה כשבוחרים את הלוקיישן לחופשת סקי. בדרך כלל, אתרי הסקי של צרפת נמצאים בטופ של האפרה סקי.

         

        גונדולה. סוג של מעלית סקי, הכוללת קרונית סגורה (בדרך כלל ל־8-4 נוסעים), שמחוצה לה יש מקום להצבת מגלשי הסקי והסנובורד.

         

        חתול שלג. טרקטור בעל זחלילים רחבים וכף ענקית, שמיועד ליישר , להדק ולהחליק את משטחי השלג של מסלולי הגלישה בתום כל יום (תהליך המכונה "גרומינג" או גריפה). ה"חתולים" יוצאים לעבודתם מיד עם סגירת המסלולים, בשעות אחר הצהריים, ותשמעו אותם עובדים רוב שעות הלילה.

         

        טי-בר (T-Bar). מעלית סקי אופיינית, שהיא למעשה מוט בצורת האות T שיש להתיישב עליו בזריזות, כדי להגיע בריחוף באוויר הפתוח למרומי מסלול הגלישה.

         

        מסלולים. בכל אתר סקי מסודר מסומנים מסלולי גלישה לפי דרגות קושי, צבעים ומספרים. הנתונים נמצאים גם במפות שבידי הגולשים, והכל מותאם למספרים ולשמות של הרכבלים והמעליות, כך שהניווט באתרים ובמרחבים פשוט וברור. המסלולים מדורגים מהקל והבטוח ("ירוק" או "כחול") עד לקשה ("אדום") ולמקצועי והמסוכן ("שחור"). דירוג המסלול מתבצע על־ידי הצוות המקצועי באתר.

         

        סנואו-פארק (Snow Park). פארק שלג, או למעשה מתחם שאינו ממש מסלול אלא משמש לתעלולים אתגריים כמו קפיצות ותרגולים שונים. באתרי סקי מושקעים תמצאו כמה וכמה מתחמים כאלה, עם מגוון אפשרויות למבוגרים ולעתים גם לילדים.

         

        סנובורד. וריאציה אקסטרימית של טכניקת הגלישה והציוד הנלווה: במקום זוג מגלשיים משתמש הגולש במשטח גלישה רחב אחד. ענף הגלישה הזה היה פופולרי במיוחד בקרב צעירים ו"פריקים" של גלישה מחוץ למסלולים, אבל בשנים האחרונות מאבד הסנובורד מזוהרו בעקבות טכנולוגיות המשפרות את המגלשיים הרגילים (בעיקר באמצעות קיצור האורך שלהם), כך שגם בעזרתם ניתן להגיע ליכולות ולביצועים של הסנובורד.  

         

        סקי־אין, סקי־אאוט. מונחים שבהם מתהדרים בתי מלון רבים באתרי הסקי או אפילו עיירות שלמות. מדובר באפשרות לצאת מהמלון היישר אל מעלית הסקי והמסלול, בלי צורך ללכת עם הציוד המסורבל ברחוב או להיעזר בשאטל המוביל למסלולים. סקי־אין/ סקי־אאוט הם יתרון גדול בבחירת אתר לחופשת סקי או מלון.

         

        סקי אלפיני. גלישה מהירה במורד הר תוך שימוש במגלשיים או גלישת סלאלום (זיג־זג) בין מכשולים (טבעיים או מלאכותיים) או דגלי סימון.

         

        פאודר (Powder). שלג טרי, קליל, כזה שאפשר למצוא באתרים גבוהים שבהם ירד שלג במהלך הלילה. גלישה על פאודר היא חלומם של מקצוענים ומנוסים.

         

        קרון (Cable Car). רכבל עם קרון גדול עד ענק, שיכול להכיל עשרות רבות של נוסעים וגולשים.

         

        למוסף התיירות השלם סקי והרים בצרפת" לחצו כאן

         

         

        הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
        הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
         
        הצג:
        אזהרה:
        פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד