צילום: שי יחזקאל

"הארי פוטר של הדיאטות": ספר המתכונים שכבש את בריטניה

איך הצליח ספר מתכונים של צמד בלוגריות אלמוניות לשבור את כל שיאי המכירות בממלכה הבריטית, ולחשוף את שיטת ההרזיה המצליחה ביותר שם כבר 50 שנה?

מתכונים  לפסטה, פשטידות ואוכל מוקפץ - בשיטות בישול, הקפצה ואפייה מופחתות שומן וקלוריות, בלי שזה יבוא על חשבון הטעם (צילום: Shutterstock)
מתכונים לפסטה, פשטידות ואוכל מוקפץ - בשיטות בישול, הקפצה ואפייה מופחתות שומן וקלוריות, בלי שזה יבוא על חשבון הטעם (צילום: Shutterstock)

קשה להאמין שדבר כזה יכול לקרות בכלל, אבל עם עובדות אי אפשר להתווכח. העיתונים והאתרים הגדולים בבריטניה קוראים לתופעה הזאת "הארי פוטר של הדיאטות". ואכן, הצלחה גדולה כל כך של ספר דיאטה לא התרחשה בממלכה הבריטית מעולם, בייחוד כשמחברות הספר המדובר הן שתי בלוגריות אנונימיות שהתחילו את הקריירה שלהן מקבוצה שהן הקימו בפייסבוק כדי לחלוק מתכונים וחוויות מהדיאטה שלהן עם חברים ומכרים. הצלחתן מזכירה במידה רבה את הצלחתה המסחררת של מחברת סדרת ספרי הארי פוטר, הסופרת ג'יי קיי רולינג.

 

לספר יש שם קצת מוזר — Pinch of Nom (בתרגום חופשי: "קמצוץ של נום"). מהו אותו נום? אף אחד לא יודע, אבל במעט הראיונות שהעניקו השתיים לכלי תקשורת בריטיים הן סיפרו שנום זה פשוט "קול של אוכל טעים". השתיים, קייט אלינסון (47) וקיי פיתרסטון (33), לא אוהבות לחשוף את עצמן יותר מדי, ולמרות שכלי תקשורת רבים מכל העולם מבקשים לצלם ולראיין אותן בעקבות הצלחת הספר, הן מסרבות בנימוס ומפנות את העיתונאים הסקרנים לבלוג שלהן ולקבוצת הפייסבוק, שם הן מספרות מדי פעם על עצמן - אבל לא יותר מדי.

 

קמצוץ של נום. שבר שיאי מכירות (צילום: Pinch of Nom)
    קמצוץ של נום. שבר שיאי מכירות(צילום: Pinch of Nom)

     

    "קמצוץ של נום", שיצא לאור בבריטניה במרץ האחרון, מכר בתוך שבוע יותר עותקים מכל ספריו של השף הכי מפורסם ומצליח בממלכה הבריטית - ג'יימי אוליבר האגדי

    "קמצוץ של נום", שיצא לאור בבריטניה במרץ האחרון, מכר בתוך שבוע יותר עותקים מכל ספריו של השף הכי מפורסם ומצליח בממלכה הבריטית - ג'יימי אוליבר האגדי. לשם השוואה: אם עד היום "30 דקות" של אוליבר נחשב לספר הבישול הנמכר ביותר בבריטניה ומכר בממוצע 155 אלף עותקים בשבוע, הרי שספרן של צמד הבלוגריות הצליח למכור 210 אלף עותקים בתוך 48 שעות.

     

    הספר שבר שיאי מכירות והגיע למקום התשיעי מבין כל הספרים הנמכרים ביותר בבריטניה מאז שנת 1988. לפניו במצעד הספרים המצליחים ביותר אפשר למצוא רק את סדרת ספרי הארי פוטר ושני ספרים של הסופר המפורסם דן בראון. זו הפעם הראשונה שספר בישול או דיאטה מתקרב למקומות כל כך גבוהים במצעדי המכירות.

     

    מבשלות לאנשים רגילים

    אלינסון ופיתרסטון תמיד עסקו בהכנת אוכל, ובעבר אף הייתה להן מסעדה. מכיוון ששתיהן סובלות מעודף משקל משמעותי מאוד, האחות של אלינסון ביקשה מהן לנסות להפחית במשקל מטעמי בריאות. שתיהן קיבלו את העצה והחליטו לנסות להצטרף לקבוצת הרזיה בשיטה רווחת בבריטניה. "היינו בשוק עד כמה אנשים לא יודעים לבשל אוכל טעים", סיפרו אחר כך בריאיון שנתנו ל"טלגרף" הבריטי. וכך החליטו לפתוח קבוצת פייסבוק בשם Pinch of Nom, כשהמטרה הראשונית שלהן הייתה לשתף חברים בלבד.

     

    בתחילת הדרך, בשנת 2016, מנתה הקבוצה כמה עשרות חברים, אבל מהר מאוד יותר ויותר אנשים ביקשו להצטרף אליה. "בתהליך ההרזיה שלנו הבנו עד כמה דיאטה היא עניין קשה, אבל בחלומות הכי ורודים שלנו לא האמנו שכל כך הרבה אנשים יתעניינו בקבוצה שלנו", אמרו השתיים באחד הראיונות הספורים שנתנו בתקשורת הבריטית.

     

    הקבוצה, שהוקמה רק לפני שלוש שנים, מונה כיום יותר מ־1.5 מיליון חברים. בעקבות ההצלחה המסחררת של קבוצת הפייסבוק הן הקימו את הבלוג, שכולל את כל המתכונים המוצלחים מהקבוצה. מאוחר יותר הגיע כאמור הספר, שכולל את 100 המתכונים האהובים ביותר שלהן.

     

    קיי פיתרסטון  וקייט אלינסון. לא אוהבות לחשוף את עצמן יותר מדי (צילום: Pinch of Nom)
      קיי פיתרסטון וקייט אלינסון. לא אוהבות לחשוף את עצמן יותר מדי(צילום: Pinch of Nom)

       

      בזכות טריקים שהן פיתחו הן מכינות רטבים סמיכים וטעימים ללא שמנת, שאותה מחליף בהצלחה הקורנפלור. "אנחנו מבשלות לאנשים רגילים, זה לא בישול של מסעדות", הצהירו. "גם אנחנו נאבקות במשקל העודף ואנחנו יודעות שזה באמת קשה". אגב, עד היום אלינסון ירדה 31 ק"ג ופיתרסטון 44 ק"ג.

       

      את סודות הבישול שלהן מסכמות השתיים בשלושה עקרונות: הפחתה במרכיבים המשמינים (בעיקר שומן), תיבול מתוחכם (כדי שהטעם לא ייפגע מההפחתה בשומן) ושילוב של הרבה ירקות במנה
      את סודות הבישול הטעים והרזה שלהן הן מסכמות בשלושה עקרונות: הפחתה במרכיבים המשמינים במנה (בעיקר שומן), תיבול מתוחכם (כדי שהטעם לא ייפגע מההפחתה בשומן), ושילוב של הרבה ירקות במנות ידועות. בספר שלהן יש מתכונים "רגילים" רבים, כמו פסטה, פשטידות ואוכל מוקפץ - אלא שכל המנות המוכרות האלה נעשות בשיטות בישול, הקפצה ואפייה מופחתות שומן וקלוריות, בלי שזה יבוא על חשבון הטעם.

       

      הדיאטה היעילה בבריטניה

      אבל הטוויסט בסיפור ההצלחה המסחרר הזה הוא לא הבראת המתכונים המוכרים, אלא הפרסום המסיבי שלו זכתה Slimming World, השיטה המצליחה ביותר להרזיה בבריטניה ב־50 השנים האחרונות, בעקבות הספר. המתכונים בספר "קמצוץ של נום" מבוססים במידה רבה על עקרונות השיטה, שנחשבת למוצלחת מאוד גם לפי דיאטנים וגם לפי מרזים מתמידים. בימים אלה, בעקבות ההצלחה בבריטניה, הספר עומד לצאת לאור גם בארצות הברית, ו־Slimming World כבר הולכת ותופסת תאוצה גם מעבר לאוקיינוס.

       

      סוד ההצלחה של השיטה, שזוכה בכל שנה בפרס "הדיאטה היעילה ביותר" של אגודת הדיאטנים הבריטית, הוא בפשטותה הרבה ובעובדה שהיא מצליחה בנקודה הרגישה שבה רוב הדיאטות נכשלות - שמירה על ההישג לאורך זמן ושינוי תמידי בהרגלי האכילה. השיטה אמנם מיושנת קצת ודוגלת בירידה איטית יחסית במשקל - חצי ק"ג עד ק"ג אחד בשבוע, אבל היתרון שלה הוא בכך שהיא מתאימה לכל אחד. לא משנה אם אתם טבעונים, צמחונים, נמנעים מגלוטן, אוהבי ג'אנק פוד או מזון נא או לא יכולים בלי מתוקים - השיטה הזאת תתאים גם לכם.

       

      ההצלחה ארוכת השנים של השיטה והוותק הרב שלה גרמו לכך שהיא נחקרה לא מעט. אחד המחקרים הגדולים ביותר שנערכו על הדיאטה הזאת פורסם בשנת 2015 בכתב העת BMC Public Health. המחקר כלל מעקב אחרי לא פחות מ־1.3 מיליון איש שדבקו בעקרונות השיטה, והתוצאות הצביעו על אחוזי הצלחה גבוהים מאוד - 75% מהמשתתפים בתוכנית הצליחו להפחית 7.5% ממשקל הגוף שלהם בתוך שלושה חודשים, והתוצאות האלה נשמרו לאורך זמן.

       

      במחקר אחר שנערך על השיטה ופורסם בשנת 2012 בכתב העת Clinical Obesity, נמצא שאנשים שדבקו בשיטה 75% מהזמן הפחיתו בממוצע 5% ממשקל הגוף שלהם (כ־9 ק"ג) בתוך חצי שנה, ואלה שדבקו בה ב־100% הפחיתו 10% ממשקלם בתוך שישה חודשים.

       

      מחקרים נוספים מצאו גם הם שהשיטה יעילה. כך לדוגמה, מחקר שפורסם בשנת 2011 בכתב העת Obesity Facts וכלל 3,000 אנשים שהשתתפו בתוכנית, בדק אם השיטה יעילה לטווח רחוק. נמצא ש־80% מהאנשים שדבקו בדיאטה דיווחו שהם הצליחו לשמור על ההישג שלהם שנה לאחר הירידה במשקל ושהם שינו את הרגלי האכילה שלהם. לא פחות מ־80% אמרו שגם אחרי שהם הפסיקו עם הדיאטה הם מרגישים בריאים יותר ופעילים יותר מבחינה גופנית.

       

      הסוד הוא בפשטות

      את שיטת Slimming World המציאה בחורה בת 20 עם עתיד לא מזהיר במיוחד. מרגרט מיילס בראמוול נולדה באנגליה לפני 71 שנה בעקבות רומן מחוץ לנישואים בין בחורה צעירה לגבר נשוי. בגיל עשרה ימים מסרה אותה אמה לאימוץ והיא גדלה במשפחה בריטית ממוצעת. בדומה לאמה, גם מרגרט הרתה בגיל 16 והחליטה ללדת למרות גילה הצעיר, אך בניגוד לאמה היא לא מסרה את בתה לאימוץ והחליטה לגדל אותה - בקושי רב. היא עבדה בארבע עבודות שונות כדי להתפרנס וחייה היו קשים למדי. אבל אז, בהיותה בת 20 בלבד, הגיע המפנה הגדול של חייה והפך אותה בתוך כמה שנים למולטי מיליונרית.

       

       

      מאם חד הורית ענייה למולטי מליונרית. מרגרט מיילס בראמוול (צילום: Katie Collins/GettyimagesIL)
        מאם חד הורית ענייה למולטי מליונרית. מרגרט מיילס בראמוול(צילום: Katie Collins/GettyimagesIL)

         

        השיטה אמנם מיושנת קצת ודוגלת בירידה איטית יחסית במשקל - חצי ק"ג עד ק"ג אחד בשבוע, אבל היתרון שלה הוא בכך שהיא מתאימה לכל אחד. לא משנה אם אתם טבעונים, צמחונים, נמנעים מגלוטן, אוהבי ג'אנק פוד או מזון נא או לא יכולים בלי מתוקים - השיטה תתאים גם לכם

        לאחר שבראמוול ניסתה בעצמה להפחית במשקל בקבוצות הרזיה פופולריות ללא הצלחה, היא המציאה שיטה שענתה על הבעיה הגדולה שלה בדיאטות - הרעב. השיטה שהיא המציאה עבדה מצוין בשבילה, ובעקבות זאת היא החליטה לקחת הלוואה של 200 ליש"ט מהבנק ולפתוח את קבוצת ההרזיה שלה: Slimming World. השיטה לא זכתה מיד להצלחה מסחררת, אבל לאט־לאט הלכה והתפשטה. התוכנית הגמישה הביאה לתוצאות מצוינות, ורשימת הממליצים הלכה והתארכה. כיום החברה מפעילה 18 אלף סניפים בכל רחבי בריטניה, ובראמוול היא סלבריטי שמוזמנת ומצולמת בכל אירועי המפורסמים בבריטניה, כולל אלה של בית המלוכה.

         

        והשיטה אכן פשוטה למדי. ב־Slimming World אין ספירת קלוריות, ואפילו מאכלים פחמימתיים כמו תפוחי אדמה ופסטה אפשר לאכול ללא הגבלה. לפי השיטה, כל המאכלים מתחלקים לשלוש קבוצות:

         

        1. מזון חינמי

        אפשר לאכול ללא הגבלה: ביצים, בשר, עוף ודגים רזים (ללא שומן), פסטה, תפוחי אדמה, אורז, קטניות, ירקות ופירות.

         

        2. מזון מוגבל

        • שתי מנות חלב/משקה חלב ביום: 1.5 כוסות חלב דל שומן/ 1 כוס חלב 2% שומן/ 1.5 כוסות חלב סויה לא ממותק/ 1/2 כוס גבינה צהובה דלת שומן.
        • שתי מנות דגנים מלאים ביום: 1 פרוסת לחם מדגן מלא/ 30 גרם דגני בוקר עשירים בסיבים תזונתיים/ 40 גרם שיבולת שועל.

         

        3. חטאים

        בכל יום מותרות שתי מנות חטאים לבחירה: 30 גרם שוקולד/ 2 עוגיות שוקולד כמו אוריאו/ 2 כוסות פופקורן/ 5 סוכריות פירות/ 1 חטיף גרנולה מופחת סוכר/ שקית קטנה (30 גרם) של חטיף מלוח כמו צ'יפס, בייגלה או נאצ'וס/ מנת אלכוהול (כוס יין אדום או לבן - 150 מ"ל/ בקבוק בירה קטן/ שוט וודקה, וויסקי, רום).

         

        מעבר לחלוקה לשלוש קבוצות של מאכלים, יש עוד חמישה עקרונות שהם חובה במטבח של Slimming World:

        • חובה להסיר שומן ועור מבשר, דגים ועוף.
        • אין להשתמש בשמן לטיגון אלא רק בתרסיס שמן.
        • אסור לתבל את הסלט בשמן, ואת הרוטב לסלט יש להכין על בסיס יוגורט, לימון או חרדל.
        • אין הגבלה על כמות האוכל, אבל בכל ארוחה שכוללת פחמימות כמו פסטה, אורז או תפוחי אדמה חובה לאכול שליש צלחת ירקות מבושלים או סלט.
        • אפשר לצרוך קפה ותה לא ממותקים ללא הגבלה.

         

        ואם חשבתם שהדיאטה הזאת נגמרת במטבח, טעיתם. פעילות גופנית היא חלק בלתי נפרד מעקרונות השיטה, אך גם כאן מדובר בתוכנית פשוטה וקלה ליישום. התוכנית מחולקת לארבע דרגות: ברונזה, כסף, זהב ופלטינום, והמטרה היא להגיע לדרגת פלטינום. כדי להגיע אליה צריך לעשות פעילות אירובית, כמו הליכה מהירה, חמש פעמים בשבוע למשך 30 דקות.

         

        "הסוד של השיטה שהמצאתי הוא בפשטות שלה ובעובדה שאין בה תחושה של רעב או מחסור", אמרה בראמוול בראיונות לתקשורת הבריטית במהלך השנים. "אני מאמינה שזו הגישה הנכונה לחיים - פשטות. אני מאמינה באורח חיים כמו של שיטת ההרזיה שלי - פשוט, קל ובריא, כך שכל אחד יכול לעמוד בה".

         

        בעולם צמא דיאטות לא ברור איך השיטה הפשוטה והמוצלחת של בראמוול נותרה עד היום רק בגבולות בריטניה, אבל כמו שזה נראה עכשיו - בזכות קמצוץ הטעם שהוסיפו לה אלינסון ופיתרסטון, Slimming World תזכה כנראה להצדיק סוף־סוף את הגלובליות שנרמזת בשמה.

         

         

          עולם רזה: תפריט יומי לדוגמה

          בוקר: חביתה מקושקשת מ־2 ביצים מטוגנות בתרסיס שמן בטעם חמאה + מנה אחת של דגנים מהרשימה: פרוסת לחם (30 גרם) מחיטה מלאה (או דגן אחר) + 1 כוס חסה חתוכה + 1 עגבנייה + 1 מלפפון.

           

          צהריים: אורז מבושל ללא שמן (מנה: 1/3 כוס אורז לא מבושל) + 1 חזה עוף צרוב במחבת נון סטיק מתובל במיץ לימון, מלח ופלפל + סלט ירקות או ירקות מבושלים.

           

          ערב: 1 קופסת טונה במים + 1/2 כוס פתיתים מבושלים + סלט ירקות (חסה, עגבניות, מלפפונים) ברוטב יוגורט דל שומן מתובל בשום, מלח ופלפל שחור.

           

            טעים וקליל: שני מתכוני נום מתוך הספר לדוגמה

             

            מאפה בוקר

            לפתוח את היום (צילום: Pinch of Nom)
              לפתוח את היום(צילום: Pinch of Nom)

               

              מה צריך (למנה אחת):

              • 1/2 כוס שיבולת שועל דקה
              • 3/4 מכל יוגורט דל שומן
              • 1 כפית תמצית וניל
              • 3/4 כף סוכר או דבש (או ממתיק ללא קלוריות כמו סטיביה)
              • גרידת לימון ומעט מיץ לימון
              • 2 ביצים
              • 3/4 כוס אוכמניות טריות או קפואות או פרי יער אחר

               

              מה עושים:

              מערבבים את כל המרכיבים, מעבירים לתבנית ששומנה בתרסיס שמן בטעם חמאה ואופים בתנור שחומם מראש ל־180 מעלות במשך 35־45 דקות.

               

              צ'יפס אפוי בטעם מטוגן

               

              בלי לוותר על הטעם (צילום: Pinch of Nom)
                בלי לוותר על הטעם(צילום: Pinch of Nom)

                 

                מה צריך (ל־2 מנות):

                • 3 תפוחי אדמה גדולים, קלופים ופרוסים לחתיכות בגודל צ'יפס
                • תרסיס שמן

                לתיבול:

                • 1 כף מלח גס
                • 1/2 כפית תבלין 5 התבלינים (סיני)
                • 1 כפית פלפל לבן טחון
                • פתיתי צ'ילי חריף (לא חובה)
                • קמצוץ סוכר

                להגשה:

                • 1־2 גבעולי בצל ירוק, מנוקים וחתוכים דק
                • 1־2 פלפלי צ'ילי קטנים, פרוסים דק (לא חובה)

                 

                מה עושים:

                1. מטגנים את המלח לכמה שניות במחבת יבשה, מוסיפים את שאר התבלינים ומסירים מהאש. מוסיפים לתערובת את הסוכר ומערבבים.

                2. מחממים את התנור ל־220 מעלות.

                3. מרתיחים בסיר מים עם מלח וכשהם רותחים מוסיפים את תפוחי האדמה החתוכים ומבשלים במשך כ־10 דקות (תפוחי האדמה צריכים להתבשל קצת אבל לא להיות רכים).

                4. מסננים את תפוחי האדמה, מורחים עליהם את תערובת התיבול ומעבירים אותם למקפיא.

                5. מרססים תבנית בתרסיס שמן, מפזרים עליה את הצ'יפס הקפוא, מרססים אותו במעט תרסיס שמן ואופים בתנור במשך 15־20 דקות או עד להזהבה. מגישים חם עם הבצל הירוק והצ'ילי.

                 

                 

                הגיליון החדש של מגזין מנטה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי יחזקאל)
                הגיליון החדש של מגזין מנטה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי יחזקאל)
                 
                הצג:
                אזהרה:
                פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד