תמת הביתן הישראלי בביאנלה הבאה לאדריכלות: ''ארץ זבת חלב ודבש''

הצעת הצוות הזוכה - עידו גינת, יונתן כהן, ד''ר רחל גוטסמן, ד''ר תמר נוביק ויעל מסר - מתמקדת בתעשיות החלב והדבש בישראל, ובהשפעתן על המרחב האדריכלי

מנור בראון

|

12.08.19 | 16:50

הדימוי היחיד שאושר לפרסום מתוך ההצעה הזוכה לביתן הישראלי בביאנלה לאדריכלות 2020. העיזים כאן כקריצה (איור: עידן סידי)
הדימוי היחיד שאושר לפרסום מתוך ההצעה הזוכה לביתן הישראלי בביאנלה לאדריכלות 2020. העיזים כאן כקריצה (איור: עידן סידי)

"ארץ זבת חלב ודבש; הבניית מרחב השפע" – הצעתם של האדריכלים עידו גינת ויונתן כהן, שחברו לצוות אחד עם ההיסטוריוניות ד"ר רחל גוטסמן וד"ר תמר נוביק והאוצרת יעל מסר – היא ההצעה הזוכה לביתן הישראלי בביאנלה לאדריכלות ה-17 בוונציה, שתתקיים במאי 2020.

 

בין כמה הצעות התלבטה ועדת השיפוט של משרד התרבות והספורט? השנה הוגשו רק 17 (לעומת 28 ב-2016, למשל). החברים בוועדה הם פרופ' טל אלון מוזס, ראש מסלול אדריכלות נוף בטכניון; פרופ' אירית צרף נתניהו, ראש המחלקה לארכיטקטורה בויצו חיפה; האדריכלים ד"ר פאתינה אבריק זבידאת, רבקה גוטמן ודניאל מינץ; ועו"ד שירית קייסן, מנהלת המחלקה למוזיאונים ולאמנות פלסטית במשרד התרבות.

 

"ארץ זבת חלב ודבש" מתוכננת כתערוכה שתבחן את יחסי הגומלין המרחביים המתקיימים בין האדם ובעלי חיים בישראל, הן במישור המקומי וההיסטורי והן בזה הגלובלי והאקולוגי. היוצרים יבחנו כיצד השימוש המקומי בחיות משק ותעשיית המשק החי שינו את המרחב האדריכלי, ואילו השלכות פוליטיות וסביבתיות יש להם. את הייעוץ המדעי יקבלו מצוות מוזיאון הטבע ע״ש שטיינהרדט ברמת אביב.

 

בנימוקי השופטים לבחירת ההצעה נכתב כי ''ההצעה מציגה פוטנציאל אסתטי-חושי ועושר חזותי לצד ניתוח אנליטי ורעיונות חדשים, מקוריים ורלוונטיים, בתמה המרכזית שהציב האוצר הראשי של הביאנלה ה-17 לארכיטקטורה בוונציה, האשים סרקיס - 'אתגרים אדריכליים חדשים'''. עוד נכתב כי "חבר השופטים רואה במציעים צוות בעל יכולת לגבש תערוכה עשירה, שתהיה מקור משיכה ודיון תוסס. צוות המציעים הציג ידע, מיומנות ושאר רוח, וכן יכולות אינטלקטואליות ופוטנציאל ביצוע".

 

אדריכל עידו גינת וד''ר רחל גוטסמן (צילום: יובל טבול)
    אדריכל עידו גינת וד''ר רחל גוטסמן(צילום: יובל טבול)

     

    יעל מסר ואדריכל יונתן כהן (צילומים: גוני ריסקין, רחל שילוח)
      יעל מסר ואדריכל יונתן כהן(צילומים: גוני ריסקין, רחל שילוח)

       

      משרד התרבות יעמיד לרשות הצוות סכום של מיליון וחצי שקלים להקמת התערוכה, סכום שאינו כולל את שכרם של האמנים והאוצרים.

      למרות שהשופטים מייצגים מוסדות אקדמיים מגוונים (בצלאל, הטכניון, ויצו חיפה) – גם השנה נבחר צוות המזוהה עם בצלאל, ובכך נמשכת מסורת בלתי רשמית של בחירה באקדמאים ובמרצים מהמוסד (למעט צוות הביאנלה שנערכה בשנת 2016).

       

      לסרקיס הלבנוני, האוצר הראשי של הביאנלה בשנה הבאה, משרדי אדריכלות בביירות ובבוסטון, והוא מכהן כדיקאן בית הספר לאדריכלות של MIT. למרות הציפייה מהמציגים והאוצרים באירוע בינלאומי מסוג זה להתגבר על מעצורים פוליטיים ולקיים שיח בלתי אמצעי, צוות הביתן הלבנוני, שהציגו לראשונה בביאנלה לאדריכלות בשנת 2018, לא הסכימו להתראיין לכלי תקשורת ישראליים, כולל Xnet. יהיה מעניין לראות את היחס שיקבל הביתן הישראלי הפעם, ועוד יותר יהיה מעניין להתרשם את הביתן, כי מהמידע שמשרד התרבות הסכים לשחרר אודות ההצעה הזוכה קשה להבין מה צפוי בו, ואיזה שאר רוח הפגינו המתכננים. 

       

      פנינו לד''ר רחל גוטסמן בשתי שאלות:

       

      לפי הדימוי שפירסם משרד התרבות, עזים וחיות משק יקבלו את פני המבקרים בביתן הישראלי. האם זו הכוונה?

       

      ''לא, זו קריצה הומוריסטית, על החיות שצופות בנו בני האדם. אנחנו כן יכולים להגיד שיהיו מיצגי נוף של הארץ, אולי אוסף זאולוגי, מסמכים אדריכליים, עבודות וידאו ויצירות אמנות מוזמנות שעוסקות באותם הנושאים. זו לא הולכת להיות תערוכה שתספר את הסיפור הנרטיבי-היסטורי של 'ארץ זבת חלב ודבש', אלא תעסוק במשק החי, ביחסי בני האדם ובעלי החיים ובתיעוש המואץ שהמרחב עבר ב-150 השנים האחרונות''.

       

      עומדת מאחורי הבחירה אג'נדה טבעונית או צמחונית?

       

      ''חברי הצוות, פרט לאחת, אינם טבעונים. התערוכה מתמקדת במשק החלב והדבש, ולדעתנו אי אפשר להתעלם מההשלכות של התעשיות האלו, כי יש פה גורמים שמשלמים את המחיר לזה שאנחנו 'ארץ זבת חלב ודבש'. בכוונתנו לבחון את הנושא המורכב ורב הפנים הזה מתוך נקודת המבט שלנו כמדינה, וגם כתהליך אוניברסלי''.

       

       
      הצג:
      אזהרה:
      פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד