צילום: שי יחזקאל

הטיול עם הכלב בשעות הצהריים החמות מסוכן לכפות הרגליים שלו?

וגם: איך יודעים שהכלב סובל ממכת חום? והאם כלבים וחתולים לבנים רגישים יותר לחשיפה לשמש? 11 תשובות לשאלות בוערות על טיפול בחיות מחמד בתקופת הקיץ

הסימנים הראשונים של התייבשות ומכת חום הם עייפות, חוסר רצון להמשיך בטיול, התנשפות קיצונית ולבסוף קריסה (צילום: Shutterstock)
הסימנים הראשונים של התייבשות ומכת חום הם עייפות, חוסר רצון להמשיך בטיול, התנשפות קיצונית ולבסוף קריסה (צילום: Shutterstock)

1. כשיוצאים לחופשה, מה עדיף: דוגי סיטר, שמגיע כל יום הביתה לטפל בחיית המחמד, או פנסיון עם עוד כלבים או חתולים?

לחתולים עדיף להישאר בסביבה הביתית המוכרת שלהם. הטיפול בהם ממילא לא כרוך בטיולים והם מעדיפים קביעות ושגרה. לגבי כלבים – תלוי באופי של הכלב. כלבים חברותיים, שמסתדרים עם אנשים ועם כלבים אחרים, ייהנו יותר מהפעילות בפנסיון. כלבים שרגילים לסביבה הביתית ומסתדרים פחות עם כלבים אחרים עדיף להשאיר בבית עם דוגי סיטר.

 

2. האם יש גזעי כלבים וחתולים שרגישים יותר לחום?

בניגוד לבני אדם ולסוסים, כלבים וחתולים לא מזיעים אלא נפטרים מהחום ומקררים את גופם דרך מערכת הנשימה באמצעות פעולה שנקראת הלחתה (הגברת קצב הנשימה ואידוי מים מהלשון). הזעת יתר בכלב מעידה על מחלת עור, אינה תקינה ומחייבת בדיקת וטרינר. כלבים פחוסי אף, כמו בוקסרים, פאגים ובולדוגים, רגישים במיוחד למכות חום בגלל מבנה האף שמפחית את היכולת שלהם להיפטר מחום.

 

3. האם טיול עם הכלב בשעות הצהריים החמות עלול לגרום לכווייה בכפות הרגליים שלו בגלל המדרכה הלוהטת?

טיולים על אספלט חם עלולים לגרום לכוויות, לכאב ולחוסר נוחות בכפות הרגליים של הכלב ולכן כדאי להימנע מכך בשעות החמות. אפשר לטייל עם הכלב על דשא או על מדרכה מוצלת. בכל מקרה, לפני שמתחילים ללכת כדאי לבדוק בעזרת היד שהמדרכה לא חמה מדי ולא תגרום נזק.

 

4. האם כדאי לספר את הכלב בקיץ?

כלבים סובלים מהחום בקיץ הישראלי, בייחוד אלה שיש להם פרווה ארוכה וצפופה. תספורת תפחית את עומס החום על גופם באופן ניכר ולכן מומלצת מאוד.

 

5. איך יודעים שהכלב סובל ממכת חום?

הסימנים הראשונים של התייבשות ומכת חום הם עייפות, חוסר רצון להמשיך בטיול, התנשפות קיצונית ולבסוף קריסה. זהו מצב שמתפתח ומידרדר מהר מאוד ומהווה סכנת חיים מוחשית וחמורה. לכן, עם הופעת הסימן הקל ביותר חשוב להגיע עם הכלב לבדיקה ולקבלת טיפול רפואי במידת הצורך.

 

6. האם צריך לשנות את שגרת הטיולים עם הכלב בקיץ?

בקיץ צריך להיזהר מטיולים ארוכים בחוץ (יותר מרבע שעה), בייחוד בשעות השמש החמות. כמו כן רצוי לא לאמץ את הכלב יותר מדי, במיוחד בריצות, כי כלבים רוצים לרצות את בעליהם והם עלולים להמשיך לרוץ אף על פי שהם תשושים ומיובשים. מצב כזה עלול להידרדר במהירות למכת חום ולפגוע בבריאות הכלב.

 

בנוסף, בקיץ הנחשים מתעוררים משנת החורף, וכלבים וחתולים, שהם חיות טורפות מטבעם, עלולים לנסות לצוד נחש ולהיפגע. לכן כדאי למנוע מהכלב להיכנס לתוך שיחים או מקומות שעלולים להיות בהם נחשים. בקיץ יש גם יותר חרקים שעלולים לעקוץ ולגרום לתגובה אלרגית, כך שבכל מקרה של נפיחות או חשד להכשה או לעקיצה, צריך להגיע לווטרינר לטיפול מיידי.

 

7. איך גורמים לכלב או לחתול לשתות יותר בקיץ?

שתייה היא אינסטינקט הישרדותי חזק אצל כל בעל חיים, בדיוק כמו בני אדם, לכן בעיקרון אין צורך לעודד אותם לשתות יותר. עם זאת, חשוב מאוד להחליף את המים מדי יום וכדאי שהם יהיו בכלי נירוסטה ולא בכלי פלסטיק, כי הוא עלול לגרום לטעם לוואי במים.

 

לחתולים יש לעתים נטייה לבררנות בשתייה ויש כאלה ששותים רק מים זורמים מברז פתוח או ממזרקות מים לחתולים (צילום: Shutterstock)
    לחתולים יש לעתים נטייה לבררנות בשתייה ויש כאלה ששותים רק מים זורמים מברז פתוח או ממזרקות מים לחתולים(צילום: Shutterstock)

     

    מעבר לכך, לחתולים יש לעתים נטייה לבררנות בשתייה ויש כאלה ששותים רק מים זורמים מברז פתוח או ממזרקות מים לחתולים. חתולים שלא שותים מספיק עלולים לפתח מחלות, ולכן אם הם מעדיפים מים זורמים, כדאי לאפשר להם לשתות כך. בכל מקרה, אם הכלב או החתול לא שותים מספיק, לא כדאי לעודד אותם לשתות על ידי הוספת אוכל למים, כי זה עלול לגרום להם להתרגל ולצפות לכך ששתייה צריכה לכלול מזון.

     

    8. האם כדאי לקחת את הכלב לים?

    יש כלבים שנהנים מאוד מטיול על חוף הים, חלקם אוהבים לשחק בחול, וחלקם אוהבים לשחות. חלק מהגזעים מצטיינים במיוחד בשחייה ויש כלבים שסובלים מבעיות מפרקים ששחייה יכולה להועיל להם. עם זאת, צריך להיזהר מפעילות יתר בשעות החמות בחוף הים, כי כלבים עלולים לסבול ממכת חום.

     

    יש כלבים שאוכלים חול בחוף הים וגם זה עלול להזיק להם  (צילום: Shutterstock)
      יש כלבים שאוכלים חול בחוף הים וגם זה עלול להזיק להם (צילום: Shutterstock)
       

      כמו כן, אחת הפגיעות הנפוצות אצל כלבים בקיץ היא אכילת קרסים ללכידת דגים בחוף הים. אכילת קרס עלולה לגרום לכלב לפגיעה במערכת העיכול ולגרום לו לכאב וסבל רב. יש גם כלבים שאוכלים חול בחוף הים וגם זה עלול להזיק להם וחשוב להשגיח עליהם מקרוב.

       

      9. האם כדאי לשנות להם את התזונה בקיץ או לגוון אותה?

      אין צורך לשנות את התזונה, אבל כאמור בקיץ צריך לשים דגש מיוחד על מים טריים שמוחלפים בכל יום. בימים חמים אפשר להוסיף לבעלי החיים קרח למים או להכין להם חטיפים של ירקות קפואים, כמו מלפפונים וגזר. גם מעדנים וחטיפים אפשר להקפיא - כלבים אוהבים קור.

       

      10. האם כלבים וחתולים לבנים רגישים יותר לחשיפה לשמש?

      כמו שאנשים בהירים רגישים יותר לקרינת השמש, כך גם כלבים וחתולים לבנים, בייחוד כאלה שאין להם פרווה באזורים מסוימים. כלבים וחתולים לבנים עלולים יותר לפתח גידולים טרום סרטניים על העור ולכן מומלץ מאוד לחשוף אותם לשמש כמה שפחות. לעומת זאת, כלבים וחתולים בעלי פרווה בגוון חום בהיר לא רגישים יותר לשמש מכלבים וחתולים שחורים.

       

      11. האם כדאי לעשות לכלב מקלחות בקיץ?

      כלבים לא זקוקים למקלחות באופן עקרוני, אבל לפעמים בעלי הכלב רוצים שיהיה לו ריח טוב יותר. עונת הקיץ אידיאלית למקלחת, אם כי לא ידוע שכלבים חולים יותר בחורף בגלל חשיפה לקור. כך או כך, לא מומלץ לקלח את הכלב לעתים תכופות מדי. מקלחת בתדירות גבוהה יותר מפעם אחת בחודש עלולה לגרום ליובש בעור. כמו כן, אם משתמשים בסבון כדאי להשתמש בשמפו שמיועד לכלבים.

       

      לא מומלץ לקלח את הכלב לעתים תכופות מדי (צילום: Shutterstock)
        לא מומלץ לקלח את הכלב לעתים תכופות מדי(צילום: Shutterstock)

         

        זהירות, מלען!

        אחת הסכנות והסיבות הנפוצות לאשפוז כלבים וחתולים בקיץ היא פגיעת המלען – צמח שנראה כמו שיבולת יבשה שנפוץ בכל הארץ. למלען יש זיפים קשים וקצה חד שיכול לחדור לאף, לעין ואפילו לעבור דרך הפרווה.

         (צילום: Shutterstock)

          כלבים וחתולים שמטיילים בחוץ בקיץ עלולים לשאוף מלען לאף והתוצאה היא התעטשויות, דימומים מהאף ושיעול. לכן רצוי מאוד להרחיק כלבים מכל השיבולים היבשות, ובכל מקרה של חשד לפגיעה ממלען כדאי להגיע לטיפול וטרינר באופן מיידי.

           

          ייעוץ מקצועי: ד"ר רן ניבי, וטרינר ומומחה לרפואה פנימית מטעם הקולג' האירופי לווטרינריה ממרכז חירום ומומחים, כפר הנוער בן שמן; מעין מנקרמן, תזונאית קלינית ומומחית בתזונת בעלי חיים בחברת ביופט

           

           

             למה כלבים מסתובבים במעגלים ומרחרחים זה את זה?

             

            הסברים מרתקים לדברים מוזרים מאוד שהחברים הפרוותיים שלנו נוהגים לעשות . הקליקו על התמונה (צילום: Shutterstock)
            הסברים מרתקים לדברים מוזרים מאוד שהחברים הפרוותיים שלנו נוהגים לעשות . הקליקו על התמונה (צילום: Shutterstock)

             

            הגיליון החדש של מגזין מנטה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי יחזקאל)
            הגיליון החדש של מגזין מנטה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי יחזקאל)
             
            הצג:
            אזהרה:
            פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד