הפתעת עשר: כך תכינו לילדים כל יום ארוחה לבית הספר בצבע אחר

הילדים משתעממים מהכריך השגרתי? למה שלא תפתיעו אותם כל יום מחדש עם ארוחת עשר בצבע אחר? 5 הצעות שעברו בהצלחה את מבחן הטעימות של הילדים

ארוחת עשר בגוונים של ירוק (צילום: אסף אמברם, סגנון: טליה הדר)
ארוחת עשר בגוונים של ירוק (צילום: אסף אמברם, סגנון: טליה הדר)

 

יום ראשון: ירוק

========== 

 

קציצות תרד וזוקיני

מודה שלגמרי הופתעתי כששלושת ילדיי לא רק זרמו עם קציצות ירוקות, אלא חיסלו אותן ישר מהתבנית.

 

המרכיבים (כ־25 קציצות)

  • כ־1/2 כוס בורגול גס/ דק (1 כוס אחרי השריה)
  • כ־20 מדליוני תרד מוקפאים, מופשרים וסחוטים
  • 1 בצל גדול, מגוררים דק במגררת וסחוט
  • 1 קישוא או זוקיני, מגורר דק
  • 2 כפות שמן זית
  • 2 כפות קמח תופח
  • 4 כפות פירורי לחם
  • 2 ביצים גודל L
  • 1 כפית שטוחה מלח
  • אפשרות: חופן עלי תיבול טריים קצוצים (נענע, בזיליקום ו/או פטרוזיליה)
  • 4-3 כפות מיץ לימון טרי
  • 1-1/2 כפית קליפת לימון מגוררת
  • 1 כף טחינה גולמית
  • אפשרות: חופן אפונה מוקפאת, מופשרת
  • 1/2-1/4 כפית חוויאג'
  • 1/4 כפית כורכום
  • אפשרות: 1/4 כפית תערובת פלפל שחור וסומאק
  • לאפייה: מלח גרוס, שמן זית

 

ההכנה

1. שמים את הבורגול בקערה, יוצקים מים רותחים בגובה 1 ס"מ מעל הבורגול, מכסים ומשהים 10 דקות, עד שהמים נספגים. מפרידים את הגרגירים במזלג.

2. מחממים את התנור ל־180 מעלות. מרפדים תבנית תנור בנייר אפייה.

3. מעבירים את הבורגול לקערה גדולה יותר, מוסיפים את שאר המרכיבים ומערבבים לעיסה אחידה. מאחסנים במקרר כמה דקות (עד שעה).

4. יוצרים מהעיסה קציצות פחוסות בקוטר כ־4 ס"מ ומסדרים בתבנית במרווחים קטנים. בוזקים עליהן מעט מלח גרוס ומתיזים מעט שמן זית (לא לוותר, כי זה טעים ומוסיף לקראנצ'יות).

5. אופים 30-25 דקות, עד שהקציצות מתייצבות (בודקים בזהירות באצבע).מוציאים, ממתינים כ־10 דקות לצינון ולהתייצבות מלאה, ומגישים.

איך שומרים? בכלי סגור במקרר, עד3 ימים.

 

מטבל טחינה ירוקה

מוסיפים לטחינה מוכנה פטרוזיליה קצוצה דק־דק או עד כ־1/2 כפית ממרח פסטו, ומערבבים לקבלת הצבע הרצוי

 

מה עוד אפשר להגיש?  

אדממה - מבשלים במיקרוגל ומתבלים במלח גס (לא לשכוח לצרף שקית נייר לקליפות) 

מלפפונים - אפשר לחתוך אותם לצורות בקורצני עוגיות קטנים

פלפל ירוק בהיר- חתוכים למקלות

פירות: אגס, תפוח, קיווי, שזיפים וענבים ירוקים

 

 

יום שני: אדום

===========

 

 

הפסקת עשר אדומה (צילום: אסף אמברם, סגנון: טליה הדר)
    הפסקת עשר אדומה(צילום: אסף אמברם, סגנון: טליה הדר)

     

     

    סלט עגבניות שוק

    כדי לקבל מנה משביעה, מוסיפים לסלט קרוטונים אדומים (כן, אדומים! הוראות בהמשך) או פסטה אדומה.

     

    המרכיבים

    • 15-10 עגבניות שרי משני סוגים, חתוכות לחצאים או לרבעים
    • 1 עגבנייה, חתוכה לקוביות גדולות
    • כ־7 עלי פטרוזיליה או בזיליקום (אם הילדים אוהבים), קרועים
    • כ־10 זיתים שחורים, מגולענים
    • כ־50 גרם גבינת פטה או בולגרית, חתוכה לקוביות קטנות

     

    לרוטב:

    • 1 כף שמן זית
    • 1 כפית חומץ בלסמי
    • 1/2 כפית חרדל
    • מלח, פלפל
    • אפשרות: 1/2 כפית ממרח עגבניות מיובשות (מוסיף מאוד)

     

    ההכנה

    1. מערבבים את מרכיבי הסלט ומעבירים לקופסת נשיאה אטומה.

    2. הרוטב: שמים את מרכיביו בצנצנת עם סגירה הרמטית ומנערים.

     

    קרוטוני עגבניות 

    המרכיבים
    • 2 פרוסות לחם ריבועי
    • 2 כפיות ממרח עגבניות מיובשות
    • 1 עגבנייה, מגוררת דק

     

    ההכנה

    1. מחממים את התנור ל־160 מעלות. מרפדים תבנית תנור בנייר אפייה.

    2. מורחים על כל פרוסת לחם את ממרח העגבניות, משני צדיה. מורחים שכבה דקיקה מהעגבנייה המגוררת רק על צד אחד של הפרוסה.

    3. מתיזים מעט שמן זית משני הצדדים של כל פרוסה ובוזקים מלח גרוס.

    4. חותכים כל פרוסה לקוביות בגודל הרצוי ומעבירים לתבנית.

    5. אופים 15-10 דקות, משהים לצינון ולהתקשות (הקרוטונים נשארים קצת גמישים) כ־5 דקות. מאחסנים בקופסה סגורה (עד יומיים).

     

    מה עוד אפשר להגיש?

    פסטה - קונים פסטה בצבע אדום/ כתום ומבשלים לפי הוראות היצרן

    פלפלונים אדומים מרוקנים, ממולאים בגבינת שמנת ניו־יורק 5% (אפשר גם גבינה לבנה או בולגרית) 

    ליצ'י (קלופים חלקית כדי להקל על הילדים)

    אבטיח חתוך למשושים צרים ונוחים לאכילה

    תפוח אדום

     

    איך אורזים את הארוחה לבית הספר?

    הקרוטונים: שמים בקופסה סגורה נפרדת/ שקית נייר אדומה ומוסיפים לסלט רק לפני האכילה.

    הפסטה: אפשר להוסיף אותה מראש לסלט.

    הרוטב: שמים בנפרד בצנצנת קטנה עם סגירה הרמטית.

    ממלאים את קופסת הסלט עד 3/4 מנפחה, כדי שיהיה מקום לערבב עם הרוטב בתנועות ניעור. כך הילדים ייהנו מחוויה של "סלט של בית קפה", רק בבית הספר.

     

    יום שלישי: כתום

    =============

    ארוחת עשר כתומה (צילום: אסף אמברם, סגנון: טליה הדר)
      ארוחת עשר כתומה(צילום: אסף אמברם, סגנון: טליה הדר)

       

       

       

      צ'יפס בטטה אפוי

      מתכון קבוע אצלנו בבית (גם לתפוח אדמה). לא כדאי לוותר על אבקת הקארי, כי זה הטוויסט והילדים, תתפלאו, ממש אוהבים! את השאריות אני שולחת איתם למחרת, כי זה טעים גם בטמפרטורת החדר או קר מהמקרר.

       

      המרכיבים (לתבנית תנור)
      • 2 בטטות בינוניות
      • כ־3 כפות שמן זית
      • 1/2 כפית מלח
      • 1/2 כפית פפריקה מתוקה
      • 1/2 כפית אבקת קארי
      • אם רוצים: מעט פלפל שחור
      • כ־4 כפות פירורי לחם (אפשר מקמח מלא)
      • לאפייה: שמן זית, מלח גרוס

       

      ההכנה

      1. מחממים את התנור ל־220-200 מעלות.

      2. קולפים את הבטטות, חוצים וחותכים למקלונים. מעבירים לקערה, מוסיפים את שאר המרכיבים, למעט פירורי הלחם, ומערבבים כך שיצופו מכל הצדדים.

      3. מסדרים את המקלונים בתבנית בשכבה אחת ומפזרים עליהם בנדיבות את פירורי הלחם. מתיזים שמן זית ובוזקים מעט מלח גרוס.

      4. אופים כ־30 דקות, עד הזהבה. מגישים.

      • איך שומרים? בכלי סגור במקרר, עד יומיים. 

       

      מטבל כתום

      אפשרות 1: מוסיפים לגבינה לבנה שמן זית, מלח, פפריקה מתוקה ומעט פלפל שחור טחון.

      אפשרות 2: מוסיפים לטחינה מוכנה פפריקה מתוקה.

      טיפ: לצבע כתום חזק מערבבים את הפפריקה עם כמה טיפות מים חמים ורק אז מוסיפים לגבינה או לטחינה.

       

      מה עוד אפשר להגיש?

       

      • מקלוני גזר טרי
      • גזר גמדי - מבושל במיקרוגל
      • פלפל כתום - חתוך לחתיכות רחבות (טיפ: חתכו את הפלפל הפוך והגרעינים לא יתפזרו)
      • מנגו - חתוך לקוביות או לא מופרד מהקליפה כמו "קיפוד"
      • מלון כתום, חתוך ללבבות בקורצן עוגיות קטן

       

      יום רביעי: סגול

      ============

      ארוחת עשר סגולה (צילום: אסף אמברם, סגנון: טליה הדר)
        ארוחת עשר סגולה(צילום: אסף אמברם, סגנון: טליה הדר)

         

         

        פנקייק מלוח עם סלק וגבינה

        שימו לב, כדי להשיג צבע יפה אל תוותרו על שימון המחבת והפכו בה את הפנקייק ברגע שמתהווים בו חורים. אפשר להכין את המנה ערב קודם ולשמור מכוסה במקרר.

         

        המרכיבים (כ־20 קטנים או 4-3 גדולים)
        • 1/2 כוס קמח תופח
        • 2 ביצים
        • 3-2 כפות יוגורט
        • 2 כפות גבינת פטה או בולגרית מפוררת
        • 2-1 כפות גבינת פרמזן מגוררת דק
        • 2 כפיות שמן זית
        • 1 כפית מיץ לימון (חשוב כדי לשמור על הצבע)
        • 1/2 כפית קליפת לימון מגוררת (לא חובה אבל כדאי)
        • 1/2 כפית מלח
        • 1/4 כפית סוכר
        • 1 סלק קטן מבושל (אפשר בוואקום), מגורר דק־דק
        • 3 כפות מי סלק (מאריזת הוואקום)
        • 1/2 כפית אבקת סודה לשתייה

         

        ההכנה

        1. מערבבים בקערה בעזרת מזלג את כל המרכיבים, לפי סדר הופעתם (אבקת הסודה לשתייה אחרונה), עד שהבלילה אחידה.

        2. מחממים מחבת נון־סטיק על להבה בינונית ומשמנים אותה קלות.

        3. יוצקים לתוכה כמויות קטנות מהבלילה (לפנקייקס קטנים) או על כל שטחה (לפנקייק גדול). אם רוצים, זורים עליה עוד מעט גבינת פרמזן מגוררת. ממתינים כדקה, עד שמופיעים חורים בבלילה, והופכים מיד (אם מכינים חביתיות גדולות, רצוי לצקת שכבה דקה, לכסות את המחבת ולהפוך כעבור 5 דקות בעזרת העברה לצלחת הפוכה).

        4. מטגנים בצד השני עוד כחצי דקה ומעבירים לקרש חיתוך. אם מכינים גדולים, חותכים אותם לפסים ברוחב 3-2 ס"מ, מגלגלים לשבלולים וסוגרים בקיסם.

        איך שומרים? מכוסה במקרר, עד 4 ימים.

         

        מקושקשת סגלגלה עם סלק וגבינה

        טורפים בקערית 3 ביצים ומוסיפים 1 כף סלק מבושל מגורר (או רק כמה טיפות מי סלק מהבישול או האריזה). אם רוצים, מוסיפים כ־50 גרם גבינה בולגרית מגוררת ו/ או 2 כפות יוגורט. מטגנים במחבת משומנת מעט, תוך ערבוב בכף עץ.

         

         

        מה עוד אפשר להגיש?

        מטבל גבינה ורודה – מערבבים גבינה לבנה עם כמה טיפות ממי הסלק (שיש בשקית הוואקום, או מסלק טרי מגורר), או עם מחית סלק טחונה בבלנדר מוט. אם רוצים, אפשר לתבל בשמן זית ומעט מלח

        סלטים

        סלט מרצועות דקות של כרוב סגול: אפשר כמו שהוא ואפשר לתבל בשמן זית, לימון ומלח (ולמי שאוהב – אפשר להוסיף מעט מיונז וסילאן).

        סלט קטן של קוביות סלק בוואקום: מתובל בלימון, שמן זית וטיפונת סוכר חום.

        • טיפ: את הכרוב והסלק - אפשר להכין מראש ולשמור בכלי סגור במקרר כ־3 ימים. אם רוצים כרוב סגול נקי אפשר לחתוך מראש ולשמור במי קרח במקרר. עד 3 ימים. 
        • פירות: ענבים סגולים, שזיפים.

         

         

        יום חמישי: צהוב

        =============

         

        ארוחת בוקר צהובה (צילום: אסף אמברם, סגנון: טליה הדר)
          ארוחת בוקר צהובה(צילום: אסף אמברם, סגנון: טליה הדר)

           

          מאפינס גבינות ותירס

          מצוינים גם לארוחת ערב. אם מתעצלים להפעיל תנור אפשר לטגן חביתיות מהבלילה.

           

          המרכיבים (12 יחידות)
          • 3 ביצים גודל L
          • 1 מכל (250 גרם) גבינה לבנה
          • 1/2 כוס שיבולת שועל דקה (קוואקר מהיר הכנה)
          • 1 כפית שטוחה (או פחות) מלח
          • 1/2 כוס + 1 כף (80 גרם) קמח תופח
          • 3 כפות שמן זית
          • 1 קופסת שימורים (400 גרם) גרגירי תירס מתוק, מסוננים
          • 4 כפות (כ־50 גרם) גבינה בולגרית מגוררת
          • כ־3 כפות גדושות פתיתי גבינה צהובה/ מוצרלה (כתחליף אפשר לקצוץ 2 פרוסות של גבינה צהובה)
          • כ־3 כפות גבינת פרמזן מגוררת דק (או עוד פתיתי גבינה צהובה)
          • 1/4 כפית אבקת סודה לשתייה (לא חובה, זה רק מתפיח ומוסיף אווריריות)
          • לקישוט: שמן זית, קצח/ שיבולת שועל, מלח גס

           

          ההכנה

          1. מחממים את התנור ל־180 מעלות. משמנים את שקעי התבנית בתרסיס שמן זית או מרפדים במנז'טים ומשמנים אותם קלות.

          2. מערבבים בקערה את כל המרכיבים לפי סדר הופעתם (שומרים בצד חופן גרגירי תירס לקישוט), טורפים במזלג או במטרפה ידנית למרקם אחיד.

          3. ממלאים את השקעים עד 3/4 מגובהם, מניחים בכל אחד כמה גרגירי תירס, מתיזים מעט שמן זית ומקשטים בקצח או בשיבולת שועל ובמלח גס.

          4. אופים כ־35 דקות, עד שהמאפינס מזהיבים. מוציאים ומצננים קלות. זוללים חם או קר.

          איך שומרים? בקופסה אטומה במקרר עד 5 ימים, או עד חודש במקפיא

          טיפ: אם נשארה בלילה מהמאפינס אפשר (ומומלץ!) להכין ממנה חביתיות במחבת נון־סטיק ללא שמן. הן לא נשארות צהובות, אבל יוצאות נפלא!

           

          מה עוד אפשר להגיש?

          • ביצה קשה
          • ליצ'י (קלופים חלקית כדי להקל על הילדים)
          •  עגבניות שרי צהובות
          • פלפל צהוב, חתוך לרוחב ל"פרחים"
          • ביצה קשה

           

          הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
          הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
           
          הצג:
          אזהרה:
          פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד