צילום: שי יחזקאל

מאמצים חתול או כלב? לא תאמינו איך זה יכול לשפר לכם את החיים

מה יקרה ללחץ הדם שלכם ואיך הלב שלכם ירוויח (וגם הביצועים בעבודה, חיי האהבה, מצב הרוח ובריאות הילדים) אם תחליטו לגדל בבית חיית מחמד. ויש לנו כמה מועמדים

כל היתרונות באימוץ בעלי חיים. לחצו לצפייה בסרטון
צילום: חיים שוורצנברג

רופאים? בדיקות? תרופות? לנו אין ספקות: שחקני המפתח ב־Well being שלנו הולכים בכלל על ארבע. הנה מה שיקרה לחיים שלכם אם תחליטו לאמץ חתול או כלב ואפילו סידרנו לכם כמה מועמדים חמודים מאגודת צער בעלי חיים:

 

1. תפגשו הרבה פחות את רופא המשפחה

מחקר גדול שנערך באוסטרליה וגרמניה ופורסם בכתב העת Australian Social Monitor ב־2012, מצא שאנשים שמגדלים בעל חיים (כלב, חתול או דגים) בריאים יותר באופן כללי ומבקרים פחות אצל הרופאים בהשוואה לנטולי חיית מחמד. במחקר, שכלל 12,000 איש, נמצא שתכיפות הביקורים של בעלי כלבים וחתולים אצל הרופא ותכיפות האשפוזים שלהם בבית חולים הייתה נמוכה ב־15% בהשוואה לאנשים שאינם מגדלים בעל חיים. למה? התשובה לכך טמונה בין היתר בסעיפים הבאים.

  

2. לחץ הדם יירד, וגם קצב פעימות הלב

במחקר שפורסם בכתב העת Anthrozoos ב־2018 נבדקה ההשפעה של ליטוף כלבים על קשישים. נמצא שליטוף הכלבים והאינטראקציה עימם הפחיתו את לחץ הדם ואת קצב פעימות הלב של המשתתפים, וכי ההשפעה הגדולה ביותר הייתה בקרב משתתפים עם לחץ דם סיסטולי גבוה מ־130 מ"מ כספית. מסקנת החוקרים הייתה שטיפול בחיית מחמד יכול לשמש ככלי להורדת לחץ דם וקצב פעימות הלב, ולכן צריך להיבחן גם ככלי למניעה ולדחיית הופעת מחלות לב בקרב מבוגרים, כמו גם להפחתה בשימוש בתרופות במצבים אלה, שכרוכות כידוע בתופעות לוואי. מעבר לשיפור במדדים הפיזיולוגיים נמצא כי הטיפול בכלבים גרם לקשישים להרגשה כללית טובה יותר והם דיווחו על הפחתה ברמת הסטרס ועל מצב רוח מרומם יותר.

 

 (צילום: חיים שוורצנברג)

    3. הסיכון למחלות לב וכלי דם יפחת

    בארצות הברית עלה מספר המגדלים חיית מחמד פי שלושה בהשוואה לשנות ה־70, וכיום ב־68% מהבתים מגדלים כלב או חתול

    מחקרים רבים הדגימו כי גידול חיית מחמד חתול תורם לבריאות הלב כשמדובר באנשים בריאים. עם זאת, לא ברור אם הצעד הזה משפיע לטובה גם על חולי לב והממצאים המחקריים סותרים. יש מחקרים שמצאו כי הסיכון לתמותה ממחלת לב של חולי לב שמגדלים כלב נמוך בהשוואה לנטולי חיות מחמד, ומנגד - יש מחקרים שלא מצאו הוכחה לכך.

     

    כך לדוגמה, מחקר שוודי ענק, שפורסם בשנת 2017 בכתב העת Scientific Reports ועקב אחר 4 מיליון איש, מצא יתרון בריאותי מובהק לאנשים שצירפו לחייהם כלב. מסקנות החוקרים היו שגידול כלב מפחית את הסיכון למוות מכל סיבה שהיא, כולל מחלות לב, גם בקרב אנשים בריאים וגם בקרב חולי לב. מנגד, בסקירת מחקרים שפורסמה שנה לאחר מכן בכתב העת Plos One וכללה 12 מחקרים ויותר מחצי מיליון איש, בדקו החוקרים את ההשפעה של גידול כלב על הסיכון למחלת לב בקרב אנשים בריאים ובקרב חולי לב שעברו שבץ או דום לב. נמצא כי בקרב הבריאים גידול כלב או חתול מפחית באופן משמעותי את הסיכון לתחלואה ומוות מהתקף לב, דום לב או שבץ, אך לא נמצאה השפעה לטובה על אנשים שכבר חלו במחלות לב.

     

    4. מפלס הבדידות יירד והחוסן הנפשי יגבר

    מחקרים רבים מצאו שתמיכה חברתית וקשרים חברתיים מפחיתים דיכאון ותחושת בדידות ותורמים לבריאות הכללית ולהרגשה הטובה. אבל מחקר שפורסם בשנת 2011 בכתב העת המדעי לפסיכולוגיה Journal of Personality and Social Psychology, שיוצא לאור מטעם איגוד הפסיכולוגים האמריקאי, ביקש לבדוק האם ידידו הטוב של האדם - הכלב - יכול למלא את תחושת השייכות החברתית בדומה לתמיכה שאנשים מספקים זה לזה. התשובה הייתה חיובית. נמצא כי גידול כלב מעניק תחושת שייכות חברתית וכי אנשים שמגדלים כלב סובלים פחות מדיכאון, מרגישים פחות בודדים ויותר מאושרים באופן כללי.

     

    במחקר בדקו החוקרים גם את היכולת להתמודד עם אירועים שליליים בחיים. הם מצאו שבעלי הכלבים היו שלווים יותר בתגובה לאירועים שליליים ופחות "לקחו אותם ללב". בנוסף נמצא שבעלי הכלבים היו פתוחים יותר לסביבה אנושית, חששו פחות מאנשים והיו פתוחים יותר להיכרות עם אנשים חדשים.

     

     (צילום: חיים שוורצנברג)

      5. ההתמודדות עם כאב כרוני תהיה טובה יותר

      כידוע, כאב כרוני אינו מסתכם רק בסבל הכרוך בכאב מתמשך אלא משפיע לרעה על איכות החיים. אנשים שסובלים מכאב כרוני נוטים יותר לדיכאון, לחרדה ולהסתגרות ומדווחים על חוסר שביעות רצון כללית מהחיים. במחקר שפורסם השנה בכתב העת International Journal of Environmental Research and Public Health ביקשו החוקרים לבדוק את ההשפעה של בעלי חיים על הסובלים מכאב כרוני במדדים שונים - איכות חיים כללית, פעילות גופנית, דיכאון, חרדה ובדידות. נמצא כי בעלי הכלבים נהנו מיתרונות רבים שהשפיעו על חייהם בצל הכאב: היו להם יותר קשרים חברתיים, הם חשו פחות דיכאון וחרדה ואיכות חייהם – כפי שהם דיווחו עליה – הייתה גבוהה הרבה יותר בהשוואה למשתתפים שלא גידלו כלב או חתול.

       

      6. תעשו יותר פעילות גופנית

      באוסטרליה, שהיא ככל הנראה שיאנית גידול בעלי חיים, בלא פחות מ־83% מהבתים תמצאו גם חיית מחמד

      לכאורה נראה שלא צריך לבצע מחקר כדי לדעת שבעלי כלבים פעילים יותר גופנית בהשוואה לאלה שלא מגדלים כלב - הרי כל כלב זקוק לכמה טיולים יומיים לצורך עשיית צרכים. אבל במחקר שפורסם בכתב העת Scientific Reports בשנה שעברה וכלל 1,280 משתתפים, נמצא כי גידול כלב יקרב אתכם ליעד של 150 דקות פעילות גופנית בשבוע - היעד המומלץ לשמירה על הבריאות על ידי רשויות בריאות ברחבי העולם, ושלא מעט מאיתנו לא מצליחים להגיע אליו.

       

      בארצות הברית למשל, פחות מ־50% מהאוכלוסייה מגיעה למינימום של 150 דקות בשבוע. בבריטניה המצב קצת יותר טוב – 66% מהגברים עומדים ביעד 150 הדקות השבועיות ו־58% מהנשים. במחקר נמצא עוד יתרון חשוב לבעלי הכלבים: בימים של מזג אוויר קיצוני – חם מאוד או קר מאוד וגשום – בעלי הכלבים יצאו לפעילות גופנית (טיול עם הכלב או בכלל), בעוד שנטולי הכלבים נטו לוותר לעצמם על תזוזה בימים לא נוחים אלה.

       

      7. תצאו יותר מהבית

      יותר ויותר מאיתנו מבלים כיום את רוב הזמן בין ארבעה קירות - יוצאים בבוקר מהבית, נכנסים למכונית, מגיעים למשרד, ובסוף היום חוזרים לשהות שוב בין ארבעה קירות בבית. לחוסר השהייה בחוץ יש השלכות בריאותיות רבות, ובהן חסר בוויטמין D, השמנה ועוד. מחקר שפורסם לאחרונה בכתב העת BMJ בדק כמה זמן בעלי כלבים מבלים מחוץ לבית לעומת אנשים ללא כלב. נמצא כי בעלי כלבים מבלים בחוץ ארבע שעות יותר בשבוע לעומת נטולי הכלבים.

       

      נמצא שבעלי הכלבים בילו בפארק חצי שעה יותר בשבוע לעומת נטולי הכלבים (צילום: Shutterstock)
        נמצא שבעלי הכלבים בילו בפארק חצי שעה יותר בשבוע לעומת נטולי הכלבים(צילום: Shutterstock)

         

        8. תבלו יותר בטבע

        לבילוי בפארק ירוק יש יתרונות רבים, בעיקר בכל הקשור למצב הרוח, למיקוד מחשבתי ולאנרגיה. במחקר שפורסם השנה בכתב העת Landscape and Urban Planning נערך מעקב אחר 1,187 מבוגרים בני 49 בממוצע, ואחר 755 ילדים בני תשע בממוצע. נמצא שבעלי הכלבים בילו בפארק חצי שעה יותר בשבוע לעומת נטולי הכלבים. עוד נמצא כי במהלך השהות בפארק ביצעו בעלי הכלבים פעילות גופנית בעצימות בינונית (ריצה או הליכה מהירה עם הכלב), בעוד שמבקרי הפארק נטולי הכלב נטו יותר לבילוי בישיבה או להליכה איטית שאינה נחשבת כפעילות גופנית. בסיכום המליצו החוקרים על הקמת פארקים נוספים בשטחים עירוניים כאמצעי לעידוד האוכלוסייה בעלת הכלבים לבצע יותר פעילות גופנית.

         

        9. תפגינו ביצועים משופרים בעבודה

        יותר ויותר מקומות עבודה בעולם המערבי מאפשרים כיום לעובדים להביא את הכלב לעבודה. מחקר חדש שפורסם בכתב העת Veterinary Science וכלל 1,000 משתתפים, שמחציתם בעלי כלבים, ביקש לבדוק אם העובדה שמעסיק מאפשר לעובד להביא כלב למקום העבודה תורמת לביצועים המקצועיים. נמצא כי עובדים שהביאו את הכלב שלהם לעבודה היו חרוצים יותר, הרגישו אנרגטיים יותר, שביעות הרצון שלהם מהעבודה הייתה גבוהה יותר, ותחושת השליטה שלהם בעבודה ותחושת הרווחה הכללית היו גבוהות יותר.

         

        החוקרים ציינו שבעבר רק עובדים עם מוגבלות, כמו עיוורון או חירשות, יכלו להביא את הכלבים שלהם לעבודה, אבל כיום כדאי למעסיקים לשקול לעודד את העובדים להביא את הכלב לעבודה, כי לפי תוצאות המחקר כל הנוגעים בדבר ירוויחו מכך – המעסיק, העובד וכמובן גם הכלב.

         

        10. חיי הדייטינג ישתפרו (במיוחד של גברים)

        האם גבר עם כלב מושך יותר נשים? מחקר שפורסם בשנת 2015 בכתב העת Anthrozoos ביקש להשיב על השאלה הזאת. המחקר כלל שאלונים שהופנו לגברים ונשים שחיפשו בן/בת זוג באפליקציית היכרויות, והחוקרים ביקשו לבדוק איך בעלי חיים משפיעים על ה"דירוג" שקיבלו גברים ונשים שרצו למצוא זוגיות. התברר שנשים נמשכות יותר לגבר שמגדל בעל חיים (אולי כי זה מרמז על כישוריו העתידיים כאב), אבל העדיפו גבר שמגדל כלב והתלהבו פחות מגברים שמגדלים חתולים.

         

        עוד עלה מהמחקר כי גברים יודעים שהכלב שלהם מושך נשים, וכי חלקם אף השתמשו בו כאמצעי למשוך נשים על ידי פרסום תמונות שלהם עם הכלב באפליקציית ההיכרויות. במחקר נמצא גם שרוב הנשים ייחסו חשיבות רבה ליחס של הגבר לכלב שלו כמדד לרושם חיובי - גברים שהיו אדיבים והפגינו אהבה וסימפתיה לכלב זכו ליותר קרדיט מהנשים. ומה עם הנשים? ובכן, נמצא כי לגברים זה לא שינה במיוחד אם האישה מגדלת בעל חיים או לא.

         

         (צילום: חיים שוורצנברג)

          11. הילדים שלכם יסבלו פחות מאלרגיות ואסתמה

          בשנות ה־80 של המאה הקודמת אף אחד לא היה מעז לאפשר לתינוק לשהות ליד חתול או כלב מחשש שאלה יחשפו את הפעוט לחיידקים לא רצויים. אלא שהסטריליות הזאת לא הוכיחה את עצמה ובמהלך השנים מספר מקרי האסתמה והאלרגיה בקרב ילדים ותינוקות הוכפל. כיום ברור לחוקרים שלא ייתכן שהסיבה לעלייה הדרמטית הזאת היא גנטית והתיאוריה המובילה להסבר התופעה נקראת "תיאוריית ההיגיינה". לפי התיאוריה הזאת, תינוקות וילדים שגדלים בסביבה נקייה מדי לא מאמנים את מערכת החיסון שלהם מספיק כדי להתמודד עם זיהומים.

           

          כיום ידוע גם שמחלות אלרגניות נגרמות מתגובה חיסונית שגויה נגד אנטיגנים בלתי מזיקים בסביבה, וכי חוסר הפעלה של מערכת החיסון גורם לעודף פעולה. ואכן, מחקרים רבים שנעשו מאז מצאו שתינוקות וילדים שגדלו בבית עם אחים רבים ובעלי חיים מפתחים פחות אלרגיה ואסתמה, ולא מעט מרופאי האלרגיה כיום ממליצים להוסיף לחבילת הלידה חיית מחמד שתגרום למערכת החיסון של הרך הנולד להתיידד עם חיידקים שנמצאים בסביבת החיים שלו.

           

          כבר יש לכם כלב או חתול? התייחסו אליהם כאל בני משפחה

          במחקר שפורסם השנה בכתב העת Anthrozoos בדקו החוקרים את הקשר בין יחס הבעלים לחיית המחמד שלו לתחושת הרווחה האישית (well being). המשתתפים, כולם בעלי כלבים או חתולים, ענו על שאלונים רבים, ומניתוח התשובות עלה שאלה שמתייחסים לבעל החיים כאל בן משפחה נהנים יותר מנוכחותו בחייהם. בקרב ילדים התברר שיחס חם וקרוב לבעל החיים אף העלה אצלם את הביטחון העצמי. במילים אחרות: לא מספיק לגדל בעל חיים בבית, צריך להתייחס אליו כאילו הוא בן משפחה לכל דבר כדי להרגיש סיפוק כשהוא קופץ עליכם בשמחה כשאתם מגיעים הביתה.

           

          האמריקאים רוכשים יותר מזון לחיות מחמד מאשר מזון לתינוקות  (צילום: Shutterstock)
            האמריקאים רוכשים יותר מזון לחיות מחמד מאשר מזון לתינוקות (צילום: Shutterstock)

             

            אגב, סקר אמריקאי שפורסם לאחרונה בעיתון "אקונומיסט" מצא שהאמריקאים רוכשים יותר מזון לחיות מחמד מאשר מזון לתינוקות ולא פחות מ־95% מהאנשים שמגדלים בעל חיים בבית מרגישים שבעל החיים הוא בן משפחה לכל דבר ועניין. בסקר נמצא גם שמחצית מהאמריקאים חוגגים לחיית המחמד שלהם יום הולדת ורוכשים לה מתנות.

             

            באוסטרליה, שהיא ככל הנראה שיאנית גידול בעלי חיים, בלא פחות מ־83% מהבתים תמצאו גם חיית מחמד. נתונים מפתיעים למדי בהתחשב בעובדה שגידול חיית מחמד הוא תופעה אנושית חדשה למדי שהחלה רק לפני 150 שנה.

               

            בואו לאמץ את החבר הכי טוב שיהיה לכם!

            עשרות כלבים וחתולים נטושים ממתינים בבית המחסה של אגודת צער בעלי חיים בישראל. בואו לאמץ אותם לחייכם:

             

             

            צילום: חיים שוורצנברג

             

              מוח של ציפור או עור של פיל זו בעצם מחמאה? הקליקו לכתבה:

               

              עיתונאית "הנשיונל ג'יאוגרפיק" מגלה למה בעלי החיים הרבה יותר רגישים ונבונים ממה שחשבתם (צילום: הוצאת מטר)
              עיתונאית "הנשיונל ג'יאוגרפיק" מגלה למה בעלי החיים הרבה יותר רגישים ונבונים ממה שחשבתם (צילום: הוצאת מטר)

               

               

              הגיליון החדש של מגזין מנטה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי יחזקאל)
              הגיליון החדש של מגזין מנטה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי יחזקאל)
               
              הצג:
              אזהרה:
              פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד