ספת חלומות לכל אחד: איך תבחרו מתוך השפע המסחרר בחנויות?
גדולה ותפוחה, או קומפקטית ונקיית קווים? כמערכת ישיבה מודולרית, או עם משענות גב מתוחכמות, שניתנות לכיוונון? מדריך להתאמה נכונה של הספה הבאה שלכם




אין כמו להתרווח על ספה נוחה בסיומו של יום. הספה היא מוקד הסלון – הרהיט הגדול בחדר, שמיקומו וסגנונו מכתיב את שילובם של הרהיטים האחרים. במחשבה של כולנו טבועה תבנית הישיבה ששלטה בכיפה במשך עשורים רבים – קומבינציה של ספת תלת + דו + כורסה – אך כשבבתים בוטלה החציצה המסורתית בין הסלון, המטבח ופינת האוכל, עברו גם הספות סוג של אבולוציה. המרחב הפתוח שנוצר משמש לצרכים שונים, לא רק לאירוח, ועיצובו הנוקשה של מערך הישיבה הקלאסי כבר לא מתאים לאופיו החדש כמרחב משפחתי פעיל.
חברות העיצוב עשו ריסטארט לגישתן, והיום יש ספות בשלל גרסאות, שאינן בהכרח חלק מ''סט'': קומפקטיות או ארוכות מאוד; בעיצוב תפוח ושמנמן או דקיקות קווים ורגליים; נפתחות למיטה, עם תוספת שז-לונג או הדום; במערכות פינתיות כצורת ר' וגם כמערכות מודולריות, שמורכבות מיחידות עצמאיות שניתנות למשחק ושימוש גמיש.
החומריות לא השתנתה: שלד מעץ או מתכת, וריפוד של עור או בדים מסוגים שונים. אך הטכנולוגיה מאפשרת תחרות על נוחות מרבית, וכך הספות המתקדמות מאובזרות בתוספות ובמנגנונים מפנקים: אפשרות לכוון את זווית משענות הגב והידיים; כריות שתומכות בראש; מנגנון המאפשר להזיז את כריות הגב לפנים ולאחור, שכך שעומק המושב משתנה; מנגנון ריקליינר שבלחיצת כפתור מאפשר לשנות את מנח הגב והרגליים ממצב של ישיבה למצב של השתרעות נינוחה; מנגנון שבהפעלה קלה הופך את הספה המעוצבת למיטה; שקע USB שמוטמע ברהיט; וגם תוספות של שולחנות צד המשולבים בין או לצד המושבים, כחלק מהספה.






מבחינה עיצובית, השפע כולל הכל מכל. הטרנדים שסומנו בתערוכות העיצוב הבינלאומיות האחרונות כוללים קווים מעוגלים, רכים, שקורצים לסגנון האר-דקו; קווים נקיים, טבעיים, ששואבים השראה מהסגנון הנורדי; וגם שימוש נכבד בקטיפה. לצדם מתקיימות הקלאסיקות: מעיצובים מודרניים-מינימליסטיים, דרך קלאסיים ומהודרים, כפריים למראה, ועד שילובים מעניינים ועיצובים מקוריים, המקנים לספה מופע של 'פיס' ייחודי.








התאהבתם? חכו רגע
התאהבתם בספה מסוימת? זכרו שמעבר לנראות של הרהיט המשמעותי הזה בבית, הספה צריכה להתאים לנתוני החדר, לצרכים של בני המשפחה ולשימוש שנעשה בה. הנה כמה קווים מנחים לבחירה:
התאמה למרחב. הפרופורציות של הספה צריכות להתאים לקנה המידה של החלל: ספה מסיבית ובעלת נפח עלולה להכביד בסלון קטן, בעוד עיצוב מעודן עם רגליים דקות המשוות תחושת ריחוף יתרום לתחושת המרחב. גם ספה פינתית טובה לניצול שטח מצומצם. מנגד, ספה קומפקטית בקווים מינימליסטיים עלולה ללכת לאיבוד בסלון גדול, ועדיף לבחור עבורו במערכת ישיבה מסיבית יותר, שתהלום את מידותיו.
מיקום. מה רואים כשיושבים על הספה? בקביעת המיקום שלה צריך להתייחס לחלונות (מומלץ להבטיח מבט לנוף, ולוודא שקרני שמש לא יסנוורו את היושבים); וכן לבדוק את שקעי החשמל בקיר, כדי לא לחסום את אפשרות השימוש בהם. כשמציבים ספה בצמוד לקיר ארוך, רצוי להותיר משני צדדיה מרחב פנוי, למראה מאוורר ולשילוב שולחנות צד, מנורה עומדת או פריט דקורטיבי גדול; כשמציבים אותה במרכז, מול הקיר, חשוב לוודא שהיא אינה חוסמת את זרימת התנועה.
נוחות. יש מי שמעדיפים לשקוע במושבים רכים ועמוקים, ויש שמעדיפים ישיבה זקופה יותר. הספה שתהיה טובה לכם היא הספה שעונה להעדפות הנוחות האישיות, ולכן כדאי להתנסות בישיבה ובשכיבה עליה, ולא להתרשם רק מעיצובה. מידת הרכות של הספה תלויה בסוג המילוי (נוצות, פוך סינטטי, קפיצים, פוליאוריטן מוקצף או שילובים של החומרים השונים), וחשוב לוודא שהוא יהיה עמיד דיו כדי שלא ישקע או יתרופף יותר מדי.
התאמה לצרכים. במרבית הבתים הסלון משמש לאירוח ולבילוי משפחתי כאחד, ורצוי למצוא את האיזון הנכון בין השניים: לבחור ספה שתהיה ייצוגית דיה, וגם נוחה להשתרעות ביומיום. למשפחות עם ילדים קטנים ולחובבי חיות מחמד מומלץ לבחור בריפוד עמיד וקל לניקוי, וספה שנפתחת למיטה היא פתרון מצוין עבור מי שמארחים ללילה לעיתים תכופות, ואין להם חדר נוסף.


- בשיתוף דן דיזיין סנטר, מרכז העיצוב של ישראל.