בשבילי בלי E: כך תכינו פסטרמה, חומוס וחטיפים ללא תוספות מזיקות

במקום לקנות מזונות מעובדים עם תוספות שעלולות להזיק לנו (צבעים, מייצבים, משמרים וכדומה), אפשר להכין לבד הרבה מאכלים אהובים – וזה אפילו לא מסובך

חומוס  תוצרת בית. בריא וטעים (צילום: כפיר חרבי)
חומוס תוצרת בית. בריא וטעים (צילום: כפיר חרבי)

מה נחשב למזון מעובד ומה הבעיה עם זה? "המונח העדכני הוא 'מזון אולטרה־מעובד'", אומרת הדיאטנית הקלינית טובה קראוזה. "כיוון שהרבה מזונות בריאים הם, בפועל, מעובדים. אפילו לחם וגבינה, למשל, חייבים לעבור תהליכי עיבוד מסוימים. מזון אולטרה־מעובד מוגדר כמזון שעבר כמה תהליכי עיבוד תעשייתיים ולרוב מכיל תוספים שאינם מהטבע, בהם אלה המסומנים באות E: צבעי מאכל, מייצבים, חומרי טעם, מגבירי טעם ותחליפי סוכר. מזון זה מזיק לנו משום שהוא אינו מאוזן מבחינה תזונתית: הוא מכיל הרבה קלוריות ליחידת משקל ואין בו ערך מוסף תזונתי.

 

למזון אולטרה־מעובד יש טעמים חזקים – בגלל שהוא מכיל שומן, סוכר, מלח וחומרים נוספים – והם גורמים לנו לצרוך ממנו עוד ועוד. כתוצאה מכך, אנו אוכלים מהם במקום לאכול מזון בריא, וצורכים בגללם יותר נתרן וסוכר מהמומלץ. מחקרים מראים שצריכת מזון אולטרה־מעובד מעלה את הסיכון לסוכרת, מחלות לב וכלי דם, השמנה, כבד שומני, סוגים מסוימים של סרטן, פגיעה בהרכב אוכלוסיית חיידקי המעיים ואף לתמותה בטרם עת.

 

"קבלו כלל אצבע: אם אי־אפשר להכין מזון כזה בבית, סימן שהוא אולטרה־מעובד. נכון שאי־אפשר להכין שניצל בצורת דינוזאור בבית? זהו מזון אולטרה־מעובד".

 

מתכונים

=======

פסטרמה הודו

בקשו מהקצב חזה הודו זכר – הוא גדול יותר ומתאים מאוד לפסטרמה.

 

פסטרמה הודו  (צילום: בועז לביא)
    פסטרמה הודו (צילום: בועז לביא)

     

    המרכיבים

    • ‭1 1/2‬ ק"ג חזה הודו זכר

     

    למשרה:

    • ‭1/4‬ כוס שמן זית
    • ‭1/2‬ כוס מים
    • ‭1/2‬ כוס סילאן
    • 2 כפות דבש
    • 3 כפיות מלח גס
    • 2 כפות קטשופ
    • 1 כפית פלפל שחור גרוס
    • 5 כדורי פלפל אנגלי
    • 5 עלי דפנה
    • 5 שיני שום, קלופות וקצוצות דק
    • 1 כף פפריקה

     

    ההכנה

    ‭.1‬ המשרה: מערבבים היטב את כל מרכיביה. יוצקים על הנתח ומאחסנים כשעה במקרר.

    ‭.2‬ מחממים את התנור ‭ 170־ל‬מעלות.

    ‭.3‬ מעבירים את הנתח עם נוזלי המשרה לתבנית וצולים 40 דקות. יוצקים מהנוזלים על הנתח וצולים עוד 10 דקות. מוציאים, מצננים ומאחסנים במקרר שעה וחצי לפחות. מגישים.

    איך שומרים? עטוף במקרר, עד 5 ימים. אפשר להגיש קר או חם (מחממים במיקרוגל או – בתוספת מעט שמן זית – במחבת).

     

    ממרח חומוס

    חומוס ביתי  (צילום: כפיר חרבי)
      חומוס ביתי (צילום: כפיר חרבי)

       

      המרכיבים (4-6 מנות)

      • 130–150 גרם גרגירי חומוס קטנים וטריים
      • 4 שיני שום, קלופות
      • 2 כפות מים
      • 1 כוס טחינה גולמית משובחת
      • מיץ מ־2 לימונים
      • 1/4 כפית כמון
      • מלח

       

      ההכנה

      1. שמים את גרגירי החומוס בקערה גדולה, מכסים במים ושורים 10–12 שעות. מסננים.

      2. מעבירים את הגרגירים לסיר גדול, מכסים במים טריים

      ומבשלים, ללא כיסוי, כשעתיים וחצי, עד לריכוך מלא (מוציאים גרגיר ומועכים בין האצבעות – אם הוא נמעך בקלות, זה מוכן). מסננים ומסירים בידיים את הקליפה הדקה והשקופה שעוטפת את הגרגירים. מניחים לצינון מלא.

      3. מאחסנים את הגרגירים במקרר שעתיים לפחות.

      4. מעבירים את הגרגירים למכל מעבד המזון, מוסיפים את שיני השום וטוחנים כ־2 דקות, מוסיפים את המים ומעבדים למרקם של דייסה. מוסיפים בהדרגה את הטחינה, מיץ הלימון, הכמון ומלח, וממשיכים לעבד עד לקבלת ממרח אחיד במרקם של משחה. אם רוצים ממרח דליל יותר, מוסיפים מעט מים. מגישים.

      איך שומרים? עד 3 ימים, במקרר.

       

      קרקרים בציפוי כל טוב

       

      קרקרים מצופים  (צילום: כפיר חרבי)
        קרקרים מצופים (צילום: כפיר חרבי)

         

        המרכיבים

        • 2 כוסות (250 גרם) קמח מלא
        • 1 כוס (140 גרם) קמח לבן
        • 2 כוסות פתיתי שיבולת שועל
        • 1/2 כוס שמן
        • 1 כפית גדושה מלח
        • 1/2 כפית אבקת אפייה
        • 1/4 כוס מים (רצוי מינרליים)

         

        לציפוי:

        • 1/2 כוס זרעוני שומשום
        • 1/4 כוס גרעיני חמניות
        • 1/4 כוס גרעיני דלעת
        • 1/2 כוס פרג
        • 1/2 כוס זרעוני קצח
        • 1 ביצה, טרופה

         

        ההכנה

        1. שמים במכל מעבד המזון את שני סוגי הקמח, שיבולת השועל, השמן, המלח, אבקת האפייה והמים ומעבדים בכמה הפסקות ("פולסים") רק עד שמתחיל להיווצר בצק. ממשיכים ללוש בידיים עד שמתקבל כדור בצק אחיד. עוטפים בניילון נצמד ומאחסנים במקרר לחצי שעה.

        2. מחממים את התנור ל־200 מעלות ומרפדים 2 תבניות בניירות אפייה.

        3. מקמחים משטח עבודה ומרדדים עליו את הבצק לעלה בעובי 1/2 ס"מ. חותכים אותו בסכין חדה לריבועים או למשולשים. מניחים בתבנית.

        4. הציפוי: שמים בקערה את כל הזרעונים והגרעינים ומערבבים.מברישים את הקרקרים בביצה וזורים מתערובת הגרעינים.

        5. אופים 15 דקות, מוציאים, מצננים לגמרי ומגישים.

        איך שומרים? עד שבועיים, בצנצנת אטומה.

         

        חטיפי אנרגיה עם תמרים

        הכי קלים להכנה, טבעוניים, ללא גלוטן, נהדרים לטיולים ולנשנושים בכל הזדמנות.

         

        חטיפי אנרגיה עם תמרים  (צילום: בועז לביא)
          חטיפי אנרגיה עם תמרים (צילום: בועז לביא)

           

          המרכיבים (תבנית בגודל 20X15 ס"מ)

          • 5 כפות טחינה גולמית
          • 4 כפות אבקת קקאו
          • 2 כפות סילאן
          • 4 כפות דבש (או עוד סילאן)
          • 2 כפות ממרח תמרים
          • 4 כפות שמן קוקוס
          • 1/2 3 כוסות פצפוצי אורז מלא

           

          ההכנה

          1. מערבבים בקערה את הטחינה, הקקאו, הסילאן, הדבש, ממרח התמרים ושמן הקוקוס. מוסיפים את פצפוצי האורז ומערבבים בעדינות, לציפוי מלא.

          2. מרפדים את התבנית בנייר אפייה ומשטחים בה את התערובת. מהדקים ודוחסים, כך שהתערובת תהיה שטוחה וחלקה (אפשר להיעזר במערוך לצורך זה). מכסים ומאחסנים במקפיא 6שעות לפחות.

          3. חותכים לקוביות ומגישים.

          איך שומרים? עד חודש, במקפיא.

           

           

          הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: ערן לוי, סגנון: מיטל ברונר)
          הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: ערן לוי, סגנון: מיטל ברונר)
           
          הצג:
          אזהרה:
          פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד