אייקון מאויר בשבוע: דיאנה גילתה לעולם שחיי נסיכה הם לא אגדה

החתונה המתוקשרת, האינטריגות המשפחתיות, הדיכאונות, הבולימיה והסטייל שכולן רצו לאמץ – ליידי די, שנולדה היום לפני 58 שנה, היתה הגיבורה הטרגית של תקופתנו

ארז עמירןפורסם: 01.07.19 08:38
הנסיכה הראשונה, ולטעמי גם האחרונה, שהצליחה לשלב באופן מושלם בין זוהר מלכותי לשיק נגיש. המחווה שלי לנסיכה דיאנה (איור: ארז עמירן)
הנסיכה הראשונה, ולטעמי גם האחרונה, שהצליחה לשלב באופן מושלם בין זוהר מלכותי לשיק נגיש. המחווה שלי לנסיכה דיאנה (איור: ארז עמירן)
מגננת ביישנית וסמוקה היא צמחה לעיני התקשורת המלטפות לדמות עם קול שסירב להיות מושתק. ליידי דיאנה הצעירה, 1974 (צילום: AP)
מגננת ביישנית וסמוקה היא צמחה לעיני התקשורת המלטפות לדמות עם קול שסירב להיות מושתק. ליידי דיאנה הצעירה, 1974 (צילום: AP)
המסע האופנתי החל עם שמלת הכלולות הכי מצוטטת בעולם, על שרווליה התפוחים ושובלה המטורלל. החתונה עם הנסיך צ'ארלס, 1981 (צילום: rex/asap creative)
המסע האופנתי החל עם שמלת הכלולות הכי מצוטטת בעולם, על שרווליה התפוחים ושובלה המטורלל. החתונה עם הנסיך צ'ארלס, 1981 (צילום: rex/asap creative)
במו תסרוקתה, כתפיה המרופדות ושמלותיה המהודרות, היא היתה גילום ויזואלי של כל מה שטוב ורע באופנת שנות ה-80. עם הנסיכים צ'ארלס, וויליאם והארי, 1989 (צילום: AP)
במו תסרוקתה, כתפיה המרופדות ושמלותיה המהודרות, היא היתה גילום ויזואלי של כל מה שטוב ורע באופנת שנות ה-80. עם הנסיכים צ'ארלס, וויליאם והארי, 1989 (צילום: AP)

הנסיכה דיאנה

 

סליחה, במי מדובר? הנסיכה של כל הנסיכות. זו שכולן רצו להסתרק כמוה, להתלבש כמוה, להתחתן בדיוק באותה השמלה, אבל אף אחת לא באמת רצתה להתחלף עם החיים שלה – הנסיכה דיאנה, שנולדה ב-1 ביולי לפני 58 שנה ונהרגה בתאונת דרכים ב-1997. בשנים הלא רבות שבהן היתה נשואה לנסיך צ'ארלס, הצליחה דיאנה להפוך לדמות האהובה ביותר בבית המלוכה הבריטי – מעמד שעליו היא שומרת גם היום, למרות הסיקור התקשורתי הבלתי פוסק של קייט מידלטון ומייגן מרקל.

 

חלמה להיות נסיכה? דיאנה בת התשע בשנת 1970 (צילום: AP)
    חלמה להיות נסיכה? דיאנה בת התשע בשנת 1970(צילום: AP)

     

    דיאנה ספנסר היתה שושנה אנגלייה אמיתית. מגננת ביישנית וסמוקה בת 19, שהוטלה באחת אל עולם הגינונים הנוקשים של המלוכה הבריטית, היא צמחה לעיני התקשורת המלטפות לדמות עם קול שסירב להיות מושתק. במסע הטרגי הזה היא סיפקה לעולם רגעים אופנתיים עוצרי נשימה, כמו גם ביוגרפיה המוכיחה שוב כי כתר לא בהכרח מביא אושר.

     

    הוטלה באחת אל עולם הגינונים הנוקשים של המלוכה הבריטית. דיאנה והנסיך צ'ארלס, 1981 (צילום: rex/asap creative)
      הוטלה באחת אל עולם הגינונים הנוקשים של המלוכה הבריטית. דיאנה והנסיך צ'ארלס, 1981(צילום: rex/asap creative)

       

      למה אייקון? מרגע החתונה המלכותית ועד מותה בתאונת דרכים בפריז, התנהלו חייה על רקע זמזום מצלמות נצחי. הופעותיה הפומביות היו מופת של פאשניסטיוּת, הרבה לפני שהמילה הזו הומצאה. במו תסרוקתה, כתפיה המרופדות ושמלותיה המהודרות, היא היתה גילום ויזואלי של כל מה שטוב ורע באופנת שנות ה-80. מאחר שנגזר עליה לבלות את חיי נישואיה לצד הצאצא המלכותי הכי לא אטרקטיבי בשושלת הבריטית, נותר לה זמן פנוי למכביר לביקורים מתוקשרים בעולם למטרות צדקה, בהם הפגינה נוכחות אופנתית מהמעלה הראשונה.

       

      סגנון בלתי נשכח, למרות מפגעי האופנה של התקופה. 1981 (צילום: rex/asap creative)
        סגנון בלתי נשכח, למרות מפגעי האופנה של התקופה. 1981(צילום: rex/asap creative)

         

        המסע האופנתי הזה החל עם שמלת הכלולות הכי מצוטטת בעולם, על שרווליה התפוחים ושובלה המטורלל. הסיקור של "ליידי די מתחתנת" סימן לבנות כל העולם איך אמורה להיראות שמלת כלה מהחלומות. גם כשהחלומות הפכו לסיוטים והזוגיות התגלגלה לחילופי האשמות הדדיות בניאוף ובהתנהגות בלתי הולמת, דיאנה לא איבדה את מקומה בלב ההמון. גם לא את הסגנון האישי, שאולי נראה מפוקפק בעיניים של 2019, אך כמוה – גם הוא מצא מקום חם בלבבות.

         

        לא איבדה את אהבת ההמונים גם כשהזוגיות התפוררה. עם הנסיך צ'ארלס (צילום: AP)
          לא איבדה את אהבת ההמונים גם כשהזוגיות התפוררה. עם הנסיך צ'ארלס(צילום: AP)

           

          היא היתה הנסיכה הראשונה, ולטעמי גם האחרונה, שהצליחה לשלב באופן מושלם בין זוהר מלכותי לשיק נגיש, מהסוג שיקרוץ לאחרונת הנערות שתולה פוסטרים של נסיכים על הקירות. מול המצאי המחריד של אופנת האייטיז זו היתה משימה לא פשוטה בכלל, ובכל זאת הצליחה הנסיכה דיאנה – חמושה ברזון וגובה מרשים מהבית, גינוני מלכות נרכשים ואישיות כובשת – לצלוח את התקופה עם סגנון בלתי נשכח.

           

          מורשת אופנתית המורכבת משילוב בין שבריריות ועוצמה. 1989 (צילום: AP)
            מורשת אופנתית המורכבת משילוב בין שבריריות ועוצמה. 1989(צילום: AP)

             

            השילוב של שבריריות ועוצמה שהציגה, "כמו נר ברוח" כמאמר השיר שהקדיש לה ידידה הקרוב אלטון ג'ון, הוא המורשת האופנתית שהותירה אחריה. וכן, גם התסרוקת ההיא שהיתה השראה לאלפי כפילות ליידי די, והיום ללא ספק מקוטלגת תחת הערך "על מה לעזאזל חשבנו".

             

            כולן רצו להתלבש כמוה, אבל אף אחת לא באמת רצתה את החיים שלה. 1989 (צילום: AP)
              כולן רצו להתלבש כמוה, אבל אף אחת לא באמת רצתה את החיים שלה. 1989(צילום: AP)

               

              למה לא? דיאנה הרסה לנו באופן סופי את הפנטזיה על "חיים של נסיכה". היא הצליחה לבטל את כל הסופים הטובים של האגדות המוכרות, שנחתמו במילים "באושר ועושר עד עצם היום הזה". כי אם האגדה כוללת נסיך צפרדע כמו צ'ארלס (וקמילה), חמות נרגנת, דיכאונות, בולימיה ותקשורת רודפת – אז מה שווה כל סיפור האהבה הזה?

               

              ובכל זאת: הנסיכה דיאנה הוכיחה לעולם שחמלה ונדיבות הן התכונות המלכותיות האמיתיות. בשנת 1987, כשביקרה חולי איידס בבית חולים בלונדון והצטלמה כשהיא אוחזת בידיהם, היא הצליחה במחווה קטנה אחת לגרש קצת מחשכת הבורות שאפפה את הגישה למחלה באותן שנים.

               

              אחרי הגירושים: על השטיחים האדומים ב-1996 (צילום: AP)
                אחרי הגירושים: על השטיחים האדומים ב-1996(צילום: AP)

                 

                מה זה אייקון אחד בשבוע?

                עולם הזוהר זוכה ממני בדרך כלל להתייחסות ביקורתית וחשדנית (וגם אני רואה בעצמי לפעמים את המבוגר הממורמר), אך אני חייב להודות שיש בו צדדים שמרגשים אותי בכל פעם מחדש. היוזמה "אייקון אחד בשבוע" משלבת שלוש אהבות גדולות שלי – איור, אופנה וסקרנות, או אפילו אובססיביות, לחייהם של מפורסמים.

                 

                בכל שבוע אבחר דמות אחת שמבחינתי ראויה לתואר המחייב "אייקון אופנה", מקומי או בינלאומי, שאותה אאייר ואשתף כאן. אתם מאוד מוזמנים להציע הצעות משלכם לאייקונים לאיור, או להתווכח עם הבחירות שלי. 

                 

                 
                הצג:
                אזהרה:
                פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
                מעצב אופנה, מרצה בשנקר, מאייר, אבא (של גאיה ושירה), מאמין שאופנה היא תרבות שאפשר (ורצוי) לדבר עליה, ולא רק ללבוש, ולא שוכח לרגע שמתחת לבגדים כולנו עירומים