לסמינרים של פטריציו פאולטי יש כותרות מפתות: "צור את ייעודך", "להפוך את חיינו לבלתי רגילים", "האומץ לנצח" ו"לחיות בתשוקה". שמות שנוגעים לרובנו בנקודות הכואבות, בתחושת ההחמצה ובתסכול היומיומי, בדחף להגשים חלומות ישנים. כמו אנשי מפתח רבים בעולמות ההתפתחות העצמית פאולטי הוא לא פרופסור או מומחה בעל השכלה אקדמית, למרות שחלק מהטכניקות שלו מזכירות טכניקות של פסיכולוגיה חיובית ו-CBT.
יש האומרים שהוא בראש ובראשונה איש חינוך, ובחינוך הכוונה היא גם לחינוך מבוגרים ולהתפתחות לאורך כל החיים, ויש המכנים אותו פילוסוף - כזה שיש לו השקפות על מהו המין האנושי, מהם הערכים שצריכים לכוון אותו ואיך הוא צריך לחיות. יש גם שיגידו שהוא איש מדע היוזם מחקרים שמקדמים את ההבנה שלנו על ההשפעה בין גוף לנפש. מה שבטוח הוא שאי אפשר להכחיש שמדובר בדמות שמעניקה השראה ושסוחפת אחריה תלמידים רבים ברחבי העולם.
רוצים לשפר את תפקוד המוח? תתחילו לתרגל מדיטציה בתנועה
פאולטי ידוע בעיקר בזכות הטכניקה שפיתח - "OMM דקה אחת של מדיטציה", שיטה שמסייעת במיקוד המיינד, אלא שהשיטה היא רק קצה הקרחון. מהטירה שלו באסיזי שבאיטליה, שעל פי סרטוני הווידאו היפהפיים ממוקמת בין עמקים והרים משובצי כרמי ענבים, הוא רוקח שיטות רוחניות ואמונות פילוסופיות, מבקבק אותן בטכניקות קלות יחסית לתרגול, ומשווק אותן בהרצאותיו ובסדנאותיו למקומות שונים בעולם.
רוצים לנסות מדיטציה של דקה? תתחילו עכשיו:
בין שלל מפעליו פאולטי הוא המקים והמנהל של Academy of Life, בית ספר בינלאומי למודעות עצמית; מפתח שיטת חינוך בשם "שיטת החינוך לאלף השלישי"; מפתח Inner Design, מודל וחזון להתפתחות המין האנושי; מנהל מרכז לחקר המוח; יזם של פרויקטים חברתיים לתמיכה (כמו זה המתקיים בארץ ברשות רן אורן - "פרויקט נערי האור"); וכיום מוביל את הפרויקט הגרנדיוזי להביא מיליארד איש בעולם לתרגל מדיטציית OMM כדרך להפוך את העולם למקום טוב יותר.
"אם הם ילמדו למדוט, אפילו לדקה, הם יהיו מאושרים יותר, הם יהיו אנשי שלום, והם יהפכו את העולם למקום טוב יותר", הוא מסביר בריאיון בלעדי עמו לרגל ביקורו בארץ בחודש הבא. למעשה, פאולטי הוא מעין מנכ"ל של קונצרן למודעות ולהתפתחות אישית. שלל העשייה הזאת מעורר את השאלה האם מדובר באיש אשכולות, גאון שהתמחה בהרבה שיטות, או שמא בגאון שיווקי שנגע בשטחיות בכמה שיטות אך הפך להיות בר הסמכא שלהן?
פאולטי הוא אכן אדם סקרן, למדן בלתי נלאה שקורא, שומע ונפגש עם מומחים לחקר המוח, לתורות רוחניות ועוד. במפגשים איתם הוא מרוכז בשאלה איך אפשר לקחת את התפיסות הרוחניות/פילוסופיות שלהם ולהפוך אותן לטכניקות תרגול. את המושגים ואת הטכניקות האלה הוא מוזג יחד לסדנאות שהופכות אותו למרצה מבוקש.
אבל הדבר הכובש ביותר בפאולטי הוא כנראה האמונה העזה שלו ביכולת שלנו להשתנות. האמונה שלו בגמישות וביכולת ההתפתחות של האדם התחילה במשנה החינוכית שגיבש עוד בתחילת דרכו: "לפני 40 שנה הייתה אמונה שאדם אלים או בעייתי הוא פשוט כזה, כך הוא נולד ואי אפשר לשנות את זה", הוא אומר. "אבל אני ואדם שנקרא פרנסיסקו ווארלה (חוקר מוח ומומחה ידוע לבודהיזם - א"ט) התחלנו לשנות את התפיסה הזאת כשדיברנו על 'אחריות לשינוי'. היום אנחנו יודעים שכל אחד יכול להשתנות, ואם הוא עובד על כך הוא גם באמת משתנה. אבל אנחנו גם יודעים שכדי שיתחולל שינוי, הסביבה צריכה לתמוך. הסביבה קריטית, ולכולנו יש אחריות על השינוי".
כל הדרכים מובילות לשינוי
על פי התפיסה שלו, כדי לחולל את השינוי, להתפתח ולהגיע למקומות שאליהם אנחנו מייחלים להגיע, יש צורך לתרגל סליחה, הערכה עצמית, תודה ונחישות.
באשר להערכה עצמית, הוא לא בהכרח מתכוון לאהבה עצמית. "ההערכה העצמית היא היכולת לדעת מה את יודעת ומה לא", הוא מסביר. "מה את יכולה לעשות ומה את לא מסוגלת. ברור שמה שאת לא יודעת, את יכולה להתאמץ וללמוד, אבל קודם כל את צריכה להכיר בכך שאת לא יודעת את זה. תחשבי כמה דברים נוראיים היינו חוסכים אם אנשים היו יודעים להגיד לנו 'את זה אני לא יודע לעשות, אבל אם תיתני לי זמן אני יכול ללמוד'. אנשים שיש להם הערכה עצמית גבוהה לא רק מודעים למגבלות שלהם, הם גם שולטים ברגשות שלהם, יש להם מוטיבציה בלתי פוסקת, הם אמפתיים ומשתפי פעולה".
התודה היא קונספט שמוכר לנו משיטות רוחניות והתפתחות עצמית רבות. גם כאן מדובר למעשה בהוקרת תודה על הדברים הפשוטים של החיים. "התודה היא על הדברים הכי בסיסיים שקיבלנו", אומר פאולטי, "על עצם היכולת לנשום. הנשימה שאני ואת חולקים במרחק של כמה מאות קילומטרים, אי אפשר לשלם עליה גם עם כל הכסף שיש בחשבון הבנק. עם זאת אנחנו זוכים לה, רק בזכותה אנחנו יכולים לקיים את הריאיון הזה, ועל כך אני אסיר תודה. בגלל זה אני מאושר".
את האלמנט הרביעי הוא מסביר בפשטות: "הנחישות איננה רק נחישות בהשגת המטרה. הנחישות היא ההתעקשות ליהנות מהחיים במלואם".
מדיטציה ככלי לתכנון הלו"ז
אבל ארבעת האלמנטים האלה הם לא סוף העניין. כפי שפאולטי עצמו מעיד, אין אלה רק הרעיונות, החזון והפילוסופיה שמייחדים אותו. אחת התכונות היסודיות שלו היא שהוא אדם פרקטי שמנסה להפוך את המטרות וההגות שלו לטכניקות שאפשר לתרגל.
המודלים שלו מזכירים תפיסות סימבוליות מתרבויות אחרות. כך למשל, הוא גורס שההכרה היא כמו ספירה (כדור) שבו שלושה מישורים - ציר עבר־עתיד, ציר שורשים־שאיפות וציר חמלה־כוח, או שאנחנו נמצאים בצומת של שמונה שדות (קריירה, משפחה, חברות ועוד), ואצבעות כף היד מסמלות כל אחת משימה או שלב בתרגול המדיטציה. אלא שאת המודלים המופשטים שלו, כמו גם את התפיסות המופשטות של אחרים, הוא מתרגם לתרגילים קלים שניתן לבצע.
אחד הדברים שמייחדים את המדיטציה שלו הוא לא רק העובדה שהיא קצרצרה ונמשכת דקה בלבד, אלא גם העובדה שהיא הופכת לכלי כמעט פרקטי לתכנון היום. בדקת התרגול אדם לא רק מקבל את עצמו ומתכוונן למרחק, אלא גם מדמיין כמה פעולות פרקטיות שהוא רוצה לעשות באותו היום. ממש כאילו שיטת הפרקטיקה מהמזרח התמזגה עם ה־To do List של המערב.
טכניקות נוספות שפאולטי עוסק בהן הן:
- QMT אימון בתנועה בריבוע (Quadrato Motor Training) - פאולטי סבור שהמוח גמיש וניתן לשינוי, אך כדי ליהנות מזה יש צורך להגמיש אותו. ואת זה אפשר לעשות באמצעות תרגול של מדיטציה בתנועה. שיטת התנועה שפיתח היא תנועה בתוך ריבוע בעל ארבע פינות שהמתאמן צריך על פי הוראה ללכת לכל אחת מהפינות שלו. התרגול הזה, לטענתו, משפר את היכולת ליצירתיות ולמידה, למיקוד ולפתרון בעיות.
- הפרה־פיגורציה- זוהי למעשה היכולת להשתמש בדמיון כדי לזכור מה אתם רוצים. השיטה של פאולטי קוראת לכל אדם לא רק להקשיב לשאיפות שלו ולדעת מה באמת חשוב עבורו (יהיו אלה יחסים בינאישיים, שלווה, כסף או הצלחה מקצועית), אלא לדמיין את המטרה שלו. ההסתכלות בעצמי מממש את המטרה היא יותר מהצבת יעד - היא כמו ייצור של העתיד הרצוי בתוך ההווה, דומה מאוד לדמיון המודרך שכולנו מכירים.
- הביצה - מתוך ההבנה שההכרה היא ספירה, פאולטי מאמין שכדי להגיע לאיזון יש להתיישב באמצע מבנה דמוי כדור. הוא עצמו פיתח מתקן כמו ביצה שישיבה של כמה דקות בתוכו אמורה לסייע לנו לחוש הרמוניה.
הכל מגובה במחקרים
הרב־גוניות במפעל של פאולטי מתבטאת גם, כאמור, בכך שהוא מעמיד את רעיונותיו למבחן מחקרי. במבחן הזה הוא מאשש את שיטותיו או פוסל ומשכלל אותן. "במרכז לחקר המוח שהקמתי ב־2003 אנחנו חוקרים את הקשר בין הגוף למוח בשיתוף חוקרים מכל מיני אוניברסיטאות באיטליה וגם בישראל", הוא מסביר. "אנחנו חוקרים למשל איך תנועה פיזית ספציפית יכולה להשפיע על המוח ולהעצים את יכולותיו, איך גירויים יכולים לשנות את המוח. התוצאות שלנו זוכות להכרה גדולה בעולם המדעי".
מנהלת המכון לחקר המוח שלו היא ד"ר טל בלבן־דותן, שחולשת על צוות של יותר מעשרה חוקרים קבועים. יחד הם מנסים לפצח את חידת הקשר בין מוח לתודעה, בין גירויים חיצוניים ובין פעילות נוירונלית (התהליך שבו נוצרים תאי עצב חדשים מתוך תאי גזע), בין תנועה וקשב ובין הורמונים, ואם להסתכל על זה ממעוף הציפור - בין גוף לנפש.
"למדתי פילוסופיה ופסיכוביולוגיה", מספרת ד"ר בלבן־דותן. "התעניינתי תמיד בקשר בין גוף לנפש ובשאלה איך התערבויות שונות משפיעות על הרוח/הנפש, כמו למשל איך ניתוח משפיע על האישיות, איך פרקטיקות שאנחנו מתרגלים משפיעות על המערכת החיסונית שלנו, איך לחץ יכול להשפיע על הגוף וכן הלאה. בדוקטורט שלי חקרתי מה המכניזם שבאמצעותו שיטת הקוואדראטו של פאולטי משפרת תפקוד קוגניטיבי".
המחקרים כבר התפרסמו בכתבי עת מדעיים שונים, ביניהם נכבדים כמו Plos One. "המחקרים שלנו על QMT הם גם בין המחקרים הראשונים שבודקים את השינויים המולקולריים שמתרחשים בגוף בזמן מדיטציה, ולא רק במוח", אומרת ד"ר בלבן־דותן. "הם גם מספקים תוצאות מרשימות. אנליזה מולקולרית של הרוק של אנשים שתרגלו את המדיטציה בתנועה, הראתה שהוא מכיל כמות גדולה יותר של הורמון גדילה מוחי (NGF). ידוע שהורמון הגדילה לא רק מעורב בהתחדשות של המוח, אלא גם בקשריו לקוגניציה, התאהבות, מצבי רוח ועוד.
"בתכנון הניסויים האלה אנו משווים את מבצעי המדיטציה בתנועה לכל מיני קבוצות ביקורת. בניסוי אחד, למשל, השווינו בינה ובין סוג של אייקידו, וראינו שבמדד שפיתחנו על תפיסת זמן - אלה שביצעו את הקוואדראטו טובים יותר. אנו נוטים לתלות זאת בכך שהקוואדראטו מחייב קשב מתמיד, בעוד שבאמנויות לחימה מרגע שלמדת את רצף התנועות אינך מחויב להקשיב יותר.
"טכניקה אחרת שנבדקה בניסויים היא טכניקת הביצה (אובו). הניסוי בדק איזו חוויה יש ליושבי הביצה, וגם מה קורה לגלי המוח שלהם. הדיווחים הסובייקטיביים העידו שאנשים חשים תחושת רגיעה ושלווה כשהם מתיישבים בתוך המבנה העגלגל. תיעוד של גלי המוח שלהם באמצעות מכשיר EEG הראה גם הוא שינוי בפעילות הנוירונלית באזור האינסולה במוח, הקשור לשיווי משקל, לגבולות הגוף ולאמפתיה".
האיש שאומר לנו שאנחנו יכולים להשתנות, שאנחנו צריכים להתחדש, שאנחנו מסוגלים ליצור לעצמנו את העתיד ולשנות את ההווה ללא ספק משתנה, מתפתח ויוצר את העתיד. ואם אף אחד לא יעצור אותו, אולי הוא באמת יגיע עוד מעט למספר המיוחל של מיליארד מודטים ואנחנו למציאות חיים רכה וחומלת יותר.
המיינד והמאסטר
פטריציו פאולטי יגיע לישראל בחודש הבא לסמינר חווייתי של שלושה ימים בשם "צור את יעודך".
- מתי: 12־14 בדצמבר
- איפה: מרכז הירידים, ביתן 10, תל אביב
- למידע והזמנת כרטיסים: 050-6803272, Ilseminars@gmail.com
האם חיבור בין קרח, נשימה ומדיטציה יכול לרפא מחלות?