ארבע שנים לאחר שהתפרסמה בתקשורת במהלך מאבק משפטי ממושך נגד מפקדהּ הישיר בצה"ל שהטריד אותה מינית – מאי פאטל שועטת לזירה חדשה בחייה: תעשיית האופנה. בימים אלה השיקה פאטל, רק בת 25, את אתר הקניות החדש MeStyle, יחד עם שותפתה, עדן פז. שם האתר הוא ראשי תיבות של שמותיהן, גם אם קורא בעל חוש אסוציאטיבי מסוגל למצוא פה הדהוד לתנועת MeToo שפאטל היתה שם הרבה לפניה, מהחלוצות שאזרו אומץ והתלוננו נגד הטרדה מינית ויחסי מרות בפנים גלויות. "הייתי מראשונות התנועה, וחטפתי. אנשים לא ידעו כיצד לאכול את התופעה הזאת, למה היא בכלל מדברת עם פנים גלויות", היא מספרת החודש בראיון בלעדי ל-Xnet.
"במשך זמן רב הייתי בתקשורת 'המתלוננת', ולקח לי זמן להתבשל", היא עונה לשאלה מדוע אז, כחיילת צעירה בת 19, החליטה להיחשף בשמה ולא כמ' בפנים מטושטשות. "אזרתי כוחות רק לאחר שדחקו אותי לפינה. הייתי בחקירות שבועיים, נתתי עדויות, הבאתי את כל כולי בשביל זה, ולבסוף כלום. נפגעתי מהמערכת, והרגשתי שאני צריכה לעשות משהו כדי לזעזע אותה. היציאה שלי סייעה, ולא הצליחו לטאטא את הסיפור מתחת לשטיח".
ב-27 באפריל 2015 שברה מאי פאטל שתיקה בפוסט בפייסבוק, חודשים לאחר שהתלוננה על מפקדה הישיר, סגן אלוף לירן חג'בי, מפקד גדוד צבר בגבעתי. היא היתה פקידת הלשכה ובמשך חודשים שירתה תחת הטרדות ויחסי מרות של מפקד-חיילת. "מי שחלמה גבעתי" הפכה ברגע לסיפור תקשורתי וזכתה לתמיכה לצד ביקורת, אהדה מול התעמרות ברשתות החברתיות. חברת הכנסת דאז שלי יחימוביץ פרסמה פוסט תמיכה בפאטל ובו תקפה את מי שהעזו לפקפק בתלונתה, דברים שגם אמרה בנובמבר 2016 מעל במת הכנסת: "העולם כולו התנפל עליה בגלל שבפרופיל שלה בפייסבוק יש תמונות שלה בבגד ים. היא בוודאי הזמינה את זה".
ביולי 2015 הודה חג'בי במעשיו במסגרת עסקת טיעון. בית המשפט הצבאי הוריד אותו בדרגה והאשים אותו בהתנהגות לא הולמת. אשתקד דווח כי יפצה את פאטל בסכום של 140 אלף שקל במסגרת תביעה אזרחית שהגישה נגדו. "היציאה שלי לאור היתה אז מול קצין מוערך בצה"ל והיה לי קשה להתמודד עם המעמד שלו לעומתי. צה"ל ובית הדין הצבאי מנעו ממנו לעמוד לדין כמו שצריך", היא אומרת ומתייחסת לבחירתן של נשים לצאת היום בגלוי בשמן ובתמונתן נגד גברים מטרידים. "לא חשבתי אז על ההשלכות, וגם לא הייתי משנה דבר בהתנהלות שלי, אבל אם הייתי יודעת את גודל הדבר, הייתי חושבת 10 פעמים. אמא שלי אמרה לי שפעם נשים בצבא ובמקומות עבודה היו חיות עם כל מה שהן עברו בלב, והיום הן יודעות שהן יכולות לצאת ולדבר. הפכנו להיות נשים חזקות. אנחנו כבר לא נשים קטנות שדורסים אותן, וזה כיף גדול לחוות את השינוי הזה. אני גאה בכל הנשים שהתלוננו. גם הצד השני חושב פעמיים".
"בהטרדה מינית הדברים נעשים לאט, בתהליך"
גם היום הנושא קרוב ללבה. היא מספרת כי מאז הפרשה קיימה הרצאות בבתי ספר, והיא נשמעת נלהבת למשמע סרטה החדש והמצוין של מיכל אביעד, "אישה עובדת", בכיכובם של לירון בן שלוש, אושרי כהן ומנשה נוי, שנחשב לסרט הראשון על תנועת MeToo. "בהטרדה מינית הדברים נעשים לאט, בתהליך. זה לא בום טראח, כמו חלילה אונס", היא מוסיפה, "אני חושבת שזה לא קורה לנשים חזקות – זה קורה לחלשות. לא תמיד, אבל הם (הגברים המטרידים, א"י) תופסים נשים על הגבול. בתקופה ההיא הייתי מאוד חלשה, אבל אחרי כל מה שעברתי התחזקתי. עכשיו זה לא היה קורה לי בחיים. אין מצב. אני חזקה מדי בשביל זה. יש לי נורות אדומות שנדלקות כשטיפה'לה אני לא מרגישה בנוח".
הרומן של פאטל עם אופנה החל הרבה לפני גיוסה לצה"ל כדוגמנית צעירה, תחום שבו המשיכה שנתיים לאחר שחרורה מהצבא, תקופה שבה העדיפה לחיות מתחת לרדאר התקשורתי. עיקר עבודתה עד להקמת האתר בבעלותה, היה בעבודות דוגמנות עצמאיות לאתרי אופנה אונליין ומותגי בגדי ים. לא אחת נתקלה בביקורת של "האשמת הקורבן" על בחירתה זו.
"אני לא חושבת שללכת עם בגד ים זו הזמנה להטרדה מינית או מעשה מגונה. אני לא יודעת מאיפה אנשים הסיקו את זה", היא עונה בנחרצות כשהיא נשאלת מה דעתה על ההנחה השגויה שלבוש חושפני מוביל להטרדה מינית, "כשאני הולכת ברחוב אני לבושה לרוב במכנסי ג'ינס וחולצת טי, אבל כשאני בים אני לובשת בגד ים והלכתי לדגמן בגדי ים בראש מורם. אני לא צריכה ללבוש גלבייה או מעיל בים או בבריכה; גברים צריכים לדעת איפה ה'סטופ'. תקפו אותי במהלך הפרשה על כך שהיו לי תמונות עם בגד ים בפייסבוק. לא הלכתי בלשכה עם בגד ים! בנות שהולכות לים עם בגד ים לא צריכות לספוג הטרדה או חלילה אונס. הבעיה היא לא איך את מתלבשת – אלא המטרידנים. לא משנה אם אישה עירומה – כל עוד היא אומרת לך לא, זה לא!"
איפה נכשלנו? בחינוך?
"אני לא באה לחנך אף אחד. אני מגיבה ומדברת על נושאי הטרדות מיניות בדרך שלי ובפלטפורמות שלי. הלכתי לבתי ספר לדבר על הנושא מספר פעמים, כי אני חושבת שלדבר על זה יכול לעשות רק טוב לחברה. מהטעות שלי אפשר רק ללמוד".
למה זו טעות?
"זו לא באמת טעות... הטעות שלי היא שלא תפסתי את זה בזמן כי הייתי תחת יחסי מרות. אבל אפשר ללמוד ממנה ולא להשתיק אותה. עשיתי את שלי, לא מעניין אותי להמשיך לזעוק את צעקתי".
"אנשים באים לראות אותנו וגם את הבגדים"
את עדן פז, שותפתה לאתר MeStyle, הכירה על סט צילומי דוגמנות. השתיים הן משפיעניות רשת פופולאריות עם עשרות אלפי עוקבים באינסטגרם, ונראות כמו אחיות עם שיער בלונדיני ארוך ועיני אוקיינוס עמוקות. לפני כחצי שנה החליטו לתעל את הצלחתן ברשת לעסק משותף. אתר האונליין שהקימו מציע פריטים בייבוא מאירופה (בעיקר איטליה וטורקיה) של אופנת קז'ואל לפי טעמן האישי בטווח מחירים שבין 29 שקל ל-650 שקל. תוכלו למצוא שם כובע "פנמה" לבן במחיר של 169 שקל, שמלה אופנתית מסאטן במחיר של 499 שקל, חולצות עשויות כותנה עם שרוולים נפוחים ב-99 שקל, ומכנסי קרגו קצרים לחופשה קיצית ב-129 שקל. האתר מציע משלוח חינם מעל קנייה ב-250 שקל. במקביל הן מקיימות מכירות במקומות שונים בארץ, המתפרסמות בחשבונות האינסטגרם שלהן. "אנשים באים לראות אותנו וגם את הבגדים", היא אומרת.
האתר החדש מצטרף לרשימה ארוכה של אתרי אופנה מקוונים שנלחמים על כל שקל בפס הרחב. בניגוד לאחרים, הוא מסתמך על טעמן האישי של המייסדות, שגם, כאמור, משמשות כפנים שלו. האם לדעתן יצליחו להתחרות ברשתות ענק? "יש המון אתרי אופנה, וכשאתה נכנס לקניון אתה מוקף מותגים רבים. קשה להתחרות במנגו וזארה שמוכרים דברים בזיל הזול ומציעים מבחר אדיר, אבל אני מאמינה שאנחנו מציעות דברים ייחודיים ולא המוניים", היא אומרת, "אני חושבת פעמיים לפני שאני קונה בגד בזארה".
יש גם את נושא המחיר: זארה זולה יותר.
"אנחנו בשאיפה שנגדל ונבוא לקראת הלקוחות שלנו עם מחירים טובים. אני מוכנה לשלם עוד 50 עד 100 שקל על פריט כדי שהוא יהיה ייחודי".
איך נעשית הקניינות לאתר?
"אנחנו נוסעות למפעלים באירופה ובוחרות בפינצטה מתוך היצע רחב. יש לנו גם סגנון דומה, אם כי אני יותר מוגזמת בלבוש שלי מעדן. הייתי רוצה שיהיה לי בארון כל פריט שיש באתר. אם זה חצי כוח – הוא נשאר על הקולב".
מי הלקוחות שלכן?
"העוקבות שלנו. כרגע אנחנו מפרסמות רק דרך האינסטגרם. יחד יש לנו מעל 70 אלף עוקבים".
לא חששתן להיכנס לתחום בימים שבהם אנחנו שומעים כי עסקי אופנה רבים נקלעים לקשיים?
"יכול להיות שזה הזמן שלנו להיכנס ולהציע מודל חדש. בנות מחפשות משפיען מוכר מאחורי המותג, שהן מתחברות לאופי שלו דרך הסטורי. אצלי באינסטגרם יש בנות שמתחברות לחיי היומיום שלי, צמאות לדון (בנה בן השנה, א"י) ולחיים שלי".
ואין לך חשש להיחשף אחרי מה שעברת?
"פתחתי את האינסטגרם לפני שבע שנים, עוד לפני שהתגייסתי, ובזמן הפרשה הפכתי אותו לחשבון פרטי. אם הוא היה ציבורי, היו לי היום מלא עוקבים. היו תקופות שהאפליקציה ממש קרסה, אנשים כתבו לי הודעות פרטיות וכל יום הייתי צריכה לבטל בקשות חברות, כי לא יכולתי להיכנס לחשבון שלי. היום אני משתפת מה שבא לי, ויש לי שליטה על מה אני חושפת. אני בוררת את הדברים כי יש לי המון עוקבים, והיו גם דברים שהעליתי והתחרטתי. למשל, טוסיק של דון. יכול להיות שאנשים חושבים שאני מטורפת, אבל לי זה נראה תקין להעלות את זה באינסטגרם, בעוד שמישהו מחוץ לשיח ברשתות החברתיות לא יראה את זה בעין יפה. ביקורת יש בכל מקום. לכל אדם יש את הדעות שלו ואני פתוחה לדעות של אחרים".
מצד אחד, יש בך משהו מאוד פרטי, בחרת לגור במושב בעמק חפר; מצד שני, בחרת לעסוק בדוגמנות, באופנה, תחומים מוחצנים. איך את מגשרת על הפערים?
"אני לא דוגמנית מפורסמת ולא מתיימרת להיות, אני עושה את הדברים בקצב שלי. אי אפשר להשוות אותי לשלומית מלכה, למשל, ובגלל זה קל לי לנווט את חיי בפרטיות. זה לא שאנשים קופצים עליי ברחוב".
המתח בין חיים פרטיים במושב המרוחק 45 דקות מתל אביב לפרסום ברשתות החברתיות והתקשורת, מלווה את פאטל כמעט בכל שלב בחייה הבוגרים. במקביל לעבודות הדוגמנות שלה באתרי אופנה, לפני כשנתיים נישאה בחתונה גדולה עם 700 אורחים לעומר חסיד, בעל בר ברעננה, ואת צילומי החתונה שלהם בחרו לפרסם באתר My Day מקבוצת ידיעות אחרונות.
"זה הרגיש נכון, כבר גרנו יחד ורצינו משפחה", היא מסבירה מדוע התחתנה בגיל צעיר, "האם הייתי צריכה עוגן? יכול להיות. זה קרה לאחר שהאש נרגעה וחייתי חיים נורמטיביים בלי בית משפט ותקשורת. זה לא נבע מלחץ".
לפני כשנה נולד בנם הבכור דון, ובעוד כחצי שנה היא תסיים לימודי משפטים במכללת נתניה. פאטל צפויה לעשות סטאז' בתחום הנדל"ן ולאחר מכן את מבחני הלשכה. לדבריה, החלטתה ללמוד משפטים נולדה בעקבות הפרשה שבה היתה מעורבת. "שנתיים מהחיים שלי התעסקתי רק בזה, והחלטתי שבא לי ללמוד משפטים", היא מסבירה, "בהתחלה רציתי להתמחות בפלילים, אבל במהלך הלימודים דברים השתנו. כרגע מעניין אותי לעסוק בתחום האופנה, אבל אני לא פוסלת בעתיד עריכת דין".
איפור ועיצוב שיער בתמונות של מאי פאטל: עדן עיני
ומי הדוגמניות הטרנסג'נדריות שמשנות את עולם האופנה?