פשטידה לכל מטרה: 5 מתכונים שיעשו לכם חיים קלים במטבח

הוכרזה דיאטה? אין בעיה; ארוחת ערב ברגע? אל חשש; חובה להרשים את האורחים? קדימה; טבעונים? לא תקופחו; כל אחד אוהב משהו אחר? גם לזה יש לנו פתרון!

פשטידת גבינה בארבעה טעמים (צילום: בועז לביא, סגנון: נעה קנריק)
פשטידת גבינה בארבעה טעמים (צילום: בועז לביא, סגנון: נעה קנריק)
טבעונית, דיאטטית או מהירה - יעל גרטי עם חמש פשטידות שמארגנות את החיים ומשמחות את הסועדים.  

 

 

שלושה טיפים  שנכונים תמיד להכנת פשטידה:

 

1.השתמשו בירקות טובים ולא בירקות ישנים ומותשים מדי.

 

2. תנו לפשטידה להצטנן כרבע שעה לפני החיתוך וההגשה – הזמן הזה דרוש לה כדי להתייצב במרקם ובטעם (שלא לדבר על סכנת כווייה בפה, מפשטידה לוהטת).

 

3. כל הפשטידות במיטבן כשהן טריות. ניתן לשמור אותן (לאחר צינון) עד 3 ימים במקרר ולחמם בתנור(160 מעלות).

 

 

מהירה: פשטידת חציל קלוי

ארבעה מרכיבים בלבד, שתי דקות עבודה ויש לכם פשטידה בטעם חצילי מובהק, שאי־אפשר להפסיק לאכול ממנה. אין צורך במלח במתכון זה, משום החצילים והגבינה מלוחים. אגב, אפשר כמובן להשתמש בחצילים קלויים תוצרת בית. קולים 4-3 חצילים בינוניים, ומניחים לבשרם להגיר נוזלים (אם משתמשים בחצילים תוצרת בית, מומלץ להוסיף מלח).

 

פשטידת חציל קלוי (צילום: בועז לביא, סגנון: נעה קנריק)
    פשטידת חציל קלוי(צילום: בועז לביא, סגנון: נעה קנריק)

     

    המרכיבים (תבנית בקוטר 24-22 ס"מ)

    • 3 ביצים גדולות
    • 1 קופסה (400 גרם) חציל קלוי על האש (ללא תוספות. להשיג ברשתות השיווק)
    • 5 כפות (50 גרם) קמח
    • 100 גרם גבינת פטה 20%-16% שומן, מפוררת
    • אפשרות: כ־1/4 כוס (כ־35 גרם) גרעיני דלעת טבעיים

     

    ההכנה

    1. מחממים את התנור ל־175 מעלות בתוכנית טורבו. משמנים את התבנית במעט שמן זית.

    2. טורפים את הביצים בקערה. מוסיפים את החצילים וטורפים. מוסיפים את הקמח וטורפים רק עד שהתערובת אחידה ולא יותר. מוסיפים את פירורי הגבינה ומערבבים.

    3. יוצקים לתבנית ומיישרים. אם רוצים, מפזרים את הגרעינים. אופים כ־35 דקות, עד שהפשטידה מתייצבת ומזהיבה. מוציאים, מצננים קלות ומגישים.

     

     

     

    לייט וללא גלוטן: פשטידת אנטיפסטי

    פשטידה צבעונית וסופר־טעימה. חשוב לדייק בכמות הירקות, משום שאין כאן קמח או אבקה אחרת ש"מחזיקה את הבניין". טיפ: זוקיני או קישואים חייבים להיות טריים מאוד, אחרת יש להם טעם מריר.

     

    פשטידת אנטיפסטי  (צילום: בועז לביא, סגנון: נעה קנריק)
      פשטידת אנטיפסטי (צילום: בועז לביא, סגנון: נעה קנריק)

       

      המרכיבים (תבנית בגודל 30X20 ס"מ)

      • 3 פלפלים אדומים קטנים־בינוניים
      • 2 פלפלים כתומים/צהובים בינוניים
      • 4 זוקיני/קישואים בינוניים
      • 1 בצל סגול קטן־בינוני, קלוף
      • 2 כפות שמן זית
      • מעט מלח (מומלץ אטלנטי), פלפל שחור גרוס
      • 4 ביצים גדולות
      • 1/4 כפית מלח
      • 1/3 כוס עלי פטרוזיליה קצוצים גס
      • 60 גרם גבינה בולגרית או גבינת פטה 5% שומן, מפוררת 

       

      ההכנה

       

      1. מחממים תנור ל־210 מעלות בתוכנית טורבו ומרפדים תבנית תנור שטוחה בנייר אפייה.

      2. חותכים את הפלפלים ואת הזוקיני (או הקישואים) לקוביות בגודל 2 ס"מ. חותכים את הבצל לשמיניות. מפזרים בתבנית, מזלפים שמן זית, בוזקים מלח ופלפל. צולים כ־15 דקות, מערבבים בעדינות (מומלץ בכף עץ) וצולים עוד כ־10 דקות, עד שנראים בירקות סימני צריבה. מוציאים ומורידים את חום התנור ל־175 מעלות. מניחים את הירקות לצינון של כ־5 דקות.

      3. שמים בקערה גדולה את הביצים, מוסיפים מעט מלח וטורפים. מוסיפים את הפטרוזיליה ופירורי הגבינה ומערבבים. מוסיפים את הירקות הצלויים ומערבבים בעדינות לפיזור אחיד.

      4. משמנים את התבנית המלבנית. יוצקים אליה את התערובת ומיישרים. מהדקים את התערובת כלפי מטה (כדי שבלילת הביצים "תתפוס" את הירקות).

      5. אופים 35-30 דקות, עד שהפשטידה מזהיבה ומתייצבת. מוציאים, מצננים קלות ומגישים. 

       

      מגוונת: פשטידת גבינה ארבעה רבעים

      עוד רעיונות לתוספות אפשריות, על חלק מהפשטידה או על כולה: גרעיני תירס (מופשרים); רצועות פלפלים קלויים; חציל קלוי; זיתים ירוקים מגולענים או קישואים/זוקיני, מגולפים דק. את הקשקבל שמופיע במתכון אפשר להמיר בכל גבינה קשה מגוררת אחרת. אגב, אני מעדיפה לדלג על זיתי הקלמטה הנמכרים מגולענים משום שהם מלוחים מדי לטעמי. אפשר לקנות זיתים שלמים ולגלען או לחתוך.

       

      פשטידת גבינה ארבעה רבעים  (צילום: בועז לביא, סגנון: נעה קנריק)
        פשטידת גבינה ארבעה רבעים (צילום: בועז לביא, סגנון: נעה קנריק)

         

        המרכיבים (תבנית קפיץ בקוטר 24 ס"מ)

        לבסיס הפשטידה

        • 2 ביצים גדולות
        • 1/2 כפית מלח
        • מעט פלפל שחור גרוס גס
        • 1 קופסה גדולה (500 גרם) גבינה לבנה 9% שומן
        • 60 גרם גבינת קשקבל, מגוררת
        • 6 כפות (60 גרם) קמח

        לתוספות

        • כ־12 זיתי קלמטה, מגולענים וחצויים
        • כ־100 גרם ארטישוקים בשמן (להשיג במעדניות), מסוננים וחתוכים
        • 7-6 עגבניות שרי, חצויות לאורכן
        • כ־1/3 כוס (50-40 גרם) אפונה עדינה, חלוטה או מופשרת

         

        ההכנה

        1. מחממים את התנור ל־175 מעלות בתוכנית טורבו, מניחים על תחתית התבנית נייר אפייה וסוגרים עליו את הטבעת. משמנים רק את דופנות התבנית.

        2. בסיס הפשטידה: טורפים בקערה את הביצים, המלח ופלפל. מוסיפים את הגבינה הלבנה וטורפים. מוסיפים את הקשקבל והקמח ומערבבים למרקם אחיד. יוצקים לתבנית ומיישרים.

        3. התוספות: מניחים על כל רבע פשטידה תוספת אחרת. על האפונה והעגבניות מזלפים מעט מאוד שמן זית ומפזרים מעט מלח.

        4. אופים כ־45 דקות, עד שהפשטידה יציבה לגמרי ושוליה מזהיבים היטב. מוציאים, מצננים קלות ומגישים.

         

        טבעונית: פשטידת בצל וקרם קוקוס

        פשטידה מעולה, מתקתקה ומלוחה בו־זמנית. אפשר להכין את הפשטידה הזו בגרסה ללא גלוטן. פשוט מוותרים על הקמח. רק הביאו בחשבון שבמקרה כזה היא מתקבלת רכה מאוד ולא נחתכת בצורה אלגנטית. זרעי פשתן אפשר לקנות טחונים (ולשמור במקפיא) או לטחון בבית, במטחנת תבלינים.

         

        פשטידת בצל וקרם קוקוס (צילום: בועז לביא, סגנון: נעה קנריק)
          פשטידת בצל וקרם קוקוס(צילום: בועז לביא, סגנון: נעה קנריק)

           

          המרכיבים (תבנית בגודל כ־26X22 ס"מ)
          • 4 כפות (28 גרם) זרעי פשתן טחונים
          • 1/4 כוס (60 מ"ל) מים
          • שמן זית
          • 4 בצלים גדולים (כ־1 ק"ג), קלופים ופרוסים דק
          • 1 קרטון קטן (250 מ"ל) קרם קוקוס (כ־20% שומן)
          • 1/2 כפית מלח
          • מעט פלפל שחור גרוס טרי
          • 5 כפות (50 גרם) קמח
          • לעיטור: כ־1/3 כוס (כ־40 גרם) צנוברים

           

          ההכנה

          1. משרים את זרעי הפשתן במים, מערבבים ומניחים בצד לכ־5 דקות, עד שהם נספגים במים.

          2. בינתיים, מחממים את התנור ל־175 מעלות בתוכנית טורבו ומשמנים תבנית במעט שמן זית.

          3. מחממים 3-2 כפות שמן זית במחבת עמוקה או בסיר רחב. מוסיפים את הבצל ומטגנים כ־2 דקות. מנמיכים את הלהבה לבינונית־נמוכה, ומטגנים עוד 10-8 דקות (מוסיפים שמן זית לפי הצורך), עד שפרוסות הבצל רכות וזהובות.

          4. מערבבים את נוזל הפשתן עם קרם הקוקוס, המלח ומעט פלפל. מוסיפים את הבצל המטוגן ומערבבים.

          5. יוצקים את התערובת לתבנית ומיישרים. מפזרים את הצנוברים. אופים כ־30 דקות, עד שהפשטידה מתייצבת ושוליה צרובים. מוציאים, מצננים קלות ומגישים.  

           

          מרשימה: קיש ספירלות עם זוקיני וגזר

          קצת סבלנות וקצת הקפדה – ויש קיש טעים ומהמם במיוחד. אם בחרתם להכינו עם רוקפור, הפחיתו בכמות המלח בבלילה.

           

           

          לאשה  (צילום: בועז לביא, סגנון: נעה קנריק)
            לאשה (צילום: בועז לביא, סגנון: נעה קנריק)

             

             

            המרכיבים (תבנית קפיץ בקוטר 24 ס"מ)

            לקלתית הבצק

            • 1/3 1 כוסות (190 גרם) קמח
            • 1/2 כפית מלח
            • 1/3 כפית סוכר
            • 130 גרם חמאה קרה, חתוכה לקוביות
            • 2 כפות (30 מ"ל) מים קרים

            למלית

            • 2 ביצים גדולות
            • 1 מכל (250 מ"ל) שמנת לבישול, 15% שומן
            • 1/3 כפית מלח
            • מעט פלפל שחור גרוס גס
            • 60 גרם גבינת קשקבל מגוררת או גבינת רוקפור מפוררת
            • 2 כפות פירורי לחם בהירים, לא מתובלים

            לספירלות

            • 3-2 יחידות זוקיני בינוני, טרי ומוצק
            • 3-2 יחידות גזר, טרי ומוצק, קלוף

             

            ההכנה

            1. מרפדים את התבנית בנייר אפייה כך ששולי הנייר יהיו מחוץ למסגרת

            ומשמנים רק את הדפנות (לשחרור קל) במעט שמן זית או חמאה רכה.

            2. הקלתית: שמים במכל מעבד המזון עם להב המתכת (או המערבל עם וו הגיטרה) את הקמח, המלח והסוכר ומעבדים קצרות לערבוב אחיד. מוסיפים את קוביות החמאה ומעבדים רק עד שמתקבלת תערובת אחידה ולא יותר. מוסיפים את המים ומעבדים עד להיווצרות בצק אחיד. מעבירים לתבנית, משטחים רק מעט ומאחסנים במקרר כ־10 דקות.

            3. מוציאים ומשטחים את הבצק (בידיים) כך שיכסה בגובה אחיד את כל בסיס התבנית וגם את הדפנות, גבוה ככל שניתן. מכסים בניילון נצמד ומאחסנים במקפיא שעה לפחות (עד חודש).

            4. מחממים את התנור ל־175 מעלות בתוכנית טורבו.

            5. מוציאים את הקלתית, מסירים את הניילון הנצמד, מניחים עליה יריעת רדיד אלומיניום ומהדקים היטב. אופים 10 דקות. מסירים בעדינות את הרדיד ואופים עוד 5 דקות. מוציאים ומניחים לצינון קל, לא מכבים את התנור.

            6. הספירלות: בעזרת קולפן ירקות, חותכים את הזוקיני והגזר לפסים ארוכים ודקים.

            7. המלית: טורפים בקערה את הביצים, השמנת לבישול, מלח ופלפל. מוסיפים את הגבינה ומערבבים. מפזרים את פירורי הלחם על הקלתית ויוצקים את הבלילה.

            8. מגלגלים את גילופי הזוקיני והגזר ומעמידים בתוך הבלילה.

            9. אופים כ־40 דקות, עד שהבלילה מתייצבת ומזהיבה. מוציאים, מצננים כרבע שעה ומגישים.

             

            הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
            הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
             
            הצג:
            אזהרה:
            פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד