לשמור או לזרוק? 10 פריטים שכדאי להחליף בחדשים לטובת הבריאות

אלו נזקים מסתתרים בתכשירי טיפוח ותיקים, מה מסוכן בקרש חיתוך או מחבת טפלון שרוטים ומתי יודעים שהגיע הזמן להיפרד ממכשיר המיקרוגל? שופינג חיוני באמת

מתחזקים בבית בית קברות קטן לתכשירי קוסמטיקה שטרם הספקתם להשתמש בהם עד תום? כדאי שתעשו סדר בשידת הביוטי שלכם (צילום: Shutterstock)
מתחזקים בבית בית קברות קטן לתכשירי קוסמטיקה שטרם הספקתם להשתמש בהם עד תום? כדאי שתעשו סדר בשידת הביוטי שלכם (צילום: Shutterstock)

1. נעליים שהעקב שלהן נשחק

 (צילום: Shutterstock)

    אם העקב בנעליים שלכם נשחק, כדאי שתלכו על נעליים חדשות. הליכה בנעל עם סוליה שחוקה גורמת לעקמומיות בכף הרגל בעת הדריכה, למתיחה מיותרת של השרירים והגידים ולהכבדה על המפרקים. כתוצאה מכך אתם עלולים לסבול מכאבים בקרסול, בכף הרגל ובברך.

     

    טיפ: אופציה מבורכת ומקדמת קיימות היא לא לרוץ לקנות נעליים חדשות ולזרוק את הישנות, אלא להגיע עם הנעליים השחוקות לסנדלר השכונתי. אחרי תיקון פשוט הן ייצאו משם כמו חדשות.

     

    2. צבע לשיער שהלך לישון במגירה של חדר האמבט

     (צילום: Shutterstock)

      אם אינכם זוכרים מתי קניתם את שפופרת הצבע לשיער, הגיע הזמן לקנות חדשה. פקיעת תוקף וחשיפה לשמש או רטיבות עלולות לחולל שינויים כימיים בצבע, מה שעלול לגרום לתגובה אלרגית כמו גירוי בקרקפת, קשקשים, אודם ולעתים אף לנפיחות בפנים.

       

      טיפ: כדי לשלול אלרגיה, בכל מצב שבו משתמשים במותג צבע חדש מומלץ לבצע טסט על קווצת שיער קטנה לפני השימוש.

       

      3. מברשת שיניים שחגגה שלושה חודשים

       (צילום: Shutterstock)

         

        אם חלפו שלושה חודשים מאז שהתחלתם להשתמש במברשת השיניים שלכם או שסיביה כבר כפופים, זה הזמן לפרגן לפה שלכם מברשת חדשה. צחצוח במברשת שסיביה הרוסים אינו יעיל, ועלול לגרום לריקבון השן ולדלקות חניכיים בשל שאריות מזון שנשארו על השיניים וביניהן. דלקת חניכיים גורמת לכאבים, לרגישות לחום לקור ובמקרה שאינה מטופלת בזמן - אף לניידות השיניים ולנשירתן.

         

        אתם כנראה מברישים חזק מדי (צילום: Shutterstock)
          אתם כנראה מברישים חזק מדי(צילום: Shutterstock)

           

          שימו לב: אם סיבי המברשת שלכם נראים כך לאחר שלושה שבועות של שימוש, אתם כנראה מברישים חזק מדי ועלולים לפגוע בציפוי השן על ידי שחיקת האמייל ולנסיגת חניכיים. לכו לקבל הדרכה אצל שיננית.

           

          4. תכשירי טיפוח ותיקים

           (צילום: Shutterstock)

            מתחזקים בבית בית קברות קטן לתכשירי קוסמטיקה שטרם הספקתם להשתמש בהם עד תום? כדאי שתעשו סדר בשידת הביוטי שלכם. איך תדעו שהגיע הזמן להיפרד מהקרם? שימו לב לתאריך המופיע על גבי האריזה. מצוינת עליו האות M ולידה מספר החודשים שבהם אפשר להשתמש בו מרגע הפתיחה. ככל שעובר הזמן, יעילות המוצר פוחתת, מתחיל תהליך פירוק ובמקרים מסוימים אף עלולים לצמוח בו מיקרואורגניזמים שעלולים לגרום נזק לעור, כמו גירוי, אודם ופצעונים.

             

            טיפים:

            1. סמנו בטוש עמיד את תאריך פתיחת התכשיר.

            2. השתמשו בו כחודשיים לכל היותר (גם אם התפוגה המצוינת עליו ממושכת יותר).‭ ‬‬‬‬

            3. אחסנו אותו במקום קריר, יבש וחשוך.

             

            5. קרש חיתוך שרוט

             (צילום: Shutterstock)

              משטח החיתוך כבר שרוט כתוצאה מהשימוש? הגיע הזמן להיפרד ממנו ולהחליף אותו בחדש. למה? כי השריטות שעליו צוברות בתוכן שאריות מזון המשמשות בית גידול לחיידקים, וחלקם (בפרט אלה המצויים בבשר ובירקות) עלולים לגרום למחלות מעיים.

               

              טיפ: ככלל, רצוי להשתמש במשטחי עבודה נפרדים לבשר ולירקות ולהעדיף משטח מפלסטיק ולא מעץ. העץ סופג רטיבות וזו עלולה להגביר את קצב התרבות החיידקים.

               

              6. חזיית ספורט שהתרופפה

               (צילום: Shutterstock)

                מרגישה לאחרונה תנועתיות גבוהה יותר בחזה בזמן אימון הכושר שלך? זה הזמן להחליף את חזיית הספורט האהובה שלך בחדשה. חזייה שאינה מעניקה תמיכה מספקת עלולה להשפיע על הביצועים הספורטיביים שלך, לגרום לחוסר נוחות, ללחץ ואף לגרום לסימני מתיחה ולנזק בלתי הפיך ברקמות העדינות של עור החזה.

                 

                טיפ: איך תדעי אם החזייה החדשה מתאימה לך? בזמן המדידה קפצי איתה בחדר ההלבשה. אם את מרגישה שהיא מספקת תמיכה לשד, היא כנראה עושה את העבודה, ללא קשר למחירה.

                 

                7. פטמה לבקבוק שהחור שלה התרחב

                 (צילום: Shutterstock)

                  החור בפטמת הבקבוק של התינוק או התינוקת התרחב? כדאי שתקפצו לרשת הפארם הקרובה ותרכשו חדשה. פטמה שהחור בה גדול מדי עלולה לא להתאים למרקם האוכל והתינוק עלול להיות מאותגר עם כמות גדולה מדי של מזון. במצב כזה בליעת האוכל עלולה להקדים קנה לוושט ולהגיע לריאות ולגרום לשיעול ובמקרים חמורים אף לדלקת ריאות.

                   

                  טיפ: כדי למנוע בלאי של הפטמה, השתמשו בכמה פטמות ביום לסירוגין.

                   

                  8. מיקרוגל שאינו נסגר כהלכה

                   (צילום: Shutterstock)

                    אם דלת המיקרוגל שלכם נפגמה, זה הזמן להשתדרג למכשיר חדש. כשהמיקרוגל פועל הוא פולט קרינה, ואם הדלת אינה נסגרת באופן הרמטי ישנה סכנה שהקרינה הזאת תדלוף החוצה. כדי למנוע זאת מומלץ לנקות היטב את דלת המיקרוגל מכל צדיה ולוודא שהיא נסגרת היטב.

                     

                    טיפ: גם אם דלת המיקרוגל שלכם נסגרת הרמטית, הדרך היעילה ביותר להפחתת הקרינה היא להתרחק ממנו כחצי מטר בזמן שהוא פועל. אגב, עשו זאת גם אם המכשיר שלכם מכוסה על ידי דלתות ארון המטבח. זה לא עוזר - קרינה עוברת גם דרך קירות וארונות.

                     

                    9. נעלי ריצה שרצו הרבה

                     (צילום: Shutterstock)

                      אם סוליות נעלי הריצה שלכם כבר שחוקות או שגמאתם איתן 800־‭1,000‬ ק"מ, רוצו לקנות חדשות. ואל תיתנו למראה לבלבל אתכם. נעלי ריצה יכולות להיראות נפלא גם לאחר שמערכת בלימת הזעזועים שבהן נפגמה ונשחקה. נעליים שחוקות לא יחזיקו את כף הרגל במנח נכון ועלולות לגרום לכאבים בברך, בירך ובגב.‬‬‬‬

                       

                      טיפ: אם כבר, קנו נעלי ריצה גדולות יותר ממידתכם כדי למנוע פציעה כתוצאה מחיכוך בין הציפורן לנעל בזמן הריצה.

                       

                      10. מחבת טפלון

                       (צילום: Shutterstock)

                        הבחנתם בשריטה על מחבת הטפלון האהובה? כדאי שתטגנו את החביתה הבאה שלכם במחבת חדשה. חתיכות מזעריות של מזון עלולות להצטבר בשריטות שעל המחבת, להיות נגועות בזיהום חיידקי (כמו סלמונלה, ליסטריה, סטפילוקוקוסאורוס) ולגרום למחלות מעיים. אבל גם אם המחבת ללא שריטה, אל תחממו אותה לטמפרטורה העולה על 180 מעלות. הטפלון מכיל חומר בשם‭ ,PFOA‬ ‬‬שנחשד כחומר מסרטן ומשתחרר לאוויר בטמפרטורות גבוהות.‬‬

                         

                        טיפים:

                        1. נקו את המחבת בספוגית או בסמרטוט רך ולא בספוגית ברזל.

                        2. השתמשו במחבת רק בבישול בגז ולא בתנור או ישירות על גריל.

                         

                        ייעוץ מקצועי: ד"ר דניאל וייס, פודיאטור; ד"ר הרברט זינגר, רופא וטרינרי; ד"ר לילי אוריה, רופאת שיניים; יוליאנה אשל, מנהלת השירות לריפוי בעיסוק, מרכז שניידר לרפואת ילדים; לירן רז, מהנדס קרינה וחוקר קרינה; ד"ר אלכסנדר רוזוב, מומחה לרפואת עור; הרמן וייס, רוקח ויועץ מדעי לחברת סבוקלם; ד"ר לובה גליצקיה, רופאה אולימפית ומנהלת המחלקה לרפואת ספורט במכון וינגייט

                         

                        צילום: Shutterstock

                         

                         

                         

                         
                        הצג:
                        אזהרה:
                        פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד