צילום: שי יחזקאל

תפוס ת'קריש: חמש דרכים טבעיות להפחתת הסיכון לקרישי דם

המחקרים החדשים בתחום מראים שאספירין כבר לא מומלץ, אז איך בכל זאת אפשר להקטין את הסיכון להתפתחות קרישי דם בלי לקחת תרופות?

שילוב של אכילת דגים ונטילת תוסף אומגה 3 יכול להפחית את הסיכון לפקקת ורידים בכ־50% (צילום: Shutterstock)
שילוב של אכילת דגים ונטילת תוסף אומגה 3 יכול להפחית את הסיכון לפקקת ורידים בכ־50% (צילום: Shutterstock)

בשנה האחרונה גילו שני מחקרים חדשים שבניגוד למה שחשבו בעבר, נטילת אספירין על בסיס יומי לא רק שאינה מגינה בפני תמותה ואינה מפחיתה את הסיכון להתקפי לב ולשבץ מוחי, אלא אף מגבירה את הסיכון לדימומים מסכני חיים. ממצאים אלה ואחרים הובילו את האיגודים הקרדיולוגיים להמליץ על מתן אספירין יומי רק לאוכלוסיות הנמצאות בסיכון גבוה מאוד למחלות לב וכלי דם. אז איך בכל זאת אפשר להקטין את הסיכון להתפתחות קרישי דם בלי לקחת תרופות? הנה חמש דרכים טבעיות שעובדות:

 

1. אומגה 3

מחקר שפורסם בכתב העת Journal of Thrombosis and Haemostasis ב־2016, מצא קשר הפוך בין רמות חומצות השומן אומגה 3 בדם ובין הסיכון לפתח פקקת ורידים. מחקר נוסף, שפורסם ב־2014 בכתב העת Journal of Nutrition, הראה ששילוב של אכילת דגים ונטילת תוסף אומגה 3 יכול להפחית את הסיכון לפקקת ורידים בכ־50%. ההשערה היא שחומצות שומן אלה מסייעות למניעה של הצמתת טסיות הדם, וכתוצאה מכך - למניעת היווצרות של קרישי דם ופקקת ורידים.

 

2. כורכומין

מעכב התפתחות של קרישי דם בזכות פעילותו נוגדת הקרישה (צילום: Shutterstock)
    מעכב התפתחות של קרישי דם בזכות פעילותו נוגדת הקרישה(צילום: Shutterstock)

     

    הכורכומין הוא נוגד דלקת מוכר, אך מה שפחות ידוע הוא שהוא פועל גם כנוגד קרישה טבעי ומונע את הצמתת טסיות הדם. מחקר שפורסם ב־2012 בכתב העת BMB Reports, הראה שהכורכומין מעכב התפתחות של קרישי דם בזכות פעילותו נוגדת הקרישה.

     

    3. גינקו בילובה

    עשוי לשמש טיפול יעיל כתוספת או כתחליף לתרופות מדללות דם (צילום: Shutterstock)
      עשוי לשמש טיפול יעיל כתוספת או כתחליף לתרופות מדללות דם(צילום: Shutterstock)

       

      לצמח זה השפעות מדללות דם ופיברינוליטיות (ממיסות קרישי דם). מחקר מעבדה שפורסם ב־2005 בכתב העת Experimental & Clinical Cardiology, מצא שלמיצוי גינקו בילובה יש השפעה דומה לזו של סטרפטוקינאז, תרופה המשמשת להמסת קרישי דם. החוקרים הבהירו כי דרושים מחקרים נוספים, אך הסיקו שהצמח עשוי לשמש טיפול יעיל כתוספת או כתחליף לתרופות מדללות דם.

       

      4. שמן אתרי הליקריסום

      למריחה על הרגליים  (צילום: Shutterstock)
        למריחה על הרגליים (צילום: Shutterstock)

         

        מריחת שמן אתרי של הצמח הליקריסום על הרגליים יכולה להיות דרך נוספת לסייע בהפחתת הסיכון לקרישי דם, בין היתר על ידי שיפור התפקוד של השרירים החלקים של כלי הדם והפחתת דלקת בכלי הדם, ומחקרים ראשוניים אף מצביעים על יכולתו לשקם את כלי הדם. את השמן האתרי יש לערבב עם שמן נשא (למשל שמן שקדים) בריכוז של 5%־10%.

         

        5. יוגה

        עוזרת לשפר את זרימת הדם  (צילום: Shutterstock)
          עוזרת לשפר את זרימת הדם (צילום: Shutterstock)

           

          תנוחות היוגה, שמותחות את שרירי השוקיים והירכיים, עוזרות לשפר את זרימת הדם ולהעביר דם לגפיים התחתונות, וכך מסייעות למניעת התפתחותם של קרישי דם.

           

           

          הגיליון החדש של מגזין מנטה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי יחזקאל)
          הגיליון החדש של מגזין מנטה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי יחזקאל)
           
          הצג:
          אזהרה:
          פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד