צילום: שי יחזקאל

על האלכוהוליסטית הזועמת שפיצחה את הסוד לחיים שלווים כבר קראתם?

מרב מכר משנה חיים על יחסים ועד פודקאסט סטנד־אפ עמוק ומעורר השראה. לקרוא, להאזין, לזוז: שמונה פודקאסטים וספרים מומלצים שאולי ישנו לכם השנה את החיים

בעברית או באנגלית, בקריאה או בהאזנה  - שמונה המלצות (צילום: Shutterstock)
בעברית או באנגלית, בקריאה או בהאזנה - שמונה המלצות (צילום: Shutterstock)

 

1. טאו טה צ'ינג, טימותי פריק

 

שפה: מתורגם לעברית (הוצאת אור־עם)

רבים מכירים את "ספר הטאו" או "דאו דה ג'ינג" שנחשב במובנים רבים לתנ"ך של הרוחניות האוריינטלית. כתב אותו לאו צו (שנקרא גם לאו דזה או לאו טסה), אבי תורת הדאואיזם ומגדולי הפילוסופים הסינים, שחי במאה השישית לספירה וחיבר אוסף של 81 שירים שמנקזים לתוכם את פילוסופיית החיים הסינית. הספר הזה נחשב על פי רוב לחיבור החשוב והמשפיע ביותר לא רק על התפיסה הטאואיסטית אלא על הפילוסופיה הסינית בכלל.

 

הגרסה הזאת היא מהדורה חדשה של הספר, שנכתבה בסיוע האגודה הטאואיסטית של סין, ומאפשרת גישה קלה ומודרנית יותר לעצות, סיפורים, שירה ושאלות שמופיעים בספר המקורי. אפשר להיעזר בו למדיטציה, צמיחה אישית, למידה והתבוננות אחרת על החיים.

 

למה לקרוא? כי יש כאן חוכמת חיים עתיקה בת מאות שנים שמסוגלת לפתוח לכם את הראש לעולמות חדשים.

 

2. רק הפחד מת, בארי לונג

 

שפה: מתורגם לעברית (הוצאת מדף)

בארי לונג היה מורה רוחני וסופר אוסטרלי שהלך לעולמו ב־2003 ונחשב עד היום לאחד מגדולי המורים למרות גישתו הנוקשה והנוקבת למדי, שתמיד הטיחה בפני תלמידיו וקוראיו את האמת הכואבת בפרצוף. לונג עסק רבות בנושא הסבל בחיים ובאופן שבו הסבל מנהל את חיינו, ובספר הזה הוא מסביר איך אפשר למנוע מאירועים כואבים לשקוע בגוף ולגרום לסבל רב יותר.

 

הספר כולל שמונה מאמרים שעוסקים במקור הסבל, השפעותיו בעולם ותהליכי התמודדות רוחניים. אפשר להסתכל עליו כעל מעין קורס בן שמונה שלבים שהמטרה הסופית היא שחרור מפחד, חוסר סיפוק וייסורים.

 

למה לקרוא? כי אף אחד לא נהנה לסבול. והחיים די קצרים.

 

3. לאהוב את מה שיש, ביירון קייטי

 

שפה: מתורגם לעברית (הוצאת פראג)

אם לא שמעתם על ביירון קייטי, אתם כנראה לא אקטיביים במיוחד בעולמות החיפוש העצמי והעזרה העצמית. מבין שפע של מדריכי ניו אייג' ומנטורים היא נחשבת לריאליסטית ולפרקטית ביותר בזכות שיטת "העבודה" שפיתחה, שבאמצעות מודל של ארבע שאלות מאפשרת לשנות התייחסות לכל פרספקטיבה, סיטואציה ורגש, להיפטר מהרגלים (ואנשים) מעיקים, ובאופן כללי להתניע שינוי חשיבתי משמעותי שמוביל גם לשינוי רגשי.

 

בספר היא מתארת את העבר הפרטי שלה - איך חיה את רוב חייה כאלכוהוליסטית זועמת, עד שלבסוף פיצחה את השיטה שמאפשרת חיים שלווים ומלאים יותר. שיטת ארבע השאלות מפורטת בספר והוא כולל גם דפי עבודה וסיפורים מייצגים.

 

למה לקרוא? כי אקהרט טולה, מורה רוחני ומחבר רב המכר "כוחו של הרגע הזה" (הוצאת פראג), כתב על הספר הזה שהוא "ברכה גדולה לכדור הארץ. שורש סבלנו הוא ההזדהות עם מחשבותינו, עם ה'סיפורים' שמתרוצצים לנו בראש ללא הפסקה. 'העבודה' של ביירון קייטי פועלת כמו להב חד שחותך דרך האשליה הזאת ומאפשר לנו להכיר בעצמנו את המהות הנצחית של קיומנו. שמחה, שלווה ואהבה צומחים מתוכה כמצב טבעי. לאהוב את מה שיש מספק את המפתח. השתמשו בו".

 

4. UnF*ck Your Brain, ד"ר פיית' ג'י. הרפר

 

שפה: אנגלית

 

אחד מרבי המכר המשמעותיים ביותר בשנתיים האחרונות באמזון, ויש לו סיבה טובה - ד"ר פיית' ג'י. הרפר, מעבירה את הקוראים מסע בנבכי מוחם ועוזרת להם להשתחרר מכבלי טראומות וחרדה באופן סרקסטי ומלא חוש הומור, אבל גם ישיר ומכוון מטרה שיגרום לכם להסתכל על העולם באופן שונה לגמרי.

 

אחת התיאוריות שלה למשל היא שתת המודע שלנו מייצר עבורנו חיים (באופן פרקטי, לא במובן שלמדנו להכיר מספרים כמו "הסוד"), שהוא סבור שיגנו עלינו מפני סכנות. כך למשל אם מישהו חושב שזוגיות היא דבר נוראי, חוסר מציאת זוגיות הוא מבחינת תת המודע סימן להצלחה. ספר מהפכני ומשנה חיים, לא פחות.

 

למה לקרוא? כי הספר הזה מגיע גם עם חוברת עבודה שתעזור לכם ליישם את מה שקראתם.

 

     

    5. עושים רפואה

    שפה: עברית

     

    מי שאינו רופא או צופה נלהב מדי של "האנטומיה של גריי" יכול להרגיש שרפואה היא תחום ששמור לאנשי מקצוע ולכמה סקרנים יוצאי דופן. באופן כללי שיחות על רפואה נשמעות אולי כמו קונספט משעמם, אבל בפודקאסט הזה תמצאו כל כך הרבה מעבר: מגישים אותו רופא והיפוכונדר - ד"ר יובל בלוך, המנהל הרפואי באסותא ראשון לציון, ושדרן רשת ב' עידן כהן, והפודקאסט הוא תחת חסותו של "עושים היסטוריה", אחד הפודקאסטים הוותיקים בישראל שמגיש רן לוי.

     

    כל פרק תוקף את סוגיית גוף האדם מזווית אחרת ומעניינת. תוכלו למצוא שם סקירה על מקומו של ההומור בעולם הרפואה, שיחה על דיכאון אחרי לידה, על הפריה חוץ גופית, על שינה ופחות או יותר על כל נושא הקשור לגוף האדם שעולה על דעתכם – והם מוגשים בשיחה קולחת, משעשעת לעתים ובעיקר מרתקת.

     

    למה להאזין? כי זו דרך נהדרת ליצור היכרות מעמיקה יותר עם הגוף שלכם, עם עולם הרפואה (במיוחד בתוך מערכת בריאות קורסת) וגם למצוא נקודות אור ושעשוע בתוך נושא שאמור להיות משמים.

     

     

    6. חושבים טוב

    שפה: עברית

     

    הפסיכולוגית החיובית יהודית כץ היא אישיות מוכרת למדי בקרב אלה שמחפשים דרכים להפוך למאושרים יותר, ואפילו העבירה הרצאת TED שנקראת "תפסיקו לחכות לאושר – צרו אותו". היא בוגרת לימודי מדעי המוח באוניברסיטה העברית, והפודקאסט שלה הוא פתרון מצוין למי שרוצה להניע תהליך של עבודה עצמית ושינוי הרגלים, אבל אין לו אמצעים כלכליים ללכת לטיפול.

     

    בכל פרק היא מארחת מומחה מתחום אחר, ויחד הם משוחחים על נושאים שקשורים לאושר, פסיכולוגיה חיובית וחיפוש עצמי. אפשר למצוא שם כלים לשיפור מערכות יחסים, לאיזון הלחץ בחיים, לתודעה דיגיטלית ועוד עוד.

     

    למה להאזין? כי הפודקאסט הזה הוא מקור מצוין לעצות ולכלים שימושיים שמגיעים ממומחים מוסמכים – במקום להסתפק בעצות של אנשים שלא תמיד באמת יודעים על מה הם מדברים.

     

    7. Good Life Project

    שפה: אנגלית

     

    במרכז של ה־Good Life Project עומדת קבוצת אנשים שהציבו לעצמם משימה: לעזור לכמה שיותר אנשים לחיות את החיים הטובים ביותר שלהם. הם משתדלים להימנע משיטות צמיחה אישית טרנדיות שלא מחזיקות מעמד, ומטיפים לשינוי מהותי, משמעותי ועמוק. הפודקאסט שלהם, שמגיש ג'ונתן פילדס, יזם הפרויקט, כולל ראיונות עם שלל אנשים מעוררי השראה – מורים, מטפלים, סופרים, רופאים ומומחים שונים, כשכל פרק נועד להעניק למאזינים כלים ועצות שימושיות לטיפוח תחושת אושר וסיפוק ומהחיים.

     

    בין האורחים שלהם אפשר למצוא את אליזבת גילברט ("לאכול, להתפלל, לאהוב"), ברנה בראון (מספיישל הנטפליקס "קריאה לאומץ"), והיזם הישראלי המצליח ניר אייל. אחת ליומיים־שלושה עולה פרק חדש, באורך של בין 30 דקות לשעה.

     

    למה להאזין? כי בתוך שפע של עצות ו"מומחים" הפודקאסט הזה הוא הדבר האמיתי למי שרוצה לצאת למסע של חיפוש עצמי.

     

    8. מאחורי כל צחוק

    שפה: עברית

     

    לכאורה פודקאסט על סטנדאפ לא בדיוק שייך לעולמות ה־Wellness, אבל ב"מאחורי כל צחוק" יש הרבה מעבר לזה. מדי פרק המגיש והסטנדאפיסט אלדד שטרית, נפגש עם סטנדאפיסט או סטנדאפיסטית לשיחה על הדרך שלהם לבמה, על הקשיים שנתקלו בהם וכיצד התגברו עליהם, על החיפוש העצמי שהוביל אותם לבחירת המקצוע, מאבקים פנימיים, שימוש בהומור כדרך להתבוננות על החיים וכתיבת בדיחות. הפודקאסט נוצר בהשראת פודקאסטים אמריקאיים מוכרים ואהובים, בראשם הפודקאסט WTF של הסטנדאפיסט מארק מארון (שכבר הספיק לארח אצלו גם את ברק אובמה, ג'יי לנו, דיוויד לטרמן ועוד שמות גדולים).

     

    אצל אלדד תוכלו לשמוע את עידן אלתרמן, דודו ארז, הדר לוי ועוד רשימה ארוכה של סטנדאפיסטים מעט פחות מוכרים אבל מרתקים לא פחות (גילוי נאות: גם כותבת שורות אלה התארחה באחד הפרקים). בקיצור, יופי של דרך לקבל זריקת מוטיבציה להגשמת החלומות הפרטיים שלכם ולקבל כלים להתמודדות עם החיים באמצעות הומור, עם הרבה מאוד עצות שימושיות שנכונות לא רק למי שחולם לעשות סטנדאפ אלא גם בכל תחום אחר.

     

    למה להאזין? במקרה הטוב תשאבו השראה מאנשים שמגשימים את החלום שלהם, ובמקרה הרע תצחקו הרבה.

     

       

       

       

      הגיליון החדש של מגזין מנטה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי יחזקאל)
      הגיליון החדש של מגזין מנטה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי יחזקאל)
       
      הצג:
      אזהרה:
      פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד