לעבור את גיל המעבר: שש דרכים מוכחות להקל את התסמינים

שינויים במצב הרוח, גלי חום ונדודי שינה הם רק חלק ממה שחוות נשים בגיל המעבר. הבשורות הטובות הן, שבעזרת טיפולים שהוכחו מחקרית, אפשר להקל על כך

כאבי פרקים בגיל המעבר  (צילום: Shutterstock)
כאבי פרקים בגיל המעבר (צילום: Shutterstock)

גלי חום שמתחלפים בצמרמורות, נדודי שינה, כאבי פרקים, אדמומיות בעור, שינויים חריפים במצב הרוח, עלייה במשקל, נשירת שיער, שיער שצומח במקומות שהוא לא צריך לצמוח, דליפת שתן, יובש בנרתיק, כאב בעת קיום יחסי מין. ברוכה הבאה לגיל המעבר שלך. הבשורות הטובות: יש מה לעשות. לפנייך ששה טיפולים שיעזרו לך לעבור את הגיל הזה בשלום.

 

1. טיפול הורמונלי

פרופ' אמנון בז'זינסקי מנהל המרכז לבריאות האישה במרכז הרפואי הדסה עין כרם וחבר ועד האגודה הישראלית והאמריקאית לגיל המעבר, מסביר כי נמצא שהורמונים הם הפתרון היעיל ביותר לטיפול בתסמיני גיל המעבר כגון גלי חום, נדודי שינה, דפיקות לב ועוד. יתרונות הטיפול ההורמונלי, לפי פרופ' בז'זינסקי, הם מניעת ירידה בצפיפות העצם (אוסטיאופורוזיס), שעלולה להתבטא בשברים וכן הפחתת הסיכון לסרטן המעי הגס. שמעת אחרת ואת חוששת? "הסיבה לחשש נעוצה במחקר WHI שפורסם בשנת 2002 ומצא קשר סטטיסטי בין שימוש ממושך בהורמוני המין (אסטרוגן + פרוגסטרון) ובין סיכון למחלות לב ולסרטן השד", מסביר פרופ' בז'זינסקי. "ברבות השנים, לאחר אנליזות חוזרות, המחקר התגלה כמוטעה ומטעה, ומחקרים אחרים אחריו ביטלו חלק ממסקנותיו".

אז אין סיכון כלל?

"מחקרים מראים שאישה שמקבלת טיפול הורמונלי, שהוא כאמור שילוב של אסטרוגן ופרוגסטרון, לתקופה של למעלה משבע שנים, נמצאת בסיכון מוגבר (במעט) לחלות בסרטן השד. פתרון אפשרי הוא לקחת את הטיפול פחות משבע שנים. המחשבה היום של מרבית העוסקים בתחום היא כי לגבי רוב הנשים, היתרונות עולים על החסרונות, בטיפול ההורמונלי". לטיפולים הורמונליים יש תופעות לוואי, אך לדברי פרופ' בז'זינסקי הן בדרך כלל חולפות ולא משמעותיות. "ייתכנו דימומים לא סדירים, גודש בשדיים, הרגשת נפיחות ויש שאומרות שהטיפול גורם להן לעלות במשקל (למרות שהמחקרים לא מצביעים על כך). תופעות הלוואי מטרידות, אבל לא מסוכנות, והן נפסקות עם הפסקת הטיפול".

 

2. תרופות מרשם ממקור צמחי

לנשים שלא יכולות או חוששות לקבל טיפול הורמונאלי, יש אופציות נוספות של תרופות מרשם ממקור צמחי.

 

3. צמחים

צמחי מרפא נחקרו ונמצאו יעילים בהקלת התסמינים של גיל המעבר. צמח הקוהוש השחור, למשל, מוכר זה שנים כתורם להסדרת מחזור הווסת והפוריות, כמחזק את הרחם, נוגד דלקת ובשנים האחרונות דווח כי הוא גם מטפל בגלי חום והזעות לילה. תופעות הלוואי שלו זניחות יחסית. עוד צמחים שנמצאו יעילים הם שיח אברהם, מרווה רפואית וכורכומין.

 

4. פיטואסטרוגנים

תרכובת צמחית שנמצאת בדגנים רבים ובריכוז גבוה בצמח הסויה. כדאי לצרוך מוצרי מזון שמכילים פיטואסטרוגנים, סויה בעיקר, או לחלופין, לצרוך את החומר כתוסף מזון. לדברי פרופ' בז'זינסקי, לפי חלק מהמחקרים (לא כולם) יש לפיטואסטרוגנים יתרון מסוים על פני פלצבו (תרופת דמה) למיגור גלי החום, הזעות הלילה, דפיקות לב והפרעות שינה.

 

5. טיפולים אלטרנטיביים

דיקור סיני

הדיקור נבדק במחקרים מבוקרים, שרובם הראו יתרון על פני פלצבו, בטיפול בגלי החום ובהזעות הלילה - התופעות הכי שכיחות ומטרידות בגיל המעבר. יסמין גלילי, מטפלת בנשים ברפואה סינית, שיאצו ויוגה טיפולית, מסבירה: "הטיפול ברפואה הסינית כולל דיקור, צמחי מרפא והמלצות תזונה. לפי הרפואה הסינית, הכלים לאבחנה הם תשאול מעמיק, התבוננות על הלשון ומישוש הדופק והבטן. לרוב, בטיפול נתמקד בחיזוק האיברים האחראיים על ייצור הנוזלים והדם בגוף. מומלץ לנשים להתחיל את הטיפול גם טרם תחילת התופעות של גיל המעבר, כדי לאפשר את הכניסה לשלב זה בצורה הרמונית ומיטיבה".

 

טיפול קוגניטיבי־התנהגותי

ה־CBT - טיפול קוגנטיבי־התנהגותי, פופולרי מאוד לאחרונה בארצות־הברית. מדובר ברכישת טכניקות להתמודדות עם קשיים, כלים להרגעה עצמית וחשיבה חיובית. נמצא שסדרת מפגשים יכולה לסייע בהתמודדות עם התסמינים ולהפחית את תדירות גלי החום ועוצמתם וכן את הזעות הלילה, דפיקות הלב והפרעות השינה. ה־CBT כטיפול בתופעות גיל המעבר עדיין לא מאוד מקובל בארץ.‬

 

6. פעילות גופנית

הפיזיותרפיסט שי גרינברג מסביר: "פעילות גופנית משפיעה לטובה על חוסר האיזון במערכת העצבים האוטונומית, שעלול להביא להופעת גלי חום, הזעה, שינויי מצבי רוח תכופים, דופק מואץ, נדודי שינה ואף דיכאון. כמה מחקרים מצאו שאימון אירובי יעיל בהפחתת תדירות ועוצמת התסמינים וכן תרגול יוגה".

 

 

 

הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
 
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד