הסלון נבנה מסביב לפסנתר הישן של סבתא: בית למשפחה גדולה בשומרון

115 מ"ר, חמישה ילדים, תקציב מוגבל והרשאה להתפרע – אלה היו נתוני הפתיחה לעיצוב בית ביישוב הדתי ברוכין שבשומרון. התוצאה יוצרת בית פרקטי ויצירתי גם יחד

הסלון כולו מעוצב סביב הפסנתר המשפחתי, ירושה מהסבתא. ספריית הברזל הלבנה הגדולה נבנתה כך שתקיף אותו, והחלון שמעליו נפתח והורחב כדי שיתאים לו בגודל (צילום: תהילה זוסמן)
הסלון כולו מעוצב סביב הפסנתר המשפחתי, ירושה מהסבתא. ספריית הברזל הלבנה הגדולה נבנתה כך שתקיף אותו, והחלון שמעליו נפתח והורחב כדי שיתאים לו בגודל (צילום: תהילה זוסמן)
האי במטבח משמש לעבודה, למשחק, לאכילה וגם לאירוח (צילום: תהילה זוסמן)
האי במטבח משמש לעבודה, למשחק, לאכילה וגם לאירוח (צילום: תהילה זוסמן)
חזיתות המטבח, שעשויות פורמייקה פשוטה, נשלחו לצביעה (צילום: תהילה זוסמן)
חזיתות המטבח, שעשויות פורמייקה פשוטה, נשלחו לצביעה (צילום: תהילה זוסמן)
בגרם המדרגות מוקמו משטחי עץ משופשפים שיכולים להשתבח עם הזמן ולא מצריכים ניקוי אינטנסיבי (צילום: תהילה זוסמן)
בגרם המדרגות מוקמו משטחי עץ משופשפים שיכולים להשתבח עם הזמן ולא מצריכים ניקוי אינטנסיבי (צילום: תהילה זוסמן)
המבואה הייתה סגורה, מסורבלת ולא מספיק שימושית. פינה בכניסה (צילום: תהילה זוסמן)
המבואה הייתה סגורה, מסורבלת ולא מספיק שימושית. פינה בכניסה (צילום: תהילה זוסמן)

משפחה בת חמישה ילדים (בגילים 4 עד 19) מהיישוב ברוכין שבמערב השומרון פנתה אל המעצבת מירב גליס־המלי, המתגוררת ביישוב הסמוך. הבקשה: לעצב מחדש את הבית, 115 מ"ר גודלו, שבו הם מתגוררים כבר 13 שנה אך מעולם לא שיפצו - ולהתאים אותו לחיי היום־יום שלהם; וגם להגשים כמה חלומות.

 

"בעלת הבית פנתה אליי אחרי שראתה ואהבה עבודות שלי", מספרת גליס־המלי. "בהתאם, היא מאוד סמכה עליי ומאוד שחררה וזרמה עם הרעיונות שהעליתי. אם הייתה בקשה אחת שהיא הדגישה, זה הרצון שלה שנתפרע ונהיה כמה שיותר יצירתיות. צירפתי לתהליך את האדריכלית אפרת קינן שאיתה אני עובדת באופן קבוע – ויצאנו לדרך.

 

אי גדול ומקום לאחסון

"הדבר הראשון שעשינו זה לעצב מחדש את המבואה, שהייתה סגורה, מסורבלת ולא מספיק שימושית, ובעצם שימשה כמחסן - אבל אפילו כמחסן לא נוצלה כמו שצריך. שברנו בה קיר אחד והחלפנו אותו בקיר זכוכית שהוא מעין חלון פנימי שנשקף אל יתר הבית. בקיר שממול קבענו ארון קיר גדול וכחול – כי כשיש חמישה ילדים חייבים לאפשר הרבה מאוד מקום אחסון – ויצרנו מבואה רב שימושית שאפשר להניח בה ילקוטים, חומרי ניקוי ובעצם כל מה שצריך להיות נגיש, ושיש ממנה יציאה אל שירותי האורחים, שגם בהם השקענו מבחינה עיצובית.

 

גם את דלת הכניסה עצמה החלפנו: זו הייתה דלת סטנדרטית בצבע אדום ובסגנון מיושן, והחלטנו להגדיל את הפתח ולהחליף אותה בדלת ברזל גדולה שהתחברה לרוח שרצינו להכניס הביתה ומשלבת כמה סגנונות, מהתעשייתי ועד הבוהו־שיקי.

 

דלת הכניסה הסטנדרטית שהייתה צבועה באדום ובסגנון מיושן הוחלפה תוך הגדלת הפתח בדלת ברזל גדולה  (צילום: תהילה זוסמן)
    דלת הכניסה הסטנדרטית שהייתה צבועה באדום ובסגנון מיושן הוחלפה תוך הגדלת הפתח בדלת ברזל גדולה (צילום: תהילה זוסמן)

     

     

    בכניסה לבית הוחלף קיר אחד בוויטרינה (צילום: תהילה זוסמן)
      בכניסה לבית הוחלף קיר אחד בוויטרינה(צילום: תהילה זוסמן)

       

      "המשכנו אל המטבח. בעלת הבית הדגישה את הצורך לאפשר לכל בני המשפחה לנצל את המטבח, והצורך הזה התגשם על ידי אי גדול במיוחד עם משטח עץ מלא יפהפה, שיצרה עבורנו נגרית מנגריית 'פינות' ברשפון. האי, 2.5 מטר אורכו, מאפשר לעבוד, לאכול וגם לארח: בשבתות, כשהמשפחה מארחת משפחות אחרות, האי במטבח משמש כשולחן ילדים.

       

      בשבתות, כשהמשפחה מארחת משפחות אחרות, האי במטבח משמש כשולחן ילדים (צילום: תהילה זוסמן)
        בשבתות, כשהמשפחה מארחת משפחות אחרות, האי במטבח משמש כשולחן ילדים(צילום: תהילה זוסמן)

         

        "את חזיתות המטבח, שעשויות פורמייקה פשוטה, שלחנו לצביעה. צד אחד נצבע בגוון אפור חם כמו של הקירות והשני בשחור. לעומת זאת, בשיש הפשוט והפרקטי שהיה במטבח לא נגענו, וגם את שולחן האוכל הרגיל השארנו כמו שהיה. בכלל, היו בבית לא מעט פריטים שהחלטנו לא להחליף גם אם הם לא היו פסגת העיצוב; הם נוחים לבני המשפחה. העדפנו להשקיע במקומות אחרים.

         

        נדנדה תלויה על וו, כך שאפשר להוריד ולהזיז אותה אם רוצים, והיא מאפשרת לשבת עם כל המשפחה באווירה של זוּלה (צילום: תהילה זוסמן)
          נדנדה תלויה על וו, כך שאפשר להוריד ולהזיז אותה אם רוצים, והיא מאפשרת לשבת עם כל המשפחה באווירה של זוּלה(צילום: תהילה זוסמן)

           

          היופי שבחוסר השלמות

          "עשינו כאן עוד כמה בחירות שנבעו מאילוצי התקציב. למשל, היו שני חלונות שפתחנו, הרחבנו והחלפנו לפרופיל ברזל, אבל באחרים לא נגענו, וזה היה בסדר גמור דווקא בגלל חוסר השלמות, שנותן איזשהו ערך מוסף. אני חושבת שכשמציבים משהו מאוד יפה ליד משהו לא מושלם המראה המתקבל מעניין, יפה וביתי יותר - בניגוד לבתים שהכול בהם מושלם ומוזיאלי, שיוצרים תחושה פחות נוחה.

           

          פינה בסלון (צילום: תהילה זוסמן)
            פינה בסלון(צילום: תהילה זוסמן)

             

            "הפסנתר המשפחתי, ירושה מהסבתא, היה מבחינתי במוקד הסלון – ממש עיצבתי אותו מסביבו. ספריית הברזל הלבנה הגדולה נבנתה כך שתקיף אותו, ואת החלון שמעליו פתחנו והרחבנו כדי שיתאים לו בגודל"

            "בסלון בחרנו להשאיר את הכורסאות הקיימות והספה הישנה, שרק אובזרה בכריות חדשות. גם כאן העדפנו לנצל את התקציב לדברים אחרים, מה גם שמדובר באלמנטים שקל יחסית להחליף בעתיד. את הרהיטים הקיימים הצבנו על שטיח ענק שנקנה ביד2 והוסיף המון חום וסגנון לבית. נוסף על כך, כחלק מהרצון של בעלת הבית להתפרע קצת, תלינו בסלון נדנדה. היא תלויה על וו, כך שאפשר להוריד ולהזיז אותה אם רוצים, והיא מאפשרת לשבת עם כל המשפחה באווירה של זוּלה.

             

            "הפסנתר המשפחתי, ירושה מהסבתא, היה מבחינתי במוקד הסלון – ממש עיצבתי אותו מסביבו. ספריית הברזל הלבנה הגדולה נבנתה כך שתקיף אותו, ואת החלון שמעליו פתחנו והרחבנו כדי שיתאים לו בגודל.

             

             מקום לבלגן  (צילום: תהילה זוסמן)
              מקום לבלגן (צילום: תהילה זוסמן)

              ציורים של הילדים נתלו על משטח OSB גדול (צילום: תהילה זוסמן)
                ציורים של הילדים נתלו על משטח OSB גדול(צילום: תהילה זוסמן)

                 

                "חללים נוספים שעיצבנו כללו את חדר המשחקים. גם שם היה חשוב לתת מקום לבלגן ולכן יצרנו בסיס צבעוני של שחור, לבן ואפור ולתוכו יצקנו את יתר הצבעים. למשל, תלינו ציורים של הילדים על משטח OSB גדול. טיפלנו גם בגרם המדרגות, וכאן היה חשוב לנו הצד הפרקטי - שלא יהיה צורך לנקות כל הזמן - ומצד שני רצינו גם אלמנט ייחודי ויפה. שוב פנינו לנגרית מ'פינות' ברשפון, שיצרה עבורנו משטחי עץ משופשפים שיכולים להשתבח עם הזמן. הצד האנכי של המדרגות עשוי משטחי ברזל שחור, ואת המעקה השארנו כפי שהיה ורק צבענו אותו בלבן.

                 



                שירותי האורחים זכו גם הם לחידוש (צילום: תהילה זוסמן)
                  שירותי האורחים זכו גם הם לחידוש(צילום: תהילה זוסמן)

                  אמבטיית ההורים (צילום: תהילה זוסמן)
                    אמבטיית ההורים(צילום: תהילה זוסמן)

                     

                    בקומה השנייה השקענו בעיקר בצביעה ובשיפוץ האמבטיות, כדי שיהיו יפות אבל גם פרקטיות. הכי חשוב והכי משמח בעיניי: שבעלת הבית והמשפחה כולה פשוט עפו על התוצאה".

                     

                    מה חשוב לדעת כשמעצבים למשפחות מרובות ילדים - הכתבה המלאה במגזין גו סטייל 

                     

                    הגיליון החדש של מגזין Gostyle - עכשיו בדוכנים (צילום: שי יחזקאל)
                    הגיליון החדש של מגזין Gostyle - עכשיו בדוכנים (צילום: שי יחזקאל)
                     
                    הצג:
                    אזהרה:
                    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד