צילום: שי יחזקאל

במרכז הבטן? נסי שוב: "לרוב הנשים אין מושג איפה נמצא הרחם שלהן"

איזו השפעה יש לו על איכות האורגזמות, מה התפקיד הרגשי שהוא ממלא ומה זה רחם אחורי? גלית בראלי, מטפלת בעיסוי בטני, רוצה שתתחברו לאיבר שבו מתחילים החיים

מחקר שנערך באוניברסיטת אריזונה מצביע על כך שהרחם משפיע על תפקוד המוח (צילום: Shutterstock)
מחקר שנערך באוניברסיטת אריזונה מצביע על כך שהרחם משפיע על תפקוד המוח (צילום: Shutterstock)

לפני 12 שנה עבדה גלית בראלי בתחום ההייטק כמתכנתת, ובמקביל שילבה לימודי נטורופתיה בשעות הערב, ״בשביל הנפש״. במהלך הלימודים היא נחשפה לשיטות עיסוי שונות שמוכרות לכולנו, אך מצאה את עצמה מתחברת במיוחד לעיסוי הבטן. זו הייתה עבורה אהבה מנגיעה ראשונה, כי באותה תקופה ניסתה להרות ללא הצלחה, ולצד טיפולי הפוריות המקובלים בחנה גם מגוון שיטות אלטרנטיביות. באחד הימים תפסה את תשומת לבה - או אם לדייק את תשומת רחמה - כתבה שהתפרסמה במגזין מחו"ל תחת הכותרת ״פרויקט הפוריות הגדול״. אחת הטכניקות שהוזכרו בכתבה הייתה עיסוי בטני להגברת הפוריות, ובראלי החלה לחפש אחר מישהי בארץ שתטפל בה בשיטה, אבל מהר מאוד הבינה שהטכניקה בעלת השם האקזוטי ״ארויגו״ טרם פגשה מטפלת כלשהי בישראל.

 

קראו לזה צירוף מקרים או גורל, אך בדיוק בנקודת הזמן הזאת רוזיטה ארויגו, האישה שעל שמה קרויה שיטת הטיפול הזאת, תכננה להגיע ממקום מושבה בבליז שבמרכז אמריקה לאנגליה בפעם הראשונה כדי ללמד קורס בשיטה ולהעביר את הידע הזה הלאה. בראלי החליטה לנסוע לאנגליה כדי להשתלם בשיטה, וכמתנת יציאה לדרך גילתה שהיא כבר בהיריון טבעי. יום אחד בקורס הספיק לה כדי להבין שזה מה שהיא הולכת לעשות בחיים.

 

כיום בראלי מטפלת ומעבירה סדנאות בשיטת ארויגו שבה הוכשרו עד כה כ־80 נשים נוספות בארץ. במהלך השנים שבהן טיפלה בנשים רבות באמצעות השיטה היא הבחינה שרובן לא יודעות מספיק (ולפעמים כמעט כלום) על הרחם שלהן. הנה כמה מהדברים החשובים שבראלי למדה על האיבר הנשי הזה שמצמיח חיים ורוצה שתדעו גם אתם.

 

ממתכנתת בהייטק לטיםול בשיטת ארויגו. גלית בראלי (צילום: יפעת גולן)
    ממתכנתת בהייטק לטיםול בשיטת ארויגו. גלית בראלי(צילום: יפעת גולן)

     

    מאחר שמדובר באיבר ייחודי לנשים היא מדברת על הרחם בלשון נקבה, ולכן אף שמבחינה לשונית תקנית "רחם" הוא זכר - בחרנו להשאיר את הבחירה הנקבית של בראלי כלשונה.

     

    1. לרוב הנשים אין מושג איפה הרחם שלהן

    "זה הרבה יותר נמוך ממה שרובנו מדמיינות. אם נחזיק למשל אגס ביד מהנרתיק ומעלה, זהו הגודל של הרחם וגם הצורה, כשמקדימה נמצאת שלפוחית השתן ומאחור נמצא המעי"

    "מאז שאני מטפלת בנשים וברחם גיליתי שאחת הטעויות הנפוצות היא שנשים חושבות שהרחם שלהן נמצאת במרכז הבטן. רובנו לא מכירות את המיקום שלה, וגם מי שלמדה אנטומיה ופיזיולוגיה, עדיין מתקשה לשים את הידיים על המקום שבו אפשר להרגיש אותה. הרחם נמצאת במעין סנדוויץ' - בין הרקטום לשלפוחית השתן. אנחנו יכולות להרגיש את הקצה העליון של הרחם קצת מעל עצם הערווה, כשהחלק התחתון נמצא בתוך הנרתיק. זה הרבה יותר נמוך ממה שרובנו מדמיינות. אם נחזיק למשל אגס ביד מהנרתיק ומעלה, זהו הגודל של הרחם וגם הצורה שלה, כשמקדימה נמצאת שלפוחית השתן ומאחור נמצא המעי.

     

    "יש נשים שהמחשבה על האיברים הפנימיים שלהן לא נעימה להן או אולי אפילו קצת מפחידה אותן. אבל לאלה שמשמעותי עבורן להתחבר אל הרחם שלהן, אל האנרגיות שלה, אל כוחות היצירה וההתמרה שלה, אל הידע הפנימי הקדום שהיא נושאת - השלב הראשון הוא קודם כל לדעת היכן היא נמצאת".

     

    2. לקראת הווסת הרחם מכפילה את משקלה ואת גודלה

    "יש כעשר רצועות שתומכות במיקום של הרחם מלבד שרירי רצפת האגן. הרצועות מחברות אותה לצדדים של האגן, לקדמת האגן ולעמוד השדרה, ויש רצועות שמגיעות ממש עד השפתיים החיצוניות של הפות. רצועות הרחם הן רקמות מיוחדות, יש להן יכולת להתכווץ ולהתרחב בשונה מרצועות אחרות בגוף שלנו כמו למשל אלה של המפרקים. לכן הן מצליחות לתמוך ברחם גם כשהיא רק בגודל של אגס וגם כשהיא נושאת היריון ומגיעה לגודל של אבטיח או יותר. במהלך המחזור החודשי ממדי הרחם משתנים והיא כמעט מכפילה את עצמה מבחינת הגודל והמשקל לקראת הווסת. כתוצאה מהתהליך הזה נשים רבות מרגישות את הכבדות ואת הנפיחות באזור הזה.

     

    "אם הרחם נמצאת במקומה ונתמכת על ידי הרצועות בצורה טובה, היא לא תפעיל לחץ על האיברים הסמוכים - היא יודעת לתפוס מקום, והסביבה תפנה לה את כל הספייס שהיא צריכה. אך אם היא לא נמצאת במרכז וכבר מפעילה מעט לחץ על השלפוחית, המעי או השחלה, ברגע שהיא תגדל ותהיה כבדה, הלחץ יהיה הרבה יותר מורגש. במהלך החיים הרחם ממשיכה להשתנות, וכשאנחנו מגיעות לגיל המעבר או מסיימות את התהליך של המחזור החודשי, היא מתכווצת ומגיעה לגודל של כחצי אגס".

     

    3. רופאים יגידו לאישה שיש לה רחם אחורית, אבל לא יעשו את ההקשר לתופעות שהיא חווה

    "לאחת מכל חמש נשים יש רחם אחורית. המצב הזה קורה כתוצאה ממכה או מנפילה, אבל יש גם נשים שנולדות ככה. רחם בכיפוף אחורי תפעיל לחץ על המעי, רחם בכיפוף קדמי, לעומת זאת, תפעיל יותר לחץ על השלפוחית. אפשר לראות את המנח של הרחם בבדיקת אולטרסאונד או אפילו בבדיקה וגינלית. רופאים יגידו לאישה שיש לה רחם אחורית, אך לא יעשו את ההקשר לתופעות שהיא חווה. לנשים בעלות רחם אחורית שמנסות להיכנס להיריון, כדאי להימנע מההמלצה הרווחת שלפיה יש לשכב על הגב ולהרים רגליים אחרי קיום יחסי מין - מעבר לתנוחה הזאת רק ירחיק את הזרע מהפתח שבצוואר הרחם ויחטא למטרה".

     

    4. הרחם היא איבר מיני שמשפיע על האורגזמה

    "יש אורגזמה שניתן להגיע אליה דרך גירוי של צוואר הרחם שאינה עוברת דרך מערכת העצבים של הגב. הרבה נשים מתארות את החוויה כ'פסגה של האורגזמות' והיא בדרך כלל מגיעה בליווי דמעות"

    "יש אורגזמה שניתן להגיע אליה דרך גירוי של צוואר הרחם שאינה עוברת דרך מערכת העצבים של הגב, אלא דרך עצב הוואגוס, שתפקידו לעצבב איברים פנימיים בגוף במסגרת מערכת העצבים הפרה־סימפתטית. זוהי הדרך היחידה שבה נשים משותקות עמוד שדרה יכולות לחוות אורגזמה. יש הרבה נשים שמתארות את החוויה כ'פסגה של האורגזמות' והיא בדרך כלל מגיעה בליווי דמעות. גם באורגזמה רגילה ישנן התכווצויות של הרחם שמעמיקות את החוויה.

     

    "קיימות תיאוריות שטוענות שלהתכווצויות השפעות שונות בכל שלב של החודש: אם האישה פורייה אז הן כמו שואבות את הזרע פנימה, ואם לא - הן דוחות אותו החוצה. חשוב לסייג ולהדגיש שמדובר בתיאוריות בלבד שלא נבדקו מדעית כי לא פשוט לחקור את העניין, אך מעבר לתפקיד הפיזיולוגי, להתכווצויות יש השפעה על ההנאה - נשים שעברו כריתת רחם, ובייחוד נשים שכרתו להן גם את צוואר הרחם, מדווחות על פגיעה באיכות האורגזמה".

     

    5. די בתזוזה קלה של הרחם ממקומה כדי לגרום להיריון מחוץ לרחם

    "החצוצרות מחוברות לרחם באופן ישיר, אבל השחלות אינן מהוות חלק ממנה ומחוברות אליה ברצועות. בזמן הביוץ החצוצרה אוספת את הביצית מהשחלה. אם חצוצרה אחת חסרה ויש תנועתיות טובה בחצוצרה השנייה וברחם עצמה, הרבה פעמים היא יכולה להגיע ולאסוף את הביצית מהשחלה בצד השני במעין ריקוד מרשים במיוחד. גם אם אין חצוצרה בצד אחד, עדיין יכול להיות היריון. אם מגיע זרע ונוצרת הפריה בתוך החצוצרה, הביצית המופרית עושה את המעבר אל תוך הרחם דרך מסדרון צר שקוטרו קטן ממילימטר אחד! חשבו באיזו קלות המעבר יכול להיחסם אם הרחם זזה מעט. אם הביצית המופרית לא מצליחה לעבור או נתקעה בדרך, ייווצר היריון חוץ רחמי".

     

    "כל אחת מאיתנו הייתה ביצית בשחלה של אמא שלה, שהייתה ביצית בשחלה של אמא שלה. מה שהסבתא חוותה בהיריון יבוא לידי ביטוי אצל האמא ואצל הביציות של האמא. אם סבתך הייתה בהיריון בזמן מלחמה או שחוותה סטרס משמעותי, גם הביציות שהיו בשחלות של האמא העוברית שלה הושפעו מזה" (צילום: Shutterstock)
      "כל אחת מאיתנו הייתה ביצית בשחלה של אמא שלה, שהייתה ביצית בשחלה של אמא שלה. מה שהסבתא חוותה בהיריון יבוא לידי ביטוי אצל האמא ואצל הביציות של האמא. אם סבתך הייתה בהיריון בזמן מלחמה או שחוותה סטרס משמעותי, גם הביציות שהיו בשחלות של האמא העוברית שלה הושפעו מזה"(צילום: Shutterstock)

       

      6. יש משמעות להיסטוריה של הנשים במשפחה שלך

      "כל אחת מאיתנו הייתה ביצית בשחלה של אמא שלה, שהייתה ביצית בשחלה של אמא שלה. מה שהסבתא חוותה בהיריון יבוא לידי ביטוי אצל האמא ואצל הביציות של האמא. כך לדוגמה, אם סבתך הייתה בהיריון בזמן מלחמה או שחוותה סטרס משמעותי, גם הביציות שהיו בשחלות של האמא העוברית שלה הושפעו מזה. זוהי שושלת שמושפעת מאירועים ברמה הרגשית, כמו גם ברמה הפיזית".

       

      7. לרחם יש גם תפקידים רוחניים ורגשיים

      "בתפיסה הרוחנית לרחם יש תפקידים נוספים שלא קשורים אך ורק לגידול עובר. זהו המקום שממנו נובעת היצירתיות ובו מתפתחים רעיונות חדשים. בתרבויות המסורתיות אף נהוג לומר שהרחם 'זוכרת' אירועים, חוויות ותחושות שעברנו בחיים. הקצה של צוואר הרחם נמצא בנרתיק והרחם זוכרת כל מה ומי שנכנסו אלינו והיו איתנו במגע.

       

      "מחקר שנערך באוניברסיטת אריזונה ופורסם בינואר האחרון בכתב העת Endocrinology, מצביע על כך שבביטוי הרוחני הזה יש גרעין של אמת וכי הרחם אכן משפיעה על תפקוד המוח. המחקר נערך על ארבע קבוצות של חולדות - הקבוצה הראשונה עברה כריתה של הרחם בלבד, השנייה עברה הסרה של הרחם והשחלות, השלישית עברה ניתוח דמה (פלצבו) והרביעית שימשה כקבוצת ביקורת ולא עברה כל פרוצדורה. נמצא כי החולדות שעברו כריתת רחם הפגינו ביצועים לא מוצלחים בהתמצאות במבוך ובלמידתו בהשוואה לחולדות בקבוצות שלא עברו כריתת רחם.

       

      "אצל החולדות שהוסרו אצלן גם השחלות, לעומת זאת, נמצא דווקא שיפור בזיכרון העבודה לעומת החולדות שאצלן השאירו את השחלות והן הצליחו לבצע משימה קוגניטיבית מורכבת מהר יותר. במסקנות כתבו החוקרים כי כריתת הרחם משפיעה על התפקוד הקוגניטיבי, וכי תוצאות המחקר מדגישות את הצורך להמשיך ולבדוק את הקשר רחם־מוח ואת ההשפעות של כריתת רחם, עם ובלי שימור שחלות, על הקוגניציה של נשים".

       

      8. גם אחרי גיל המעבר צריך רחם

      "נשים רבות מקבלות מהרופא שלהן את התחושה שאין צורך ברחם אחרי גיל המעבר. העניין תלוי במצב הספציפי ואי אפשר לקבל החלטה גורפת בנושא, אבל הגישה של 'אין לך שימוש ברחם, אז בואי נוציא כדי למנוע בעיות בהמשך' בעייתית מאוד"

      "נשים רבות מקבלות מהרופא שלהן את התחושה שאין צורך ברחם אחרי גיל המעבר. העניין תלוי במצב הספציפי ואי אפשר לקבל החלטה גורפת בנושא, אבל הגישה של 'אין לך שימוש ברחם, אז בואי נוציא אותה כדי למנוע בעיות בהמשך' בעייתית מאוד. לרחם יש חשיבות גם אחרי גיל המעבר, ובהמשך לסעיף הקודם - יש דברים שאנחנו פשוט עדיין לא יודעים.

       

      "השחלות, לדוגמה, ממשיכות להפריש הורמונים כל החיים שלנו. הן לא מפסיקות והופכות למיותרות בשום שלב, אלא משנות את הרכב ההורמונים המופרשים. הרחם עצמה ממשיכה לשמש אותנו גם בצורה מינית. בנוסף, ברגע שמוציאים אותה נוצר חלל שאליו יכולים 'ליפול' איברים אחרים כמו השלפוחית או לולאות המעיים, כמו גם להיווצר הידבקויות. לכן, אם התקבלה החלטה לעבור כריתת רחם, כדאי לטפל באזור אחרי הניתוח כדי לוודא שייגרמו לו כמה שפחות נזקים".

       

      9. לוקח הרבה זמן (וכאב) לאבחן אנדומטריוזיס

      "בשנים האחרונות עלתה למודעות מחלה בשם אנדומטריוזיס, שפוגעת באחת מתוך עשר נשים בגיל הפוריות ומאובחנת באיחור ממוצע של 10־12 שנה. מדובר במחלה כרונית דלקתית, שבה נודדים תאי רירית רחם (אנדומטריום) ומתמקמים באזורים שונים בגוף. בין התסמינים המגוונים של המחלה מככב הכאב, שלעתים הוא כרוני ומשתק. הוא יכול להופיע בפתאומיות בווסת, בביוץ, בקיום יחסי מין, במתן שתן או דרך מערכות נוספות שרקמת האנדומטריוזיס 'מתיישבת עליהן'".

        

      להתחבר לרחם הרוחנית (גם אם אתה גבר): מהי שיטת ארויגו

      הטיפול מוגדר כעיסוי בטני המסייע להחזרת הגוף לאיזון הטבעי שלו על ידי תיקון מיקום האיברים שהשתנו והגבילו את זרימת הדם, הלימפה והעצבים. השיטה עוזרת לטיפול בכאבים באגן, אנדומטריוזיס, ציסטות, בעיות עיכול, תסמונת קדם וסתית ועוד.

       

      הרעיון בבסיס השיטה, שמקורה בטכניקות עתיקות ממסורת בני המאיה, הוא שכשהרחם לא נמצאת במרכז, גם האישה מאבדת את המרכז שלה, ולכן מדובר לא רק ברחם הפיזית אלא גם במהות של הרחם, באיכויות שלה. לפי השיטה, גם אישה שעברה הסרה של הרחם עדיין יכולה להתחבר למרכז אם המהות של הרחם שלה נוכחת שם.

       

      למרות החזרה על המילה ״רחם״ פעמיים או שלוש בכל שורה, השיטה אינה מיועדת לנשים בלבד וגם גברים מטופלים בה.

       

       

       

      הגיליון החדש של מגזין מנטה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי יחזקאל)
      הגיליון החדש של מגזין מנטה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי יחזקאל)
       
      הצג:
      אזהרה:
      פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד