טעם של פעם: לחוות את יוון האותנטית באי הציורי קרפאתוס

שעה ועשר דקות טיסה מתל־אביב ואתם באי היווני הצנוע. בלי מלונות הכל כלול, בלי פארקי מים והמוני נופשים מכל רחבי אירופה, אבל עם הרבה אווירה של תרבות

שרון רופא אופיר

|

25.06.19 09:47

לשימוש לאשה בלבד לאשה תיירות לגעת ביוון
לשימוש לאשה בלבד לאשה תיירות לגעת ביוון (יוון שלא הכרתם. הנוף הציורי של קרפאתוס )
אגדה עתיקה מספרת כי באחד הימים נראו בתולות ים יוצאות אל חוף קירה פנאיה (Kira Panagia) באי קרפאתוס שביוון. התושבים הנרגשים צלצלו בפעמוני הכנסיות, אך עד שהגיעו כולם לחזות במחזה המרהיב הן נעלמו במצולות הים. מאז לא נראו בתולות ים על החוף, אך התושבים המקומיים מאמינים כי כל הנכנסת למים הצלולים תצא מהם יפה יותר.


קרפאתוס הממוקמת בין רודוס לכרתים בים האגאי, היא יוון שאולי לא הכרתם. תשכחו מפארקי המים וממלונות הכל כלול שממלאים כמעט כל חוף פנוי בכרתים וברודוס, וקבלו במקום את חוויית הפשטות: מצוקים הנושקים למי טורקיז, חופים קסומים, טברנות כמו של פעם וכפרים ששמרו על אותנטיות. שטחו של האי - שהוא צר וארוך - 324 קמ"ר (יש בו מקומות שבהם ניתן להפנות את הראש שמאלה וימינה ולראות את הים בשני הצדדים), התושבים המקומיים מתפרנסים בעיקר מתיירות, ומרביתם מתגוררים בעיר הנמל המרכזית פנאיה. אחרים, שהרחיקו נדוד לאמריקה, אוסטרליה ואף אל אתונה הקרובה יותר, חוזרים אל בתיהם בכפרים בחודשי הקיץ.

 

צילום: Shutterstock
הצצה לתרבות האותנטית של יוון (צילום: Shutterstock)


זו אינה השנה הראשונה שאל האי מגיעים נופשים ישראלים, אך בשונה משנים קודמות מציעה הפעם חברת "אילה אל האופק", המשווקת אתרי נופש באי, טיסות ישירות אליו באמצעות "ארקיע" (פעמיים בשבוע, בימים רביעי ושבת), לצד מגוון אפשרויות אירוח המתאימות גם למשפחות עם ילדים. "בקרפאתוס יוכלו המשפחות למצוא את הפשטות והיופי של סיני במרחק של שעה ועשר דקות טיסה מתל־אביב", מסביר עמוס סרי לוי, מ"אילה אל האופק". החברה מציעה גם מדריכים דוברי עברית ואנגלית ואטרקציות שונות כמו שיט לאורך המפרצים היפים, ביקור בכפרים ציוריים וטיול טרקטורונים (כל הפרטים על עלויות בהמשך) .

 

קצת היסטוריה
במאות קדומות שימש האי קרפאתוס כביתם של הטיטאנים, אחד העמים המוזכרים במיתולוגיה היוונית. באותם סיפורי מיתולוגיה מוזכר כי יאפטוס, בנם של אורנוס אל השמיים וגאיה אלת האדמה, היה התושב הראשון באי. במשך מאות שנים נשלט האי על ידי כמה עמים כובשים, וביניהם הטורקים, שבחרו שלא להתגורר במקום אך הטילו מסים על תושביו, והאיטלקים, ששלטו בקרפאתוס עד שב־7 במרץ 1948 צורף רשמית ליוון.

 

היכן ללון?
האפשרויות מגוונות וכוללות מוטלים, מלונות וחדרי אירוח שמציעים ארוחות בוקר. ניתן להזמין גם חצי פנסיון – אך מניסיון: שקלו היטב אם לוותר על ארוחות הערב המצוינות בטברנות, לטובת ארוחה שגרתית במלון. ביקרנו בשני בתי מלון המדורגים בחמישה כוכבים: MARE ALIMOUNDA מציע חדרים לזוגות ומשפחות, בריכה הנראית כנשפכת לים, הופעות חיות בשעות הערב ומועדון ילדים. לא רחוק ממנו נמצא KONSTANTINOS PALACE, מלון המושך אליו בעיקר תיירים איטלקים וזו השנה הראשונה שישראלים יוכלו ללון בו. חדרי האירוח המרווחים שבו כוללים גם מרפסת הצופה לים, אבל הוא פחות מתאים למשפחות (אך יש מקום לילד או שניים בחדר).

מלון נוסף המציע בריכת שחייה, חוף ים פרטי, אווירה משפחתית והרבה שלווה, הוא MEDITERRANEAN המרוחק כחמישה ק"מ ממרכז העיר הסמוכה. המלון מציע 30 חדרי אירוח, חלקם מתאימים למשפחות. אך קרפאתוס היא לא רק פיגאדיה, ואם בחרתם להגיע לאי הקסום הזה מוטב שתבחרו ללון לילה או שניים בחדרי אירוח בכפר אולימפוס, הממוקם גבוה על ההר בנוף עוצר נשימה או באחד הכפרים הקטנים הסמוכים לקו החוף.

 

צילום: Pawel Kazmierczak/Shutterstock
הפשטות והיופי של סיני (צילום: Pawel Kazmierczak/Shutterstock)

 

סדר היום
מה שטוב בקרפאתוס הוא שהאי אינו מתמקד בחופשות "בטן־גב". הכפרים, חלקם לאורך קו החוף ואחרים על מצוקי ההרים, מזמנים חוויות טיול המאפשרות הצצה לתרבות האותנטית של יוון, או כמו שאמר לנו אחד המדריכים במקום: "יעד שעוד לא נדרס, הכל בתולי". למשל, הדרך אל הכפר מאנטאז', שמתפתלת במעלה ההר, והנוף הנגלה לעין מרהיב. תושבי המקום, ששבו אליו עתה לקראת חופשת הקיץ, מאווררים את הבתים ומזמינים בלב רחב את העוברים והשבים בין סמטאותיו הציוריות לסור ולהיכנס פנימה. בהמשך הדרך תפגשו במפרצים דיאפאני ולפקוס ובכפר פניקי. תוכלו למצוא בהם מקומות לינה, חוף ים עם מי טורקיז שקופים ומזמינים, טברנות ושלווה שתתקשו להתנתק ממנה. בקצה אותו מצוק נמצא הכפר המבודד ביותר באי, אולימפוס, שאותו מכנים המקומיים "אלימבוס". את הכביש המוביל אליו סללו רק לפני כמה שנים, ובחורף האחרון, שהיה קשה במיוחד, הדרך אליו הייתה כמעט חסומה. בתי הכפר הצבועים במגוון צבעים נראים כנקודות חן המקשטות את צלע ההר, והמקום נודע כאחד השוויוניים ביותר בעבור נשים. הן אלו המנהלות את חיי הכפר, ובניגוד למקומות רבים אחרים על פני הגלובוס - האישה באולימפוס היא היורשת את נכסי המשפחה ועל פי המסורת תעבירם הלאה לבתה הבכורה, בעוד שאת הבנים ישלחו ללמוד מקצוע מחוץ לכפר. נשות הכפר המבוגרות מתהלכות עדיין בבגדים המסורתיים – שחורים לאישה נשואה וצבעוניים לרווקה.

 

מי שמחפש אתגרים יכול להתמודד עם הדרך הנוספת להגיע אל הכפר - בטרק הנמשך חמישה ימים מעיר הנמל פיגאדיה ועד לאולימפוס. הלינה לאורך הדרך היא בבתי חווה מקומיים ואת הציוד ידאגו להעביר אליכם. העונה המומלצת לטיולים אלו היא בחודש אוקטובר, כשמזג האוויר החם של חודשי הקיץ הופך קריר, כך שאם אתם מעוניינים בטרק – תכננו חופשה באי לתקופת חגי תשרי. דרך נוספת לחוש את קרפאתוס היא באמצעות שיט בין מפרצי הטורקיז הצלולים. ספינת התרנים הציורית יוצאת מנמל פיגאדיה ובמהלך השיט תוכלו להתרענן בקפיצה למים, לנוח באחד החופים הקסומים ולאכול ארוחת צהריים שמכין הקפטן. לחובבי גלישה מומלץ להגיע לחוף ארקסה השוכן לא הרחק משדה התעופה. המקום, שיש בו תנאי גלישה מצוינים, מושך אליו גולשי רוח רבים מרחבי אירופה ונחשב לאחד המקומות המובילים במזרח התיכון. תוכלו ללון במקום, להשכיר ציוד וליהנות מרוח טובה מבוקר עד ערב.

 

צילום: Shutterstock
בתי הכפר נראים כנקודות חן המקשטות את צלע ההר (צילום: Shutterstock)

 

טברנות, אוכל ואוזו

האוכל היווני נחשב פשוט, לא יומרני ולא מתוחכם, אבל הוא טעים מאוד ונחשב בריא מאוד. בטברנות קשה לפספס: עלי גפן ממולאים, ציזיקי, סלט יווני עם גבינת פטה מקומית, מקרונס המוכנים במקום ומוגשים כשעליהם בצל מטוגן וגבינת עזים מקומית, מוסקה, סופלקי, דגים ומאכלי ים.

היוונים הם אנשים מסבירי פנים שיקבלו אתכם בחום, וכשאל השולחן יוגש האוזו וברקע יתנגן הבוזוקי, תרימו כוסית ותאמרו "יאמאס!" - לחיי החיים הטובים.

 

טיפים לדרך

• חיי הלילה נמצאים במרכז העיר פיגאדיה.

• מהנמל בעיר יוצאות מעבורות לעיר הצפונית דיאפאני; שיט במעבורת לאי רודוס נמשך כשלוש שעות; שיט במעבורת לאי כרתים נמשך שש שעות; שיט לפיראוס - 24 שעות.

• טברנות מומלצות:

• המקום של סופיה בפיגאדיה, בשלנית שעוסקת באוכל אותנטי מקומי כבר 25 שנה.

• Taverna olympos, מקום שאותו מנהלת מרינה, אחת הנשים שהכי מזוהות עם הכפר, שאוהבת לספר על החיים במקום המבודד.

• Pelagos בפיגאדיה, טברנה מקסימה בבעלות שני אחים שאוהבים לשיר ולעשות שמח.

 

חבילות ומחירים

כידוע, מחירי מוצרי התיירות משתנים באופן תדיר, בהתאם להיצע ולביקוש, אבל כדי לקבל מושג על העלויות בקרפאתוס, הנה המחירון העכשווי:

טיסה עולה 299 אירו; חבילה לשלושה לילות במלון חמישה כוכבים, כולל ארוחת בוקר - מ־500 עד 700 אירו; שכירת רכב ליום - 40 אירו; יום טיול בכפרים - 35-25 אירו; שיט באזור האי - 35-25 אירו; לינה בחדרי אירוח בכפר אולימפוס - 70 אירו ללילה.

 

• הכותבת הייתה אורחת "אילה אל האופק"

 

 

אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד