המפסקת המספקת: חמישה מתכונים לסעודה מזינה לצום יום כיפור

מחפשים מנות טעימות, משביעות ולא מכבידות? קבלו הצעות מעולות: מקרפלך למרק במילוי בשר או תפוחי אדמה עד לסלט חם של דלעת ושעועית ירוקה בתיבול מתקתק

Xnet

|

06.10.19 | 09:12

מרק עוף וקרפלך בשר (צילום: אסנת לסטר )
מרק עוף וקרפלך בשר (צילום: אסנת לסטר )

קרפלך במילוי בשר בקר או תפוחי אדמה / אסנת לסטר, "סיר לשבת"

 

מרכיבים

50-40 קרפלך

 

לבצק

  • 100 גרם מרגרינה
  • 1/2 1 כוסות (360 מ"ל) מים
  • 1/2 כפית מלח
  • 3 כוסות (420 גרם) קמח
  • 2 ביצים

 

>> אפשרות 1: מילוי בשר

  • 1/3 כוס שמן
  • 1 בצל גדול קצוץ
  • 2 שיני שום כתושות
  • 250 גרם בשר בקר טחון
  • 1/2 כפית מלח
  • 1/2 כפית פלפל שחור טחון

 

>> אפשרות 2: מילוי תפוחי אדמה

  • 2 תפוחי אדמה גדולים, מבושלים ומעוכים למחית
  • 2 בצלים גדולים קצוצים
  • 1/2 כוס (120 מ"ל) שמן
  • 1 כפית מלח
  • 1/2 כפית פלפל שחור טחון

 

אופן ההכנה

  1. הבצק: שמים בסיר את המרגרינה, המים והמלח ומביאים לרתיחה.
  2. מוסיפים מחצית מכמות הקמח וממשיכים לבשל על אש קטנה, תוך ערבוב, עד שנוצר בצק חלק שנפרד מדפנות הסיר (כמו בצק של פחזניות). מכבים את האש ונותנים לבצק להתקרר מעט.
  3. מוסיפים לסיר את יתרת הקמח ואת הביצים, תוך ערבוב, עד לקבלת בצק חלק. מכסים ונותנים לבצק לנוח חצי שעה.
  4. המילוי
  5. למילוי בשר: מטגנים את הבצל עד הזהבה. מוסיפים את השום ומטגנים עוד כ-15 שניות. מוסיפים את הבשר וממשיכים לטגן עד שהבשר משנה את צבעו. מוסיפים את התבלינים, מערבבים ומכבים את האש. טוחנים את התערובת במטחנת בשר.
  6. למילוי תפוחי אדמה: מטגנים את הבצל עד הזהבה יפה. מערבבים עם שאר מרכיבי המלית ומצננים מעט.
  7. עיצוב הקרפלך: מקמחים קלות את משטח העבודה ומרדדים את הבצק לעובי של 2 מ"מ.
  8. קורצים מהבצק עיגולים בקוטר 8-6 ס"מ. ממלאים כל עיגול בכפית מהמילוי שבחרתם, מקפלים לשניים ומהדקים היטב את הקצוות.
  9. מבשלים את הקרפלך במים רותחים עם מלח עד שהם צפים. מגישים במרק עוף.

 

אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת, המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע

 

תבשיל אורז אדום ודלעת / עידית חייט, "לאשה"

 

 

תבשיל אורז אדום ודלעת (צילום: יוסי סליס, סגנון: נטשה חיימוביץ')
    תבשיל אורז אדום ודלעת(צילום: יוסי סליס, סגנון: נטשה חיימוביץ')

    מרכיבים

    6 מנות

     

    לאורז

    • 2 כפות שמן זית או קנולה
    • 1/2 1 כוסות אורז אדום
    • 1 כפית מלח
    • 1/4 כפית פלפל שחור גרוס
    • 1/3 3 כוסות מים רותחים

     

    לדלעת

    • חתיכת דלעת במשקל כ-700 גרם
    • 2-1 כפות שמן זית
    • 1/4 כפית מלח
    • 1/4 כפית פלפל שחור גרוס
    • מומלץ: 1/3 כפית סומאק

     

    להגשה

    • כ־1/3 כוס (50 גרם) גרעיני דלעת
    • 1 צרור עירית או בצל ירוק

     

    אופן ההכנה

    1. האורז: יוצקים את השמן לסיר ומחממים כדקה על להבה בינונית. מוסיפים את האורז ומטגנים תוך ערבוב 2 דקות.
    2. מוסיפים את המלח והפלפל, מערבבים ומוסיפים את המים הרותחים. מערבבים, מכסים את הסיר ומנמיכים את הלהבה. מבשלים 45 דקות עד שהמים נספגים באורז והאורז נפתח ומתקמר, הופך רך אך לא מדי.
    3. מכבים את הלהבה. מרימים את המכסה כך שהמים שנקוו בו לא יטפטפו על האורז ומניחים על הסיר מגבת נקייה ויבשה. מניחים את המכסה על המגבת וסוגרים. משהים כך כ־5 דקות.
    4. פותחים את המכסה, מסירים את המגבת, ממתינים 5 דקות ומערבבים את האורז בעזרת מזלג.
    5. הדלעת: בזמן שהאורז מתבשל, מחממים את התנור לחום בינוני-גבוה (200 מעלות) ומרפדים תבנית תנור בנייר אפייה.
    6. מניחים את הדלעת על קרש החיתוך וחותכים לפלחים. מסירים מכל פלח את הקליפה וחותכים לקוביות בגודל 1X1 ס"מ.
    7. מעבירים את הדלעת לתבנית ויוצקים עליה כף שמן. מפזרים את המלח, הפלפל והסומאק (אם רוצים), ומערבבים בידיים כך שכל קוביות הדלעת ייעטפו בשמן ובתבלינים. אם חסר, מוסיפים עוד מעט שמן.
    8. מפזרים את קוביות הדלעת בתבנית וצולים 30 דקות, עד שסכין ננעצת בהן בקלות. בזמן הצלייה הופכים אותן פעמיים, בעזרת תרווד. מוציאים מהתנור.
    9. הרכבת המנה וההגשה: אם מעדיפים לקלות את גרעיני הדלעת (לא חובה - אפשר להוסיפם למנה כפי שהם) - מחממים מחבת נקייה (ללא שמן) על להבה בינונית. מפזרים בה את הגרעינים וקולים כ-2 דקות, תוך הנעת המחבת מדי פעם, עד שהגרעינים מזהיבים מעט. מסירים מיד מהכיריים.
    10. קוצצים את צרור העירית או הבצל הירוק.
    11. מעבירים את האורז אל קערת הגשה. מוסיפים את קוביות הדלעת הצלויות, מערבבים בעזרת שני מזלגות וטועמים. מוסיפים תבלינים במידת הצורך (אפשר, אם רוצים, להוסיף מעט שמן זית).
    12. מפזרים על התבשיל את הגרעינים והעירית (או הבצל הירוק), ומגישים.

    שומרים, עד 3 ימים, בכלי סגור במקרר. מחממים בעדינות, בסיר או בכלי מתאים במיקרוגל.

     

    פשטידת אטריות במילוי בשר / אסנת לסטר, "סיר לשבת"

     

    פשטידת אטריות עם בשר (צילום: אסנת לסטר)
      פשטידת אטריות עם בשר(צילום: אסנת לסטר)

      מרכיבים

      (תבנית בקוטר 26 ס"מ)

       

      • 200 גרם אטריות ביצים רחבות
      • 2 ביצים טרופות
      • 1 כפית מלח
      • 1 כפית פלפל שחור טחון

       

      למילוי

      • 3 בצלים קצוצים
      • 1/3 כוס שמן
      • 1 ק"ג בשר בקר טחון
      • 1 כפית מלח
      • 1 כפית פלפל שחור
      • שמן או מרגרינה לשימון התבנית

       

      אופן ההכנה

      1. מחממים את התנור ל-180 מעלות.
      2. מבשלים את האטריות במים רותחים עם מלח לפי הוראות היצרן, עד שהן רכות. מסננים מהנוזלים ושוטפים.
      3. מוסיפים לאטריות את הביצים ומערבבים. מניחים בצד.
      4. מכינים את המילוי: מטגנים את הבצל בשמן עד להזהבה קלה. מוציאים מהמחבת כף בצל מטוגן ושומרים בצד.
      5. מוסיפים למחבת את הבשר וממשיכים לטגן תוך ערבוב, עד שהבשר משחים. מוסיפים את התבלינים, מערבבים ומורידים מהאש (אם הפשטידה מיועדת לארוחה המפסקת כדאי לא לתבל אותה הרבה, כדי שהיא לא תגרום לצימאון).
      6. משמנים היטב תבנית בקוטר 26 ס"מ.
      7. משטחים בתבנית מחצית מכמות האטריות.
      8. משטחים את הבשר על גבי האטריות.
      9. משטחים על הבשר את המחצית השנייה של האטריות.
      10. מכסים בנייר אלומיניום ואופים כ-20 דקות. מורידים את נייר האלומיניום, מפזרים מלמעלה את הבצל הקצוץ ששמרנו בצד וממשיכים לאפות עוד 10-5 דקות.

       

      תבשיל עדשים כתומות עם עגבניות שרי ותחתיות ארטישוק / ליאורה חוברה

       

       

      תבשיל עדשים עם שרי וארטישוק (צילום: עודד חוברה)
        תבשיל עדשים עם שרי וארטישוק(צילום: עודד חוברה)

        מרכיבים

        8 מנות

         

        • 1 כוס עדשים כתומות או אחרות שאוהבים, ברורות ושטופות היטב
        • 400 גרם (1 שקית) תחתיות ארטישוק קפואות, מופשרות
        • תרסיס שמן (לשימון הסיר)
        • 2 בצלים, פרוסים
        • 2 שיני שום, כתושות
        • 1 סלסלת עגבניות שרי, שטופות ופרוסות לרבעים
        • תערובת עשבי תיבול לפי הטעם (פטרוזיליה, שמיר, בזיליקום וכו')
        • מלח ופלפל שחור

         

        אופן הכנה

        1. מבשלים את העדשים במים, עד לריכוך.
        2. חולטים את תחתיות הארטישוק במים רותחים למשל 10 דקות. מסננים ופורסים.
        3. מרססים סיר רחב בספריי שמן. מחממים אותו ומזהיבים בו את הבצל 4-3 דקות.
        4. מוסיפים את השום ומאדים שתי דקות נוספות.
        5. מוסיפים את עגבניות השרי, פרוסות הארטישוק, עשבי התיבול, המלח והפלפל לסיר ומערבבים. מכסים ומבשלים כ-10 דקות, עד לריכוך הירקות. מערבבים מדי פעם.
        6. מסננים את העדשים ומוסיפים אותן לסיר, מערבבים ומבשלים 10 דקות נוספות. מגישים חם. שומרים במקרר בכלי אטום עד 3 ימים.

         

        ליאורה חוברה היא דיאטנית קלינית M.Sc. ומסטר NLP לבריאות ולהרזיה

         

        דלעת ושעועית ירוקה אפויות בתנור / אפרת סיאצ'י

         

        דלעת ושעועית אפויות בתנור (צילום: אפרת סיאצ'י)
          דלעת ושעועית אפויות בתנור(צילום: אפרת סיאצ'י)

           

          מרכיבים

          6-4 מנות

           

          • 400 גרם (כ-3 כוסות) דלעת קלופה, חתוכה לקוביות בגודל 2X2 ס"מ
          • 1 בצל קטן, קצוץ גס
          • 300 גרם (כ-3 כוסות) שעועית ירוקה קפואה, מופשרת

           

          לרוטב

          • 3 כפות שמן זית
          • 2 כפות רוטב סויה
          • 2 כפות סילאן
          • 1 שן שום, כתושה
          • פלפל שחור גרוס

           

          אופן ההכנה

          1. מחממים את התנור ל-190 מעלות.
          2. מערבבים את כל מרכיבי הרוטב בקערית.
          3. שמים את הדלעת והבצל בקערה, מערבבים עם 3 כפות מהרוטב ומשטחים בתבנית מרופדת בנייר אפיה. אופים 30-25 דקות, עד שהדלעת מתרככת.
          4. שמים את השעועית הירוקה הקפואה בקערה ומערבבים עם 2 כפות מהרוטב. פותחים בזהירות את דלת התנור ומפזרים על הדלעת. יוצקים את יתרת הרוטב ומערבבים קלות. אופים 10 דקות נוספות.

           

          עוד מאות מתכונים מהירים של אפרת סיאצ'י – באתר "מתכונים ב-10 דקות"

           

           
          הצג:
          אזהרה:
          פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד