סופשבוע בבלגרד: המחירים מצחיקים וחיי הלילה נפלאים

בירת סרביה התוססת תדביק אתכם בקצב המוזיקה ושמחת החיים של תושביה. חוץ ממסעדות וברים אופנתיים, תוכלו למצוא שופינג זול ואפילו קצת היסטוריה

התושבים רוצים ליהנות מהחיים. המקומיים רוקדים בבלגרד, בירת סרביה  (צילום: Shutterstock)
התושבים רוצים ליהנות מהחיים. המקומיים רוקדים בבלגרד, בירת סרביה (צילום: Shutterstock)
מודה ומתוודה: יש לי משיכה בלתי מוסברת לסרביה. אולי זו ההיסטוריה הפתלתלה של מדינות הבלקן - יוגוסלביה לשעבר - שתמיד נראתה לי מרתקת; אולי מדובר בסוג של אחדות גורל בינינו ובין חבל ארץ שסוע, למוד קרבות ומסובך יותר אפילו מהמזרח התיכון שלנו; ואולי אלו סרטיו של הבמאי הסרבי אמיר קוסטוריצה, שהילכו עליי קסם במשך תקופה ארוכה, ושבהם - בין העליבות של הכפרים שהוצגו שם, עם האווזים, התרנגולים והצוענים קשי היום - תמיד הייתה גם הרבה שמחת חיים לצד מוזיקה מעולה. לכן, שמחתי להגיע לביקור קצר בבלגרד: אין אמנם שום קשר בין עיר הבירה התוססת של סרביה ובין הכפרים והכפריים מסרטיו של קוסטוריצה, אבל שמחת החיים והמוזיקה ההן בהחלט נוכחות גם כאן, בכל מקום ובכל שעה.

 

מפגש נהרות מקסים. בלגרד  (צילום: Shutterstock)
    מפגש נהרות מקסים. בלגרד (צילום: Shutterstock)

     

    הבירה הסרבית בלגרד היא לא סתם עוד עיר. מיקומה האסטרטגי – במפגש בין נהרות הסאבה והדנובה – הוא גאוותם של תושבי המקום, אבל הוא גם הסיבה לכך שבמהלך הדורות הייתה העיר יעד לכובשים ולבוזזים, שהרסו ובנו אותה שוב ושוב. "הציבו אותנו על הכביש המהיר לאירופה", אמרה לנו בציניות מדריכת הטיולים המקומית, ואכן, הונגרים, טורקים, גרמנים ועמים אחרים, כולם חלפו בבלגרד, שלטו בה והותירו בה את חותמם, וגם בשנים שבהן השתייכה סרביה ליוגוסלביה – ידעה העיר מלחמות עקובות מדם.

    אבל כיום נראה שתושביה שבעו מכל אלה. הם פשוט רוצים ליהנות מהחיים. המסעדות, הברים, בתי הקפה והמועדונים הממוקמים בכל פינה בעיר הם ההוכחה לכך. תוסיפו לכך את המחירים הנמוכים ביחס לערים אירופיות אחרות, את המקומיים הנחמדים ומסבירי הפנים וגם את העובדה שהעיר עדיין בתולית יחסית מבחינת עומס התיירים, וקיבלתם יעד מושלם לסוף שבוע נפלא.

     

    אז מה עושים בבלגרד?

    =================

     

    מטיילים ברגל

    כמו כל עיר אחרת, גם את בלגרד מומלץ להכיר דרך הרגליים. רק בשיטוט רגלי תוכלו להיתקל בכיכרות היפות, במבני האוניברסיטה המרשימים ובבניינים עתיקים מתקופות שונות. טוב תעשו אם תטיילו בלוויית מדריך מקומי, שיֵדע לספר מה עומד מאחורי כל כיכר או מבנה. מעניין במיוחד לחזות בכמה בניינים שהעירייה הותירה הרוסים, תזכורת כואבת להפצצות נאט"ו ב־1999, במהלך מלחמת קוסובו.

     

    מה אסור להחמיץ בעיר?

    מצודת בלגרד. בעבר, לכל עיר שמכבדת את עצמה הייתה מצודה מרשימה, עם חפיר הגנה מסביב, תעלות ומיני גאדג'טים של אבירים. כך גם מצודת בלגרד, ומדהים לדמיין מה עברה מאז נבנתה במאה הראשונה לספירה. המצודה היפה והמרשימה נהרסה ונבנתה מחדש פעמים רבות, וכיום מאכלסת בשטחה מוזיאון ותערוכת כלי נשק עתיקים, שיכולים לשפוך מעט אור על הקרבות שהתנהלו בה וסביבה. מסביב למצודה נמצא פארק קלמגדן (Kalemegdan), שבמאה ה־14 היה שדה קרב מפורסם, וזו גם משמעות שמו בסרבית. כיום, במקום חיילים ותותחים, תמצאו בו דוכנים מקסימים למזכרות, פינות חמד ירוקות, מתקני ספורט ואפילו מגרש טניס פתוח לכל. אם ממש יתמזל מזלכם, תוכלו לחזות במקום בסרבי המפורסם ביותר כיום, הטניסאי המדורג מספר 1 בעולם, נובאק ג'וקוביץ', שלפי מה שסיפרו לנו המקומיים, מגיע לעתים להתאמן שם.

    גולת הכותרת של הביקור במצודה היא התצפית הפנורמית המרהיבה הנשקפת מגניה, אל מקום המפגש של נהרות הסאבה והדנובה. מומלץ להגיע למקום בשעת בין ערביים, כדי ליהנות מהמראה המרהיב של השקיעה היורדת על העיר.

     

    מדרחוב סקדרליה (Skadarlija). עד מלחמת העולם השנייה היה רחוב זה משכנה של הבוהמה הבלגרדית. כאן נהגו להיפגש סופרים, שחקנים ואמנים כדי לאכול, לשתות ולהאזין למוזיקה עד שעות הבוקר. למרבה השמחה, המדרחוב היפהפה נותר כשהיה: במסעדות מתנגנת מוזיקה חיה, והשמחה בו רבה, בעיקר בשעות הערב.

     

    כנסיית סיינט סאבה (St. Sava). כצפוי בעיר שעמים שונים שלטו בה, בלגרד גדושה ומלאה כנסיות מזרמים שונים. גם אם אינכם מחובבי הז'אנר, אל תחמיצו לפחות אחת מהן – כנסיית הקדוש סאבה, על שם מייסד הכנסייה הסרבית (כתובת: רחוב Krušedolska). המבנה הענקי נפתח למבקרים לפני כשנתיים וחצי בלבד, אחרי עשרות שנים של בנייה, שלמעשה נמשכת גם כיום. הכנסייה מרשימה מבחוץ ועוד יותר מבפנים, והיא עשירה בזהב, בתקרות מצוירות ובעבודות פרסקו מעוררות התפעלות. גם במקרה זה מומלץ להיעזר בשירותיו של מדריך מקומי, שיוכל להרחיב במידע על הכנסייה (ועל העיר בכלל). חפשו מראש ברשת, ותמצאו מדריכים די בקלות.

     

    מוזיאון טסלה. עוד לפני שסרבים מפורסמים כמו נובאק ג'וקוביץ', אמיר קוסטוריצה והמוזיקאי גוראן ברגוביץ' עשו כבוד למדינה הזו בכל העולם, היה זה המדען המבריק והמסתורי ניקולה טסלה, שהציב את סרביה על המפה העולמית, ולא רק כאזור מוכה מלחמות. על שמו של טסלה רשומות המצאות רבות בתחום החשמל ושמו אף נבחר לייצג יחידה למדידת שדה מגנטי.

    גם אם אינכם אנשי מדעים מדויקים, שווה לבקר במוזיאון הקטן והחביב המוקדש לו. סרט באנגלית על חייו של טסלה מוצג במקום פעם בשעה ולאחר מכן עוברים לסיור מעניין על פועלו, שבו כולם יכולים להשתתף ואף לשמש מוליכי חשמל אנושיים (ממש כך) בשלל צורות.

    אתר: nikolateslamuseum.org/en

     

    תצפית נהדרת. מצודת בלגרד  (צילום: Shutterstock)
      תצפית נהדרת. מצודת בלגרד (צילום: Shutterstock)

       

      אוכלים טוב

      לפי אמרה סרבית ידועה, כל ההחלטות החשובות במדינה מתקבלות ב"קפאנות", שהן המסעדות המסורתיות־מקומיות, שמגישות משקאות אלכוהוליים ומנות אותנטיות. בטן מלאה וראש רגוע, אומרים הסרבים, הם הדרך הטובה ביותר לחגוג, לעשות עסקים ואפילו לנהל עניינים פוליטיים. ואכן, המסעדות בבלגרד הן מוסד חשוב והעיר גדושה בהן. המעניינות ביותר הן אלה ששומרות על המסורת המקומית ומשלבות פריטי עיצוב מקומיים עתיקים, מוזיקה מסורתית שמחה וכמובן, מנות סרביות. המטבח הסרבי משלב כצפוי השפעות של העמים השונים ששלטו במקום. בהשפעת הטורקים, למשל, טעמנו מנת עלי גפן ממולאים, בעוד שבהשראת ההונגרים נוצר ממרח הפפריקה המקומי המכונה Ajvar, שמלווה כל ארוחה.

       

      אם אתם אוהבים בשר, נראה שהגעתם למקום הנכון. המטבח הסרבי עשיר בבשר מכל הסוגים, המוגש בכמויות נדיבות, ומי שאינו קרניבור יוכל ליהנות מדגים טריים, פירות וירקות נהדרים, לחם תירס מסורתי (שנקרא Proja) וגם גבינות מקומיות ובהן הקיימאק (Kajmak) – מוצר חלב שמנתי שמיוצר בחביות ומרקמו וטעמו נעים בין גבינה לחמאה. המלצות? לחוויית ארוחת ערב מושלמת בקרו באחת המסעדות שבמדרחוב סקדרליה, למשל במסעדת Ima Dana, שבה נהנים הסועדים ממוזיקה חיה מאת זמרים ונגנים וגם משחקנית בבגדים תקופתיים שמציגה מונולוג סוחף על החיים ועל אמנות.

      אתר: restoran-imadana.rs 

      מומלצת גם Mali Kalemegdan, מסעדה הממוקמת בפארק קלמגדן ומספקת את הרוגע של הפארק הירוק לצד אוכל טוב ומוזיקה נעימה.

      אתר: malikalemegdan.rs

       

      מכורים לקפה? גם הבלגרדים, המתגאים בעובדה שבית הקפה הראשון בעיר נפתח במאה ה־16, הרבה לפני שנפתחו מוסדות דומים בערים מפורסמות יותר כמו לונדון או וינה. אם תרצו קפה בסטייל, היכנסו לבית הקפה של מלון "מוסקבה" (מהמלונות העתיקים והמפורסמים בעיר), שמציע גם עוגות משובחות ממזרח ומערב.

      אתר: hotelmoskva.rs/en/kafeterija-2-en-us

       

      מוזיקה שמחה ברקע. מסעדה במדרחוב סקדרליה  (צילום: poludziber / Shutterstock)
        מוזיקה שמחה ברקע. מסעדה במדרחוב סקדרליה (צילום: poludziber / Shutterstock)

         

        יוצאים לבלות

        בלגרד ממצבת את מעמדה כאחת מבירות חיי הלילה של אירופה, עם שלל ברים אופנתיים ואפילו קזינו משגשג. סצנת חיי הלילה בעיר יכולה להתאים לכולם, כמעט בכל גיל. מומלצים במיוחד המועדונים הממוקמים בגדות נהר הסאבה. בגדה האחת, באזור המכונה בטון האלה (Beton Hala), תמצאו מסעדות, דאנס־ברים אלגנטיים ומועדונים. בגדה השנייה נמצאים המועדונים הכי שווים של עונת הקיץ, שנפתחים בחצות ונהנים מבריזה מדהימה וממיקום מנצח - ממש על קו המים. נסו למשל את Money היוקרתי ואת Lasta האופנתי, שבו הדי־ג'יי גם מנגן בסקסופון.

        טיפ: אפשר לבקר בכמה מועדונים, אפשר להתמקד רק באחד ואפשר גם ליהנות מיחסVIP ולהיעזר בשירותיו של מדריך לחיי לילה, שיעבור איתכם ממועדון למועדון, ידאג למקומות הישיבה הכי טובים וירכוש למענכם את המשקאות.

        אתר חברת הדרכת חיי הלילה

         

        בלגרד ממצבת את עצמה כאחת מבירות חיי הלילה של אירופה  (צילום: Merlot Levert / Shutterstock)
          בלגרד ממצבת את עצמה כאחת מבירות חיי הלילה של אירופה (צילום: Merlot Levert / Shutterstock)

           

          עושים שופינג

          המטבע הסרבי אינו אירו אלא דינר סרבי, וכדאי לדעת שזול בבלגרד, מה שהופך אותה ליעד מושלם לשופינג. איפה קונים? ברחוב הראשי, קנז מיכאלובה (Knez Mihailova) היפה ורחב הידיים, המשופע בסניפי הרשתות האהובות, במחירים נמוכים מאלה של ישראל. יש ברחוב גם קניון ענקי וברחובות שמסתעפים ממנו אפשר למצוא חנויות קטנות ומותגים מקומיים, במחירים טובים אפילו יותר.  אבל כדי להגיע לחלק המקורי והמעניין יותר של בלגרד כדאי לצאת מהחנויות הממוזגות ולהסתובב בשווקים. בשוק Bajlonijeva Pijaca , שנקרא גם שוק סקדרליה וממוקם סמוך למדרחוב המפורסם בעל אותו השם, תמצאו ירקות ופירות משובחים במחירים מצחיקים וגם בשרים מעושנים, גבינות ועוד.

           

          משתזפים

          לסרביה אין חופי ים בגבולותיה, ותושביה נוהרים בחופשות הקיץ לחופי מונטנגרו השכנה. אבל אם רוצים ליהנות בכל זאת מחוף מקומי רגוע ונהדר, נוסעים לאדה ציגנליה (Ada Ciganlija). מדובר בחלק מערוץ נהר הסאבה, שנסגר באמצעים מלאכותיים לכדי אגם מקסים שנעים להתרחץ בו בקיץ ולבלות בו כל ימות השנה. מסביב לאגם ממוקמות מסעדות טובות (מומלצת: Smokvica. אתר: smokvica.rs/smokvica-ada), וחוץ מלהתרחץ ולאכול, אפשר לטייל במקום ברגל או באופניים, לשחק טניס, לעשות באנג'י, להתנסות בפעילויות מים וגם לבלות במועדונים שפתוחים עד השעות הקטנות של הלילה.

          אתר לשכת התיירות של בלגרד

           

          כמעט כמו בכנרת שלנו. אגם אדה ציגנליה  (צילום:  Mark.Pelf / Shutterstock)
            כמעט כמו בכנרת שלנו. אגם אדה ציגנליה (צילום: Mark.Pelf / Shutterstock)

             

            יוצאים מהעיר

            במרחק שעת נסיעה מבלגרד נמצאת העיר השנייה בגודלה בסרביה, נובי סאד (Novi Sad). כמו אחותה הגדולה, גם היא ממוקמת על גדת נהר הדנובה וגם היא למודת קרבות רבים. בטירת פטרוברדין (Petrovaradin) היפה והעתיקה, שהגנה בעבר על העיר מפני פולשים, עורכים כיום את EXIT, שנחשב לאחד מפסטיבלי המוזיקה הטובים בעולם. בזכותו נאספים בעיר מדי קיץ רבבות אנשים מכל רחבי אירופה לארבעה ימים של שיכרון חושים מוזיקלי, המתפרש על 40 במות ברחבי שטח הטירה. השנה כיכבה בפסטיבל להקת הקיור, ושווה לבדוק כבר עכשיו מי יופיעו שם בשנה הבאה ולשריין מקומות.

            נוסף על EXIT, מציעה נובי סאד - שזוכה השנה לתואר בירת הנוער האירופית וב־2021 תוכתר לבירת התרבות של אירופה – אירועים נוספים. בספטמבר הקרוב, למשל, תארח שני פסטיבלי אוכל, פסטיבל סקייטבורדים, שוקי פרחים ועוד.

             

            חכו לקיץ הבא. פסטיבל EXIT  (צילום: Aleksandar Kamasi / Shutterstock)
              חכו לקיץ הבא. פסטיבל EXIT (צילום: Aleksandar Kamasi / Shutterstock)

               

              ומה עוד עושים בנובי סאד?

              מטיילים במרכז העיר העתיק, בפארק היפה ובטירה המרשימה, אוכלים טוב (נסו את מסעדת Sokace, שמגישה מאכלים מקומיים באווירה אותנטית) וגם לומדים על הזווית היהודית: עד מלחמת העולם השנייה חיו בעיר כ־4,000 יהודים. כיום מונה הקהילה 400 איש בלבד, ובחזית בית הכנסת הגדול והמרשים, שעודנו פעיל, כתוב על שלט קטן ומצמרר: "מהבניין הזה, בתאריך 26.04.1944, נשלחו יהודי נובי סאד למחנות השמדה נאציים".

              אתר לשכת התיירות של נובי סאד

               

              איך מגיעים?

              אייר סרביה מפעילה בעונה החמה (אפריל-אוקטובר) חמש טיסות ישירות בכל שבוע בקו תל-אביב-בלגרד (וארבע טיסות בשבוע בחורף). בלגר מלאה בבתי מלון ברמות ובסגנונות שונים, ממלונות בוטיק, דרך רשתות בינלאומיות ועד מלונות פאר. הטיפ שלנו: מלון הבוטיק 88Rooms, שהוא חמוד ונעים, עם חדרים מרווחים וארוחת בוקר נהדרת בקומת הגג.

              אתר: 88Rooms.com

               

              הכותבת הייתה אורחת חברת התעופה "אייר סרביה" ולשכות התיירות של בלגרד ושל נובי סאד

               

              הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
              הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
               
              הצג:
              אזהרה:
              פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד